pieczarki w cieście - 4522 przepisów (strona:145/302)

Pierogi z grzybami 234

który jest bardzo ważny wykorzystamy grzyby przez nas zebrane, czyli: -0,5 kg odgotowanych mrożonych opieniek ( jeśli ich nie mamy możemy wykorzystać pieczarki) -5 dkg grzybów suszonych a do tego: -3 cebule -sól, pieprz i olej Na ciasto: -4 szklanki mąki i dodatkowo mąka do posypywania -1,5 szklanki ciepłej wody -jedno żółtko -2 łyżki oleju -2 dkg drożdży

Maminek kulinarny
Krokiet i sałatka oraz sos czosnkowy 230

wody 200 g mąki pszennej szczypta soli (około 1/2 łyżeczki) WYKONANIE: Wszystko razem wymieszać i smażyć naleśniki na małej patelni. Jeżeli ciasto jest za gęste, można dodać mleka. Farsz pieczarkowo-serowy; SKŁADNIKI: 0,5 kg pieczarek 200 g żółtego sera szczypiorek sól, pieprz WYKONANIE: Oczyszczamy pieczarki i kroimy je w kostkę. Następnie smażymy je na patelni, dodajemy sól i pieprz

Serce zamknięte w formie pyszności
GRZANECZKI-ŚLIMACZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO 359

podajemy twaróg pełen warzyw, mąż przygotowuje swoją słynną jajecznicę, a czasami menu urozmaicamy różnymi grzankami. Ostatnio nasze podniebienia pobiły grzanki z ciasta francuskiego. Przepis jest "na oko" i nie wymaga sztywnego trzymania się składników (można użyć pieczarek, ogórków kiszonych, chilli, itd.). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com

Przepisy Aleksandry
Filety z kurczaka nadziewane suszonymi pomidorami i serem pleśniowym 327

To danie idealnie będzie się nadawało na rodzinny obiad. Filety z kurczaka nadziewany suszonymi pomidorami i serem pleśniowym wbrew pozorom są bardzo szybkie w przygotowaniu i

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Mini pizze na zaczynie poolish 179

mała kuleczka świeżych drożdży lub szczypta instant Ciasto właściwe: 200 g zaczynu 200 g mąki pszennej chlebowej 1/2 łyżeczki soli 80 - 100 ml wody mała kuleczka świeżych drożdży lub szczypta instant 1 łyżka oliwy z oliwek EV Dodatkowo: kilka pieczarek pokrojonych w cienkie plasterki sos pomidorowy  2 kulki(...)odstawiamy do fermentacji na 12 (maksymalnie 16 ) godzin w ciepłe miejsce. Następnie mąkę mieszamy z solą. Zaczyn mieszamy z wodą, dodajemy mąkę i drożdże i wyrabiamy ciasto, dodając oliwę. Najpierw wyrabiamy na pierwszym biegu przez 3 - 4 minuty, a później przez kolejne  6 - 7 minut na wyższym biegu. Wyrobione ciasto przekładamy

Kulinarne przygody Gatity
Pizza na razowym spodzie 158

łyżeczki soli 1 łyżeczka oliwy z oliwek 0,5 łyżeczki cukru ulubione dodatki (ja dałam): pieczarki kukurydzę paprykę mozzarella light sos: koncentrat pomidorowy oregano bazylia sól Sposób przygotowania: Drożdże, cukier rozpuszczamy w letniej wodzie i dodajemy do pozostałych składników na ciasto wyrabiamy ciasto, ja dodałam jeszcze około 1/4 szklanki wody, żeby ciasto się lepiej kleiło  wyrobione ciasto odstawiamy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Sobotnia pizza pieczona na kamieniu 115

Drożdże rozpuść w lekko podgrzanym mleku. Dodaj mąkę, sól i zarób miękkie ciasto. Jeśli jest za twarde dodaj więcej mleka, jeśli za miękkie dosyp trochę mąki. Wyrobione ciasto, które odchodzi od brzegów naczynia przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut do wyrośnięcia. Podziel ciasto na dwa kawałki i rozwałkuj na 2 placki o średnicy 30 cm. Posmaruj(...)sosem do pizzy. Na wierzchu połóż kurczaka pokrojonego w kostkę, cebulę, kukurydzę, pieczarki pokrojone w plasterki. Dodaj jeszcze szynkę pokrojoną w kostkę. Na koniec posyp pizzę mozzarellą i wciśnij winogrona. Ułóż pizzę na rozgrzanym kamieniu. Nagrzewam kamień około godziny w piekarniku nastawionym na 275ºC. Piecz pizzę przez około 10 minut. Wyjmij z piekarnika, posyp curry i oregano oraz pokrój radełkiem

codojedzenia
Czarna soczewica beluga i jak ją wykorzystać w kuchni 167

utartej porcja pomidorowego sosu, tutaj przepis Zacznij od przygotowania drożdżowego ciasta. W misie od miksera rozpuść drożdże w mleku. Dodaj mąkę, zioła i curry. Zagnieć elastyczne ciasto. Pod koniec zagniatania dodaj sól. Sól hamuje wzrost drożdży, więc dodaję ją wtedy, kiedy drożdże są już połączone z mąką. Wyrobione ciasto przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce(...)olej. Zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dodaj pokrojone pieczarki i smaż aż odparują z wody. Na koniec dodaj odcedzoną soczewicę, zioła i przyprawy. Smaż przez 2 minuty. Wlej oliwę i wymieszaj farsz. Nastaw piekarnik na 200ºC. Blaszkę z piekarnika przykryj papierem do pieczenia lub piecz calzone na kamieniu. Wyrośnięte ciasto podziel na 10 kawałków. Każdy kawałek rozciągnij na placek

codojedzenia
Warstwowa sałatka z kurczakiem wędzonym 123

która zaskoczy gości. Pyszna i szybka do zrobienia sałatka z kurczakiem wędzonym i selerem. Prosty przepis na sałatkę warstwową z selerem konserwowym i jajkiem na krakersach. Sałatka a la ciasto z krakersami, to sałatka która może postać, a nawet powinna. To ogromny atut, sałatkę można zrobić i spokojnie podać następnego dnia. Sałatka która furorę, warstwowa na krakersach na pewno(...)ogromną popularnością. Dawno temu robiłam sałatkę z tuńczykiem na krakersach. Pomysłów na sałatki warstwowe jest wiele można zrobić sałatkę z pieczarkami, pomidorami, a słone krakersy doskonale współgrają z całością. Czasem ktoś na taką sałatkę mówi sałatka a la ciasto lub albo tort sałatkowy, to jest takie niby ciasto. Jedno jest pewnie, nieważne czy sałatka z tuńczykiem czy kurczakiem, a może

Dieta moja pasja
KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 380

grzybami. SKŁADNIKI NA KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI: na ok. 12 sztuk ciasto naleśnikowe: 4 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli łyżka cukru łyżka oliwy mąka pszenna mineralna woda gazowana farsz: ok. 2 litry kiszonej kapusty (wyjdzie ok. 1kg po osączeniu i obgotowaniu) 250g pieczarek (ok. 12 sztuk średnich), obranych i drobno pokrojonych 2 cebule, drobno posiekane kilka posiekanych(...)patelnie wlewamy porcję ciasta, rozprowadzamy cienką warstwę na całej patelni, smażymy z obu stron, aż się zarumienią. Krok 2. Przygotowujemy farsz: Wstępnie osączoną z zalewy kapustę wkładamy do garnka, zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia - gotujemy 30 minut bez przykrycia. Ugotowaną kapustę osączamy na sicie, studzimy - dokładnie odciskamy z nadmiaru wody o drobno siekamy. Krok 3. Pieczarki smażymy na rozgrzanym oleju

Moja Książka Kucharska
Pyszna pizza 234

mozzarelli do pizzy 100-150 g tartej mozzarelli kilka-kilkanaście pieczarek papryka cebula kukurydza szynka/salami Drożdże przekładamy do szklanki i zalewamy niewielką ilością letniej wody, mieszamy, aż do rozpuszczenia. Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy cukier oraz sól, wlewamy olej i resztę wody oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy, aż ciasto przestanie kleić się do rąk (w razie potrzeby dosypujemy jeszcze odrobinę(...)ilością mąki i wykładamy jedną część ciasta. Wałkujemy okrągły placek. Przenosimy go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy niewielką ilością sosu pomidorowego. Posypujemy tartą mozzarellą i rozkładamy pozostałe dodatki – u mnie to pokrojona w piórka cebula, pokrojona na paseczki papryka, szynka pokrojona na szerokie paski, plastry salami, pokrojone na plastry surowe pieczarki, garść kukurydzy oraz plastry mozzarelli. Pieczemy

Smaki Na Talerzu
KROKIETY Z PIECZARKAMI, PAPRYKĄ I SEREM 262

mięsem albo z pieczarkami. Takie smakują nam najbardziej. Tym razem farsz pieczarkowy wzbogaciłam o różnokolorowe papryki i ciągnącą mozzarellę. Wyszło pysznie :))  Krokiety można przygotować sobie wcześniej i zamrozić.  Nie tracą one na swoich walorach smakowych.  Oczywiście przy wyborze farszu możemy dowolnie kombinować i napychać nasze naleśniki tym, co lubimy najbardziej :)) Składniki na ciasto naleśnikowe : (na 10 dużych(...)panierowania Jajka, cukier, sól i mleko wymieszać. Dodać mąkę, zmiksować. Dolać wodę i zmiksować na gładkie ciasto. Odstawić na 20-30 minut, by było elastyczne. Smażyć na  patelni - z obu stron, na jasny kolor  Składniki na farsz: 250g pieczarek 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 250g mozzarelli 1 cebula sól pieprz słodka papryka olej Na oleju podsmażamy cebulę

Walijskie Pichcenie
Krokiety z kapustą i grzybami 1656

szklanka wody ( wodę najlepiej dodawać na oko , wlewając i patrząc jak gęste jest ciasto , ma być lejące – troszkę rzadsze niż na naleśniki ) olej do nacierania patelni szczypta soli Farsz : 1/2 małej główki , białej kapusty dwie garście gotowanych grzybów leśnych ( ewentualnie można zastąpić pieczarkami ) 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej ząbek czosnku 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego kminku 1/2 płaskiej łyżeczki

Ogrodnik w podróży
PIEROŻKI Z CIASTA PARZONEGO Z PIECZARKAMI 106

panierowania : 1 jajko bułka tarta szczypta soli Farsz: ok 200 g pieczarek 1 cebula ząbek czosnku 2-3 łyżki startego sera olej do podsmażenia pieczarek sól pieprz Pieczarki i cebulę kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy najpierw cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie dodajemy pokrojone pieczarki. Całość smażymy chwilę, tak dosłownie 5-8 minut. Farsz studzimy. Doprawiamy(...)Mieszamy całość.  Wykonanie: W garnuszku zagotować mleko z masłem, dodać mąkę i energicznie mieszając połączyć wszystkie składniki. Posolić do smaku. Odstawić do ostygnięcia. Ciasto rozwałkować podsypując  mąką. Wycinać kółka. Na każde nałożyć  łyżeczkę farszu. Zlepić jak tradycyjne pierogi. Obtoczyć w rozkłóconym jajku (lekko posolonym) i bułce tartej.  Smażyć na rozgrzanym oleju

Walijskie Pichcenie
Paszteciki z kapustą i grzybami 232

aluminiową i odstawić do lodówki na około 20-30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na stolnicy (o grubości 3 – 5 mm) i wyciąć 12 prostokątów. Następnie wyłożyć na nie farsz z pieczarek i złożyć paszteciki, aby cały farsz był w środku (krok 11.). Paszteciki wyłożyć(...)kroku: 1. Poszatkować kapustę 2. Posolić kapustę 3. Kapustę zalać wodą 4. Dusić kapustę na maśle, doprawić 5. Ugotować grzyby 6. Pokroić grzyby 7. Wymieszać farsz 8. Wyrobić ciasto 9. Rozwałkować ciasto 10. Podzielić ciasto na prostokąty i nałożyć farsz 11. Zwinąć paszteciki 12. Posmarować paszteciki jajkiem 13. Posypać paszteciki czarnuszką Poprzedni 1 z 13 Następny   Pierogi, uszka

KuchniaWeDwoje.pl