Pasta jaglano-brokułowa 189całość wystudzić. Połączyć z obranym i posiekanym czosnkiem oraz cebulą dymką, dodać kanapkowy serek, wlać śmietankę, doprawić do smaku solą oraz pieprzem, zmiksować blenderem do uzyskania konsystencji pasty. Schłodzić, podawać na bułeczce czy chrupkim pieczywie. Smacznego
Wanilia i Kardamon
PASTA Z TUŃCZYKA Z CZARNĄ SOLĄ 195SKŁADNIKI: Pasta 150 g tuńczyka kawałki np. W oleju 2 ogórki konserwowe 2 jajka na twardo 1 szalotka Sos 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu Sól czarna (może być dowolna) Pieprz PRZYGOTOWANIE: Jajka obieram a następnie rozgniatam widelcem. Ogórka drobno siekam a następnie dodaję do jajka. Szalotkę obieram i kroję w kostkę. Tuńczyka odcedzam i dodaję do pozostałych produktów
Gotowanie Patki
Pasta z szynki 209sól, pieprz do smaku Jajka z szynką zemleć lub zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać miękkie masło, musztardę, sól, pieprz. Wszystko dokładnie utrzeć do uzyskania konsystencji pasty. Jeżeli szynka jest dość słona, możemy pominąć dodawanie soli. Podawać z pieczywem, dowolną zieleniną i warzywami
Kulinarne przemyslenia
Tahini – domowa pasta sezamowa 368Tahini – pasta na bazie nasion sezamu używana do przygotowywania wielu potraw. W krajach Bliskiego Wschodu tahini robione jest z lekko podprażanych nasion sezamu – podobnie zrobimy my. Sezam Oliwa lub olej o neutralnym smaku Sezam podprażamy na patelni. Jeżeli mamy mniejszą patelnię, lub dużo sezamu, podzielcie go na części. To prosta, lecz ważna czynność. Jeśli sezam przypalimy, będzie gorzki. Podsmażamy
MarcinChef
Pasta z sera białego i papryki - na kanapki 382białe chude i odtłuszczone mimo tego, iż zawierają znikomą ilość tłuszczu, to również pozbawione są witamin rozpuszczalnych w tłuszczach - szczególnie witaminy D. Po prostu wybierajmy sery półtłuste :) 100 g pasty na kanapki z twarogu, papryki i suszonych pomidorów dostarcza około 121 kcal, 11 g białka, 5,5 g tłuszczu, 9 g węglowodanów oraz 1,7 g błonnika pokarmowego. SKŁADNIKI: Porcja
W kuchni Katie
Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami i owczym serem 185Wyrazista w smaku pasta jajeczna z suszonymi pomidorami i twardym serem pecorino romano. Jest to oryginalny dodatek do pieczywa na śniadanie, polecam! Składniki: 5 jajek 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 3 suszone pomidory w zalewie olejowej 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku 50 g owczego sera pecorino romano 1 łyżka majonezu 1 łyżka śmietany 18% sól i pieprz
Wanilia i Kardamon
Hummus z mango i kokosem 190kokosie robimy dziurkę, wodę z kokosa przelewamy do miski. Miąższ z kokosa ścieramy na tartce, 2 łyżki płatków dodajemy do pozostałych składników. Całość miksujemy na pure, dodajemy pastę, sok z cytryny i przyprawy, mieszamy. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomi
Karminadle ze kurōm i kaszōm (Klopsiki drobiowe z kaszą) 192łeżka czubrycy (kebyjście ji niy mieli, to mogecie tyż dać np. ziela prowansalske, bydzie smakowało inakszy, ale przeca my sie niy bojymy eksperymyntōw przi warzyniu 17 ) 1 łeżeczka pasty paprykowyj (moge być tyż łeżeczka papryki suszōnyj, yno, żeby niy bōła za ôstroł 18 ) tarto bōłka sōl i pieprz ôlyj do pieczynia (a nojlepi, kebyjście mieli kokosowy, bo je nojzdrowszy
Chop w kuchni
Szybka zupa pomidorowa o odrobinie innego smaku 163dodać masło, roztopić. Cebulę i ząbki czosnku obrać i pokroić drobno.Dodać do garnka i obsmażyć na blado złoty kolor. Uważać żeby nie przypalić, ma być tylko zarumieniona. Dodać pastę harissa i pokrojony w cienkie paski schab,marchewki pokrojone w małą kostkę, wymieszać. Smażyć aż schab straci kolor surowizny. Wlać pomidory z puszki, wywar warzywny.Dodać ciecierzycę z puszki. Dokładnie
Kuchnia Pokoleń
Hummus paprykowy z suszonymi pomidorami 174połowy limonki 1/2 łyżeczki kuminu 1 ząbek czosnku szczypta soli czarny pieprz świeżo mielony szczypta chili Cieciorkę, sok z limonki, oliwę, tahini, czosnek i pomidory zmiksować na jednolitą gładką pastę, doprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Przechowywać w lodówce. *uwaga: Tahini można zastąpić sezamem: na patelni uprażyć 2 łyżki ziaren sezamu, zmiksować z dodatkiem oleju sezamowego lub oliwy
Obiad gotowy
Pesto z liści rzodkiewki i rukoli 200łyżki tartego parmezanu sok z połowy limonki 2 łyżeczki musztardy dijon Pestki uprażyć na złoto na suchej patelni. Wszystkie składniki oprócz oleju umieścić w kielichu blendera, miksować na pastę, dolewając olej cienką strużką. Pesto przełożyć do słoika, przechowywać w lodówce. Pysznie dopełnia smak grillowanych szaszłyków, grzanek lub warzyw. Smacznego
Obiad gotowy
Zapiekanka arabska z bakłażanem 208Jest to mięsna potrawa z bakłażanem. Jest ona nazwana zapiekanką arabską, ponieważ zawiera harissę – ostrą pastę używana w Tunezji z dodatkiem indyjskiej przyprawy garam masala. Ciekawe połączenie ostrego sosu z lekko słodkawym mięsem. Czas wykonania: 1 h 30 min Ilość porcji: 6 Składniki: 400 g bakłażana (2 sztuki) 125 g sera mozzarella
KuchniaWeDwoje.pl
Pasta z ciecierzycy i twarogu 161Prosta pasta na kanapki z ugotowanej ciecierzycy i twarogu z dodatkiem czosnku, odrobiny limonki, oleju sezamowego i świeżej kolendry. To alternatywa dla pasztetów i różnego rodzaju innych smarowideł. Zdrowa, smaczna i bezmięsna. Spróbujcie Składniki: 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy 140 g twarogu 1 ząbek czosnku 1/4 szklanki przegotowanej zimnej wody 1,5 łyżki soku z limonki 1 łyżeczka oleju sezamowego
Oryginalny smak
Sos guacamole 274niego dodać: - małą czerwoną cebulę - papryczkę chili - pomidora - natkę kolendry Dodatkowe składniki wg uznania i gustu. SOS GUACAMOLE- WYKONANIE: Owoce avocado obrać ze skórki, usunąć pestkę, rozetrzeć widelcem na pastę. Dodać sok z limonki, oliwę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Jeśli dodajemy czerwoną cebulę lub papryczkę chili, kolendrę lub pomidora, siekamy je najpierw
Aromatyczne Podróże
Bulion miso 339BULION MISO robiony na bazie bulionu dashi i pasty miso... Artykuł Bulion miso pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINE