pieczarki w cieście - 4522 przepisów (strona:107/302)

Nadziane bułeczki (z szynką i pieczarkami) 119

świeżych drożdży 1,5 łyżki oliwy z oliwek 2 jajka klasy M 1 łyżeczka cukru szczypta soli około 150 g szynki wędzonej Maestro Henryk Kania 2 większe pieczarki pół mniejszej cebulki sezam do posypania bułeczek *do farszu można dodać około 2 łyżki startego żółtego sera (ja dziś pominęłam) Przygotowanie: Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i mieszamy. Odstawiamy(...)oliwek, szczyptę soli i wbijamy 1 jajko. Całość wyrabiamy tak długo (podsypując rękę mąką), aż uzyskamy miękkie i elastyczne ciasto. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 h. W między czasie przygotowujemy nadzienie. Szynkę, obrane pieczarki (bez ogonków) kroimy w kosteczkę. Dodajemy pokrojoną cebulkę i całość podsmażamy na niewielkiej ilości oleju doprawiając do smaku solą i pieprzem. Gdy ciasto

Słodkie okruszki
PIECZARKI NADZIEWANE KASZĄ QUINOA 218

Z ciekawostek -  NASA włączyła ją w dietę swoich astronautów, zaznaczając, że „ choć nie istnieje rodzaj jedzenia, który dostarczałby wszystkich niezbędnych składników na raz, quinoa jest

W kuchni Karmel-itki
Pizza na cieście serowym 35

blogu jest już kilka wersji na przygotowanie tego rarytasu. Pomimo zmiany dodatków, zawsze pojawia się u nas właśnie w formie rolady i nawet nie przyszłoby mi do głowy, by ciasto serowe wykorzystać w inny sposób. Kiedy więc zobaczyłam przepis na serową pizzę, uznałam, że to świetny pomysł i koniecznie zapisałam go sobie do wypróbowania. Już po spróbowaniu mogę napisać(...)pomidorowego + oregano + bazylia 1-2 brązowe pieczarki 1/2 małej cebuli 1/3 papryki kilka plasterków salami kilka plasterków szynki (u mnie z indyka) 1 plasterek sera cheddar 125 g mozzarelli (kulka) W misce łączymy ze sobą majonez oraz jajka, mieszamy do połączenia. Dodajemy tarty ser cheddar i mozzarellę.. Doprawiamy ziołami prowansalskimi. Przygotowane ciasto serowe wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia

Smaki Na Talerzu
Pierogi z kapustą 159

obraniem) 250g wędzonego boczku 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 120g masła lub margaryny Sól, pieprz do smaku Okrasa: Słonina lub smażone na masełku pieczarki (dla dzieci samo masełko) Sposób przygotowania w Tefal Companion Ciasto: Wszystkie składniki umieszczamy w misie Companiona z założonym ostrzem do wyrabiania. Uruchamiamy program puls na ok 2½ minuty. Gotowe ciasto przekładamy na wysypaną mąką stolnicę

Kuchnia w czekoladzie
Kluski ziemniaczane z pysznym farszem z mięsa i kapusty kiszonej 339

zmielona łopatka lub szynka wieprzowa -1 średnia cebula -1 duży ząbek czosnku -garść suszonych grzybów lub 2 pieczarki -1 marchew -100g kapusty kiszonej -trochę oleju -pieprz  sól do smaku -majeranek-pół płaskiej łyżeczki Z podanych składników zagniatamy ciasto,jeśli istnieje taka potrzeba podsypujemy mąką. Ciasto ma być gładkie,nie klejące. FARSZ Cebulę siekamy w piórka,czosnek siekamy(...)oleju. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki lub grzyby (grzyby suszone najpierw trzeba namoczyć by były miękkie) Kapustę kiszoną siekamy i dodajemy do całości,mieszamy i dodajemy mięso mielone. Całość dusimy do momentu aż mięso nie będzie surowe i doprawiamy solą i pieprzem oraz majerankiem. Farsz studzimy. *jeśli mięso puściło wodę odlewamy nadmiar płynu z farszu Z ciasta odrywamy kawałek i rozpłaszczamy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Warkocz drożdżowy z nadzieniem mięsnym i jarmużem 157

patelnię wlać oliwę, rozgrzać. Czosnek obrać i posiekać drobno, pieczarki pokroić w plasterki, suszone pomidory pokroić w paseczki. Na rozgrzany olej wrzucić grzybki i chwilkę je smażyć, dodać czosnek, suszone pomidorki, jarmuż. Smażyć mieszając chwilkę. Jarmuż tylko lekko musi zmięknąć. Zdjąć wszystko z patelni i ostudzić. Formowanie – rozwałkowane ciasta na kształt prostokąta ponacinać boki formując ukośne pasy

Kuchnia Pokoleń
Paszteciki z ciasta półfrancuskiego 199

zioła np. oregano ) i siekamy nożem do uzyskania kruszonki. Robimy dołek w cieście i dodajemy jajko. Krótko całość zagniatamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Wstawiamy na 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotowujemy farsz do pasztecików. Składniki na nadzienie: 100g mięsa gotowanego/ pieczonego/ wędliny, 150g pieczarek, mała cebula, 1/2 jajka, ok. 30g masła do smażenia, sól, pieprz do smaku(...)myjemy, w razie potrzeby obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dusimy na maśle z dodatkiem drobno pokrojonej cebulki. Łączymy rozdrobnione mięso z pieczarkami, po ostudzeniu dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku. Ciasto półfrancuskie rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Nakładamy nadienie i formułujemy paszteciki np. w kształcie rogalików ( w tym celu rozwałkowujemy ciasto i dzielimy

Pudełko rozmaitości
Ciasto do pizzy II 197

być granulowany) oregano pieprz trochę cukru do smaku Dodatkowo: 2 duże pęta kiełbasy 2 średnie cebule 1 mała papryka 20 dag pieczarek 1 łyżka masła do smażenia 1 łyżeczka przyprawy Kucharek 20 dag żółtego, starkowanego sera Tym razem ciasto do pizzy, które można nazwać "nocnym ciastem", ponieważ najlepiej przyszykować je na noc, a następnego dnia pozostaje nam tylko skomponowanie składników(...)lodówki. Tak jak wspominałam dobrze jest zrobić ciasto na noc, żeby na drugi dzień móc je upiec. Na drugi dzień najpierw przygotować dodatki do pizzy. Kiełbasę pokroić w drobną kostkę. Cebulę w półtalarki. Podsmażyć razem aż się zrumienią. Odstawić. Paprykę umyć, wydrążyć i również pokroić w drobną kostkę. Odstawić. Pieczarki umyć i pokroić w talarki. Rozgrzać patelnię i przesmażyć

Świat Ciasta
Rolada z ciasta francuskiego z kurczakiem i pieczarkami 177

Bardzo smaczna rolada ,prosta i szybka w przygotowaniu. Filet z kurczaka jest bardzo soczysty. Rewelacyjnym uzupełnieniem jest sos czosnkowy wymieszany z suszonymi ziołami. Składniki   ciasto francuskie 400 g filetu z kurczaka 400 g pieczarek 2 cebule 200 g sera żółtego przyprawa do kurczaka jajko łyżka masła sól ,pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Cebule kroimy(...)para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Pieczarki kroimy na plasterki. Razem z cebulą dusimy na łyżce masła. Odparowujemy z nadmiaru płynu ,doprawiamy solą i pieprzem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

R'n'G Kitchen
Calzone 120

miski. Dodać szczyptę soli, pozostałe mleko, wyrośnięty rozczyn. Początkowo wymieszać łyżką, następnie dłonią wyrobić na gładkie ciasto. W międzyczasie dodać 2 łyżki oleju. Ciasto oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki lub kostkę. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki(...)oleju. Dodać cebulę. Podsmażyć do zeszklenia. Następnie dodać pieczarki, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć do odparowania płynów. Dodać paprykę. Doprawić solą, pieprzem, bazylią, oregano i ostrą papryką w proszku. Chwilę podsmażyć. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Podsypać mąką i rozwałkować na kształt koła. Posmarować koncentratem pozostawiając czyste brzegi. Na jednej połowie każdego placka wyłożyć po połowie farszu

Danka Pichci
Pizza na cienkim cieście którą zrobisz w pół godziny 161

cieście to dobry pomysł na szybki i smaczny obiad. A że w naszym domu nie ma osoby która pizzy by nie lubiła wypiekamy ją bardzo często. Pizza na cienkim cieście – składniki -1,5 szklanki ciepłej wody -3,5 szklanki mąki pszennej na pizzę -12 g suchych drożdży -1 łyżka oliwy z oliwek -1,5 łyżeczki soli Sos do pizzy(...)dodatki to ostatnio często robimy pizzę na słodko. Ale Ty spokojnie możesz użyć czego tylko lubisz – kaparów, fig, oliwek, rukoli, salami, mozarelli, krewetek, brokułów, pieczarek, itp smakowych kombinacji. Jak zrobić pizzę na cienkim cieście? Mąkę przesiej. Jak mi się spieszy nie chce mi się to czynność tę pomijam. Do ciepłej wody przesyp drożdże i wymieszaj. Odstaw na chwilę

Arbuziaki
Pizza z patelni (na drożdżach) 146

ręcznikiem. Pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut (powinno podwoić swoją objętość) . Podczas wyrastania ciasta przygotować sos  (w szklance rozrobić koncentrat pomidorowy z przegotowaną wodą; na sam koniec przyprawić go solą oraz ziołami prowansalskimi) oraz składniki do pizzy . Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Rozgrzać patelnię wraz z niewielką ilością oliwy z oliwek. Przesmażyć(...)cebulę. Następnie zwiększyć ogień i dodać pieczarki. Smażyć kilka minut. Na sam koniec przyprawić solą oraz pieprzem. Wędlinę pokroić w paski. Ser mozzarella odsączyć i pokroić w półplasterki.  Na małym ogniu rozgrzać dużą patelnię (nie smarować jej tłuszczem!) . Wyrośnięte ciasto drożdżowe podzielić na 2 części. Blat posypać odrobiną mąki. Każdą część ciasta rozwałkować tworząc okrąg o średnicy mniejszej niż

Ugotować
Pierogi wegetariańskie z soczewicą i pieczarkami 169

wersję łagodniejszą może dodać mniej. Spróbujcie podsmażane w mojej wersji, ja takie uwielbiam najbardziej. Składniki: Ciasto: 500g maki pszennej 250 ml wody letniej 1 jajko łyżka oleju sól Farsz: 150g soczewicy 250ml bulionu kombu (opcjonalnie) 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki oleju 250g pieczarek 1 jajko 1 łyżka cząbru świeżego  pieprz cayane wg uznania sól i pieprz(...)poszatkowany czosnek. Dusimy 10 minut.  Dodajemy do cebuli pieczarki i dusimy kolejne 10 minut.  Do blendera dodajemy soczewicę, pieczarki i pozostałe składniki. Mieszamy, ale nie mielimy. Składniki mają być drobno rozdrobnione, a nie gładka masa. Robimy ciasto. W mące robimy wgłębienie, dodajemy jako, sól, olej i stopniowo wlewamy wodę. Wyrabiamy ciasto przez około 8-10 minut. Na stolnicę

Apetyt na Zielone
Paszteciki z kapustą i grzybami 431

ciasta drożdżowego: - 50 gram świeżych drożdży (pół kostki) - szklanka mleka - łyżeczka cukru - 2 łyżki mąki pszennej (typ 650) Ciasto drożdżowe: - 500 gram mąki pszennej (typ 650) - 3 łyżki oleju - łyżeczka soli - 1 jajko Farsz: - 300 gram kiszonej kapusty - 250 gram pieczarek - garść suszonych grzybów - 1 duża cebula - 2 liście laurowe - 5 ziaren czarnego pieprzu - 3 ziarna ziela angielskiego - sól Zaczynamy(...)miejsce, ja zawsze wkładam je do miski i "opatulam" ją bawełnianą ściereczką. Po około godzinie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Czasem potrzebuje trochę więcej czasu, więc bądźcie cierpliwi :) Gdy ciasto będzie sobie spokojnie wyrastać, mamy czas, żeby przygotować farsz. Kapustę kiszoną pokroić drobno i zagotować. Dodać sól, pieprz, ziele angielskie oraz liście laurowe. Gotować na małym ogniu przez około godzinę

Zgrabne Gotowanie
Arancini- ryżowe kulki 151

dobrze wystudzonego ryżu najlepiej nadać kształt, a przez noc, w zimnie oczywiście- kulki "zwiążą" się na tyle, że panierowanie ich to niemal czysta przyjemność. Niemal, bo jednak przy cieście troszkę paluszki można pobrudzić, ale wystarczy mieć przy sobie miseczkę z letnią wodą i praca nad końcowym etapem idzie naprawdę sprawnie.  Nie użyłam ryżu przeznaczonego typowo do risotta(...)Składniki na 12 sztuk:   200g ryżu (użyłam parboiled, ale najlepszy będzie arborio) Ok 1l. bulionu 40g masła 40g tartego parmezanu Dodatkowo: Kilka pieczarek 3 łyżki kukurydzy 120g sera (np. mozzarella) Mąka i woda do przygotowania ciasta Bułka tarta do panierowania Olej roślinny do głębokiego smażenia Sposób przygotowania: Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła i wrzucamy ryż. Mieszamy dokładnie, by ziarenka

Kuchnia w czekoladzie

Proponowane wyszukiwania