peklowanie - 500 przepisów (strona:8/34)

Kiełbasa Włodka 220

czarny,kolendra,liść laurowy,ziele angielskie Przyprawa kupiona w :http://sklep.runobio.pl/swiezynka-150g-p-238.html WYKONANIE Łopatkę i karkówkę kroimy w kostkę 4x4 cm szynkę w w kostkę 1-2 cm i peklujemy zgodnie z gramaturą mięsa. Czas peklowania 48 h. Następnie łopatkę i karkówkę rozdrabniamy na sitkach łączymy cały surowiec i przyprawiamy wszystkimi przyprawami dodając 300 mil wody, dokładnie wyrabiamy i odstawiamy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Wędlinka drobiowa z szynkowara 176

sklepie. Gdy mamy szynkowar, możemy robić wędliny z drobiu i innych mięs. Przepis zaczerpnięty z internetu. Składniki: podudzia drobiowe -  5 szt piersi z kurczaka -760 g sól peklowana - 20 g żelatyna - 3 łyżeczki woda - 100 ml papryka słodka - 1 łyżeczka suszone pomidory z czosnkiem i bazylią - 1 łyżeczka Przygotowanie: Filety drobiowe umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w kostkę. Podudzia(...)oddzielić od kości, pokroić na małe kawałki. Do miski przełożyć mięsa,  posypać żelatyną, oraz przyprawami i solą peklowaną, wlać wodę i dobrze wymieszać. Mięso włożyć do woreczka, dobrze zawinąć worek, włożyć zawartość do szynkowaru, zamknąć szynkowar i odstawić na całą noc do lodówki. Następnego dnia, przełożyć szynkowar do wysokiego garnka, wlać wodę i parzyć przez około godziny. Woda

Kuchnia Danusi
Kiełbasa małopolsko-podlaska J&W ze słoja 202

dobrej jakości najlepiej polski -gorczyca ziarno 40 g do całości -woda tyle aby mięso nabrało dobrej kleistości u nas wyszło 1/2 litra -słoiki 350-500 mil WYKONANIE  Mięso peklujemy bez klasyfikacji . Osobno łopatkę osobno boczek .Łopatka pokrojona jak leci na 1,5-2,5 cm,boczek w kostkę 3 cm.Do łopatki dajemy 250 mil wody (szklanka )dokładnie mieszamy Czas(...)peklowania 48 godz.co 12 godz.mieszamy Po 48 godz boczek mielimy na sitku 10 mm Łączymy łopatkę z boczkiem i dokładnie mieszamy dajemy 250 mil wody,pieprz ,gorczycę i czosnek.Wyrabiamy do kleistości.Odstawiamy do lodówki na 24 godz. Po tym czasie upychamy mięsko w słoiki i pasteryzujemy 3 razy w odstępach 24 godz. Studzenie odbywa się w temp. pokojowej. Czasy pasteryzacji

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Schab gotowany w mleku 237

ilością soli. Po prostu musicie spróbować! Nie tylko na święta :) SKŁADNIKI: Porcja dla 4 osób. 1 kg schabu bez kości 2 główki czosnku 100 g soli 1 łyżka soli peklującej do mięs 1 litr mleka SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Czosnek obieramy, bardzo drobno siekamy lub ścieramy na tarce o małych oczkach. W miseczce łączymy go z solą kuchenną i solą peklującą

W kuchni Katie
Kiełbasa Jałowcowa Mix 297

dodana podczas mieszania razem z przyprawami -woda 50 mil dodana przed nadziewaniem jelit WYKONANIE Kupione mięso tniemy w kostkę 3 na 3 cm szynkę w 1 cm  peklujemy i solimy wszystko w osobnych pojemnikach. Z łopatki najpierw wycinamy najbrzydsze kawałki i dajemy do miseczki z wołowina. Czas peklowania 24-48 godzin. Po tym czasie mięso rozdrabniamy. ROZDRABNIANIE  -szynka

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Wielkanocne menu- 35 przepisów na święta 6548

Przepisy na wielkanocny stół– nieśmiertelna klasyka czyli żur albo barszcz biały – oba przygotowane na domowym zakwasie. Biała kiełbasa – całkowicie od podstaw. Peklowane i gotowane wędliny. Śledzie, czyli żelazny punkt świątecznego programu i serniki – na kilka sposobów.     Przepisy otworzą się w nowym oknie po kliknięciu w tytuł. Pamiętajcie, że dobrze wstać od stołu i zorganizujcie dłuższy spacer Zapisz ŻUR(...)Polska biała kiełbasa – od podstaw Domowa mielonka wieprzowo-drobiowa w osłonce, parzona Wędlina z piersi kurczaka. Batony drobiowe – w dwóch wersjach Szynka wieprzowa – domowa wędlina mocno jałowcowa, pieczona Domowa peklowana szynka wieprzowa na dwa sposoby – gotowana lub parzona Szynka pieczona w rękawie – szynka 2w1 ŚLEDZIE, RYBY, JAJKA I PRZYSTAWKI Śledzie ‘po włosku’ –śródziemnomorska bomba smaku Śledzie piernikowe w musztardzie, whisky

Karo in the Kitchen
Domowa polędwica łososiowa. 266

schabu środkowego ~1,5 kg i odcinamy wszystko "co wydaje się nie pasować" Będzie tego około 0,5 kilograma i z tego robimy np. gulasz :)  zobacz tutaj :) Następnie peklujemy mięso: 1 łyżką soli peklującej, 1 łyżką soli kamiennej i 2 łyżkami cukru. Wszystko najpierw mieszamy ze sobą i potem wcieramy w schab. Wstawiamy do lodówki 24 h ... Jak widać

chleba naszego
Salceson wieprzowy na skórkach 206

SUROWIEC -łopatka 2,5 kg słonina 0,5 kg -podgardle 1 kg -serce 1 kg -pół głowy 2 kg Surowiec po niżej kupujemy dwa dni później po peklowaniu tego pierwszego -skórki 2 kg -płuca 1 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -majeranek 1 g/kg -pieprz czarny 2 g/kg -pieprz ziołowy 1 g/kg -ziele angielskie 0,5 g/kg -czosnek świeży 2 g/kg(...)naturalne jak kątnice wieprzowe. Można też wykorzystać słoiczki to co nie wejdzie w osłonki. Słoiki później pasteryzujemy. WYKONANIE Łopatkę tniemy na kawałki około 6 na 4 cm i peklujemy 48 godzin tak samo postępujemy z resztą surowca oprócz skórek i płuc. Do łopatki 19 g/kg peklosoli a do reszty surowca 18 g/kg soli nie jodowanej. Po tym czasie zaczynamy parzenie

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Karczek konfitowany na kanapki 308

kofitowany karczek,pyszny z chrupiącą skórką ,pachnący i delikatny w środku-polecam,robiłam tak również boczek i był równie wyśmienity Składniki: ok 1 kg karczku sól(może być sól peklowana) pieprz majeranek, papryka słodka olej ok 2 litrów(tyle żeby mięso jak zalewamy było przykryte) Przygotowanie: mięso nacieramy przyprawami i odstawiamy na 1-2 dni do lodówki(jak używamy(...)peklowanej to nawet 3 dni żeby porządnie mięso przeszło,ja użyłam takiej ale czekałam tylko półtora dnia i nie jest w środku różowy,ale nie mogłam się doczekać efektu a i tak był pyszny) po tym czasie dajemy mięso do garnka i zalewamy zimnym olejem (tak żeby było całe przykryte) i gotujemy na wolnym ogniu ok 1,5 godziny(można

Swojskie jedzonko
SZYNKA WIEPRZOWA Z SZYNKOWARA 167

Polecam i życzę smacznego :) Do przygotowania szynki wykorzystałam szynkowar i zestaw przypraw od  Tradismak   (zestaw Duet) . Składniki: * około 1,5 kg szynki wieprzowej * 1 łyżeczka  soli peklującej * 1 łyżeczka  żelatyny spożywczej * 2 łyżeczki mieszanki przypraw Dobry Smak Rozkoszna * pół łyżeczki mielonego chili * 1 łyżeczka cukru * 100 ml wody Wykonanie: Szynkę wieprzową pokroić na plasterki(...)kotlety, włożyć do miski, wymieszać z mielonym chili i mieszanką przypraw. W garnku zagotować wodę, wsypać żelatynę, sól peklującą i cukier, mieszać do rozpuszczenia składników. Odstawić z płyty grzewczej i wystudzić. Zimną wodę wlać do mięsa i mieszać ręką około 3-4 minuty aż mięso pochłonie wodę i stanie się lepkie.  Tak przygotowaną szynkę układać ścisło w szynkowarze

Zrób to smacznie
Podudzia kurczaka - wędzone 297

koperek 1 pęczek -seler 1 korzeń -por 2 sztuki WYKONANIE Kupione podudzia przygotowujemy do solanki usuwamy ewentualne pozostałości piór i nadmiar skóry. Do przygotowanej solanki wkładamy nasze podudzia, czas peklowania 24 godziny. Peklowanie powinno odbywać się w lodówce. Do gara wlewamy mniej więcej tyle wody aby nasze pałeczki kuraka był całkowicie przykryte. Następnie wkładamy warzywa i zaczynamy gotować. Gdy zacznie

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Wędzone ćwiartki z kurczaka 352

seler 1 korzeń -por 2 sztuki WYKONANIE Kupione ćwiartki przygotowujemy do solanki usuwamy ewentualne pozostałości piór, usuwamy sadełko oraz gruczoł z kuperka. Do przygotowanej solanki wkładamy nasze ćwiartki czas peklowania 24 godziny. Peklowanie powinno odbywać się w lodówce. Do dużego gara wlewamy tyle wody aby nasz był całkowicie przykryty. Do garnka wkładamy warzywa i zaczynamy gotować. Gdy zacznie się gotować

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kurczak wędzony 304

korzeń -por 2 sztuki -sznurek wędzarniczy WYKONANIE Kupionego kurczaka przygotowujemy do solanki usuwamy ewentualne pozostałości piór, usuwamy sadełko oraz gruczoł z kuperka. Do przygotowanej solanki wkładamy kurczaka czas peklowania 24 godziny. Peklowanie powinno odbywać się w lodówce. Do dużego gara wlewamy tyle wody aby nasz kurczak był całkowicie przykryty. Do garnka wkładamy warzywa i zaczynamy gotować. Gdy zacznie się gotować

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Boczek masowany 226

g/kg -woda 300 mil. dodana podczas wyrabiania masy mięsnej z przyprawami -osłonka białkowa fi 55 -sznurek wędzarniczy WYKONANIE Kupiony surowiec myjemy i tniemy na kawałki około 4-5 cm. Peklujemy i solimy w osobnych pojemnikach boczek i podgardle. Czas peklowania 48 godzin. Następnie rozdrabniamy na sitkach boczek na szarpaku, a podgardle na 10 mm. Teraz przyprawiamy dodajemy wodę i wyrabiamy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
domowy schab na kanapki 13868

chcącego nic trudnego" Schab płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy. Niepotrzebne skrawki musimy odkroić i przeznaczyć np. na kliknij tutaj Do przyprawienia 1 kg mięsa potrzebujemy: łyżkę soli peklującej, łyżkę soli, dwie łyżki cukru, pozostałe przyprawy wg uznania ...czosnek, pieprz,  papryka, oregano.... Najpierw przyprawiamy solą i cukrem... ...potem wcieramy czosnek i na końcu pozostałe przyprawy. Tak spreparowany schab wkładamy(...)lodówki na 36-72h zależy kiedy chcemy go sparzyć... gdy jest w lodówce i puszcza soki, to wycieramy papierem i przewracamy na druga stronę. Po peklowaniu parzymy :) gotujemy wodę i wkładamy mięso... gotujemy na małym ogniu 10 min i wystawiamy do ostudzenia, po tym czasie razem z mięsem gotujemy znowu, do czasu 10 min..  Teraz

chleba naszego