możemy się o tym przekonać, wchodząc do najbliższego sklepu, gdzie znajdziemy słoje z sosem w którym orzeszki pinii, zastąpiono słonecznikiem, zaś zamiast oliwy dodano olej ( najczęściej słonecznikowy). Teraz to my musimy dokonać wyboru, czy decydujemy się na zakup pasty pesto w supermarkecie, co jest oczywiście kwestią jednej chwili. Czy też przygotujemy pastę sami, mając gwarancję użycia składników najwyższej(...)smak. składniki 120-150 ml oliwy z oliwek extra vergine 100 gr oliwek 100 g ziaren słonecznika pęczek bazylii ząbek czosnku sól, pieprz sposób przygotowania Ziarna słonecznika prażymy na patelni, na niewielkim ogniu, do czasu aż zmienią kolor na złoto brązowy ( uważamy przy tym aby nie przypalić ziaren). Następnie ziarno studzimy, wsypujemy do blendera i miksujemy. Pęczek
Miód i pieprztartego parmezanu dodatkowo: rukola, słodka papryka Kaszę gotujemy w podanej ilości wody do momentu aż ta wchłonie płyn całkowicie. Suszone pomidory, olej, wodę nasiona słonecznika i parmezan umieszczam w malakserze i miksuję na gęstą, gładką pastę. Jeśli jest taka konieczność dodajemy więcej wody. Na koniec pesto doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Ugotowaną kaszę mieszamy z pesto. Podajemy od razu z dodatkiem
Mango Papajażeby było smacznie. Na początku codziennie robiłam humus i to skłoniło mnie do szukania. Ta pasta jest jedną z moich ulubionych i nigdy mi się nie nudzi. Polecam. Składniki: szklanka soczewicy zielonej 8 pomidorów suszonych z zalewy 2 łyżki oleju z zalewy 3/4 szklanki słonecznika 2łyżki majeranku 2łyżki koncentratu pomidorowego szczypta chili pieprz i sól do smaku Wykonanie: Soczewicę najlepiej(...)jest to konieczne. Soczewicę gotujemy ok 15 minut, aż zrobi się miękka. Do blendera wrzucamy ugotowaną soczewicę, pomidory suszone, słonecznik i rozdrabniamy na gładką masę, następnie dodajemy resztę składników i jeszcze chwilę mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Pastę przechowujemy w szczelnym pojemniku, żeby nie wysychała.Smacznego
Apetyt na Zielonepierwszy taki przepis na Granolę totalnie sezamową z dużą ilością pasty tahini. Przez myśl przeszło mi nawet by dodać do niej chałwę, ale doszłam do wniosku, że nie ma nic lepszego niż taka prawdziwie chrupiąca granola. I tak oto jest, totalnie orzechowa, sezamowa z pestkami dyni i słonecznikiem niesamowita mieszanka, która pozwoli Wam z dobrą energią zacząć dzień jeśli(...)orzechów włoskich 1/2 szklanki orzechów nerkowca 1/2 szklanki mąki migdałowej (zmielone migdały na pył) 1/2 szklanki pestek dyni 1/2 szklanki nasion słonecznika 1/4 szklanki sezamu 3 łyżki płatków migdałów 2 łyżki nasion chia 1/2 szklanki miodu 1/4 szklanki pasty Tahini 1 łyżeczka cynamonu szczypta gałki muszkatołowej Orzechy siekam. Wszystkie składniki oprócz miodu i pasty tahini mieszam ze sobą. Następnie dodaję
Mango PapajaW przypadku tego dania nie napracujecie się za dużo. Tagliatelle z pesto pietruszkowym przygotujecie w kilkanaście minut. Można powiedzieć – na przygotowanie tej potrawy będziecie potrzebowali
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!W przypadku tego dania nie napracujecie się za dużo. Tagliatelle z pesto pietruszkowym przygotujecie w kilkanaście minut. Można powiedzieć – na przygotowanie tej potrawy będziecie potrzebowali
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pasta słonecznikowa z bazylią, nasionami chia i siemieniem lnianym Składniki: 1 szklanka słonecznika 1 ząbek czosnku 2 szklanki świeżej bazylii 1 łyżeczka siemienia lnianego 1 łyżeczka nasion chia sól 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki oleju lnianego 30 ml wody Słonecznik zalałam wrzątkiem. Następnie opłukałam i odcedziłam. Dodałam czosnek, bazylię, siemię lniane, nasiona chia, sól, wodę, olej lniany
nietadietaNać pietruszki myjemy, kroimy na mniejsze części, żeby łatwiej miksować, nasiona słonecznika prażymy na suchej patelni 3. Do pojemnika blendera dodajemy nać, słonecznik, starty parmezan, przeciśnięty przez praskę czosnek i olej lniany, całość miksujemy na pastę, w razie konieczności dolewamy oleju, na koniec doprawiamy solą i pieprzem 4. Na suchej patelni prażymy nasiona lnu, wsypujemy do moździerza
Słodki Kompromisostygnie, przesypać go do miski, dodać płatki migdałów, czosnek, serek śmietankowy - całość zmiksować. Doprawić do smaku solą i sokiem z cytryny. *********************** RADA: do pasty zamiast serka śmietankowego, możecie dodać połówkę awokado, migdały zaś można zastąpić ziarnami słonecznika. Smacznego
kolorowotorcikowochlebki ze zdrowymi dodatkami. Tym razem chlebek chia, żytnio-orkiszowy na zakwasie. Trzy rodzaje mąki, nasiona chia, pestki dyni, słonecznika i sezamu oraz płatki czosnku niedźwiedziego. Znakomity z oliwą, do kanapek, rewelacyjny z hummusem , różnymi pastami i pasztetami. Rezygnując z czosnku mam chlebek uniwersalny, który stworzy duet idealny z domowymi konfiturami (np. z pomarańczowo-imbirową(...)soli, Woda 420 ml wody do ciasta, 250 ml do namoczenia nasion chia, 150 ml wrzącej wody do namoczenia pozostałych ziaren Ziarna 50 g nasion chia, 50 g pestek słonecznika, 50 g pestek dyni, 10 g sezamu (w tym przepisie czarny), 4 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie), 4 łyżki pestek słonecznika do posypania foremek. Przygotowanie: * Jak przygotować zakwas żytni
SzczyptaSmaQZdrowa, smaczna i szybka do zrobienia pasta do kanapek, krakersów i innych... Składniki na pastę z suszonych pomidorów: suszone pomidory w oleju z ziołami 270 g 4 łyżki słonecznika 10 dużych listków bazylii sól pieprz Słonecznik uprażyć na patelni do zarumienienia. Poczekać aż ostygnie. Wrzucić do garnka razem z pomidorami w zalewie i liśćmi bazylii. Doprawić do smaku solą
Karola gotujeuzyskania pożądanej konsystencji. W razie potrzeby, jeśli masa jest zbyt gęsta, dodać 1-2 łyżki rosołu. Ewentualnie jeszcze doprawić do smaku. Pastę zjedliśmy na chlebie żytnim na zakwasie, z dodatkiem marynowanych pieczarek (mąż) i kiełkami słonecznika
Kuchenne zapiski Edytydoprawić do smaku. Farsz z fasolą czerwoną: Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Zmiksować żółtka z fasolą i majonezem. Dodać ziarna słonecznika (odrobinę zostawić do dekoracji) i drobno posiekaną natkę pietruszki. Wszystkie składniki połączyć, doprawić do smaku. Pastami faszerować jajka - każdym rodzajem pasty po 6 połówek. "Agronomowie Bonduelle selekcjonują ziarna do siewu oraz pomagają rolnikom wybrać właściwy czas siewu, właściwy sposób
JejKuchniapietruszkę korzeń i niewielki kawałek cukinii startej na gruby wiór, odrobinę białego pieprzu, wpuść kilka kropli cytryny, szczyptę kurkumy. Dodaj garść ziaren słonecznika i duś pod przykryciem ok. 20 minut. Przełóż do miseczki, zmiksuj blenderem; spożywaj rozsmarowując pastę na kromkach chleba, posmarowanych margaryną. Zabrakło mi marchewki, więc dorzuciłam dwie rzodkiewki, Drugie śniadanie 150 ml mleka 2% 20 g rodzynek
Kucharzycasojowego lub musztardy (nie zawsze to robię), sól do smaku według potrzeb. ps. zawsze można sobie coś odpuścić np. sezam, albo słonecznik ;)... Przygotowanie: 1. Fasolę blendujemy na gładką masę (nie musi być tak gładka jak w pastach do chleba), 2. Pieczarki i cebulę pokrojone w drobną kostkę smażymy na patelni do zeszklenia (max. 10 min.) 3. Wszystkie składniki łączymy
Kwarek - mocno minimalistyczne przepisy