peklowanie - 500 przepisów (strona:24/34)

domowa parzona drobiowa kiełbasa 211

wyrobu kiełbasy powinna (po odfiletowaniu mięsa z kurczaka) wynosić 1,5 kg osłonki białkowe do kiełbas ( ja użyłem osłonek kalibru 55 mm) 1 łyżka żelatyny mieszanka peklująca   ( ilość podana na 1,5 kg mięsa) sól 30 g saletra 2 g możemy też użyć gotowej mieszanki peklosoli ( zwracając uwagę na ilość saletry, zawartej w gotowej mieszance) uważając jednak

Miód i pieprz
Schab w sosie ziołowym. Sztuka mięsa. 217

Schab w sosie ziołowym został przygotowany na bazie schabu peklowanego parzonego , ale że przygotowanie takiego schabu zajmuje kilka dni poniżej podam Wam przepis na przygotowane takiego dania ze świeżego kawałka schabu. Polecam też nasz przepis na schab w sosie śmietanowym bez mąki. Przepis na schab w białym sosie z ziołami. Sztuka mięsa: Składniki: 1 kg schabu wieprzowego 2-3 szklanki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Golonka pieczona sosie sojowym i piwie 190

Miękkie i soczyste mięso z lekko słodkawą i pikantną nutą oraz wyraźnym piwnym aromatem. Nieco odmieniona wersja tradycyjnej golonki w piwie. Składniki: 4 golonki peklowane w siatce (około1,5 kg) 100ml sosu sojowego 3 łyżki brązowego cukru 200 ml jasnego piwa 200ml bulionu kawałek imbiru wielkości kciuka 3-4 ząbki czosnku 1 papryczka chilli Sposób przygotowania: Sos sojowy, piwo

Pyry na Gaz
baleron z pończochy - domowa wędlina 192

wymaga on od nas żadnego kulinarnego doświadczenia, ot  sól, cukier, trochę przypraw i gotowe. składniki  karkówki wieprzowe każda o wadze około jednego kilograma  do peklowania kilograma mięsa 150 g cukru 150 g soli zaprawa z przypraw na kilogram karkówki 1 łyżeczka słodkiej papryki 6-8 ziaren czarnego pieprzu  1/2 łyżeczki majeranku 2 liście laurowe 2 ziarna

Miód i pieprz
Domowa mielonka. Proces tyndalizacji 212

mięsu apetyczny, różowy kolor - konieczny jest ze względów bezpieczeństwa (jad kiełbasiany!). Zrezygnowałam z gotowej soli peklowej, która składa się głównie z samych azotynów i azotanów. Przygotowałam samodzielnie domową mieszankę peklującą z soli kamiennej i odrobiny saletry potasowej. Saletra potasowa to również niestety azotan potasu, myślę jednak, że w mojej mieszance jest go o wiele, wiele mniej. Chyba, że jestem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kiełbasa Lisiecka według Jacka W 381

wołowe grube 40-45 mm Wykonanie: Mięso z szynki kroimy 2 x 3 cm i delikatnie rozbijamy tłuczkiem do schabowych Mięso z karkówki mielimy fi 8 mm Oba mięsa peklujemy  osobno przez 48 godz. Następnie łączymy mięsa i dajmy 350 g wody Potem dajemy wszystkie przyprawy stopniowo i mieszamy do kleistości mięsa Zostawiamy tak na 12 godzin w lodówce

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa Lisiecka według JackaW 338

wołowe grube 40-45 mm Wykonanie: Mięso z szynki kroimy 2 x 3 cm i delikatnie rozbijamy tłuczkiem do schabowych Mięso z karkówki mielimy fi 8 mm Oba mięsa peklujemy  osobno przez 48 godz. Następnie łączymy mięsa i dajmy 350 g wody Potem dajemy wszystkie przyprawy stopniowo i mieszamy do kleistości mięsa Zostawiamy tak na 12 godzin w lodówce

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Szynka domowa wędzona 156

szynek: z tłuszczykiem lub bez. Jak się domyślacie smaczniejsza okazała się oczywiście ta z tłuszczykiem. Oto przepis jak ją przygotować.  Szynka domowa wędzona Czas przygotowania: 7 dni peklowania + 4 godziny wędzenia + czas parzenia Składniki: 1500 g szynki wieprzowej z tłuszczem siatka wędliniarska lun sznurek strzykawka z grubą igłą Zalewa: 60 g peklosoli 15 g cukru

Kulinarne przygody Gatity
Karkówka pieczona miodowa 350

można ją podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Jakiś czas temu podawaliśmy Wam przepis na rolowaną karkówkę , na którą potrzeba jednak czasu, gdyż karczek przed upieczeniem peklował się 4 dni. Ten przepis nie wymaga tak długiego oczekiwania, wystarczy karkówkę zamarynować, wstawić na noc do lodówki, a następnego dnia upiec, to wystarczy aby mieć pyszną, aromatyczną karkówkę. Karkówka pieczona

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Golonka długo pieczona 228

dziurę w brzuchu by mu w ten sam sposób przygotować golonkę. W końcu kupiłam jedną, dużą sztukę i upiekłam. Eksperymentowałam z czasem i temperaturą, bo golonka była świeża, niepeklowana i długo pozostawała twarda, ale w końcu się udało i po 6h wyszła idealna. Miękka, delikatna, krucha i przede wszystkim smaczna. Mąż zbył "pypcia", a ja mam na jakiś

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Mielonka tyrolska 348

gałka muszkatołowa mielona 1 g -czosnek 3 ząbki wyciśnięte przez praskę -żelatyna 15 g Wykonanie Boczek w całości oraz pozyskane chude kawałki mięsa z łopatki i karkówki peklujemy na sucho peklo solą  na 48 godz. Następnie karkówkę i łopatkę mielimy sitku fi 6-8 mm,a boczek mielimy na sitku fi 3-4 mm. Później stopniowo dodajemy przyprawy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Golonka dlugo pieczona 243

dziurę w brzuchu by mu w ten sam sposób przygotować golonkę. W końcu kupiłam jedna dużą sztukę i upiekłam. Eksperymentowałam z czasem i temperaturą, bo golonka była świeża, niepeklowana i długo pozostawała twarda, ale w końcu się udało i po 6h wyszła idealna. Miękka, delikatna, krucha i przed wszystkim smaczna. Mąż zbył "pypcia", a ja mam na jakiś

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Szynka ze słoika - domowa mielonka 200

łyżeczka (płaska) pieprzu 5 łyżek wody Połowę mięsa mielimy w maszynce do mięsa, drugą połowę tniemy na kawałki o boku około 3cm. Oba mięsa mieszamy, dodajemy sól do peklowania, doprawiamy. Mielonka bardzo wzmacnia swój smak, zbyt mocne doprawienie spowoduje, że będzie zbyt intensywna w smaku. Doprawiamy z rozwagą. W tym przypadku lepiej mniej przypraw niż więcej.  Do wyparzonych słoików

Gotowanie i blogowanie
Boczek suszony,dojrzewający-a'la włoska Panchetta 305

karczek(przepis znajdziecie  TUTAJ ) Wszystkie wyszły naprawdę rewelacyjne.....polecam gorąco Płat boczku o wadze 1,5 kg Przyprawy : 3 łyżki czarnego pieprzu młotkowanego ( 2 łyżki dajemy do mieszanki peklującej, a 1 łyżkę po opłukaniu boczku, a przed suszeniem) 1/3 szklanki soli kuchennej 2 łyżeczki soli peklowej 1 łyżka ziaren jałowca  1/2 skl  cukru 3 ząbki czosnku przeciśniętego

Swojskie jedzonko
Wędliny Hańderek. 182

wędzone,Upieczone,Klasyka gatunku,Kanapkowe przysmaki,Garmażeryjne przysmaki. Wszystkich zainteresowanych zapraszam na stronę internetową  http://handerek.com.pl/o-firmie/ .  1. Do testowania dostałam przepyszną polędwicę nad ogniem wędzoną, produkt peklowany i parzony , ciemno wędzony , delikatny w smaku. 2. Kiełbas bekonowa z tradycją tworzona . Zapraszam do wypróbowania tych wspaniałych wędlin

Sama słodycz i szczypta chili