minucie. Pieczarki kroję w plasterki, przesmażam do momentu, aż puszczą sok. Odcedzam je, po czym jeszcze raz przesmażam, aby się nieco zredukowały. Następnie traktuję je blenderem, aby powstała pasta i pozostawiam do wystudzenia. Na desce rozkładam płat ciasta francuskiego, które smaruję rozbełtanym jajkiem. Następnie układam plastry szynki podwójnie obok siebie, aby zachodziły, na całej długości polędwicy
W kuchni Karmel-itkiłyżeczki, wyskrobuję miąższ do miseczki. Skórę i pestkę wyrzucam. Siekam cebulę, natkę pietruszki, ostrą papryczkę. Dodaję do awokado. Wyciskam sok z połowy limonki.Wszystko razem zgniatam widelcem na pastę tak, by nie pozostawić grudek awokado, jednocześnie nie tracąc całkowicie jego struktury. Doprawiam do smaku solą. Podaję z chrupkim pieczywe. Idealnie pasuje do tortilli czy nachosów. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiokoło 20 minut, do miękkości. Następnie odcedzam, wrzucam do wysokiego naczynia i mielę za pomocą blendera na pulpę, dodając cukier trzcinowy, kiedy już w miarę będzie z kaszy gładka pasta. Odstawiam do wystygnięcia. Czekoladę (100g) łamię na kawałki i wraz z posiekanym masłem rozpuszczam na parze. Wlewam do garnka wodę, zagotowuję. Masło z czekoladą umieszczam w misce (najlepiej miedzianej
W kuchni Karmel-itkiViva la pasta! Pamiętam, jak dwa lata temu w moim Kościanie zawitał Paulo Cozza. Właśnie wtedy miała również przyjemność gościć Kasię, autorkę bloga W Krainie Smaku u siebie, stąd nie mogłyśmy opuścić takiej okazji! Rozmawiając z mężczyzną, który zajmuje się takimi eventami wygadałyśmy się, że jesteśmy blogerkami kulinarnymi. I w ten oto sposób znalazłyśmy się na scenie, próbując i komentując
W kuchni Karmel-itkizacznę pichcić. Nie znika, dopóki nie skosztuję tego, co przyrządziłam. Dopiero po zakończonym posiłku idzie spać, nasycony i zadowolony, że znów dopiął swego. Co za manipulator! Niby zwykła pasta z sosem pomidorowym, a jednocześnie zupełnie inna. Teoretycznie w zapachu wiele się nie zmienia, ale smak... Ta głębia pomidorowej uczty! Wódka powoduje, że zawarte w pomidorach związki zapachowe zostają przez nią
W kuchni Karmel-itkidomowej 1/2 szklanki wody przegotowanej Dekoracja: kilka truskawek kilka listków mięty KREM WANILIOWY: 500 ml śmietanki kremowej 36 %, schłodzonej 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka pasty waniliowej (ja użyłam tej ze sklepu SKWORCU ) Wykonanie: Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. W drugiej misce zmiksować serek mascarpone, który dodajemy w dwóch częściach. Miksujemy
Blondynka Gotujewaniliowy. Daktyle zblendować lub rozgnieść widelcem. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Odstawić. W oddzielnym naczyniu utrzeć dobrze masło z cukrem. Dodawać po jednym jajku. Dodać pastę daktylową. Dosypywać stopniowo mieszankę mąki i proszku do masy. Dodać pokruszone orzechy włoskie. Wymieszać. Przygotowaną masę przelać do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego
coolinarnastrefa.blogspot.comPRZEPIS {źródło inspiracji: wielkie żarcie } temperatura pieczenia: 180 °C | czas pieczenia: ok 60-70 min. Składniki 4 duże jaja 3/4 szkl. cukru 1 mały cukier waniliowy lub 1 łyeczka pasty waniliowej 1,5 szkl. mąki pszennej (w tym 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej) 20 dag stopionego i ostudzonego masła (użyłam masła klarowanego) starta skórka z 2 cytryn
coolinarnastrefa.blogspot.comBorowik brunatny Boletus badius - to dobrze znany wszystkim amatorom grzybów podgrzybek, nazywany także czarnym łepkiem. Moje dania z podgrzybkami : - Polędwiczki drobiowe z borowikami - Borowiki w marynacie miodowej - Pasta z grzybów leśnych - Pierogi z kapustą i grzybami - Pasztet z grzybami - Grzyby duszone, pasteryzowane - Grzyby marynowane - Sakiewki z podgrzybkami - Sos tatarski ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaprzyznam szczerze, że jakoś za nimi nie przepadam :) Kiedy warunki są sprzyjające maślaczki wyrastają masowo więc szybko można nazbierać go bardzo dużo. Moje dania z maślakami : - Grzyby marynowane - Pasta z grzybów leśnych - Zupa wielogrzybowa z makaronem ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaPrzypominam, że w zakładce Sylwester i imprezy znajdziecie garść prostych przepisów na pasty do kanapek, koreczki, sałatki, przekąski i różności jakie można podać na domowej imprezie, na przykład sylwestrowej prywatce. Mam nadzieję, że coś Wam się spodoba a może zainspiruje do stworzenia swojego imprezowego menu
Smaczna Pyzaczymś pysznym to doskonała alternatywa dla kanapek. Foremki są gotowe i oczywiście jadalne a można w nich podać wszystko co chcecie jeśli tylko się zmieści. Ja miałam robić zwyczajną pastę do pieczywa, z jajek i groszku, i gdy gotowałam składniki przyszedł mi do głowy pomysł na właśnie takie przekąski. Foremki dostałam jeszcze przed świętami od firmy Vafini - producenta waflowych skorupek
Smaczna Pyzamakiem, świeżutkie i pachnące. Są słodkawe, można je jeść same albo z dodatkiem masła czy dżemu albo twarożku. Ja takie maślane bułeczki lubię nawet z szynką czy jakąś wytrawną pastą :) Przygotowałam je w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie czyli wspólnego pieczenia blogerek, ale nie tylko. Pomysł zarzuciła Małgosia a przepis pochodzi z TEJ strony. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzanajsłynniejszej sałatki na świecie , czyli cezarskiej- dressing . Polecam Składniki: 250 ml majonezu 1 ząbek czosnku 2 łyżki cytryny 1 łyżeczka ostrej musztardy 1 łyżeczka sosu Worcestershire 1 łyżeczka pasty z anchowi sól, pieprz do smaku. Wykonanie: Wszystkie składniki miksujemy do całkowitego połączenia. Doprawiamy do smaku. Gotowe. Smacznego
Smaki Edyty500ml - zostanie jeszcze filiżanka "na spróbowanie" :) 2,5 kg jabłek - najlepsze gatunki to: Szare Renety, Antonówki, Papierówki sok z 1/2 cytryny 3 łyżki wody 2 łyżeczki pasty waniliowej - im dłużej słoiki postoją w spiżarni, tym mocniej jabłka przejdą aromatem wanilii 5 łyżek cukru Słoiki wyparzyć w dużym garnku wraz z wieczkami. Dokładnie osuszyć. Wieczka oraz brzegi słoików można
Grunt to przepis!