pasta - 17303 przepisów (strona:888/1154)

Chaczapuri imeruli 151

kilka sposobów, m.in. :- chaczapuri adżaruli – chaczapuri adżarskie ( z serem i jajkiem )- chaczapuri imeruli – chaczapuri imeretyńskie ( w formie okrągłego placka z zapieczonym w cieście nadzieniem serowym lub z pastą z czerwonej fasoli ) Może być podawane również z dodatkami, na przykład z sosem adżika.    Ja pierwsze chaczapuri jadłam ok.8-9 lat temu , kiedy to dopiero wchodziła do Krakowa moda na gruzińskie

Ostra na Słodko
Backstage – sesja kulinarna " od kuchni " 161

równej mierze przyczyniali się do powstawania kolejnych smakołyków!I tym sposobem spod naszych rąk wyszła :- ” Zupa chrzanowa podana w chlebie „( fachowo wydrążonym przez Rafała ;) )- ” Schab faszerowany pastą ziołową z pieczonymi czosnkowymi ziemniaczkami „- ” Surówka z buraczków „- ” Surówka z marchewki i pora „- ” Surówka z selera „( zrobione przez Mamę i Ewelinę )- „Leniwa

Ostra na Słodko
Roladki drobiowe z suszonymi pomidorami i kremowym serkiem + pieczone ziemniaczki + buraczki 292

wzdłuż tworząc kieszonkę.  Posypujemy z każdej strony odrobiną soli i pieprzu. Cebulę , pora i suszone pomidory drobno siekamy. Dodajemy serek i wszystko razem dokładnie mieszamy. Doprawiamy odrobiną soli. Przygotowaną pastą faszerujemy naciętą pierś.   Na folii aluminiowej ( błyszczącą stroną do zewnątrz ) układamy plasterki szynki , tak by zachodziły jeden na drugi. Na szynce układamy faszerowanego fileta i razem z szynką delikatnie zwijamy

Ostra na Słodko
Knedle serowe z sosem żurawinowym i orzechami 122

Uwielbiam ser biały i zawsze mam go w lodówce!Staram się jeść go kilka razy w tygodniu i to nie tylko na „surowo” , ale również w postaci past na kanapki … racuszków np.  TYCH  … SERNIKÓW ( to wiadomo ;) ) , ale też właśnie w postaci takich knedelków.Robi się je w 15 minut i smakują rewelacyjnie!DO tego pyszny

Ostra na Słodko
Zupa ziemniaczana z pesto 166

parmezan ( jeden z najbardziej znanych na świecie włoskich serów , twardy typu podpuszczkowego , wytwarzany z mleka krowiego ).Ja wszystko to co najlepsze z Włoch postanowiłam podać w innej postaci niż pasta , a mianowicie przyrządzając zupę.Gęsta , kremowa , na bazie szynki parmeńskiej zmieszanej z drobniutko posiekaną cebulą … o niezwykłym aromacie , dzięki dodatkowi świeżego pesto …  podana z drobnymi muszelkami conchigliette zachwyci

Ostra na Słodko
Ciasteczka z tahini 127

Tahini – pasta na bazie sezamu służąca do przygotowywania wielu potraw zarówno obiadowych , jak i deserowych.Jest składnikiem hummusu i baba ghanoush – specjałów kuchni bliskowschodniej. Częstowałam Was już Rybą zapiekaną pod tahini , a dziś mam dla Was chrupiące ciasteczka , od których nie można się oderwać!Niesamowicie chrupiące a zarazem rozpływające się w ustach … słodkie , ale nie przesłodzone … łatwe

Ostra na Słodko
Krem serowy z suszonymi pomidorami 176

pieprzem.Gotujemy ok.10 minut na bardzo wolnym ogniu.W tym czasie suszone pomidory zalewamy resztą oleju smakowego.Dodajemy posiekaną bazylię i odrobinę soli,a następnie ucieramy blenderem.Krem serowy podajemy gorący z pastą z suszonych pomidorów i pokrojonymi naleśnikami.Smacznego!Przepis powstał jako efekt współpracy z ZT Kruszwica S.A. z wykorzystaniem  produktu – Kujawskiego z ziołami

Ostra na Słodko
Roladki szpinakowe z fetą i suszonymi pomidorami 169

mieszamy ( miksujemy  ).Smażymy duże naleśniki na natłuszczonej patelni.Odkładamy w ciepłe miejsce. FARSZ:Suszone pomidory drobno siekamy.Dodajemy ser feta oraz przyprawy i wszystko razem dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji pasty. CAŁOŚC:Serowy farszem smarujemy nasze naleśniki po całości , zwijamy rulony.Każdy rozcinamy na 3 kawałki tworząc roladki.Zajadamy!Smacznego

Ostra na Słodko
Naleśniki z wędzoną makrelą i mozzarellą 171

Nie to nie jest żart!Na prawdę zrobiłam naleśniki z wędzoną makrelą i są to naleśniki wręcz uwielbiane w mojej rodzinie!Niesamowicie chrupiące i aromatyczne.Pasta z

Ostra na Słodko
PASTA CON CALAMARI IN SALSA DI POMODORO! – czyli KULINARNA PODRÓŻ DO WŁOCH! 159

będą miękkie ).Dodajemy posiekaną świeżą bazylię i podajemy gorące!Pycha!Smacznego!PS. mam nadzieję , że jeszcze nie raz uda mi się zwiedzić Włochy i zasmakować włoskiej kuchni!Viva La Pasta

Ostra na Słodko
Warsztaty "Kuchnia w parze ze zdrowiem" 180

Dzisiaj na blogu relacja fotograficzna z warsztatów kulinarnych, które odbyły się pod hasłem "Kuchnia w parze ze zdrowiem" w Bosch Akademia Smaku w Warszawie.Warsztaty "Kuchnia w

Kulinarne przygody Gatity
CHEEZY POOFS – FALLOUT 2 – ptysie serowe Gougères 276

idealnie się dopełniają). Kiedy kolor będzie już odpowiedni, wyłączcie piekarnik i wyjmijcie blachę z ptysiami.PODANIEPtysie smakują najlepiej, kiedy są jeszcze ciepłe. Można je przekroić i używać jako bułek do past, twarożków itp., ale same też świetnie się bronią. Świetna przekąska do przegryzania podczas obskubywania przeciwników z kapsli w karcianą Karawanę.OM NOM NOM! * zdjęcie z gry pochodzi ze strony fallout.wikia.com

Nerds Kitchen
Słoneczne ratatouille z bakłażanem i cukinią 258

posmażyłam i przełożyłam do garnka w którym miał powstać sos. Dodałam tam pokrojone pomidory, słoiczek domowego przecieru pomidorowego, garść świeżych posiekanych ziół z balkonu, łżeczkę soli, pieprzu, cukru, ostrej pasty paprykowej. Dodałam też 2 kawałki pokrojonej w kosteczkę i przesmażonej kiełbasy dobrej jakości. Wszystko dusiłam tyle czasu ile zajęło mi krojenie i podsmażenie warzyw.Warzywa z braku czasu wrzucałam oddzielnie

Z butelką mleczka w tle
Mój sposób na kokardki ze szpinakiem 379

właśnie w lodówce. Tym razem chciałam wykorzystać świeży szpinak w liściach. Do sosu użyłam:ok. pół litra domowego przecieru pomidorowegosłoiczka czerwonego pesto1 cebulikilku ząbków czosnkukiełbasykawałka gorgonzoliszpinakparmezanłyżkę ostrej pasty paprykowejzioła i przyprawyCebulkę, czosnek, kiełabaskę podsmażyłam, szpinak lekko zblanszowałam, wszystkie składniki wrzuciłam do garnka i gotowałam razem mniej więcej kwadrans.Mararon ugotowałam we wrzącej, osolonej wodzie.Makaron podaję ZAWSZE wymieszany z sosem.Kilka porad:- wodę

Z butelką mleczka w tle
Makaron penne z sosem pomidorowym w wersji wege. 417

smaczne :)- ok. 10 cm białej części pora posiekane w cienkie talarki- 1/2 dużej cebuli posiekanej w kosteczkę- 1/2 l. domowego przecieru pomidorowego- 1 łyżka koncentratu pomidorowego- 1 łyżeczka ostrej pasty paprykowej- włoszczyzna z rosołu (2 marchewki, pietruszka, kawałeczek selera, pokrojone w kostkę)- parmezan- kilka łyżek śmietany (opcjonalnie)Pora i cebulkę podsmażyłam na maśle, następnie zalałam małą ilością wody i poddusiłam

Z butelką mleczka w tle