Witajcie :) Natchnęło nas dzisiaj na jakąś smaczną pastę i oczywiście nie mogliśmy Wam o tym nie napisać. A więc ukochana ciecierzyca z dodatkami :) Będziecie potrzebować : 1 puszkę cieciorki 1 średniego batata 1/2 szklanki słoneczniku, łuskanego rzecz jasna 1/4 szklanki płatków migdałów 2 ząbki czosnku sok z 1/2 limonki 4-5 łyżek wody oliwa z oliwek ok. 2-3 łyżki parę(...)wodą. Dosypujemy resztę składników, przyprawiamy i wszystko ładnie traktujemy blenderem do uzyskania gładkiej masy. Jeśli zauważycie, że jest zbyt gęsta dolejcie więcej wody, ale delikatnie, bo to ma być pasta. Wszystko jest gotowe :) Możecie nakładać na chleb lub wykorzystać jako dodatek do innych dań. Będzie Wam smakowało. Pozdrawiamy i miłego dnia
vegetaniejarmużu, a później zazwyczaj domowej roboty jogurt z orzechów. Dziś było troszkę inaczej: sok, tym razem, z kiełków słonecznika, jabłka, selera (pycha!), a na drugie śniadanko surowy chlebek z siemienia lnianego (przepis w jednym z poprzednich postów) z pastą z awokado, suszonymi pomidorkami i dużą ilością kiełków alfalfa. Moja córka baaaaaaardzo poleca takie śniadanie! Jadła aż jej się uszy trzęsły
Jeść, by żyć w zdrowiumało kalorii, a małe listki w kształcie łódek wdzięcznie zastępują talerzyki. Można nakładać w nich różne nadzienia, pasty oraz sałatki. Zapraszam! Składniki: 2 cykorie filet z kurczaka 1 avokado serek Apetina Classic 4 łyżki kukurydzy 3 łyżki słoneczniku 4 garści szpinaku 5 suszonych pomidorów w oliwie oliwa z oliwek przyprawa curry ( kupiona tutaj ) Wykonanie: Odrywamy delikatnie liście cykorii, myjemy
Podróż w kulinariaprzekładamy ją wraz z sosem do miseczki i całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej pasty. Szczypiorek siekamy. Pastę podajemy oprószając szczypiorkiem. Jakiś czas temu otrzymałyśmy paczuszkę chlebków lnianych Habżyki w trzech kompozycjach smakowych, mianowicie: siemię lniane i słonecznik, pomidory i bazylia i cebula z czosnkiem. Jest to chleb lniany, niepieczony - żywy z nisko przetworzonych warzyw i siemienia
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiżurawiny, a to namoczonych suszonych jagód goi (wcześniej pisałam o słoneczniku, pestkach dyni i oliwkach). Te różne dodatki to takie drobiazgi, które są bardzo wartościowe odżywczo ale bardzo trudno dać to ludziom, a zwłaszcza dzieciom, do jedzenia tak po prostu na co dzień. W paście można doskonale przemycić to wszystko (oczywiście nie na raz tylko zamiennie), ponieważ jest elegancko zmielone
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEWitajcie :) zapraszam dzisiaj na błyskawiczną i szybką pastę z kurczaka do chleba lub słonych przekąsek. Mi taka pasta bardzo smakuje ze słomką ptysiową firmy BRZEŚĆ którą mam przyjemność testować, powiem Wam że jest wyśmienita z siemieniem lnianym, sezamem,słonecznikiem i czarnuszką. Przepis dodaję do akcji Błyskawiczny Piątek . Zapraszam :) Składniki : 2 upieczone udka z kurczaka 1 duży
Sama słodycz i szczypta chiliryby! Zawarta w naszych produktach sól morska jest źródłem biopierwiastków. Dostępne są trzy wersję chlebków: siemie lniane i słonecznik cebula i czosnek pomidor i bazylia Swoje testowanie zaczęłam od chlebka z pomidorami i bazylią, do którego przygotowałam ekspresową domową pastę jajeczną. Chlebek aromatyczny, chrupki, składający się z samych ziaren. Samo oryginalne opakowanie chlebków potrafi poprawić humor ;) Składniki (na pastę
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćłyżki siemienia lnianego 2 łyżki rodzynek +po łyżce nasion słonecznika i sezamu na wierzch Chleb żytnio-gryczany na zakwasie - jak zrobić? W szklanej misie wymieszaj 250 g mąki żytniej, 250 ml wody oraz 5-6 łyżek zakwasu (etap I). Całość dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką, by powstała gęsta pasta, odłóż 5-6 łyżek powstałego ciasta na następny zakwas. Miskę
Moje Qulinariakolejną, wspaniałą pastę na kanapki. Połączenie tych wszystkich intensywnych smaków, w rezultacie sprawia, że codzienne śniadanie z tą pastą - będzie wyjątkowe. Ponadto świetnie spraw dza się jako wypełnienie tortilli i naleśników . Koniecznie musicie jej spróbować! :) Składniki: - 3 papryki - 50g nasion słonecznika - 50g orzechów włoskich - mała garstka listków rozmarynu (najlepiej świeżego) - sok z 1/2 cytryny - sól, pieprz Papryki myjemy, kroimy
Be Fit Be StrongtabascoPomidory osączam z zalewy na papierowym ręczniczku.Słonecznik prażę na suchej patelni, aż się pięknie przyrumieni.Cebulę i czosnek obieram, drobno siekam i szklę na oleju, będącymzalewą suszonych pomidorów. Wszystkie składniki, oprócz wody, wrzucam do kielicha blendera (lub wysokiego, wąskiego naczynia, do którego zmieści się nóżka blendera. Miksuję na gładką pastę, dolewając stopniowo wody. Przekładam do słoiczka
W kuchni Karmel-itkiintensywny smak i zero goryczki. Pasty tahini można kupić w sklepach typu kuchnie świata. Orzeszki pinii są niestety w Polsce horrendalnie drogie i nie wszędzie można je kupić. Ja swoje dostałam w Almie. Szukajcie ich w delikatesach spożywczych w dziale orzechy/suszone owoce. Albo po prostu zastąpcie innymi orzechami (np. posiekanymi orzechami nerkowca) lub nasionami słonecznika. Ja dotąd zawsze ich sobie(...)patelni (można zamienić na posiekane nerkowce lub pestki słonecznika) na sos tahini: sok z 1-2 cytryn 3 łyżki tahini 2 ząbki czosnku sól, pieprz szczypta pieprzu cayenne (opcjonalnie) 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (opcjonalnie) zimna woda do podania: chlebki pita cząstki cytryny Przygotowanie: Przygotuj sos tahini: w robocie kuchennym połącz pastę tahini, sok cytrynowy i czosnek. Dodaj tyle zimnej
Chilli Czosnek i Oliwaobieramy ze skórki, usuwamy z nich pestki i wkładamy do miski. Następnie do miski, dodajemy nasiona słonecznika, bazylię, sok z cytryny, posiekany czosnek, 2 łyżki oliwy, oraz pieprz i sól, Następnie całość mieszamy (blenderem lub widelcem) na jednolitą masę . Pastą z awokado smarujemy tortille, na wierzch układamy liść salaty, po czym rolujemy placek. Teraz grilla smarujemy łyżką
Miód i pieprzłyżki oliwy,sól i świeżo mielony pieprz do smaku.Pesto z czosnku niedźwiedziego:arść listków czosnku niedźwiedziego,łyżka podprażonego słonecznika,2 łyżki startego parmezanu,do smaku sól, pieprz, sok z cytryny,oliwa ok. ½ szklankiWszystkie składniki zmiksować, dodać tyle oliwy, aby uzyskać gęstą pastę.Przygotowanie:Każdy plaster schabu przeciąć na pół nie docinając do końca (powstanie taka kartka złożona na pół), zamarynować
SzczyptaSmaQpasta może mieć kilka zastosowań. Można wymieszać ją z ugotowanym makaronem, dodając nieco oliwy, posmarować nią kanapki lub nafaszerować jajka. Wszystkie sposoby wypróbowałam i wszystkie polecam... Składniki: ok. 80 g rukoli 150 g fety szklanka mrożonego groszku 3 łyżki pestek słonecznika (można podprażyć) 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki zielonych oliwek 1 łyżeczka oregano sól i świeżo mielony pieprz 1/2 szklanki
Czerwień i błękitSałatka z jajkiem i chrupiącą szynką szwarcwaldzką otoczona miksem sałat, posypana prażonym słonecznikiem, której smak dopełnia koperkowy winegret. To prosta, szybka i pyszna kombinacja smaków. Doskonała
Kraina Miodem Płynąca