pieczarki w cieście - 4522 przepisów (strona:108/302)

Ciasto do pizzy II 178

być granulowany) oregano pieprz trochę cukru do smaku Dodatkowo: 2 duże pęta kiełbasy 2 średnie cebule 1 mała papryka 20 dag pieczarek 1 łyżka masła do smażenia 1 łyżeczka przyprawy Kucharek 20 dag żółtego, starkowanego sera Tym razem ciasto do pizzy, które można nazwać "nocnym ciastem", ponieważ najlepiej przyszykować je na noc, a następnego dnia pozostaje nam tylko skomponowanie składników(...)lodówki. Tak jak wspominałam dobrze jest zrobić ciasto na noc, żeby na drugi dzień móc je upiec. Na drugi dzień najpierw przygotować dodatki do pizzy. Kiełbasę pokroić w drobną kostkę. Cebulę w półtalarki. Podsmażyć razem aż się zrumienią. Odstawić. Paprykę umyć, wydrążyć i również pokroić w drobną kostkę. Odstawić. Pieczarki umyć i pokroić w talarki. Rozgrzać patelnię i przesmażyć

Świat Ciasta
Rolada z ciasta francuskiego z kurczakiem i pieczarkami 165

Bardzo smaczna rolada ,prosta i szybka w przygotowaniu. Filet z kurczaka jest bardzo soczysty. Rewelacyjnym uzupełnieniem jest sos czosnkowy wymieszany z suszonymi ziołami. Składniki   ciasto francuskie 400 g filetu z kurczaka 400 g pieczarek 2 cebule 200 g sera żółtego przyprawa do kurczaka jajko łyżka masła sól ,pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Cebule kroimy(...)para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Pieczarki kroimy na plasterki. Razem z cebulą dusimy na łyżce masła. Odparowujemy z nadmiaru płynu ,doprawiamy solą i pieprzem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

R'n'G Kitchen
Calzone 109

miski. Dodać szczyptę soli, pozostałe mleko, wyrośnięty rozczyn. Początkowo wymieszać łyżką, następnie dłonią wyrobić na gładkie ciasto. W międzyczasie dodać 2 łyżki oleju. Ciasto oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki lub kostkę. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki(...)oleju. Dodać cebulę. Podsmażyć do zeszklenia. Następnie dodać pieczarki, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć do odparowania płynów. Dodać paprykę. Doprawić solą, pieprzem, bazylią, oregano i ostrą papryką w proszku. Chwilę podsmażyć. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Podsypać mąką i rozwałkować na kształt koła. Posmarować koncentratem pozostawiając czyste brzegi. Na jednej połowie każdego placka wyłożyć po połowie farszu

Danka Pichci
Pizza na cienkim cieście którą zrobisz w pół godziny 148

cieście to dobry pomysł na szybki i smaczny obiad. A że w naszym domu nie ma osoby która pizzy by nie lubiła wypiekamy ją bardzo często. Pizza na cienkim cieście – składniki -1,5 szklanki ciepłej wody -3,5 szklanki mąki pszennej na pizzę -12 g suchych drożdży -1 łyżka oliwy z oliwek -1,5 łyżeczki soli Sos do pizzy(...)dodatki to ostatnio często robimy pizzę na słodko. Ale Ty spokojnie możesz użyć czego tylko lubisz – kaparów, fig, oliwek, rukoli, salami, mozarelli, krewetek, brokułów, pieczarek, itp smakowych kombinacji. Jak zrobić pizzę na cienkim cieście? Mąkę przesiej. Jak mi się spieszy nie chce mi się to czynność tę pomijam. Do ciepłej wody przesyp drożdże i wymieszaj. Odstaw na chwilę

Arbuziaki
Pizza z patelni (na drożdżach) 137

ręcznikiem. Pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut (powinno podwoić swoją objętość) . Podczas wyrastania ciasta przygotować sos  (w szklance rozrobić koncentrat pomidorowy z przegotowaną wodą; na sam koniec przyprawić go solą oraz ziołami prowansalskimi) oraz składniki do pizzy . Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Rozgrzać patelnię wraz z niewielką ilością oliwy z oliwek. Przesmażyć(...)cebulę. Następnie zwiększyć ogień i dodać pieczarki. Smażyć kilka minut. Na sam koniec przyprawić solą oraz pieprzem. Wędlinę pokroić w paski. Ser mozzarella odsączyć i pokroić w półplasterki.  Na małym ogniu rozgrzać dużą patelnię (nie smarować jej tłuszczem!) . Wyrośnięte ciasto drożdżowe podzielić na 2 części. Blat posypać odrobiną mąki. Każdą część ciasta rozwałkować tworząc okrąg o średnicy mniejszej niż

Ugotować
Pierogi wegetariańskie z soczewicą i pieczarkami 151

wersję łagodniejszą może dodać mniej. Spróbujcie podsmażane w mojej wersji, ja takie uwielbiam najbardziej. Składniki: Ciasto: 500g maki pszennej 250 ml wody letniej 1 jajko łyżka oleju sól Farsz: 150g soczewicy 250ml bulionu kombu (opcjonalnie) 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki oleju 250g pieczarek 1 jajko 1 łyżka cząbru świeżego  pieprz cayane wg uznania sól i pieprz(...)poszatkowany czosnek. Dusimy 10 minut.  Dodajemy do cebuli pieczarki i dusimy kolejne 10 minut.  Do blendera dodajemy soczewicę, pieczarki i pozostałe składniki. Mieszamy, ale nie mielimy. Składniki mają być drobno rozdrobnione, a nie gładka masa. Robimy ciasto. W mące robimy wgłębienie, dodajemy jako, sól, olej i stopniowo wlewamy wodę. Wyrabiamy ciasto przez około 8-10 minut. Na stolnicę

Apetyt na Zielone
Paszteciki z kapustą i grzybami 422

ciasta drożdżowego: - 50 gram świeżych drożdży (pół kostki) - szklanka mleka - łyżeczka cukru - 2 łyżki mąki pszennej (typ 650) Ciasto drożdżowe: - 500 gram mąki pszennej (typ 650) - 3 łyżki oleju - łyżeczka soli - 1 jajko Farsz: - 300 gram kiszonej kapusty - 250 gram pieczarek - garść suszonych grzybów - 1 duża cebula - 2 liście laurowe - 5 ziaren czarnego pieprzu - 3 ziarna ziela angielskiego - sól Zaczynamy(...)miejsce, ja zawsze wkładam je do miski i "opatulam" ją bawełnianą ściereczką. Po około godzinie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Czasem potrzebuje trochę więcej czasu, więc bądźcie cierpliwi :) Gdy ciasto będzie sobie spokojnie wyrastać, mamy czas, żeby przygotować farsz. Kapustę kiszoną pokroić drobno i zagotować. Dodać sól, pieprz, ziele angielskie oraz liście laurowe. Gotować na małym ogniu przez około godzinę

Zgrabne Gotowanie
Arancini- ryżowe kulki 141

dobrze wystudzonego ryżu najlepiej nadać kształt, a przez noc, w zimnie oczywiście- kulki "zwiążą" się na tyle, że panierowanie ich to niemal czysta przyjemność. Niemal, bo jednak przy cieście troszkę paluszki można pobrudzić, ale wystarczy mieć przy sobie miseczkę z letnią wodą i praca nad końcowym etapem idzie naprawdę sprawnie.  Nie użyłam ryżu przeznaczonego typowo do risotta(...)Składniki na 12 sztuk:   200g ryżu (użyłam parboiled, ale najlepszy będzie arborio) Ok 1l. bulionu 40g masła 40g tartego parmezanu Dodatkowo: Kilka pieczarek 3 łyżki kukurydzy 120g sera (np. mozzarella) Mąka i woda do przygotowania ciasta Bułka tarta do panierowania Olej roślinny do głębokiego smażenia Sposób przygotowania: Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła i wrzucamy ryż. Mieszamy dokładnie, by ziarenka

Kuchnia w czekoladzie
Pieczone udka z warzywami 226

Pieczone udka z warzywami to można powiedzieć jednogarnkowe danie obiadowe. Całość przygotujemy w jednej formie do pieczenia – szybko, prosto i przede wszystkim smacznie :) Danie to

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Mini babeczki grzybowe 127

fileta z piersi kurczaka Przyprawa do mięsa Czosnek granulowany 2 cebule 1 zupa borowikowa Winiary 2 szklanki wody Sól Pieprz 200 g pieczarek 20 g suszonych podgrzybków 100 g sera camembert z ziołami 1 arkusz ciasta francuskiego (300 g) Suszone podgrzybki zalewamy wodą na całą noc. Filet z piersi kurczaka kroimy w cienkie plastry  i przyprawiamy przyprawą do mięsa(...)dokładamy pokrojone w plastry pieczarki. Przesmażoną cebulę z pieczarkami dodajemy do mięsa. Dokładamy również odsączone i pokrojone suszone grzyby. Całość zalewamy wymieszaną z wodą zupą borowikową. Dusimy na wolnym ogniu przez 30 minut, często mieszamy. . Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem. Zupa będzie dość gęsta, ale taka ma być.  Ciasto francuskie dzielimy na małe kwadraciki (tak aby ładnie wypełniły

VioletoweKucharzenie
Pszenno-żytnie pizzerinki z pieczarkami 137

dodajemy sól, jajko, resztę ciepłego mleka, oliwę i zaczyn z drożdży. Zagniatamy ciasto i wyrabiamy, aż stanie się gładkie, elastyczne. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę, cebulę siekamy. Pieczarki i cebulę podsmażamy na patelni. Kiedy trochę przestygną, mieszamy

e-PrzepisyKulinarne
Kapuśniaczki Ani z kapustą i grzybami 156

jest rewelacyjne. Robiłam już kiedyś na bazie tego ciasta paszteciki ze szpinakiem , rewelacja! Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki szczypta soli 1 całe jajko 2 żółtka 1 łyżka cukru 100 g drożdży 250 g margaryny/masła 1/2 szklanki śmietany Farsz: 1/2 kg kiszonej kapusty 15 dag pieczarek garść suszonych grzybów 2 cebule 2 łyżki oleju szczypta cukru 4 liście laurowe(...)liście i ziele. Pieczarki obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej. Cebulę obrać, drobno posiekać. Zrumienić na niewielskiej ilości oleju po czym dodać pieczarki. Następnie dodać odciśniętą kapustę, pokrojone grzyby, całość chwilę dusić, doprawić solą, pieprzem i ziołami. 2. Zrobić ciasto, do śmietany wkruszyć drożdże, dodać cukier i całość wymieszać. 3. Na stolnicę przesypać mąkę, dodać masło/margarynę, sól, troszkę posiekać

Kuchnia domowa Ani
Babeczki a'la pizza 156

ciasta [nie ukrywam ciasta chrupiącego, jak dla mnie przepysznego :-) ] Ale bez przesady, oprócz ciasta jest również wyrazisty, pachnący oregano sos, ciągnący się ser oraz przypieczone salami u mnie pepperoni. To jest moja wersja, Ty możesz dokładać sobie tyle składników il przyjdzie ci do głowy :) np. pieczarki, pierś z kurczaka, paprykę, cebulę, kukurydze, pomidory, cukinie i tak mogłabym wymieniać i wymieniać(...)kroję go na mniejsze kawałki-paski, które rozciągam palcami tworząc koła. Blaszkę na babeczki smaruje olejem i wkładam koła z ciasta, smaruję je sosem pomidorowym  i posypuję startym serem. Teraz można dodać składniki jakie lubisz np. pieczarki, paprykę cebulę, pierś z kurczaka itp. Na koniec układam plasterki salami.  Całość zapiekam w nagrzanym piekarniku

Kuchnia Viki
Biała pizza z pieczarkami, truflą i camembertem / White pizza with mushrooms, truffle and camembert 139

minut. Mąkę pszenną wymieszaj z krupczatką i solą. Do mąki wlej wyrośnięty zaczyn, dodaj olej i połącz składniki drewnianą łyżką. Przełóż ciasto na blat i wyrabiaj ugniatając rękami około 10 minut. Kulkę ciasta włóż do miski, przekruj ścierką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę. W tym czasie przygotuj sos. Do rondelka wlej oliwę truflową, podgrzej(...)zagotowania i zgęstnienia. Dopraw sporą ilością soli i pieprzu. Piekarnik rozgrzej do 220°C. Wyrośnięte ciasto przełóż na blat posypany mąką. Dłońmi rozciągnij ciasto na dużą okrągłą pizzę. Połóż na blasze posmarowanej odrobiną oleju. Placek posmaruj zimnym białym sosem. Ułóż grube plastry pieczarek oraz sera camembert. Oprósz solą. Pizzę piecz 15 minut (najlepiej poziom środkowy, termoobieg od dołu). Po upieczeniu

Delicious Place
Krokiety z pieczarkami 162

Wczoraj obiecałam, że podam przepis na krokiety z pieczarkami. Z tego przepisu   też wyszło nam 10 krokietów. Składniki na ciasto naleśnikowe: 150 g mąki 2 duże jajka 120 ml wody 250 ml mleka szczypta soli Sposób wykonania: Do przesianej maki dodać pozostałe składniki i bardzo dokładnie zmiksować. Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję, przykryć je talerzykiem i pozostawić

Na słodko lub wytrawnie