pieczarki w cieście - 4522 przepisów (strona:106/302)

Mini pizze na sylwestrowo 246

tymianek i rozmaryn garść krewetek 10 plasterków kiełbasy, u mnie z łosia kulki surowego kebabu szczypta curry 2 łyżki suszonego oregano 250 g smażonych pieczarek 1 duża cebula 200 g żółtego sera rukola Zacznij od ciasta na pizzę. Rozpuść drożdże w wodzie i oliwie. Wsyp mąkę i wymieszaj. Dodaj następnie sól i zagnieć elastyczne ciasto. Dodaj wody jeśli ciasto jest(...)ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj na dwa placki grubości 0,5 cm.Wytnij okrągłe placuszki. W naczyniu wymieszaj pomidorowy przecier z wodą i oliwą. Dopraw solą, pieprzem i ziołami. Posmaruj placki pomidorowym sosem. Wszystkie pizze obłóż cebulę pokrojoną w cienkie plasterki. Część nadziej kebabem, resztę kiełbasą i krewetkami. Pizze z krewetkami posyp curry. Do mięsnych pizz dodaj pieczarki. Wszystkie

codojedzenia
Krokiety z mięsem z rosołu i pieczarkami 95

Bardzo smaczny pomysł na wykorzystanie mięsa pozostałego z rosołu. Krokiety świetnie smakują z czerwonym barszczykiem lub kubkiem herbaty. Artykuł Krokiety z mięsem z rosołu i pieczarkami

Pieprzyć z Fantazją
Krokiety z serem i pieczarkami 195

Myślę, że krokietów nie trzeba nikomu polecać, nie znam osobiście nikogo kto by ich nie lubił ;) Na 10 krokietów potrzebujemy: 10 naleśników - przepis klik 0,5

Kolejny blog o gotowaniu
Najlepsza pizza 130

świeżych łyżeczka cukru łyżeczka soli 2 łyżki oleju lub oliwy kubek ciepłej wody ok.300 ml ulubione dodatki: sos pomidorowy, cebula, czosnek, żółty ser, pieczarki, papryka, salami itp. przyprawy do pizzy: oregano, bazylia, majeranek, rozmaryn Pizza jest ciastem drożdżowym więc robimy zaczyn z drożdży.  Do miski wlewamy ciepłą wodę, wsypujemy rozkruszone drożdże, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Dokładnie mieszamy, zakrywamy(...)cztery części.  Obsypujemy je mąką żeby się nie sklejały. Zakrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinkę do wyrośnięcia. Każdy kawałek ciasta wałkujemy na placek. Stolnicę dobrze jest podsypać mąką i dopiero kłaść na niej ciasto do wałkowania. Można też ciastu nadać kształt ręcznie. Każdy placek z osobna przekładamy na papier do pieczenia i smarujemy oliwą lub olejem. Na środek nakładamy

prawdziwe jedzenie
Uszka z barszczem 177

osób (w zależności od nałożonej porcji) Uszka (Ciasto+ farsz): 750g mąki pszennej typ 500 + do podsypywania- użyłam mąki pszennej Warmińskiej Młynomag 1 płaska łyżeczka soli 1/2 szklanki mleka (125ml) 2/3 szklanki gorącej wody 2 łyżki oleju rzepakowego 1 jajko 700g gotowanego mięsa z kurczaka 300g lekko podpieczonych, pokrojonych pieczarek 2 cebule 3 łyżki bułki tartej 60ml oleju rzepakowego sól, pieprz(...)mleka i wody. Posiekane ciasto polewamy olejem oraz wbijamy jajko. Siekamy do połączenia się składników, a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Odkładamy na ok 30 minut pod szklane naczynie podsypując blat mąką. 2. W tym czasie ugotowane mięso, cebulę oraz pieczarki przepuszczamy przez maszynkę do mielenia, dodajemy bułkę tartą i smażymy na oleju ciągle mieszając, by się nie przypaliło. Doprawiamy

Kuchnia w czekoladzie
Błyskawiczna pizza - placki tortilli przełożone startym serem i podane z pieczarkami, pomidorem, papryką oraz szynką 173

Pomysł na błyskawiczną pizzę do której przyrządzenia nie musicie przygotować drożdżowego ciasta. Wystarczy placki tortilli nadziać startym serem i ulubionymi dodatkami, np. podsmażonymi pieczarkami, plasterkami pomidora czy też pokrojoną wędliną. Taką pizzę przygotujecie wraz z pieczeniem w niecałe 30 minut 😄 Składniki na 2-3 porcje: 4 placki tortilli 300 g pieczarek 1 mała cebula 200-300 g startego sera mozzarella

Ugotować
Bułeczki gyros 133

osobnej miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy jajko, pozostałe mleko i wyrośnięty rozczyn. Całość zagniatamy. Gdy składniki zaczną się łączyć wlewamy roztopione i przestudzone masło. Ciasto wyrabiamy przez kilka minut na jednolitą i elastyczną kulę. Ciasto odkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1h. W tym czasie przygotowujemy farsz. Filet z kurczaka kroimy w drobną kosteczkę, doprawiamy(...)patelni podsmażamy cebulę. Gdy zacznie się rumienić dodajemy starte na tarce lub drobno pokrojone pieczarki. Smażymy do momentu odparowania wody. Zdjąć z ognia. W misce wymieszać filet, pieczarki, dodać paprykę pokrojoną w kosteczkę, kukurydzę i stary ser. Całość doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać. Ciasto wyjąć z miski i uformować wałek, podzielić na 12 równych części. Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć

Kulinarne przygody
Wytrawny placek (galette) z botwinką 193

pokrojonego w kostkę 1 łyżeczka soli morskiej 1 jajko 1/4 szklanki (60 ml) zimnej wody + śmietana kremówka, do posmarowania ciasta - opcjonalnie do wypełnienia ok 220 g liści botwinki 1/2 czerwonej cebuli 4-5 ząbków czosnku ( miałam młody) 150 g brązowych pieczarek - użyłam samych kapeluszy bez nóżek 125 g mozzarelli  100 g fety 1 jajko 2 łyżki kefiru lub jogurtu(...)oliwy, na suchą wrzucić pieczarki. Podsmażać mieszając przez parę minut - pieczarki odparują i lekko się zrumienią. Gotowe dołożyć do miski z botwinką. Zrumienić chorizo i również dodać do miski. Wymieszać jajko z 2 łyżkami jogurtu, dodać do farszu. Dosypać pokruszoną fetę, wszystko delikatnie wymieszać. Wyjąć  ciasto z lodówki. Ułożyć na papierze do pieczenia, przykryć folią spożywczą i cienko rozwałkować

Stare Gary
Farsz na pierogi i uszka 227

wspólnej zabawy i nadsyłania Waszych przepisów ;) Wigilijne pierogi i uszka bez grzybów i kiszonej kapusty, ale ciągle postne ! Składniki: ciasto na pierogi, takie jakie zawsze robicie, każdy ma inne sposoby, wiec nie podaję przepisu. kapusta biała (mała główka)   pieczarki cebula ziemniaki sól i pieprz Farsz na pierogi z ziemniakami i cebulką (pomysł mojego śp. dziadka): Ziemniaki ugotowane dzień wcześniej(...)patelnię z rozgrzanym olejem. Smażyć często mieszając. Dodać posiekane jajka ( jeśli robimy z pieczarkami i kapusta, jajka pominąć ), doprawić sola, pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem. Kiedy kapusta zmięknie zdjąć z ognia, farsz ostudzić (w tym momencie można wymiesza z farszem pieczarkowym), a następnie nałożyć na przygotowane ciasto i zlepić pierogi. Dalej postępować tak samo jak w przypadku każdych innych pierogów. Wszystkie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pizza na cienkim spodzie 359

internetowym bazarku CABAS.pl.  Podstawa pizzy to dobre ciasto i ulubione dodatki. Składniki: Ciasto: 600 g mąki pszennej typ 00 Stagioni 360 ml ciepłej wody 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli morskiej (drobnej) 1 łyżeczka cukru 25 g świeżych drożdży Dodatki: ketchup szynka pieczarki świeże pomidor listki bazylii Przygotowanie: Odlać 50 ml ciepłej wody wsypać łyżeczkę mąki, cukru(...)około 1 godzinę do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto podzieli na cztery części. Z każdej dłońmi uformować koło. Na brzegach formujemy tzw. rancik. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować ketchupem ułożyć pokrojone w plastry pieczarki, szynkę i 3-4 plasterki pomidora. Na górę zetrzeć żółty ser. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 220 stopni gór-dół na drugi stopień

Ala piecze i gotuje
KROKIETY Z FARSZEM A'LA PIZZA 175

skórki miksuję. Ze wszystkich składników (także pomidorów) przygotowuję ciasto na naleśniki (ilość wody i mleka dobieram do mąki tak, aby wyszło odpowiedniej konsystencji ciasto). Smażę cienkie naleśniki (na dobrej patelni - bez dodatku tłuszczu). Pieczarki, paprykę i cebulę bardzo drobno siekam. Na maśle podsmażam pieczarki, potem wrzucam paprykę i cebulę. Smażę z dodatkiem przypraw do momentu wyparowania wody. Często mieszam. Podsmażone

JejKuchnia
Rolada serowo-majonezowa z kurczakiem i pieczarkowym farszem. 433

zbyt wodnisty a mięso porządnie rozklepane. Zatem do dzieła.  Składniki  ciasto serowo - majonezowe: 3 jaja (L) 300 gramów sera żółtego po 150 g Goudy i Radamera 1/4 szklanki gęstego majonezu ( użyłam z gęstego Splendido) szczypta soli  szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej Farsz : 400 gramów pieczarek 1 duża cebula 1 jajko (M) 2 czubate łyżki bułki tartej(...)duże filety drobiowe( około 650 gramów) 1 łyżka przyprawy do Złocistego kurczaka Kamis  2 łyżki oleju rzepakowego do wysmarowania papieru do pieczenia Wykonanie :  1. Przygotowujemy farsz : Pieczarki ścieramy na tarce na dużych oczkach. a  następnie wrzucamy na rozgrzany olej, i smażymy gdy puszczą sok, wrzucamy posiekaną drobno cebulę, smażymy cały czas mieszając do zeszklenia cebuli, przyprawiamy pieprzem

vaniliowoczekoladowa
Kulebiak z kapustą i grzybami 356

dobry rodzaj pieczywa do barszczu, polecam. Składniki (na 1 duży kulebiak): Ciasto drożdżowe:\ 250 gram mąki 1 jajko 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru 2 łyżki oleju rzepakowego 25 gram świeżych drożdży 1/4 szklanki ciepłej wody Farsz: 2 szklanki kapusty kiszonej 1/2 szklanki suszonych grzybów 250 gram pieczarek 1 cebula szczypta soli, pieprzu i majeranku 1 łyżka oleju do smażenia(...)wyrabiam gładkie ciasto. Jeśli ciasto się lepi zbyt mocno polewam dłonie odrobiną oleju i wyrabiam ciasto dalej. Wyrobione ciasto odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na minimum godzinę, tak by podwoiło swoją objętość. Na rozgrzanym tłuszczu smażę posiekaną drobno cebulkę i pieczarki. Po kilku minutach dodaję posiekane drobno grzyby oraz pokrojoną kapustę kiszoną. Wlewam wodę z gotowania grzybów i duszę

Mango Papaja
Pierogi z kapustą świeżą i kiszoną (wegańskie) 128

porcje): Farsz: 1/2 średniej główki kapusty (po ugotowaniu ok. 400 g) 100 g kapusty kiszonej 1 – 2 cebule 3 pieczarki olej lub oliwa przyprawy (suszona włoszczyzna, majeranek, sól, pieprz, sos sojowy) Ciasto: 200 g mąki 1 łyżka oliwy/oleju ok. 90 ml ciepłej wody Sposób przygotowania: Kapustę pokrój na mniejsze części, zalej sporą ilością wody i gotuj przez około godzinę(...)starte na tarce (duże oczka) pieczarki. Całość podsmażaj na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. W międzyczasie dopraw – farsz powinien być dobrze doprawiony, odpowiednio słony i ostry. Czas podsmażania jest różny, ale jest to około 30 minut. Niepotrzebna woda ma nam wyparować, a kapusta lekko się przysmażyć. W tym czasie możesz zrobić ciasto – do mąki dodaj olej

Via Gusto
Kruche babeczki z pieczarkami i serem 175

Farsz: 500g pieczarek 2 cebule 200g żółtego sera sól, pieprz olej 1. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy pokrojone drobno pieczarki, smażymy do odparowania wody, doprawiamy solą i pieprzem. 2. Składniki na ciasto przekładamy do miski i zagniatamy do powstania gładkiej masy. Schładzamy w lodówce około 30 minut, wałkujemy niezbyt cienko i szklanką/kieliszkiem wykrawamy koła trochę(...)większe od średnicy foremki. Ciastem wyklejamy wysmarowane margaryną foremki. Każdą babeczkę nakłuwamy kilkukrotnie widelcem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, do uzyskania złotego koloru. 3. Po tym czasie babeczki wyciągamy, napełniamy pieczarkami, posypujemy startym żółtym serem. Ponownie wstawiamy do piekarnika, tylko do rozpuszczenia sera. Podajemy na gorąco

Szefowa kuchni