pasta - 17303 przepisów (strona:892/1154)

Pieczony boczek na kanapkę 179

Kanapka codzienność każdego dnia i aby nie popaść w rutynę staram się coś nowego na chleb zrobić,jakąś pastę, wędlinę czy coś z nabiału. Tym razem padło na boczek moi domownicy nie przepadają za ziołami w wędlinie więc zrobiłam boczek z bardzo podstawowych składników a smaku całości nadawały zioła takie jak rozmaryn, tymianek oraz  cebula, czosnek które umieściłam

Basia w kuchni
Puree z dyni 139

Pure z pieczonej dyni dodaję do zup, sosów, past i warzyw. Składniki: około kilograma dyni sól i pieprz Dynię kroimy na kilka sporych kawałków razem ze skórką. Pieczemy przez godzinę w temperaturze 120 stopni. Odcinamy skórkę a miąższ mielimy blenderem. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Nadmiar przekładam do słoików i pasteryzuję

prawdziwe jedzenie
Makaron z pomidorowym pesto 225

zalewy (zalewę można zostawić) i miksujemy w malakserze wraz z ząbkami czosnku, parmezanem, bazylią, chili i orzechami (można chwilkę podprażyć orzechy na suchej patelni, aby wydobyć więcej smaku) na pastę. Po zblendowaniu dolewamy oliwę (lub zalewę) i miksujemy ponownie. Doprawiamy pesto solą morską do smaku. Mieszamy. Makaron odlewamy (nie przelewamy zimną wodą!) zostawiając 1/3 szklanki wrzątku z gotowania. Wrzątek

Poezja smaku
Sałatka z sosem tamaryndowym 325

makaronu „Czarniecki” w kształcie ryżu 4 jajka 2 łyżki posiekanej kolendry 2 łyżki soku z limonki sałata sól Sos mandarynowy: 4 łyżki wody 4 łyżeczki pasty tamaryndowej 2 łyżki sosu rybnego 4 łyżki cukru trzcinowego Przygotowanie: Na patelni rozgrzać masło z olejem, dodać pokrojone w kostkę piersi z kurczaka i sos sojowy. Mieszając, lekko przyrumienić. Następnie dodać drobno

Oryginalny smak
SAŁATKOWE RÓŻNOŚCI 176

powstała w wyniku połączenia tego co akurat było pod ręką. Jak dla mnie- bomba i smaku i witaminek.Składniki:2 garście mieszanki sałat 5 pomidorków koktajlowych12 oliwek nadzianych pastą paprykowąpół żółtej papryki4 suszone pomidory z oleju10 kostek sera feta1/3 szklanki zalewy- oleju po suszonych pomidorachpieprz ziołowy Kamisoregano KamisWykonanie:Sałaty wykładamy na talerz, pomidorki przekrawamy na połówki, paprykę kroimy

Z Majeczką w kuchni
ROLADKI Z SZYNKI Z MASĄ JAJECZNO- CHRZANOWĄ 259

kolendrą Kamis Wy konanie: Jajka gotujemy na twardo, ścieramy na tarce o dużych oczkach , mieszamy z musztardą i chrzanem, doprawiamy solą i pieprzem.Dodajemy posiekany szcypioek, mieszamy. Gotową pastę nakładamy na plastry wędliny, zwijamy w ruloniki.Układamy na liściach sałaty

Z Majeczką w kuchni
CYTRYNOWY KURCZAK 162

zalewamy nim całego kurczaka, odstawiamy na dobę do lodówki. Po tym czasie płukamy, osuszamy. Dokładnie solimy na wewnątrz i zewnatrz. Cebulę, natkę, sól, kminek i masło miksujemy blenderem na pastę, smarujemy nia dokładnie kurczaka w środku i na zewnątrz. Ostawiamy na kilka godzin do lodówki.Kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym, do srodka wkładamy połowę cytryny, druga połówkę przekrawamy na pół

Z Majeczką w kuchni
PASTA Z MAKRELĄ 192

Uwielbiam różnego rodzaju pasty i smarowidła na chleb, te przygotowane w domu są o wiele smaczniejsze i bardziej aromatyczne niż te które można kupić gotowe w sklepie Składniki: 5 jajek 1 makrela 1 cebula czerwona sól morska Kamis pieprz mielony Kamis Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy , ścieramy na tarce lub przeciskamy przez sitko do jajek, makrelę obieramy z ości

Z Majeczką w kuchni
Knekkebrød - chleb chrupki z krainy Wikingów 276

trwałość i lekkość. Dzisaj jest bardzo popularny w Filnlandii, Szwecji i Norwegii, w szkołach, internatach i wojsku, jako dodatek do posiłków. Zwykle podaje się z plasterkiem sera, wędliną, masłem, pastą rybną lub ikrą dorsza, pasztetem, dżemem itp., itd.Bardzo łatwy do zrobienia, smaczna propozycja nie tylko dla dla wegeterian. Bardzo długo można go przechowywać, najlepiej w szklanym lub ceramicznym pojemniku

Grahamka, weka i kajzerka
Normandzki chleb jabłkowy (bezcydrowy) wg Hamelmana 198

Optymalna temperatura wynosi 21 °C. Jeśli temperatura jest wyższa, albo zaczyn będzie dojrzewał dłużej, niż 12 godzin, dodaj połowę soli. Tuż po wymieszaniu zaczyn będzie miał konsystencję dość zwartej pasty. Składniki (na 2 foremki a 20 cm): cały zaczyn 325 g mąki pszennej chlebowej  45 g mąki orkiszowej razowej (lub mąka pszenna razowa) 260 g soku jabłkowego

Grahamka, weka i kajzerka
Pesto z awokado i sardynki na bagietkach / Pesto with avocado and sardines on baguettes 124

wymieszać z łyżeczka pesto bazyliowego, dodać sok z limonki, sól i wszystko ugniatamy na gładka masę. Bagietkę po wyjęciu z piekarnika smarujemy przeciśniętym czosnkiem, a potem na bagietkę nakładamy pastę z awokado, sardynki, pomidorki koktajlowe i listek bazylii. Na koniec dodajemy pieprzu do smaku i tyle! ***** We cut baguette into slices (average thickness), we spread baguette with olive

Projekty ze smakiem
Makaron z cukinii i bułeczki focaccia / Pasta with zucchini and scones focaccia 141

wymieszaj, żeby podgrzać ją i pokryć sosem. Nałóż na talerze paski cukinii, posyp dużą ilością tartego parmezanu i poddawaj ze świeżo wyjętymi z piekarnika bułeczkami focaccia. *****   We prepare pasta with zucchini. We slice the zucchini along a long thin ribbons for cabbage slicer or peelers, no agent this throw it away. We cut the ribbon into

Projekty ze smakiem
maseczka na pryszcze 143

zaraz po pojawieniu się pryszcza.Drugim sposobem,który daje dobre efekty jest użycie maseczki z drożdży. Zwykłe, piekarskie drożdże rozmieszać z małą ilością ciepłej wody lub mleka do uzyskania konsystencji pasty i nałożyć na twarz grubą warstwą. 10 minut póżniej usunąć papkę chusteczką i umyć letnią wodą twarz

Pasje Jolki
Makaron z krewetkami i pesto z orzechów brazylijskich 139

PASTA Z PESTO I KREWETKAMIKochani zapraszam Was na pyszne spaghetti  przywiezione prosto z Asyżu, najdłuższe jakie jadłam, nie mieściło mi się w żadnej szafce;-), z dodatkiem pesto ze świeżej bazylii, oliwy z oliwek i orzechów brazylijskich, podane z krewetkami w sosie limonkowym. Pychota! przepis KLIK

SMYKWKUCHNI
Tapenada z czarnych oliwek 163

Tapenada to pasta z oliwek, kaparów i oliwy z oliwek. Dodatkowo wzbogaciłam jej smak czosnkiem i filecikami anchois, ponieważ w takiej wersji najbardziej mi smakuje. Przygotowanie tapenady jest wyjątkowo proste i szybkie. Watro spróbować Składniki:1 słoiczek (290 g) czarnych oliwek bez pestek2 łyżeczki kaparów2 łyżki oliwy z oliwek2 fileciki anchois1 ząbek czosnkupieprzPrzygotowanie:Wszystko razem zmiksować, dolewając stopniowo oliwę

Oryginalny smak