prostu wiem co jem! :) Tym razem hummus postanowiłam wykorzystać w jajach faszerowanych, którymi uraczyłam siebie i Pana Męża na śniadanie :) Kwaskowaty i paprykowy posmak pasty idealnie mi się tu komponował z trochę nijakim smakiem jajka. Do tego garstka kiełków , kromka chleba własnoręcznie wypiekanego i zdrowe śniadanie dla dwojga gotowe! Składniki na porcje dla 2 osób: 2 jaja 2-3 łyżeczki
Grunt to przepis!Składniki na nadzienie: 1/2 kg śliwek 200 g twarogu( u mnie serek ricotta) 2 łyżki śmietanki 3 łyżki cukru 2 łyżeczki pasty waniliowej( pominelam) Przesiana mąkę, drożdże, sól i cukier mieszamy razem w misce. Dodajemy jajka, pokrojone na kawałki, miękkie masło i lekko podgrzane, ale nie gorące mleko. Mieszamy łyżką do połączenia sie składnikow, a następnie wyrabiamy ręką przez
Mia Cucina SofietaMniamMniam z moimi drobnymi zmianami. Polecam! ;) Składniki: (na tortownicę o średnicy 22 cm) Ciasto: 3 małe jajka 125 g cukru 150 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 50 g masła 2,5 łyżki mleka 1/2 łyżki pasty waniliowej (u mnie kilka kropel aromatu waniliowego) skórka otarta z 1/2 cytryny Do nasączenia: 1/2 szkl skondensowanego słodzonego(...)pieczenia oraz solą. Jajka ubić z cukrem do puszystości i jasności (ok. 5 min). Odstawić mikser na bok. Do ubitych jajek strumyczkiem wlewać ostudzone masełko z mlekiem, a następnie dodać suche składniki, skórkę otartą z 1/2 cytryny oraz pastę waniliową (lub aromat). Wszystko delikatnie wymieszać szpatułką, aż składniki się połączą (nie miksować!). Tak przygotowane ciasto przelać do tortownicy
Nastoletnie WypiekaniePasta jest bardzo smaczna.Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem.Polecam na piątkowe śniadanie lub kolację. Składniki: 6 jajek 3/4 szklanki mrożonego zielonego groszku 3-4 łyżki majonezu sól, pieprz Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy. Groszek przekładamy do garnka, zalewamy wodą, gotujemy do momentu aż będzie miękki, odcedzamy i studzimy. Razem z jajkami przekładamy do miski, dodajemy majonez
Bajeczna Kuchniamoje podejście... posilki zaczęłam po prostu planować! Przepis na ten pasztet bazuje na paście z czarnej fasoli wg Marty z bloga JADŁONOMIA. składniki: 1/2 szklanki suchej czarnej fasoli (moczymy przez 12 godzin, a następnie gotujemy do miękkości) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 2 łyżki bułki tartej lub kaszy manny 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki(...)maśle, pod koniec dodajemy przeciśnięty czosnek. W kielichu blendera umieszczamy odcedzoną i wystudzoną fasolę. Dodajemy pozostałe składniki, tj. podsmażoną cebulę z czosnkiem, jajko, bułkę tartą, sok z cytryny i wszystkie przyprawy. Miksujemy na gładką pastę. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jedną keksówkę (długość ok. 21 cm) lub kilka mniejszych wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę fasolową i pieczemy
bistro mamaPrzepyszne, leciutkie wrapy, które zrobicie z jajek, odrobiny mąki i przypraw. Ta wersja jest znacznie lżejsza i smaczniejsza od tradycyjnej wersji! Do placków przygotowałam również pastę z bobu i pieczone frytki z marchewek. Myślę, że to idealny zestaw na wiosenny obiad lub kolację. Składniki: omletowe wrapy 4 jajka (lub jak u mnie - 2 z podwójnym żółtkiem) 2 łyżki(...)miksera miksujemy jajka z mąką i przyprawami. Rozgrzewamy dobrze patelnię, delikatnie natłuszczamy olejem roślinnym a następnie smażymy cienkie omlety. Wlewamy część jajecznej masy, tak by delikatnie pokryła dno patelni cienką warstwą i rozprowadzamy ją po powierzchni poruszając patelnią. Podgrzewamy aż boki się zetną, podważamy łopatką i przewracamy na drugą stronę. Po kilku sekundach zdejmujemy z patelni. pasta z bobu
Kuchnia Elliemuffinek) 1 i 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 200ml mleka 90ml oleju 1 jajko 1 łyżeczka cukru waniliowego lub kilka kropel olejku do ciast pasta daktylowa 2-3 łyżki wiórek kokosowych (opcjonalnie) 1-2 łyżki kakao (opcjonalnie) WYKONANIE W 1. misce mieszamy suche składniki, a w 2. mokre
ZofianaSZTUK: Kotlety 800 g mięsa mielonego z indyka lub szynki 2 marchewki 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka tartego imbiru 2 jajka 2 łyżki płatków owsianych 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki pasty curry 1 łyżka przyprawy curry sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka koperku świeżego Dodatkowo olej do smażenia np rzepakowy bułka tarta
Gotowanie Patkiprzekąskę. Jak ta prezentowana poniżej Zapraszam na przepis. Składniki: 4 parówki z szynki Henryk Kania około 6 czubatych łyżeczek pasty warzywnej z papryki, pomidorów i bakłażana (pindżur) 1 płat ciasta francuskiego (nie mrożonego) starty żółty ser sezam do posypania 1 jajko Przygotowanie: Przygotowujemy składniki. Rozwijamy ciasto francuskie, warto je dodatkowo lekko rozwałkować (będzie się później lepiej sklejać). Kroimy ciasto(...)czubate łyżeczki pasty warzywnej (z góry na dół, tworząc pas na który położymy parówki). Na paście układamy po dwie parówki, końcówki wystające poza płat ciasta odcinamy. Ostrożnie zawijamy parówki w ciasto. Układamy zakończeniem do spodu. Nasze rulony smarujemy roztrzepanym jajkiem i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie całość posypujemy sezamem. Nasze parówki w cieście przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
Słodkie okruszkichlebek i nic więcej mi nie trzeba :) Zdjęcie zrobione już po kolacji, dlatego pasty jest tak mało. Dobrze, że coś zostało :) Powiem Wam jeszcze w tajemnicy, że wczoraj zrobiłam pyszny chlebek z dodatkiem wody z kiszonych ogórków. Nie długo będzie przepis. Zaglądajcie. Składniki: 4 jajka 1 puszka makreli w oleju (170 g.) 1/2 cebuli 1 pełna łyżka majonezu
Agusiowe smakołykiczekoladowego ciasta Przepis na jedną porcję do przekrojenia na połowę. (Musicie upiec dwa takie ciasta aby po przekrojeniu uzyskać cztery blaty) 3 jajka 1 szklanka cukru 150 ml mleka 130 g oleju słonecznikowego 1 łyżeczka pasty waniliowej 150 g maki 60 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki proszku sody Formy, lub tortownice wyłóżcie papierem do pieczenia
Piekarz-Kucharz-GarkotłukJajka i wędzone ryby to sprawdzone połączenie. Wszyscy chyba znają, i przeważnie lubią, pasty rybno jajeczne , przygotowywane właśnie z wędzonych ryb, np. makreli lub szprotek, i ugotowanych na twardo jaj. Na Wielkanoc też możemy wykorzystać to połączenie i podać jajka właśnie z wędzonymi szprotkami. Jestem pewna, że zasmakują Wam tak bardzo jak mnie i moim domownikom. Jedynym problemem jest oddzielenie
Smaczna Pyzasucharków pełnoziarnistych60 g mielonych orzechów laskowych40 g masła1 łyżka ksylitoluSkładniki na masę serową:750 g sera 3x mielonego200 g kwaśnej śmietany2 łyżki mąki ziemniaczanej4 jajka L160-200 g ksylitolu (szklanka 200g) 1/2 łyżeczki pasty z wanilii dodatkowo:60 g gorzkiej czekolady60 g śmietany kremówki2-3 łyżki krokantu z orzechów laskowychWykonanie:składniki na spód sernika umieścić w kilelichu blendera i zmiksować(...)piasku.Masę wysypać na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i ucisnąć łyżką .Wstawić do lodówki by stężałaser zmiksować z mąką i śmietaną,cały czas miksując dodawać po jednym jajku,tylko do po lączenia składnikówmasę serową wylać na przygotowany spód,wyrównać szpatułką i wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec 15 minut w 175`C,następnie zmiejszyć temperaturę do 140`C i piec
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!świętach wielkanocnych, przeważnie zostają nam ugotowane jajka. Trzeba je, jakoś wykorzystać, żeby się nie zmarnowały. Ja robię pastę jajeczną, albo kotlety jajeczne. Tym razem, padło na kotlety. Bardzo je lubię, ale moje chłopaki nie bardzo. Nie, to nie :) Więcej dla mnie :) Dla nich, zrobiłam mięsne i każdy był zadowolony :) Z podanych składników wyszło mi pięć kotletów. Składniki: 5 jajek ugotowanych
Agusiowe smakołykikrem: 300 g serka typu phladelphia bez przypraw 90 g masła o temperaturze pokojowej 1 szklanka przesianego cukru pudru 1 łyżeczka pasty waniliowej (ew.ekstraktu) Przygotowanie : Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Tyczy się to w szczególności jajek, masła i serka, bo zakładam,że olej rzepakowy również nie jest trzymany w lodówce. Zatem pamiętajmy by wyjąć te produkty przynajmniej(...)godziny wcześniej. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki. Pamiętajmy by mąkę przesiać. W drugiej misce rozkłócimy jajka z olejem. Łączymy zawartość obu naczyń i dodajemy pokrojone orzechy oraz miąższ z pomarańczy (nie tak jak ja, bo do suchych składników dodałam od razu miąższ z pomarańczy i piekielnie ciężko było to wymieszać razem). Mieszamy łyżką
Karczma Honorietty