Zaczyn (przygotowujemy dzień wcześniej)2 łyżki zakwasu pszennego (u mnie żytni)1,5 szklanki mąki3/4 szklanki wodyDo zakwasu dodać wodę i rozmieszać. Dodać mąkę i wszystko połączyć na gładką pastę. Przykryć folią i zostawić na minimum 8 godzin. Sprawdzić czy zaczyn jest gotowy, przez nabranie zaczynu na łyżeczkę i wpuszczenie do szklanki zimnej wody. Jeśli pływa na powierzchni to znaczy(...)miód i ocet balsamiczny i chwilę mieszać aż płyny odparują i por pokryje się glazurą. Odstawić do ostygnięcia. Na patelni rozpuścić masło i usmażyć na nim pestki dyni i słonecznika na złoto. Odstawić do ostygnięcia. W misce rozmieszać zaczyn z wodą. Dodać mąki i wymieszać rękoma bez wyrabiania. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.Do ciasta dodać sól i przestygnięty
UgotujmyTo.plDzisiaj już od rana produkcja sałatki. Rozpoczęły się ferie, czas wolny ,a więc można trochę dogadzać rodzinie. Zresztą sama również zjem z przyjemnością. Sałatka nie
W kuchennym oknie EwyTradycyjne włoskie pesto przyrządza się z bazylii. Proponuję pesto z innego zielonego warzywa - brokuł. Jest zdrowe, zielone i naprawdę smaczne. Składniki: różyczki brokuł oliwa z oliwek
potrawyregionalneDziś mam dla Was przepis na przepyszną pastę , która nie tylko fenomenalnie smakuje, ale również jest zdrowa i bardzo sycąca. Świetnie nadaje się zarówno na kanapki, do grzanek , na tosty, ale też jako farsz do krokietów, naleśników czy też pierogów. Samo przygotowanie trwa oczywiście bardzo krótko, cierpliwość trzeba mieć przy gotowaniu fasoli ;) Dla niecierpliwych polecam tę z puszki! CIEKAWOSTKA(...)oliwa z oliwek dobrej jakość – 50 ml * czosnek – 2 ząbki * cebula szalotka – 1 szt * sól, pieprz, sok z cytryny, majeranek DODATKOWO: * prażone ziarna słonecznika SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Namoczoną przez noc fasolę gotujemy do miękkości, odcedzamy, dodajemy oliwę, posiekany czosnek oraz przesmażoną cebulkę. Doprawiamy do smaku i wszystko razem dokładnie ugniatamy. Podajemy z prażonymi ziarnami słonecznika i świeżą zieleninką
Ostra na SłodkoTruskawki ze Śmietaną 50g Herbata Zielona Sencha China 50g Herbata Czarna Słodkie Pomarańcze 50g Przyprawy :zdrowe , tanie , naturalne i bez chemii jestem na TAK . Idealne do dań, zup,past,sałatek, przystawek, ciast, deserów, kaw czy herbat . Do wyboru -do koloru. Czarnuszka 30g Goździki całe 30g Curry India 100g Lubczyk nać suszona(...)Mung 200g Orzeszki, Słodycze – zdrowe , pyszne i nie drogie :) w dodatku wygodne opakowanie :) Orzeszki ziemne prażone Orzechy Ziemne w karmelu 200g Słonecznik w czekoladzie 250g Wspaniałości prawda? W dodatku te wszystkie produkty = 150 zł :) Tanio prawda? Dla mnie ten SKLEP jest idealny i na pewno nie są to moje ostatnie
Gotowanie Patkiproszku) 3 ząbki czosnku 3-4 cm kawałek świeżego imbiru 1,2 litra domowego bulionu warzywnego lub drobiowego pół puszki mleka kokosowego (200 ml) 2 łyżki tahini (tahiny) - pasty sezamowej 2 łyżki oliwy z oliwek (może być aromatyzowana np. chili lub czosnkiem) 2 łyżeczki curry w proszku sól morska świeżo mielony pieprz do podania: dowolne ziarna, krewetki, jogurt naturalny'; document.write(...)domu polecam dodać także odrobinę kminu rzymskiego. Dosypujemy sól (dość solidnie) i pieprz do smaku. Zupę przelewamy przez sitko, aby krem był gładki. Podajemy z ziarnami (np. sezamu, słonecznika, dyni) i jogurtem naturalnym. Do zupy polecam także krewetki. Należy je rozmrozić, osuszyć i smażyć na silnie rozgrzanej patelni na oleju z pokrojonym czosnkiem nie dłużej niż minutę z każdej strony
Poezja smakupłatków śniadaniowych jęczmiennych Lubella 1/2 łyżeczki cukru 1 płaska łyżeczka soli Do dużej miski pokruszyć drożdże. Dodać cukier i wlać letnią wodę. Wymieszać aby drożdże się rozpuściły. Dodać ziarna słonecznika i dyni oraz otręby. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na ok 10 minut aby drożdże zaczęły pracować. Płatki jęczmienne pokruszyć na mniejsze kawałki. Gdy drożdże już ruszą dodać(...)chlebek przełożyć na kratkę do wystudzenia. Aby skórka na wierzchu nie była zbyt twarda posmarować wodą. Kanapki na śniadanie sprawdzają się doskonale. Można zrobić je z ulubioną wędliną, z pastą którą przygotujemy w czasie gdy będzie piekł się nasz chlebek czy po prostu z kotletem który pozostał nam z obiadu. Ja akurat wykorzystałam resztki smażonego kurczaka w panierce z płatków
Monia miesza i gotujecebula 300 ml mleka kokosowego sól, pieprz, papryka słodka i ostra pestki dyni, kolendra do przystrojenia Wykonanie: Na dwóch łyżkach oleju roślinnego przesmażamy skrzydełka kurczaka. Ja obtoczyłam je w paście z chilli i czosnku, którą przywiozłam z wakacji. Następnie dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę dynię, marchew, papryczkę chilli i ząbek czosnku w całości. Zalewamy bulionem i gotujemy na małym(...)zamian dodajemy mleko kokosowe i blendujemu na aksamitnie gładką masę. Przed podaniem podgrzewamy i jeśli uznacie za konieczne doprawiamy solą, pieprzem, paprykami (słodką lub ostrą). Jemy posypaną ziarnami słonecznika i listkami kolendry :) Smacznego
Taste Of My Daysłonecznika niż te klasyczne , co wyraża się w przyjemnym smaku. Bardzo fajnie, że producent wzbogacił przekąskę mieszanką ziół, z której najbardziej wyróżnia się czarnuszka. Skład: k. siemię lniane*, k. słonecznik*(30%), k. sezam niełuskany* rodzynki sułtańskie*, maca*, k. szałwia hiszpańska*, k. amarantus*, zioła*(czarnuszka*, kminek*, koper włoski*, macierzanka* w zmiennych proporcjach), krystaliczna sól himalajska*. k. – kiełkowane/aktywowane ziarno Happy(...)następnie klasyczne. Moim zdaniem najlepsze są same w sobie, bez żadnych dodatków, do chrupania w pracy czy przed telewizorem. Ale równie nie do pobicia będą podane z roślinną pastą, na przykład z fasoli i pieczarek czy pseudojajeczną. Jak dla mnie tego typu pieczywo, o wyrazistym, cierpkim smaku idealnie komponuje się choćby z porządną porcją awokado z dodatkiem odrobiny soli morskiej
Roślinna - blog wegańskiząbki czosnku ½ filiżanki prażonych pestek słonecznika sok z cytryny, sól, pieprz oliwa (kilka łyżek lub więcej) Ugotuj makaron wg wskazówek na opakowaniu. Zblenduj: szpinak, ser żółty, czosnek, pestki słonecznika i oliwę. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Od razu wymieszaj z ciepłym makaronem i podawaj. Chef (2014, Jon Favreau) - przyznaję obejrzałam, ale nie będę Was do filmu(...)more) Boil spaghetti following package instructions. Blend: spinach, cheese, Garlic, sunflower seeds and olive oil. Season to taste with salt, pepper and lemon juice. Stir with hot pasta and serve immediately. Chef (2014, Jon Favreau) is also a food film. I admit having seen it but I’m not going to encourage you to do the same. It’s mostly
Qlinarnie i Qlinarniedaje się aromatyzować i doprawiać wyraźniejszymi smakami.Najbardziej popularne danie z bakłażana to chyba grecka musaka, czyli zapiekanka z mięsem i pomidorami. Można go także grillować, dusić, zapiekać, przerabiać na pasty do pieczywa. Osoby na diecie powinny włączyć go do menu, ponieważ jest niskokaloryczny i poprawia przemianę materii, jednak chłonie tłuszcze jak gąbka, więc lepiej uważać z oliwą. Z uwagi(...)pieprz,Pieprz Cayenne,150 ml cydru,Łyżka miodu,Oliwa,Soku z cytryny,Olej (zalewa) z pomidorów,½ łyżeczki posiekanego tymianku,Ocet winny,Kilka pomidorków koktajlowych,Pęczek pietruszki,Łyżka prażonego słonecznika.Przygotowanie:W misce wymieszać cydr, miód, łyżkę oliwy, łyżkę octu, sól i pieprz. Kalarepę pokroić na cienkie plastry, wymieszać w marynacie, odstawić do lodówki.Każdy bakłażan przeciąć wzdłuż na 4 plastry
SzczyptaSmaQZapraszam na zieloną sałatkę, witaminową bombę, pyszną, sycącą, a do tego bardzo prostą w przygotowaniu. Zielona sałatka z ziołowym sosem to wspaniałe danie na śniadanie , kolację
codojedzeniaSezon na bób w pełni. Jadamy go w różnej postaci: jako samodzielne danie lub składnik past, dipów albo... kotletów, na które dziś serdecznie zapraszam. Burgery są syte, świetnie smakują z pomidorowym sosem. Jeden z moich znajomych prosi o przepisy, dzięki którym nie umrze z głodu będąc na diecie roślinnej. Paweł, to coś idealnego dla Ciebie. Gwarantuję, że się bardzo nasycisz(...)Składniki na kotlety blendujemy w blenderze kielichowym o dużej mocy lub przy pomoce blendera ręcznego. Formujemy kotleciki o średnicy 7 cm. Można obtoczyć w posiekanej natce pietruszki, sezamie, ziarnach słonecznika lub dyni. Pieczemy 25 minut w temperaturze 200 stopni. Sos: Wszystkie składniki blendujemy na gładki sos. Smacznego
Jeść, by żyć w zdrowiu