kiełbasą krakowską Sorbet jeżynowy z białym winem Tarta z ciasta francuskiego z cukinią Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Zimowe tosty z goudą, rokpolem, pieczarkami i czarnymi oliwkami
Moja smaczna kuchniaplasterkach) około 200 g mrożonego szpinaku około 3 szklanki różnych marynowanych warzyw (ja użyłam w różnych proporcjach pieczarek, kaparów, karczochów, papryki, oliwek czarnych i zielonych, groszku, marchewki, ogórków) 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła Dodatkowo: 1 rozkłócone jajko olej do posmarowania ciasta Mrożony szpinak wrzucamy na roztopione masło i podgrzewamy na średnim ogniu. Kiedy całkowicie się rozmrozi i rozpadnie dodajemy
PatiGotujebrokuła. Taka forma bardzo przypadła mi do gustu, może dlatego że uwielbiam brokuły ;) Polecam też wersję ciasta brokułowego z wędzonym łososiem i serem camembert- PYSZNOŚCI! ;) Składniki na około 6 sztuk. Składniki: 2 brokuły 3/4 szklanki otrębów pszennych 2 jajka kilka pieczarek 1/2 cebuli 1/2 czerwonej papryki kukurydza z puszki 10 plasterków szynki Szklanka przecieru pomidorowego Pieprz, sól Oregano(...)następnie posypujemy startym serem i układamy pieczarki, paprykę, szynkę i kukurydzę. Temperaturę piekarnika zwiększamy do 220 stopni. Pizzerinki wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut, uważając, żeby wierzch się nie przypalił. Po wyjęciu z piekarnika trzeba chwilę poczekać ze zdjęciem pizzerinek z blachy, bo na początku może być t trudne i ciasto może się połamać. Po chwili udaje
Czerwona Porzeczkamnie: pieczarki, ogórek kwaszony, 1/4 czerwonej papryki, kilka plasterków kiełbasy krakowskiej suchej, ser (mozzarella lub żółty) Przygotowanie: W szklance z ciepłą wodą i łyżeczką cukru rozrabiamy drożdże (mieszamy i odstawiamy na 2-3 minuty). Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli, przyprawę do pizzy i około łyżkę oleju. Następnie wlewamy rozrobione drożdże. Całość mieszamy ręką aż z ciasta będziemy mogli(...)utworzyć kształt pizzy. Ciasto dziurkujemy widelcem i odstawiamy do wyrośnięcia (na około 15 minut). Następnie na ciasto wysypujemy prażoną cebulę, robimy zygzaki z ketchupu i rozsmarowujemy je po całości. Na wierzch układamy dowolny farsz – u mnie pokrojone w plasterki (wcześniej obrane) pieczarki, pokrojona w kostkę papryka, pokrojoną plastry kiełbasę krakowską, pokrojonego w cienkie plasterki ogórka kwaszonego i kukurydzę. Całość
Słodkie okruszkiprzygotowania tortilli (możecie użyć gotowych). Składniki na tortille mieszamy (jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy dodatkową mąkę). Ciasto dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy na cienkie placki. Placki podsmażamy na odrobinie tłuszczu 1-2 minuty z obu stron. Na oliwie podsmażamy pieczarki (do całkowitego odparowania wody) i przyprawiamy. Pieczarki podajemy z plackami, sałatą, awokado i pomidorami. Zapisz
rabarbarowofarsz: 1 pierś z kurczaka 100 g kapusty kiszonej 6 dużych pieczarek 1 duża, czerwona cebula sól pieprz Naleśniki: Siemie lniane zalałam wrzątkiem, by utworzyło gluta. Mąki przesypałam do miski, dodałam mleko, siemie lniane, olej i wymieszałam za pomocą miksera. W zależności od tego czy ciasto jest zbyt gęste lub rzadkie, dodajemy mleko(...)mąkę. Patelnię z dodatkiem kilku kropel oleju rozgrzałam i za pomocą łyżki wazowej nalewałam ciasto. Kiedy naleśnik był lekko podrumieniony i lekko odchodził od patelni, przewróciłam go na drugą stronę, by obrumienić go z drugiej strony. Gotowe:) Farsz: Pierś z kurczaka ugotowałam. Cebulkę i pieczarki obrałam, pokroiłam w plasterki i podsmażyłam na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju. Przygotowałam maszynkę
nietadietaCiasto: * 600 g mąki pszennej * 2 łyżeczki soli * 180 g śmietany 18% * 80 g mleka * 180 g oleju Farsz: * 3 nogi z kurczaka * 1 duża marchewka * pół selera * 300 g pieczarek * 1 pęczek szczypiorku * sól * pieprz Wierzch pierożków: * 1 jajko * 2 łyżki mleka * mak Nogi z kurczaka gotujemy razem z marchewką, selerem i pieczarkami w osolonej wodzie. Mięso i warzywa
w mojej kuchniCiasto: * 600 g mąki pszennej * 2 łyżeczki soli * 180 g śmietany 18% * 80 g mleka * 180 g oleju Farsz: * 3 nogi z kurczaka * 1 duża marchewka * pół selera * 300 g pieczarek * 1 pęczek szczypiorku * sól * pieprz Wierzch pierożków: * 1 jajko * 2 łyżki mleka * mak WYKONANIE .Nogi z kurczaka gotujemy razem z marchewką, selerem i pieczarkami w osolonej wodzie. Mięso
w mojej kuchniprzepis na paszteciki do barszczu, może się przyda na "wigilijkę" albo sylwestrową domówkę;) Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki, 20 g drożdży, łyżeczka soli, 4 łyżki oleju, 2/3 szklanki wody, 2 łyżki mleka. lub jajko do posmarowania pasztecików sezam Farsz pieczarkowy: 500 g pieczarek 1 cebula sól pieprz kilka łyżek oleju do smażenia Przygotowanie: Farsz: Rozgrzewamy patelnię z olejem(...)smażymy na złoto. Zdejmujemy do miski. Teraz wrzucamy pokrojone w talarki pieczarki. Muszą się usmażyć na dużym ogniu. Łączymy w misce z cebulą, doprawiam solą i pieprzem do smaku. Paszteciki: Do mąki dodajemy sól, olej oraz rozpuszczone w ciepłej wodzie drożdże. Wszystko dokładnie mieszamy oraz wyrabiamy na gładkie ciasto. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 2 części
Smakowity Blog KulinarnyCiasto: - 500 g mąki pszennej - szklanka letniej wody - 20 g drożdży - łyżeczka soli - łyżeczka masła Drożdże rozpuścić w wodzie, wsypać mąkę, sól i masło. Wyrobić i zostawić do wyrośnięcia, na około 30 minut. Farsz: - 2 cebule - 1 marchewka - 1 pietruszka - kawałek selera - 9 większych pieczarek - sól, liść laurowy - pieprz, parmezan Cebulę drobno posiekaj i podsmaż z liściem laurowym na oleju.Pos(...)grubych oczkach. Gdy cebula zrobi się szklista, przenieś ją na osobny talerz, a na patelnię wrzuć pieczarki, a po chwili warzywa, nie dolewaj oleju. Gdy warzywa zmiękną dodaj cebulę, dopraw pieprzem i solą. Podduś jeszcze chwilę i zostaw do ostygnięcia. Gdy ciasto podrośnie, rozwałkuj je na grubość centymetra. Na połowę ciasta rozłóż połowę farszu, podsyp parmezanem lub innym serem. Zawiń
Pasje Jolkiwody Dodatki: sos pomidorowy 20 dkg startego żółtego sera przesmażone pieczarki z cebulą plastry salami pokrojona w krótkie paski papryka czerwona kukurydza konserwowa oregano Mąkę przesiewamy, wsypujemy do miski i na środku robimy dziurę. Do tego otworu dodajemy pokruszone drożdże, cukier, oliwę, sól. Mieszamy i partiami dodajemy wodę. Gdy ciasto wyrobimy na jednolitą masę, formujemy kulę, przykrywamy miskę(...)ciepłego miejsca na 30 min. Blachę smarujemy oliwą i posypujemy mąką. Po upływie 30 minut ciasto wałkujemy na blasze w formie cienkiego koła. Smarujemy sosem pomidorowym (przepis tutaj ). Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Smarujemy cały placek sosem pomidorowym. Posypujemy serem żółtym, dodajemy pieczarki z cebulą, następnie salami, paprykę, kukurydzę. Na wierzchu posypujemy startym serem żółtym i na koniec oregano
tojestpyszne.blogspot.comJaja nadziewaj zdrowymi, niskokalorycznymi produktami. Czym możemy nadziewać jajka? Np. pastą z awokado, szpinaku i twarożku, pastą z pomidorów i twarożku, pieczarkami, pastą chrzanową. Dzięki temu przekąska będzie pyszna, zdrowa i dostarczy nam stosunkowo mało kalorii. Upiecz ciasta z dodatkiem mąki pełnoziarnistej. Nie wszyscy lubię lub potrafią upiec ciasta tylko z mąki pełnoziarnistej. Ale zamiana np. 1/3 lub 1/2 mąki
Z notatnika dietetykaPOŁĄCZA, CIĄGŁE LUŹNE CIASTO WYŁOŻYĆ NA STOLNICE WYSYPANA MAKA. CIASTO WYROBIĆ REKA PODSYPUJĄC TYLE MAKI ILE ZBIERZE CIASTO. ILOŚĆ PODSYPANEJ MAKI ZALEŻY OD JEJ JAKOŚCI, LEPIEJ ROBIĆ TO POWOLI ABY CIASTO NIE WYSZŁO ZA TWARDE. GOTOWE CIASTO, ROZWAŁKOWAĆ NA PAPIERZE DO PIECZENIA, PODSYPANYM ODROBINA MAKI ( JEŚLI LUBICIE MNIEJSZE PIZZE, CIASTO MOŻNA PODZIELIĆ NA CZĘŚCI). GRUBOŚĆ CIASTA WEDŁUG PREFERENCJI. SPOD PIZZY(...)OBŁOŻYĆ ULUBIONYMI DODATKAMI I SOSEM, U MNIE PESTO Z BAZYLII, CEBULA, PIECZARKI, KABANOSY I SER MOZZARELLA. TO SKŁADNIKI JAKIE MAM OBECNIE W DOMU, ZAKUPY BYŁY NIEMOŻLIWE ZE WZGLĘDU NA KWARANTANNE. PIZZE PIEC W NAGRZANYM PIEKARNIKU W TEMPERATURZE 200 ST. C. OD 15 DO 30 MINUT. CZAS PIECZENIA ZALEŻY OD GRUBOŚCI I WIELKOŚCI SPODU. MOJA PIZZE, CIENKO ROZWAŁKOWANĄ, PIEKŁAM 15 MINUT
Pani M - kuchnia smakowitadrugich dań wybrałyśmy jedno danie z karty, a drugie spoza niej. Pierwszym daniem były obłędne ravioli z polikami wołowymi bourguignon. Ciasto delikatne i cienkie, w środku mnóstwo idealnie przyprawionego farszu, do tego karmelizowana młoda marchewka, plasterki pieczarek, listki brukselki i esencjonalny sos. Daniem z poza karty były purpurowe buraczane kopytka z kapustą pak choi, z sosem Alfredo
Kulinarne przygody Gatityłyżką i sprawdzam gęstość i w razie potrzeby dodaję albo więcej mleka/wody albo mąki. Później używam miksera by uzyskać super gładkie ciasto, patelnie dobrze rozgrzewam i zaczynam smażenie. Farsz: Mięso mielone 0,5 kg cebula 1 szt. pieczarki ok.6 szt. koncentrat pomidorowy 3-4 łyżki kukurydza puszka czerwona fasola puszka czosnek 2 ząbki przyprawy ( sól, pieprz ziołowy,majeranek, przyprawa
Na moim talerzurównież chłodnik , sałatka z zupek chińskich , no i pieczywo posmarowane masełkiem upieczone na grillu świetnie smakuje. Był również słodki punkt grillowania ;) ciasto kruche z rabarbarem . SKŁADNIKI: SZASZŁYKI pierś z kurczaka 3 – 4 ziemniaki cebula lub małe cebulki pieczarki patyczki MARYNATA łyżka miodu sok z cytryny 3 łyżki oleju łyżeczka papryki słodkiej przyprawa do grilla sól pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
RAROSSAużyłam słonecznikowego) mielone suszone płatki chilli lub świeżo mielony pieprz dodatkowo: krakersy (kupione w sklepie lub własnoręcznie upieczone ) Śledzia, szalotkę, pieczarki, koperek i olej wymieszać razem. Pokruszyć krakersy i na nich ułożyć śledziowego tatara. Ja przygotowałam ciasto na krakersy (bez kminku) i część upiekłam w postaci kruszonki. Na talerzyku ustawiłam pierścień cukierniczy i do środka wsypałam kruszonkę krakersową
Codzienna kuchnia niecodziennagarnka i smażymy na 1 łyżce masła-mieszamy by się nie przypaliło-studzimy. Do zmielonych ziemniaków i marchewki dodajemy usmażone pieczarki,cebulę,kapustę i czosnek. Dodajemy mąkę,jajka, sól,pieprz i wszystko dokładnie mieszamy na gładkie ciasto. Z ciasto formujemy kotleciki,obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron na złoty kolor. SOS -wszystkie składniki dajemy do garnka,gotujemy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuFARSZ wedle uznania** Tu opisze po kolei i powiem ze pierwszy raz tak złożyłam ja i była naprawdę smaczna A więc ciasto. Troszkę oliwy rozciągnełam razem z sosem pomidorowym Bazylia Ser żółty ,mozarella Cebula czerwona i dymka Pieczarki Bazylia Peperoni z Salami na zmiane Czosnek Bazylia Rozmaryn Słodka papryka Oliwki czarne Ser Mozzarella ( taki w kostce bialy ) kilka plastrów Pomidorki
Viola cooks with passionpizzy carbonara. Dziś pizza peperoni w mojej wersji. Ciasto zrobiłam tak jak w przepisie do carborara. Przepis TU Posmarowałam ciasto koncentratem pomidorowym wymieszanym z bazylią,oregano,czosnkiem,solą i pieprzem. FARSZ: salami peperoni Rozłożyłam podsmażone pieczarki i cebulę. Można pieczarki i cebulkę dodać surowe wedle uznania. Posypałam jeszcze oregano,solą i pieprzem. Na wierzch rozłożyłam starty
potrawyregionalneEnergicznie mieszamy. Studzimy. W tym czasie możemy przygotować farsz. Czyścimy i kroimy pieczarki na pół plasterki, przesmażamy na maśle. Jak z pieczarek odparuje woda, dodajemy cebulkę pokrojoną w kostkę, szklimy. Zostawiamy do lekkiego ostudzenia. Bierzemy się za ciasto. Przekładamy na blat lekko posypany mąką (nie za dużo bo pierogi nie będą chciały się zlepić), ugniatamy ciasto przez chwilę na gładką
Pelusiowa Kuchnianaleśniki na zielono. To danie robi się naprawdę szybko i można je przygotować od razu na 2-3 obiady. PS. Do ciasta naleśnikowego można dodać posiekaną natkę pietruszki. Składniki: olej 3-4 ząbki czosnku 1 cebula 500g pieczarek 1 opakowanie szpinaku mrożonego 1 opakowanie fety Drobno pokrój czosnek i cebulę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż warzywa. Dodaj drobno pokrojone
Qlinarnie i Qlinarniewięc przygotować się w tym miesiącu? W lodówce polecam mieć zawsze co najmniej jedną kostkę masła, kilka jajek, wino i ciasto francuskie. Gulasze zazwyczaj zawierają dodatki warzywne u nas bardzo powszechne, czyli marchewkę, ziemniaki, pietruszkę, cebulę, pieczarki. Ważne są zioła . W końcu zioła prowansalskie to ukłon w stronę Francuzów. Kupcie więc tymianek i natkę pietruszki, ziele angielskie, czosnek. Nie zapominajmy
W kuchni wieczorem