wygląda masło w USA : ) Składniki: 200 g nasion słonecznika 1 łyżeczka syropu z agawy lub miodu 2 duże szczypty soli 1-2 łyżki dowolnego oleju Rozgrzać patelnię. Nasiona uprażyć na złoty kolor, uważając, aby się nie spaliły. Lekko ostudzić. Nasiona, sól i słodzidło umieścić w blenderze. Zmielić/zmiksować na gładką pastę. Dodać olej, dobierając pożądaną konsystencję. Przechowywać w słoiku
Chocolate Muffin Blogsłonecznika, ogórkiem i dyniowym ketchupem jest rewelacyjne. Sam dyniowy ketchup jest pikantny i lekko korzenny - genialny! Przepis na ketchup znalazłam kilka miesięcy temu i robiłam go od tego czasu kilka razy - jest fenomenalny, zrobiłam z małymi zmianami. Polecam z całego serca! Ketchup dyniowy (ilość na słoiczek 500 ml) 500 g dyni, 1/4 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka pasty(...)zmiksować. Dodać roztrzepane jajko i bułkę tartą. Całość dobrze wymieszać. Uformować kotleciki i obtoczyć je w bułce tartej. Smażyć na mniejszym - średnim ogniu do zrumienienia. Burgery podałam z kiełkami słonecznika, ogórkiem i ketchupem dyniowym. Smacznego
Plate of JoySkładniki: 40 dag makarony (wstążki) 2 awokado około pomidorów suszonych 4 ząbki czosnku 2 łyżki oleju kokosowego sól, pieprz, gałka muszkatołowa garść pestek słonecznika garść
Qchnia po prostuSkładniki: 20 dag makaronu pełnoziarnistego około 8 liści jarmuży około 10 sztuk pomidorów suszonych oliwa (użyłam oliwy z pomidorów suszonych) 3 ząbki czosnku garść pestek słonecznika
Qchnia po prostuMęża na śniadanie :) Kwaskowaty i paprykowy posmak pasty idealnie mi się tu komponował z trochę nijakim smakiem jajka. Do tego garstka kiełków , kromka chleba własnoręcznie wypiekanego i zdrowe śniadanie dla dwojga gotowe! Składniki na porcje dla 2 osób: 2 jaja 2-3 łyżeczki hummusu paprykowego PRIMAVIKA 2 łyżeczki jogurtu naturalnego kiełki słonecznika sól, pieprz - do smaku Jaja ugotować na twardo
Grunt to przepis!cukinią - smaż 5min. 4. Dodaj bazylię, słonecznik, 3/4 parmezanu i wlej szklankę wody po makaronie - gotuj całość przez ok. 10min. 5. Dopraw całość solą i cukrem, jeśli potrzeba. 6. Do sosu włóż ugotowany makaron i podgrzewaj jeszcze całość przez ok. 3min. 7. Serwuj na gorąco, posypując pozostałym parmezanem. Smacznego! Green pici pasta with courgettes and tomatoes Ingredients: Pasta: 200g leaves
Kuchnia w Słońcu Skąpanaznaczy że nie robię różnego rodzaju past czy kremów. Nadeszła wiosna i mam kręćka (pewnie jak większość ludzi o tej porze) na zielone. Wykombinowałam sobie krem, który teoretycznie jest do pieczywa, ale ja jadłam go jako dodatek do kaszy czy też wymieszany ze świeżo ugotowanym makaronem. Użyłam pestek dyni, ale pestki słonecznika też tu się sprawdzą, a nawet płatki migdałowe
greenscarfmoim domu śródziemnomorskie klimaty:) Smaczna i aromatyczna pasta. Rewelacyjna do kanapek, zwłaszcza z dodatkiem różnych serów. Jako dodatek do krakersów, podanych z kieliszkiem wina jest po prostu świetna! Przepis zmodyfikowany ze starego numeru gazetki "Przyślij Przepis" składniki: 1/3 szkl suszonych pomidorów w oliwie 1/3 szkl czarnych oliwek bez pestek 100 g ziaren słonecznika 2 ząbki czosnku 2 łyżki soku
6nieboawokado i kolendrą (akurat przeżywam fazę robienia past) oraz wszelkiego rodzaju propozycje przyrządzania kasz – kasza jaglana z cukinią, kasza jaglana z zielonym groszkiem, kasza quinoa z cukinią i kolendrą, kasza quinoa z zielonym groszkiem i bazylią. Z pewnością wypróbuję też chleby – jaglany z amarantusem, migdałami i śliwkami oraz żytnio-jaglany ze słonecznikiem. Dla ludzi, którzy tak, jak ja padli ofiarą
Życie zamknięte w smakumieć gotowy sos do makaronu, pastę na kanapki lub dodatek do sałatek. W każdej wersji jest pyszne. Dodatkowo jest bardzo przydatne przy wizycie niespodziewanych gości - wyjmujemy słoiczek z lodówki, gotujemy makaron i mamy gotowe danie. Polecam zwłaszcza teraz, kiedy mamy sezon na świeżą botwinkę. pęczek botwinki kilka gałązek bazylii 3 łyżki ziaren słonecznika 2 ząbki czosnku 5 łyżek oliwy
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieKuchnia śródziemnomorska słynie ponadto z przepysznych past na bazie warzyw strączkowych (przykładem hummus). Co do orzechów, to mieszkańcy Krety jadali głównie migdały oraz orzechy włoskie. Prawie każda kreteńska rodzina miała własne drzewo migdałowe i spożywała migdały w sezonie, w niedużych ilościach. Dlatego w diecie śródziemnomorskiej zaleca się sięganie po orzechy i nasiona (np. słonecznika, dyni – mają równie wysokie wartości odżywcze
Chilli Czosnek i Oliwachyba, że ktoś jada je ze skórą). Teraz mamy już z górki - do miski wrzucamy różyczki brokuła i dodajemy jajka i pomidory pokrojone w ósemki. Opcjonalnie dodać możemy prażony słonecznik czy też ogórka pokrojonego w nieco grubsze plasterki, czego ja, jak widać, nie zrobiłam ;) Można również poukładać je obok siebie, czy też na sobie, warstwami, jak kto uważa. Sałatkę możemy(...)sałatki zostało, zrobiliśmy mały eksperyment i powiem Wam, że jeśli wszystkie składniki rozdrobnicie na takie całkiem malutkie kawałeczki i wymieszacie z niewielką ilością sosu, wychodzi z tego świetna pasta kanapkowa
Kulinarne zapędy Kokosaugotowana ciecierzyca, tahini (pasta sezamowa), czosnek i sok z cytryny. Lista składników nie jest długa, a smak jest świetny. Polecam. Zupa Zupa jarzynowa (marchewka, pietruszka, seler, ziemniaki) z czerwoną soczewicą. Zmiksowana na krem z dodatkiem oleju lnianego, pietruszki i pestek z dyni (ostatnio obowiązkowo!). II danie Kasza kuskus z suszonymi pomidorami, groszkiem, słonecznikiem i pietruszką. Inspiracja
lady-och-mistrzyni.blogspot.comzrobiłam do niego pastę z soczewicy i pieczonych marchewek (wrzucę na bloga wkrótce). Chleb ten może być jednak nieodpowiedni dla małych dzieci (jest dość ciężkostrawny). Chleb z nasion, orzechów i kasz Drukuj Prep time 15 min Cook time 1 godzina 15 min Total time 1 godzina 30 min Chleb bez mąki - z nasionami słonecznika, migdałami, dwoma rodzajami kasz
Cooking for Emilynich powstało moje "brocomole"- pasta na kanapki, rodzaj dipu do warzyw, macy albo chipsów. A skoro dzisiaj jest piątek - weekendu początek, może akurat szukacie przepisu na urozmaicenie imprezowych przekąsek.Oto on. BROKOMOLE Składniki: brokuły kremowy serek naturalny czosnek (1-2 ząbki) szczypior sól i pieprz do smaku odrobina oliwy 1 łyżeczka soku z cytryny pestki słonecznika Przygotowanie: Brokuły gotujemy
Bon appetit mon amie