Boczek wędzony peklowany na sucho. 266Wszyscy znamy zalety domowych wędlin. Dziś przygotowałam boczek wędzony peklowany na sucho. Do przygotowania boczku wykorzystałam moją kompozycję przypraw możemy ją modyfikować według własnych upodobań. Latem polecam stosować mniejszą ilość soli. Boczek w smaku jest bardzo aromatyczny i pyszny w smaku w każdym kęsie czuć aromat przypraw. Jest bardzo miękki i delikatny Każdy kęs to uczta smakowa
Kulinarne pyszności Molki
Domowy wędzony baleron 215potrawy są smaczne. Na stole pojawi się baleron który przygotowałam kilka dni temu, a dziś dzielę się przepisem z Wami. Po pierwsze mięso kupujemy wcześniej ze względu na czas peklowania. Baleron wyszedł różowy
Kulinarne pyszności Molki
Pyszna domowa szynka wędzona 260szynki użyłam łopatkę. Pojawiły się obawy, czy to dobry wybór. Jak się ukazało bardzo dobra decyzja. Szynka wyszła pyszna, bardzo soczysta. składniki 2x1,5 kg mięsa z łopatki"kuleczka" Peklowanie 200g peklosmaczka Tradismak 5 szt ząbków czosnku
Kulinarne pyszności Molki
Pyszna szynka wołowa wędzona 363przepis na pyszną szynkę wołową zamiast przepisu na pączki. Szynka w smaku przepyszna, zdrowa dietetyczna. Palce lizać:) Koniecznie wypróbujcie przepis :) Powodzenia :) składniki · 1,5 kg wołowiny kwiatowej Peklowanie
Kulinarne pyszności Molki
SZYNKA W COLI wg NIGELLI 190aromatyczna. Na pewno nie raz jeszcze będziemy do niej wracać, dla odmiany. Cytując klasyka jednak, nam …. niektórych części ciała nie urywa. I kropka. Nigellę jednak kochamy nadal. Składniki szynka peklowana (ok 1,5- 2 kg) (jeśli macie świeżą, przetrzymajcie ją przez co najmniej kilkanaście godzin- dobę w roztworze soli i przypraw) 1 cebula cola- tyle litrów ile kilogramów waży
OliveandThyme
Mielonka drobiowa własnej roboty. 201każde weki nie gotujemy, ale mają sobie delikatnie mrugać trzy godziny. Zostawiamy w wodzie, do całkowitego ostygnięcia. Jak widać, nie ma żadnej soli peklującej, pektosolu czy innych konserwantów. Nie dlatego, że jestem ich zagorzałym wrogiem, ale dlatego, że teraz zimą jest to zbyteczne. Latem, gdy ciepło oczywiście, trzeba dać, ten konserwant będzie mniejszym złem niż
Dieta moja pasja
Pulled pork - szarpana wieprzowina 228pełne smaku, a nie suche.  Składniki: 1 kg łopatki lub karkówki wieprzowej Solanka: (można pominąć, ale wtedy do marynaty dodać sól i marnować ok. 8 godzin) 3 łyżeczki soli peklującej (nada mięsu apetyczny różowy kolor) kilka ziarenek ziela angielskiego 2 liście laurowe łyżeczka świeżo utłuczonego pieprzu 2 ząbki czosnku 0,5 l wody Marynata: 2 cebule czosnek
Dobra karma
Domowe wędliny 175ciężka praca opłaciła się i w naszej lodówce zagoszczą najlepszej jakości wędliny. Warto również nabyć odpowiedniej wiedzy, dotyczącej poszczególnych rodzajów mięs, czy też sposobów obróbki – przykładem mogą być rzeczy peklowane, których nie można piec, ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury mogą wydzielać substancje rakotwórcze. Kiedy przyrządzimy już smaczną wędlinę, zadbajmy również o jej odpowiednie przechowywanie. Jeśli zamierzamy zrobić większą ilość jedzenia
Kuchcik gotuje
Domowe wędliny 240ciężka praca opłaciła się i w naszej lodówce zagoszczą najlepszej jakości wędliny. Warto również nabyć odpowiedniej wiedzy, dotyczącej poszczególnych rodzajów mięs, czy też sposobów obróbki – przykładem mogą być rzeczy peklowane, których nie można piec, ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury mogą wydzielać substancje rakotwórcze. Kiedy przyrządzimy już smaczną wędlinę, zadbajmy również o jej odpowiednie przechowywanie. Jeśli zamierzamy zrobić większą ilość jedzenia
Kuchcik gotuje
Golonka z szynkowaru 244Golonka parzona w szynkowarze...pyszna...no i jak to u mnie bywa w takim przypadku nie podam dokładnej ilości przypraw, bo trudno to określić..moja golonka wcześniej była troszkę peklowana, a przed parzeniem to tylko dodałam przyprawę do wieprzowiny, trochę soli..ale wiadomo , każdy ma inne gusta i może dać inną mieszankę przypraw lub osobno każdej przyprawy po troszkę
Moje domowe kucharzenie
Szynka dymiona na zimno-dojrzewająca 244Surowiec -szynka 1-1,5 kg Przyprawy i materiały pomocnicze -peklosól 20 g/kg -sznurek wędzarniczy Wykonanie Szynkę peklujemy na sucho 10-14 dni ja robiłem to w próżni, codziennie ja przez chwile delikatnie masowałem. Po tym czasie została ładnie związana i odwieszona w chłodne przewiewne pomieszczenie na 10-12 godz. Wędzenie Była wędzona dwa dni w temperaturze 25 stopni pierwszego
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Boczek dopiekany 210strony -można też zostawić boczek w naturalnej wersji bez przypraw.Na zdjęciu powyżej dwa boczki z przyprawami trzy bez. Wykonanie Kupiony boczek myjemy pod bieżącą wodą odcinamy skórę osuszamy i peklujemy na sucho. Zapeklowany i przyprawiony boczek układamy w jakimś pojemniku lub woreczkach strunowych albo w woreczkach do próżni i tak trzymamy 3-5 dni codziennie obracamy. Po tym czasie osuszamy
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Włoska carbonara z surowym żółtkiem – makaronowy ideał 223które wkładamy po jednym surowym żółtku. Całość posypujemy odrobiną boczku i ziół, świeżo mielonym, ziarnistym grubym kolorowym pieprzem i od razu podajemy. SKŁADNIKI 3 łyżki oliwy z oliwek 90g peklowanego na sucho i wędzonego na zimno boczku 80-90g startego sera Pecorino Romano lub Grana Padano 1 duży ząbek czosnku 3 jajka M – potrzebne nam 2 żółtka
Karo in the Kitchen
Rolada z indyka 271g/kg tymianek -6 g/kg czosnek świeży wyciśnięty przez praskę -sznurek wędzarniczy -folia celulozowa -siatka do wędlin Wykonanie Kupione mięso myjemy pod bieżącą wodą wycinamy kość i usuwamy skórę peklujemy na mokro 24 godz. Skórę z golonki nacieramy solą .Po tym czasie mięso i skórę płuczemy. Pozyskujemy same chude mięsko, usuwany błony i ścięgna .Mięso kroimy w grubą kostkę
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Boczek wędzony surowy 308próżniowa ewentualnie jakiś pojemnik Wykonanie Kupione mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Tniemy w paski 6-8 cm. Nacieramy peklosolą zgodnie z gramaturą i pakujemy bądź wkładamy w pojemnik. Peklujemy 4-5 dni w lodówce w temp 4-6 stopni, co 12 godzin obracamy. Po tym czasie wiążemy pętelki na końcach boczku i wieszamy w chłodnym przewiewnym pomieszczeniu
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.