peklowanie - 500 przepisów (strona:12/34)

Karczek gotowany 283

Przepis 1. na początek dowolne mięsko peklujemy zgodnie z tabelą peklowania u mnie było to 5 dni.do solanki dałem liść laurowy,ziele angielskie ,pieprz kolorowy i świeży czosnek zgnieciony w łupinach.po pięciu dniach wyjmujemy mięsko i płuczemy pod bieżącą wodą. www.wedlinydomowe.pl/roboczy/tabelapeklowania.htm Mięsko można związać sznurkiem lub włożyć w siatkę wędzarniczą 2. nacieramy papryką słodką lub ostrą jak ktoś

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa Jackówka puszczańska 249

peklosól zrobiła co należy czyli nie za grubo, -słoninę kroje w kostkę 0,5 cm ale nie przekraczajmy 1 cm -teraz 1 i 2 peklujemy 24-48 godz.Co kilka godzin mieszamy. Po peklowaniu przystępujemy do dalszej obróbki mięsa, mianowicie mięso 1 czyli schab i szynkę każdy kawałek tłuczemy tłuczkiem ale nie za mocno bez przesady z wyczuciem.Gdy skończymy machanie młotkiem

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa Jackówka puszczańska podsuszana 263

peklosól zrobiła co należy czyli nie za grubo, Słoninę kroje w kostkę 0,5 cm ale nie przekraczajmy 1 cm Teraz 1 i 2 peklujemy 24-48 godz.Co kilka godzin mieszamy. Po peklowaniu przystępujemy do dalszej obróbki mięsa, mianowicie mięso 1 czyli schab i szynkę każdy kawałek tłuczemy tłuczkiem ale nie za mocno bez przesady z wyczuciem.Gdy skończymy machanie młotkiem

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Boczek rolowany z szynkowaru 349

posypujemy wszystkimi składnikami przyprawami.Lub zostawiamy taki jak jest tylko solony. Cieńszy boczek lepiej się zwija.Pamiętamy o tym,że mamy jeszcze sprężynę którą trzeba uwzględnić do wysokości,następnie boczek peklujemy na sucho 48 godz.lub peklujemy na mokro 80 g peklo lub sól na litr wody pięć dni. Zwijamy ściśle i pakujemy do puchy z woreczkiem.Zamykamy pamiętając że boczek ma byś

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Jackówka puszczańska w wersji parzonej 249

peklo sól zrobiła co należy czyli nie za grubo.Słoninę kroje w kostkę 0,5 cm ale nie przekraczajmy 1 cm Teraz 1 i 2 peklujemy 24-48 h. Co kilka godzin mieszamy. Po peklowaniu przystępujemy do dalszej obróbki mięsa, mianowicie mięso 1 czyli schab i szynkę każdy kawałek tłuczemy tłuczkiem ale nie za mocno bez przesady z wyczuciem.Gdy skończymy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Szynka gotowana 987

Podaje przepis :jak ja robiłem 1. na początek dowolne mięsko peklujemy zgodnie z tabelą peklowania u mnie było to 5 dni.Do solanki dałem liść laurowy,ziele angielskie ,pieprz kolorowy i świeży czosnek zgnieciony w łupinach.Po pięciu dniach wyjmujemy mięsko i płuczemy pod bieżącą wodą. www.wedlinydomowe.pl/roboczy/tabelapeklowania.htm Mięsko można związać sznurkiem lub włożyć w siatkę wędzarniczą 2. nacieramy papryką słodką

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa białowieska 281

będą dobre Wykonanie: Z zakupionego mięsa pozyskujemy chude mięso które tniemy w kostkę dowolną i traktujemy każdy kawałek tłuczkiem. Resztę mięsa tniemy w kawałki niezbyt duże ponieważ mięso będziemy peklować. Następnie mięso 1 i 2 peklujemy i dobrze mieszamy i odstawiamy do lodówki na 24 h. Po tym czasie do mięsa 1 dolewamy 100 g wody i wyrabiamy.Mięso

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbaska BIAŁOWIESKA podsuszana 243

będą dobre Wykonanie: Z zakupionego mięsa pozyskujemy chude mięso które tniemy w kostkę dowolną i traktujemy każdy kawałek tłuczkiem. Resztę mięsa tniemy w kawałki niezbyt duże ponieważ mięso będziemy peklować. Następnie mięso 1 i 2 peklujemy i dobrze mieszamy i odstawiamy do lodówki na 24 h.Po tym czasie do mięsa 1 dolewamy 100 g wody i wyrabiamy.Mięso 2 mielimy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Karkówka z suszonymi pomidorami (pieczona) 233

nadaję się na obiad czy kanapkę.   Mięso jest mięciutkie, soczyste i świetnie łączy się z nutą suszonych pomidorów.     1,5 kg karkówki 6g podlaskiej przyprawy do peklowania mięsa  2 łyżki soli Dodatkowo: 3 ząbki czosnku 3 suszone pomidory majeranek     Do głębokiej miski wsypać przyprawę do peklowania i sól. Całość zalać wrzątkiem i rozmieszać

Di gotuje
obsuszany baleron- domowa wędlina 208

Zimą w moim domu królują suszone wędliny.  Dziś pragnę przedstawić przepis na kolejny wyrób, tym razem z wieprzowej karkówki.  składniki 1 karkówka o wadze dwóch kilo mieszanka peklująca (składniki podane na dwa kilo mięsa)  40 g soli 3 g saletry 10 g cukru ( ja używam brązowego) 6 ziarn czarnego pieprzu  płaska łyżeczka gorczycy  3 liście(...)czosnek  i dokładnie mieszamy ze sobą składniki. Karkówkę myjemy i  wkładamy do kamionki, lub nierdzewnego garnka (absolutnie nie nadają się do tego garnki emaliowane). Zasypujemy mięso mieszanką peklującą i dokładnie, z każdej strony wcieramy ją w karkówkę.  Całość wstawiamy w chłodne miejsce na sześć dni, pamiętając o tym, by codziennie przełożyć mięso. Po sześciu dniach wyjmujemy karkówkę

Miód i pieprz
Karkówka Z Szynkowara 239

smaku, a było lżejszym i zdrowszym od tradycyjnych szynek i domowego pieczonego mięsa. Składniki na jedna kiełbaskę/mięsko do chlebka 1 kg karkówki 2 łyżeczki soli zwykłej bądź peklującej około 100 ml zimnej wody 1 płaska łyżeczka żelatyny 1/2 łyżeczki pieprzu 1-2 łyżeczek majeranku 1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1. Karkówkę kroimy w kostkę, oddzielając kawałki(...)kawałki które odłożyliśmy, mielimy w maszynce lub blendujemy, natomiast chudsze pozostawiamy w całości. 3. Zmielone mięso i całe kawałki przekładamy do miski i zaczynamy przyprawiać. dodajemy sól zwykłą bądź peklującą, wodę, żelatynę, majeranek, pieprz oraz czosnek. Wszystko dokładnie wyrabiamy rękami. 4. Nasz szynkowar wykładamy woreczkiem, które możemy dostać na internecie ( ja kupiłam paczkę która zawiera 100 takich woreczków) woreczki

Gotowanie...to proste !
Rolada z boczku z polędwiczką 215

roladzie powiedziała mi teściowa i postanowiłam ją upiec. Smakuje zarówno tym lubiącym tłustsze kąski jak i tym co za mięsem raczej nie przepadają. Ładny kolor mięso zawdzięcza soli peklującej. Jeśli natrzemy porządnie mięsko, to będzie różowe a nie szarawe jak przy normalnym pieczeniu. Ta rolada boczkowa nie wymaga zbytnich prac. Potrzebujemy jedynie ostry nóż, dobre jakościowo mięso i przyprawy(...)wspomnianą sól peklującą (ma ją w ofercie jedna firma). Przyda nam się sznurek wędliniarski lub nawet zwykłe nić, gdyż roladę musimy porządnie związać, żeby nam się ładnie trzymała. Jedyną trudność stanowi przecięcie boczku. Płat boczku tniemy podobnie jak blaty ciasta, jednak nie rozcinając do samego końca. Chodzi o otrzymanie jak największej płachty mięsa, którą będziemy owijać naszą polędwiczkę. Drukuj Rolada

Mieszam w Garnku
Golonka w piwie 253

wieprzowa. Przepis na pyszną golonkę po bawarsku z warzywami, ( Golonkę duszoną w piwie) jest już na blogu, ten przepis jest trochę inny, przede wszystkim tym razem zostały wykorzystane golonki peklowane, a golonka nie była podsmażona przed duszeniem. Na pewno jest 100 razy lepsza od golonki Magdy Gessler! Golonka w piwie z warzywami : składniki: 4 małe peklowane golonki sól do smaku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tatar z surowego łososia 203

Kilka dni temu pokazałam Wam przepis na peklowanego łososia (gravlax). Dzisiaj zaprezentuje przepis na wykorzystanie takiej rybki. Tatar z surowego łososia to świetna przekąska na zimno. Idealnie zastąpi tradycyjny tatar wołowy.  Składniki na 1 małą miseczkę: 100 g peklowanego łososia (przepis tutaj ) 1/2 czerwonej cebuli 2 ogórki konserwowe 1 łyżka brandy sok z cytryny pieprz cytrynowy ewent. sól Łososia

Ugotować
Karczek rolowany z boczkiem. Rolowana karkówka pieczona. 351

chrzanem, czy konfiturą z czerwonej cebuli , które doskonale komponują się z tak pieczonym mięsem. Trochę potrzeba jednak czasu aby tym prostym przepisem mogła delektować się cała rodzina. Karkówka najpierw peklowała się 4 dni, następnie dzień leżała w lodówce w przyprawach, aż wreszcie została upieczona w piekarniku. Karczek rolowany z boczkiem. Rolowana karkówka pieczona. Składniki: 2 kg karkówki boczek parzony(...)bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym, wkładamy do szklanego wysokiego pojemnika (może być też plastikowe wiaderko), zalewamy wodą z mieszaniną rozdrobnionego czosnku, ziela, liści laurowych i obu rodzajów soli. Karkówkę peklujemy 4 dni. Po 4 dniach karkówkę wyjmujemy z mieszanki, osuszamy ręcznikiem papierowym. Mięso kładziemy na dużej desce i kroimy tak, aby uzyskać jak największy płat mięsa okrajając ją ostrym nożem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię