kiedy musiałam złapać coś na szybko 😉 SAŁATKA Z KULKAMI Z CIECIERZYCY I MARCHEWKI Kulki 8 łyżek ciecierzycy (ugotowanej lub ze słoika) 2 marchewki Jajko 2 łyżki kaszy manny Garam masala, sos sojowy, papryka słodka, czerwona pasta curry Sałatka Miks sałat/jarmuż/szpinak Warzywa wg Waszej fantazji ;) u mnie papryka, ogórek konserwowy, oliwki, pieczone buraki, kukurydza, zielony groszek Zioła, przyprawy
HealthyCreationskilka garści młodego szpinaku 100 g grzybów (shiitake, boczniaki, pieczarki) 100 g tofu (np. wędzone) 100 g kiełków fasoli mung 4 żółtka (lub całe jajka) sól olej do smażenia Sos (wersja oryginalna): 2 łyżki pasty gochujang 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 łyżeczka przeciśniętego przez praskę czosnku 1 łyżeczka prażonego sezamu Sos (moja(...)wersja): 1 upieczona czerwona papryka bez skórki (posiekana) 1 łyżka pasty paprykowej (węgierskiej lub portugalskiej) 1 łyżka słodkiego sosu chili 1 ząbek czosnku roztarty z 1/2 łyżeczki soli 1 cm korzenia imbiru (starty) 1 łyżeczka prażonego sezamu 1 łyżeczka oleju sezamowego Wykonanie: Cukinię pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć 5 minut na małej ilości oleju oprószając lekko solą. Marchewkę pokroić
zadanie-gotowaniePyszne, sycące i szybkie w przygotowaniu. Mięciutkie pulpeciki z gorącym sosem pomidorowym . Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego jajko cebula czosnek chleb/bułka 1/2 szkl. mleka 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz, przyprawy ( przyprawa do mięsa, ziele angielskie, liść laurowy, oregano) pasta pomidorowa w kartonie świeża bazylia Chleb/bułkę moczę w mleku. Cebulkę i czosnek kroję w drobną kostkę. Do mięsa(...)dodaję cebulę, czosnek, jajko, wyciśniętą, dobrze rozrobioną bułkę/chleb, musztardę, przyprawy i dokładnie mieszam - najlepiej zrobić to ręką. Zagotowuję osoloną wodę z zielem ang, liściem laurowym. Formuję pulpeciki wrzucam na wrzątek mieszam i gotuję na średnim ogniu 10- 15 minut. Po tym czasie wyciągam pulpeciki. Do wody, w której się gotowały dodaję pastę pomidorową, czosnek, oregano, pieprz ziołowy i zagotowuję
Na moim talerzumięsa mielonegojajko cebulaczosnekchleb/bułka1/2 szkl. mleka1 łyżeczka musztardysól, pieprz, przyprawy ( przyprawa do mięsa, ziele angielskie, liść laurowy, oregano)pasta pomidorowa w kartonieświeża bazyliaChleb/bułkę moczę w mleku. Cebulkę i czosnek kroję w drobną kostkę. Do mięsa dodaję cebulę, czosnek, jajko, wyciśniętą, dobrze rozrobioną bułkę/chleb, musztardę, przyprawy i dokładnie mieszam - najlepiej zrobić to ręką. Zagotowuję osoloną wodę z zielem
NA MOIM TALERZUjajka ugotowane na twardo obrać i przez kratkę-przeciskarkę jajka rozdrobnić do miski dodać pokrojone drobno w kosteczkę: cebulę, paprykę, ogórek zielony, posiekany koperek i wymieszać wsypać pieprz świeżo mielony, sól czosnkową, wlać jogurt i wymieszać wszystko, schować do lodówki na 30 minut aby smaki się przegryzły pyszna pasta do ciemnego pieczywa lub jakiego się lubi.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięinne owoce też świetnie pasują. Składniki na 12 babeczek: 1,5 szklanki mąki 1/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 50g roztopionego masła 3/4 szklanki mleka 1 łyżeczka esencji waniliowej lub pasty waniliowej otarta skórka z cytryny 1 szklanka jagód lub borówek amerykańskich Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C i przygotowujemy forme na muffinki. W jednej misce
Smaki Przyprawy i Koloryproszku do pieczenia2 jajka50g roztopionego masła3/4 szklanki mleka1 łyżeczka esencji waniliowej lub pasty waniliowejotarta skórka z cytryny1 szklanka jagód lub borówek amerykańskichRozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C i przygotowujemy forme na muffinki.W jednej misce mieszamy przesianą mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia. W drugiej misce roztrzepujemy jajka, dodajemy rozpuszczone masło, mleko, esencję waniliową i skórke z cytryny. Dokładnie mieszamy.Do
Kulinarna rozmowazrobić - zetrzyjmy go na tarce o grubych oczkach Dodajmy do tego drobno pokrojoną rzodkiewkę oraz posiekane drobno jajka - wymieszajmy całość 2 - 3 łyżki majonezu utrzemy z łyżką jogurtu Całość posolić , dodać pieprzu i wymieszać z sosem majonezowo -jogurtowym Taką pastą posmarujmy sobie kromki chleba na kolację lub śniadanie :)Taki zestaw możemy podać tez jako prostą i szybką sałatkę
Proste Potrawyręką kawałek świeżej bułki, dzięki której w naczynkach nie została nawet kropla oliwy. Palce lizać! składniki – na 2 porcje: 2 jajka z wolnego wybiegu 4 łyżki oliwy extra virgin 1 - 1,5 łyżeczki sumaku sól pieprz Do podania pasta z awokado np wg tego przepisu chleb lub tosty przygotowanie Piekarnik nagrzać do 200 st C. Przygotować nieduże(...)minutach oliwa powinna być już gorąca. Naczynia wyjąć, do każdego wbić jajko, posypać solą, pieprzem i sporą ilością sumakiem. Wstawić ponownie do piekarnika i piec przez 5 - 7 minut. Białko powinno się całkowicie ściąć, a żółtko pozostać lekko płynne. Podawać z pastą z awokado i pieczywem. Smacznego
Stare Garywziąć do ręki, bez potrzeby używania talerzyków. Ważne jest aby nie przygotować ich zbyt wcześnie i żeby koniecznie pod pastę dać po kawałku sałaty bo inaczej krakersy odmiękną, a smaczne są jak są chrupiące. Składniki: paczka krakersów solonych 3 jajka 120 g konserwy drobiowej 2 łyżki majonezu 2 łyżki chrzanu pieprz(...)koperek pomidorki koktajlowe oliwki czarne oliwki zielone nadziewane papryką 2 kabanosy kilka rzodkiewek zielony ogórek 2 ogórki konserwowe 2 liście sałaty Jajka ugotować na twardo. Obrać, wymieszać z połową majonezu i połową chrzanu, przyprawić pieprzem. Razem zmiksować na pastę, dodać posiekany koperek. Przygotować drugą pastę: Konserwę wymieszać z chrzanem i majonezem. Sałatę porwać na mniejsze kawałki, ułożyć na krakersach
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSkładniki : Na sernik : 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego 250 g śmietanki 36% 4 jajka duże 160 g masła 130 g miałkiego cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 60 g budyniu śmietankowego 15 ml likieru amaretto (lub mała buteleczka aromatu migdałowego) 20 g gęstej pasty migdałowej z tego przepisu lub kupnej Na wierzch : 200 g mrożonych wiśni(...)ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę. Dodajemy pojedynczo jajka. Przesiewamy proszek budyniowy. Wlewamy likier lub olejek. Wszystko dobrze ze sobą łączymy, miksując na niskich obrotach. 2. Masę serową przekładamy do reszty i miksujemy do połączenia składników. Pod koniec dodajemy pastę migdałową i mieszamy ją z całością 3. Formę natłuścić lub wyłożyć papierem
vaniliowoczekoladowakilka połówek pozostawiano bez tego dodatku. W tym roku planuję przygotować jajka, na które przepis znajdziecie poniżej. Są to ugotowane na półmiękko jajka ( żółtko , które nie jest gotowane długo zachowuje więcej zdrowotnych wartości odżywczych) z kremową pastą wykonaną z awokado , szczypiorku i pomidora . Całość jest przepyszna! Sama byłam pozytywnie zaskoczona. Wszystko bardzo dobrze ze sobą współgra, a smaki idealnie się
Zdrowie na języku :PPasta świetnie nadaje się na kolację lub śniadanie. Nie wymaga specjalnych składników i jest łatwa do przyrządzenia. Polecam przepis z wędzonym łososiem , jajkami i twarogiem. SKŁADNIKI: 20 dag. wędzonego łososia 2 łyżki twarogu 2 jajka gotowane(...)twardo pęczek szczypiorku sól, pieprz do smaku 1 łyżka majonezu, 1/2 łyżeczki musztardy WYKONANIE Łososia rozdrobnić, dodać posiekane jajka, twaróg. Można zblendować składniki. Dodać majonez , musztardę, odrobinę soli i pierzu. Szczypiorek posiekać dodać do pasty, wymieszać. Podawać z pieczywem SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie EwyZapraszam po przepis na prostą w wykonaniu pastę jajeczną do pieczywa. W sam raz na jutrzejsze śniadanie. Polecam Składniki: 4 jajka ugotowane na twardo 2 łyżki majonezu pół pęczka szczypiorku szczypta soli i pieprzu Przygotowanie: Jajka obieramy ze skorupek i kroimy. Przekładamy do miseczki i rozgniatamy widelcem. Następnie dodajemy majonez i przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Szczypiorek myjemy
słodkie i nie tylko historie kulinarneKolejny przepis Bajaderki , po paście migdałowej. Krajanka, która jest dość słodka, ale zapewniam Was, że warto ją zrobić. Poza marcepanem wyraźnie czuć w niej przyprawę do piernika, skórki pomarańczowe. A alkoholowy lukier tylko dopełnia całość. Ja musiałam moją krajankę potrzymać w lodówce, aby masa marcepanowa dobrze stężała. Składniki: Ciasto: 3 1/3 szklanki maki 1 łyżeczka sody(...)oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki przyprawy do piernika szczypta soli 1/2 szklanki miodu 1 szklanka cukru 1/2 kostki masła 1 jajko 1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów 1/2 szklanki skórki pomarańczowej Warstwa marcepanowa: 225g pasty migdałowej (tej ) 1/2 szklanki cukru 2 żółtka 1/3 szklanki mąki 1 łyżka mleka 1 łyżka soku pomarańczowego 1 łyżka soku cytrynowego 1 łyżeczka
Sto kolorów kuchni