Owoce morza w curry 206Danie pyszne, zjedzone w błyskawicznym tempie. Krewetki wyłożyć na durszlak i przelać wodą, odstawić do osuszenia. Do miski dodać pastę curry, posiekane obrane ząbki czosnku, posiekaną natkę pietruszki ( 1/3 natki pietruszki zostawić do posypania na koniec), miąższ z mango,sok z cytryny,potarty imbir, wlać mleczko kokosowe. Wszystko dokładnie wymieszać. Dodać osuszone krewetki, wymieszać i zostawić na godzinę. Na patelnię
Kuchnia Pokoleń
Łagodna kremowa zupa curry z łososiem i krewetkami 213dodać pokrojoną drobno cebulkę. Smażyć na małym ogniu aż cebulka zmięknie około 3 minut. Dodać posiekany drobno czosnek, smażyć chwilkę, mieszając. Wlać wino i smażyć aż wino wyparuje. Dodać pastę curry i gotować chwilkę. Wlać wodę, dodać pokrojone drobno ziemniaki i gotować aż ziemniaki zmiękną. Doprawić solą i delikatnie świeżo mielonym pieprzem. Następnie dodać mleczko kokosowe i śmietanę. Łososia umyć
Kuchnia Pokoleń
Zupa tajska z kurczakiem i krewetkami 237garnka wlać oliwę obsmażyć cebulkę na złoty kolor. Dodać piersi kurze pokrojone w małe kawałki. Dodać posiekane ząbki czosnku, chilli oczyszczoną z pestek i pokrojoną drobno, paprykę wędzoną, curry pastę,kurkumę, trawę cytrynową, pieczarki pokrojone w plasterki. Wymieszać i smażyć chwilkę. Do garnka wlać pomidory z puszki, wywar z kurczaka. Dodać bambusa pokrojonego w paski, kukurydzę. Gotować zupę 10 minut
Kuchnia Pokoleń
Pietruszkowe pesto 175łyżki oleju rydzowego Przygotowanie : Migdały mielimy w mlynku do kawy. Pozostałe składniki blendujemy, tak by zostały grudki. Dodajemy migdały. Możemy użyć jako pasty na kanapki lub podać z makaronem. Najlepiej smakuje po kilku godzinach w lodówce
Szkrab Je Sam
Pasta kanapkowa z wędzonego boczku 287Coś nowego na kanapki-proszę bardzo -pyszna pasta kanapkowa tym razem z wędzonego boczku mniam.... polecam gorąco bo przepis jest bardzo prosty Składniki: 700 g boczku surowego wędzonego 8 jaj 2 łyżeczki musztardy 1 cebula sól pieprz Przygotowanie: Boczek gotujemy w wodzie do miękkości,jajka gotujemy na twardo,studzimy i obieramy. Boczek po wystygnięciu rozdrabniamy blenderem
Swojskie jedzonko
Egzotyczny kurczak 212cebulka zmięknie. Następnie dodać czosnek, paprykę, chilli, pieczarki, smażyć aż warzywa zmiękną. Teraz już dodać kawałki mięsa i smażyć aż mięso straci kolor surowizny. Dodać pomidory z puszki, pastę curry, sos sojowy. Dodać tyle wody żeby uzyskać odpowiednią konsystencję sosu. Zagotować i doprawić do smaku solą. Gotować na małym ogniu 10 minut. Posypać potarty serem, ale nie jest to konieczne
Kuchnia Pokoleń
Pasta z awokado 357Czyli coś czym zajadałam się w Kopenhadze. Bardzo prosta pasta do pieczywa, zarówno na śniadanie jak i na wynos do pracy Czytaj więcej
Pasja tworzenia
Sałatka z tuńczykiem 275Tuńczyk z puszki może generalnie super zdrowy nie jest, ale czasami warto go wykorzystać do sałatek lub past. Duża zaleta takiej sałatki to jej szybkie przygotowanie i składniki ,które raczej w każdym domu mamy pod ręką. SKŁADNIKI 2 puszki tuńczyka w zalewie własnej 4 średnie ogórki kiszone 6 jajek 2 średnie cebule 10 dag sera żółtego ( dowolny
W kuchennym oknie Ewy
Pasta z wędzonego morszczuka i jajek 537Trzymając się mojego motta,że wiem co jem gdy wykonam sama zrobiłam kolejną pastę do pieczywa. Wzięłam w obroty wędzonego morszczuka i oto co powstało ok 200 g wędzonego morszczuka (waga po obraniu) 2 jajka ugotowane na twardo 1 średnia czerwona cebula 2 łyżki majonezu sól świeżo mielony pieprz 2 łyżki posiekanego szczypiorku Morszczuka starannie obrać z ości
Kolorowa kuchnia Elki
Paprykarz domowy 303zgęstnieje. Ryż ugotować al dente, odcedzić, dodać do warzyw, wymieszać. Makrelę dodać do warzyw z ryżem, całość doprawić, wymieszać. Po wystudzeniu przechowywać w lodówce. Paprykarz można zapasteryzować: pastą wypełnić słoiki, zakręcić. Słoiki pasteryzować na mokro 30 minut. Smacznego
Obiad gotowy
PASTA KANAPKOWA Z WĘDZONEJ MAKRELI I TWAROGU 299Prosty przepis na pastę kanapkową, której głównymi składnikami są wędzona makrela i twaróg. Z dodatkiem szalotki, kaparów i koperku. Z odrobiną musztardy i soku z cytryny dla zaostrzenia smaku. Doprawiona solą, pieprzem oraz słodką, czerwoną papryką w proszku. Najlepiej smakuje na tostowanym pieczywie. Polecam na codzienne śniadanie. SKŁADNIKI / 4 porcje 1 wędzona makrela 100 g twarogu 1 łyżka jogurtu
cool and minty
Pasta z awokado i tuńczyka 209Jedna z moich ulubionych past. Robię ją już od dawna. Przepis znalazłam na jednym z blogów kulinarnych, jednak dziś nie mogę go nigdzie znaleźć... Jeśli tylko mi się to uda - podam adres ;-) Świetna propozycja na zdrowie śniadanie. Składniki -dojrzałe awokado -puszka rozdrobnionego tuńczyka w wodzie -odrobina soku z cytryny -pietruszka -pieprz i sól Przygotowanie Awokado obrać i pokroić w malutką
Zielona Kuchnia
Pasta makrelowo-jajeczna 240Osobiście nie przepadam za sklepowymi pastami rybnymi. Dlatego też często robimy takie sami. Makrelowo-jajeczna dość często króluje w weekendy. Składniki -duża wędzona makrela (ok 250-300g) -3 jajka -cebula -2 łyżki majonezu -sól i pieprz Przygotowanie Jajka ugotować i ostudzić. Cebulę obrać i posiekać. Jajka pokroić w kostkę. Dodać do cebuli. Makrelę dokładnie obrać z ośći
Zielona Kuchnia
Sałatka z surowego kalafiora i prażonego słonecznika 350suchej patelni. 3. Składniki połączyć, dodać siekany koperek, chilli, sól, pieprz i majonez i jogurt naturalny do smaku. Dokładnie wymieszać. 4. Świetny dodatek do śniadania, kolacji lub nawet jako pasta do chleba. Smacznego!!! Źródło: Zajadam.to
Kuchnia domowa Ani
SEROWE KULECZKI Z OGÓRKIEM I ZIOŁAMI 172się skaleczeń i otarć Olej konopny należy spożywać wyłącznie na zimno, nie używać do smażenia. Może być stosowany jako dodatek do dań warzyw, kasz, ziemniaków, twarogu, sałatek lub domowych past i dressingów. Składniki: 250 g sera białego półtłustego 2 małe ogórki gruntowe 1/2 pęczka koperku 1/2 pęczka szczypiorku 1 łyżka oleju z konopi dr Gaja sól, pieprz Wykonanie: Twaróg
Kuchnia MagdaLeny