peklowanie - 500 przepisów (strona:20/34)

Kiełbasa kminkowa-podsuszana 221

kawałki jakieś błony i tłuste. Szynkę, łopatkę i karkówkę tniemy w większą kostkę około 4 na 4 cm, a podgardle i pachwinę w mniejszą około 2 na 2 cm. Peklujemy i solimy surowiec w osobnych pojemnikach szynkę w jednym a łopatkę i karkówkę w drugim w trzecim błony i tłuste kawałki co wycinaliśmy w czwartym podgardle i pachwina. Pozostawiamy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
CHLEB ZYTNI Z PESTKAMI DYNI NA ZAKWASIE 161

swoją świeżość nawet do 2 tygodni - o ile coś jeszcze z niego zostanie ;) Ciasto na ten chleb jest bardzo lepkie, więc najlepiej jest wyrobić je mikserem. Świetnie smakuje z peklowaną szynką. Z przepisu wychodzi jeden około 20cm bochenek. Przepis na ten domowy chleb pochodzi od Lauren Hattman Polecam przepis na ten domowy chleb żytni. SKŁADNIKI: dokańczanie zakwasu: 1/4 szklanki niezawodnego

Moja Książka Kucharska
Kiełbasa kminkowa 368

kawałki jakieś błony i tłuste. Szynkę, łopatkę i karkówkę tniemy w większą kostkę około 4 na 4 cm, a podgardle i pachwinę w mniejszą około 2 na 2 cm. Peklujemy i solimy surowiec w osobnych pojemnikach szynkę w jednym a łopatkę i karkówkę w drugim w trzecim błony i tłuste kawałki co wycinaliśmy w czwartym podgardle i pachwina. Pozostawiamy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kaczka parzona i wędzona 239

ilość według uznania) -papryka chili dwie -zioła prowansalskie 2 g -pieprz kolorowy w kulkach (ilość według uznania) -sznurek wędzarniczy WYKONANIE W przygotowanej solance topimy kaczkę na 24 godziny. Proces peklowania ma odbywać się w temp.4-6 stopni. Po tym czasie zagotowujemy wodę razem z ziołami i przyprawami. Czekamy aż temperatura wody spadnie do 80 stopni. Wrzucamy kaczkę i parzymy do momentu

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Szynka peklowana 369

Robicie w domu wędliny? Ja zdecydowanie za rzadko. Ale czasami nie umiem sobie odmówić. Dzisiaj mam dla Was przepis na peklowaną szynkę pieczoną. Bardzo aromatyczna, soczysta i delikatna. Może zrobicie na święta? Składniki solanki: 75 g soli 1 czubata łyżeczka soli peklowej 4 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę) 1 płaska łyżeczka mielonego ziela angielskiego 1 płaska łyżeczka

Smak mojego domu
Golonka po bawarsku. 194

Golonka po bawarsku-czyli jak poskromić swojego mężczyznę:) Przepis czasochłonny-ale warto. SKŁADNIKI: 4 golonki peklowane 4 liście laurowe 6-8 kulek ziela angielskiego 4-8 kulek pieprzu Włoszczyzna (kawałęk pora, małamarchew,kawaęk selera, mały korzeń piertuszki) Dodatkowo: 2 średnie marchewki 1/2 selera 1 korzeń pietruszki Miód (około 2-3 łyżeczki) MARYNATA: 1 piwo Porter 1 piwo jasne ( u mnie

Kopystką po garach
Polędwica wędzona 239

biała błona i warkocz inny kolor mięsa przyłączony do schabu podobny w wyglądzie do warkocza. Przygotowaną solanką nastrzykujemy schab 60 mil na kg. Następnie topimy schab na 5 dni. Peklowanie powinno się odbywać  temp.4-8 stopni. Wyjmujemy z zalewy płuczemy pod zimną wodą. Wiążemy i pozostawiamy do ociekania najlepiej w chłodnym przewiewnym pomieszczeniu u mnie ociekało 12 godzin. Osuszanie

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Ciąg dalszy festiwalu, czyli Qualita – strach się bać ;). 170

tonic to tonic. Ładnie podany, przez miłą kelnerkę. Bardzo przyjemny gest na początek kolacji. Następnie przed nami pojawiały się kolejne dania: Boczek marynowany obsmażany, mus jabłkowy, wiśnie i borowiki peklowane, pumpernikiel – przystawka pyszna, idealnie przyrządzony boczek, fajnie komponujące się dodatki. Bardzo smacznym akcentem nadającym daniu charakter był skruszony, lekko podsuszony pumpernikiel. Danie naprawdę bardzo smaczne, choć cena „katalogowa

Kate's Kitchen
Kiełbasa ścinkowa parzona 206

pokrojone w kostkę nie grubiej niż 2,5 cm -druga klasa 3 kg -trzecia klasa 4 kg -słonika pokrojona w kostkę nie większa niż 1 cm i solimy Następnie peklujemy czas 24-48 godzin. Po tym czasie mięso rozdrabniamy. -1 klasa mamy już pokrojoną przy klasyfikacji w kostkę nie grubiej niż 2,5 cm -2 klasa 13 mm sitko

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa ścinkowa podpiekana 204

pokrojone w kostkę nie grubiej niż 2,5 cm -druga klasa 3 kg -trzecia klasa 4 kg -słonika pokrojona w kostkę nie większa niż 1 cm i solimy Następnie peklujemy czas 24-48 godzin. Po tym czasie mięso rozdrabniamy. -1 klasa mamy już pokrojoną przy klasyfikacji w kostkę nie grubiej niż 2,5 cm -2 klasa 13 mm sitko

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
SZYNKA Z INDYKA Z ZIELONYM PIEPRZEM Z SZYNKOWARA 229

bardzo malutką kostkę,tak drobno jak tylko jest to możliwe,pozostałe zaś mięso na ok 3 cm kawałki. Mięso ze sobą połączyć,dodać wodę,musztardę,żelatynę,przyprawę oraz sól peklującą - całość dokładnie wyrobić.Użyłam do tego robota kuchennego z końcówkami do ciasta - wyrabiałam ok 10 min. Na końcu dorzuciłam zielony pieprz w całości i ręcznie wymieszałam dokładnie jak tylko było

Niespełnione zdolności kulinarne
Szynka dojrzewająca 481

Surowiec -szynka kulka Przyprawy i materiały pomocnicze -peklosól 20 g/kg -sznurek wędzarniczy Wykonanie Szynkę peklujemy na sucho 10-14 dni ja robiłem to w próżni, codziennie ja przez chwile delikatnie masowałem. Po tym czasie została ładnie związana i odwieszona w chłodne przewiewne pomieszczenie na 10-12 godz.Z racji tego że mieszkam w bloku i o chłodne pomieszczenie ciężko posiłkowałem się

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Mielonka drobiowa z szynkowara -domowa wędlina 242

diecie i takiemu co dieta niepotrzebna :)  domowa mielonka około 1 kg mięsa z kurczaka, udka, piersi 5 łyżeczek żelatyny 1 łyżeczka cukru pudru 2 łyżeczki soli peklującej lub zwykłej soli 100 ml zimnej przegotowanej wody pieprz czosnkowy około 1-2 łyżeczek 1 łyżeczka majeranku mielonka z szynkowara Mięso kroję na mniejsze części i mielę w maszynce o drobnych oczkach

Takie tam pichcenie
Kassler duszony z jarmużem i sokiem z pomarańczy. Jak polubić jarmuż? 214

smaczny. Dzisiejszy duszony z sokiem pomarańczowym zrobi furorę, zapewniam. Słodko- kwaśna pomarańcza idealnie harmonizuje z jarmużem. Idealne danie dla wegetarian. Jeśli do jarmużu dodasz Kasslera otrzymasz kapitalne danie jednogarnkowe. Peklowane mięso z jarmużem to specjalność północnych Niemiec i Hesji. Podane z karmelizowanymi ziemniakami smakuje obłędnie.  Polecam! Jak przygotować smaczny jarmuż? Jarmuż dokładnie wypłukać w dużej ilości zimnej wody. Wyciąć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pyszny domowy schab wędzony 163

Warto zadać sobie odrobinę trudu by cieszyć się samodzielnie doprawioną o własnego smaku o znanych składnikach.Przepis został stworzony z myślą o osobach które nie mają czasu na długie peklowanie. Pyszny domowy schab wyszedł bardzo soczysty o niepowtarzalnym smaku i aromacie. Pewnie wiele osób

Kulinarne pyszności Molki