dodajemy pokrojone pieczarki i wszystko smażymy do momentu aż woda powstała z pieczarek odparuje, pod koniec smażenia całość doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem, mieszamy, zdejmujemy z ognia i studzimy. Przesianą mąkę wsypujemy do miski, dodajemy szczyptę soli, żółtka, masło oraz wodę. Wszystkie składniki łączymy dłonią i wyrabiamy ciasto, po czym wstawiamy je do lodówki na 1/2 godziny. Po tym czasie(...)wyjmujemy ciasto z lodówki i odrywając po kawałku wylepiamy nim posmarowaną olejem formę na muffiny. Babeczki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp 180 st C. około 15 minut. Upieczone babeczki wyjmujemy z piekarnika i napełniamy pieczarkowym nadzieniem, wierzch babeczek posypujemy startym żółtym serem, zapiekamy je około 5 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C do momentu aż ser się
Smakowite DaniaCześć i czołem ;) Wracam do Was po świątecznej przerwie troszkę jeszcze rozleniwiona, ale gotowa do pracy :) Mam nadzieję, że zdążyliście już trochę odpocząć po świątecznych smakołykach
brunetkawkuchnimielonego mięsa wieprzowego 1/4 kg pieczarek 2 cebule 1 jajko 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka bazylii 1/2 łyżeczka rozmarynu 1/2 litra ogórków kiszonych 1 łyżeczka soli Dodatkowo: 1 jajko bułka tarta do obtaczania Sposób przygotowania: Z podanych składników smażymy cienkie naleśniki (ciasto będzie rzadsze niż tradycyjne naleśnikowe). Mięso mielone smażymy
Kolorowy PrzepisownikPyszne domowe danie obiadowe:) Improwizowany obiad zrobiony z tego co było akurat w lodówce. Niewiele tam było ale udało się coś ciekawego zrobić, całe szczęście miałam
Kuchnia Pełna PasjiDzisiaj serwujemy krem pieczarkowy bezmięsny. Prosty i szybki obiad :) Składniki: 1 seler 1 korzeń pietruszki 3 marchewki 2 cebule 600 g pieczarek 100 ml śmietany
Niezły Młynekpowstania jednolitej masy i odstawiamy na 20 minut. Do ciasta można dodać łyżkę oleju, aby nie lepiło się do patelni. Następnie smażymy cienkie naleśniki i odstawiamy je na co najmniej półgodziny – wtedy zmiękną i łatwiej będzie je zawijać. Przygotowujemy nadzienie. Cebulę siekamy, podsmażamy na patelni, następnie dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Całość smażymy, aż z pieczarek odparuje sok. Odstawiamy
e-PrzepisyKulinarnesztuk: Naleśniki: 600ml mleka 3.2% 200ml wody mineralnej 100ml oleju rzepakowego 2 jajka 1/2 łyżeczki soli ok 400g mąki pszennej Farsz: 1 średnia główka kapusty (bez wierzchnich liści) 750g pieczarek 250g boczku wędzonego bez skóry 3 łyżki oleju Kujawskiego smakowego (czosnek, bazylia) 2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku Dodatkowo: ok 4 jajka 1/4 szklanki mleka 3.2% 1 mała szklanka(...)mikserem. Stopniowo dodajemy mąkę, a na końcu dodajemy sól. Z przygotowanego ciasta smażymy naleśniki na patelni o śr ok 26cm. Kapustę drobno siekamy, na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy posiekany czosnek. Rumienimy, dodajemy kapustę i dusimy na małym ogniu. Na osobnej patelni dusimy pokrojone w pół talarki pieczarki ze szczyptą soli. Na trzeciej patelni podsmażamy pokrojony w cienkie paseczki boczek
Kuchnia w czekoladziepatelni już bez dodatku tłuszczu. Myślę, że dodanie odrobiny oleju do ciasta jest lepszym pomysłem, niż lanie go na patelnię. Naleśniki do krokietów nie powinny być zbyt mocno przyrumienione na brzegach, ponieważ mogą się wtedy łamać przy zwijaniu. Ostatni naleśnik już na patelni Farsz do krokietów: 500 g pieczarek 500 g mielonego mięsa (u mnie było to mięso z kurczaka
Ratunku obiadminut. Ugotowaną kaszę przelewamy do kwadratowej formy do ciasta, tak do wysokości około 3 cm i studzimy. Po około godzinie, powinniśmy bez problemy wyjąć ją z formy. Kroimy ją w plastry i smażymy na oleju około 2 minut z każdej strony. W międzyczasie, na maśle smażymy pokrojone w mniejsze kawałki, umyte pieczarki, pod koniec smażenia dolewamy ocet balsamiczny. Doprawiamy
Kardamonovyfarsz: 2 pojedyncze piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę 200 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 1 cebula, pokrojona w kostkę 150 g sera gouda, startego na tarce sól, pieprz bułka tarta 1 duże jajko rozbełtane z 2 łyżkami wody Przygotowanie: Zmiksuj wszystkie składniki na naleśniki, do powstania jednolitego ciasta i usmaż 6 cienkich naleśników. Na dużej patelni rozgrzej trochę oleju
karmelowywołowego 4 marchewki 1/5 dużej dyni (moja była mrożona z poprzedniego sezonu) 200 ml białego wina 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 200 ml bulionu 400 gram pieczarek pieprz, wędzona papryka w proszku, szczypta chili 1/2 pęczka natki pietruszki Kluski śląskie Obrane i umyte ziemniaki gotujemy w wodzie (osolonej lub nie, można dodać sól do ziemniaków już(...)formujemy kulkę, którą spłaszczamy i tworzymy w niej dziurkę. Tak postępujemy z resztą ciasta. Następnie w dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli, po zagotowaniu wrzucamy kluski. Od wypłynięcia klusek na powierzchnię gotujemy je jeszcze 1 minutę. Gulasz z udźca wołowego z marchewką, dynią i pieczarkami Na oliwie smażymy pokrojone w kostkę mięso z dodatkiem drobno posiekanego ząbka czosnku
Mango PapajaSkładniki: na ciasto: 500g mąki 1 łyżeczka soli 30g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy z oliwek 300 ml letniej wody do pizzy: 240 ml sosu pomidorowego / passaty pomidorowej 200 g drobno posiekanego sera mozzarella 120 g drobno pokrojonej szynki w kostkę 120 g drobno posiekanych pieczarek 120 g drobno posiekanej papryki 24 czarne oliwki bez pestek, przekrojone na połowę
naRuszcieodkładamy w CIEPŁE miejsce do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją objętość. FARSZ (jeśli chodzi o farsz to możemy przygotować pierożki według własnego uznania, mogą być z serem i szynką, z mięsem, z grzybami, z kapustą i grzybami to już zależy od Was) Ja pierożki piekłam z mięsnym farszem z dodatkiem pieczarek, pyszne :-) -0,5 kg mięsa (może być szynka(...)cebulką i czosnkiem. Pieczarki kroimy na małe kawałeczki i smażymy na maśle. Dodajemy do mięsa. Całość doprawiamy wedle uznania, ja używałam pieprzu i wegety, można dodać inne przyprawy. Dodajemy też 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Całość dokładnie wyrabiamy ręką. I farsz gotowy, warto spróbować troszkę czy nam smakuje, i ewentualnie doprawić. Gdy ciasto urośnie, przerabiamy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokusól i olej. Partiami dolewamy ciepłą wodę i wyrabiamy sprężyste ciasto. Po wyrobieniu odstawiamy na pół godziny. Wałkujemy cienko i wykrawamy pierogi dowolnej wielkości. Nadzienie: 1 kg kapusty kiszonej 1 szklanka grzybów suszonych 1 szklanka grzybów świeżych (u mnie mrożone borowiki, ale można pominąć) około 0,4 kg pieczarek 1 cebula 1 żabek czosnku sól, pieprz, kminek, cząber Kapustę płuczemy(...)szybko podsmażyć. Grzyby dodajemy do ugotowanej i odcedzonej kapusty. Mieszamy i doprawiamy solą, pieprze, kminkiem i cząbrem. Kminek dobrze jest podprażyć wcześniej na suchej patelni. Wystudzony farsz nakładamy na ciasto i zlepiamy pierogi. Post Pierogi z kapustą i grzybami pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitchen