szklanka = 250 ml) 1/4 szklanki mąki żytniej (u mnie typ 720 , można użyć mąki pszennej) 1/4 szklanki mąki orzechowej (lub drobno zielonych orzeszków ziemnych) 1 jajko 4 łyżki roztopionego masła 1 łyżka masła/ pasty orzechowej 5 łyżek cukru pudru (płaskich) 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie składniki wymieszać dłonią do uzyskania jednolitej konsystencji. Powstałe ciasto podzielić
Di gotujeposzarpanych liści jarmużu i kiełków rzodkiewki to skusicie do spróbowania niejednego niechętnie nastawionego do zdrowej żywności gościa. *Masy wystarczy do wypełnienia nawet 10 jajek, możecie oczywiście zrobić mniejszą porcję, a masę potraktować jako pyszną, zdrową pastę z groszku na kanapki. *Nie zapomnijcie śledzić nie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Ugotuj (10 minut we wrzątku) jajka
Eat me! Fit me!Składniki: 1 szklanka płatków kukurydzianych Lubella 2 jajka 1 cebula 1 awokado 1/2 łyżeczki czerwonej pasty curry 1/2 łyżeczki jarzynki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki Przygotowanie: Cebulę posiekać drobno i zeszklić … Czytaj dalej Babeczki kukurydziane z awokado
czarrna od kuchnidodać ugotowaną na sypko kaszę. Wszystko razem wymieszać i w razie potrzeby delikatnie posolić. inne przepisy z czosnkiem niedźwiedzim znajdziesz tutaj: czosnek niedźwiedzi a'la pasta Tarta z czosnkiem niedźwiedzim CZosnek niedźwiedzi z jajkiem Masło z czosnkiem niedźwiedzim Pstrąg w czosnku niedźwiedzim Czekam na Wasze wszelkie komentarze
Jemy Pijemymąki 1 1/2 szklanki mleka 70 g rozpuszczonego masła 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 4 czubate łyżki cukru 2 duże jajka (osobno żółtka i białka) szczypta soli łyżeczka pasty waniliowej Przesiewamy razem mąkę z cukrem proszkiem do pieczenia sodą i szczypta soli. Rozpuszczamy masło. Ostudzone masło dodajemy do mleka i dwóch żółtek a następnie
Piekarz-Kucharz-GarkotłukZapraszam na pyszne jajeczka faszerowane pastą jajeczną z dodatkiem żółtego sera. Składniki: 2 jajka ugotowane na twardo 1 łyżka majonezu 1 łyżka startego żółtego sera(np. Gouda) szczypta soli, pieprzu i kurkumy Przygotowanie: Jajka obieramy ze skorupek i przekrajamy na pół. Żółtka delikatnie wyjmujemy z białek i przekładamy do miseczki. Białka odkładamy na talerzyk.Żółtka rozdrabniamy widelcem. Do żółtek dodajemy
słodkie i nie tylko historie kulinarnePrzygotowanie Zgodnie z tym przepisem przygotujcie pastę. Jaja ugotujcie na twardo. Obierzcie je, przekrójcie na połowę, wyciągnijcie żółtka. Żółtka wymieszajcie dokładnie z pastą z makreli. Przygotowany farsz nakładajcie na połówki jajek smarując dosyć niedbale. Posypcie szczypiorkiem i dosyć obficie świeżo zmielonym pieprzem
OliveandThymeNie wiem czy istnieją ludzie, którzy nie lubią czerwonego barszczu, ale jeśli są, to są to bardzo smutni ludzie. Czerwony barszcz jest absolutnie doskonały. Czysty
Gotuj z Blue Ravenniespieszne śniadania. Mogę wtedy przyrządzić coś na co w tygodniu nie ma czasu a mianowicie pyszne pasty kanapkowe. Dziś dzielę się przepisem na moją ulubioną pastę z wędzonej makreli z ogórkiem kiszonym i jajkiem. Tylko uwaga na ości! Ja przeglądałam wszystko 3 razy i i tak coś znalazłam. Składkiki: jedna wędzona makrela 3 ogórki kiszone 2 jajka ugotowane na twardo
Mama z miastamusztardy sól majeranek tymianek 2 łyżki oleju 4 łyżki majonezu 1 łyżeczka curry cytryna 2 pomidory ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Rybę świeżą filetujemy lub rozmrażamy gdy mam rybę mrożoną.Jajko rozmącamy,mieszamy z bułką tartą i musztardą.Pastę przyprawiamy solą,majerankiem,tymiankiem.Małą blaszkę smarujemy olejem.Rybę układamy na blaszce,wierzch i boki smarujemy pastą.Pieczemy 20 min. w temp ok.200 st.(najlepiej
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkizastanawialiście się zo zrobić z kawałkiem łososia, który została z obiadu. Nic więc trudnego, można z niego w szybki sposób wyczarować pyszną pastę na kanapki. Składniki: 200 g łososia 2 jajka 1/4 pęczka szczypioru łyżka posiekanych kaparów majonez/jogurt naturalny sól, pieprz Łosoś (u mnie pieczony, który został z obiadu) pokroić w bardzo drobną kostkę, przełożyć
magiczna kuchnia KasiKiedy nie mamy ochoty na ser i wędliny pasty kanapkowe zawsze spieszą z pomocą:). Ta z jajkami i tuńczykiem to klasyka, prezentuję przepis na moją ulubioną wersję, mocno tuńczykową i mocno cebulową:). 2 puszki tuńczyka w oleju 7 jajek 1 pęczek drobnego szczypiorku 1 cebula czerwona 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz 1. Jajka gotujemy na twardo, studzimy
Szefowa kuchniMój termometr pokazuje aktualnie 36 C stopni. Dopiero dzisiaj nabrałam pewności, że zima na dobre nas opuściła 😉 Co tu jeść w takie dni, kiedy jajka sadzone można przyrządzać na chodniku? 😉 Proponuję niezawodną pastę na upalne dni, przetestowaną w jeszcze wyższych temperaturach, niż ta dzisiejsza. Siedzę sobie w cieniu, w kliamtyzowanym pomieszczeniu. […] Artykuł Pasta a’la upał
Wiszniówkawww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Sałatka jest szybka, prosta, ale niezwykle smaczna. Idealnie smakuje w wersji solo oraz sprawdzi się jako "pasta" - ze świeżym pieczywem. 1 wędzony pstrąg 2 jajka 1 cebula (średnia) 2 łyżki przecieru pomidorowego lub ketchupu olej pieprz Rybę oczyścić ze skóry i ości. Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę
Di gotujeprzygotować na wiele różnych sposobów. Dziś pokażę Wam prostą wersję, którą można podać jako smarowidło na kanapki ale także w formie sałatki. Do przygotowania pasty potrzebujemy: * 1 dużą wędzoną makrelę * 4 ugotowane jajka na twardo * 4 średnie ogórki kiszone * majonez Wykonanie: Makrelę dokładnie oczyścić ze skóry i ości, drobno pokroić. Jajka ugotować na twardo, przestudzone bardzo drobno posiekać
Zrób to smacznieBardzo smaczna pasta z suszonymi pomidorami oraz ziarnami lnu i sezamu. Możemy przygotować ją na śniadanie lub kolację.Pastę podałam z bezglutenowymi piramidkami od firmy POPCROP . Składniki: 5 jajek ugotowanych na twardo 4 suszone pomidory 1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 2 łyżki majonezu bez glutenu 1 łyżka jogurtu naturalnego 0,5 łyżeczki(...)ziaren lnu Sól, pieprz Piramidki POPCROP Sposób przygotowania: Ugotowane jajka obieramy, kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pomidory suszone odsączamy z zalewy, kroimy w kostkę, dodajemy majonez, jogurt, koncentrat pomidorowy oraz pozostałe składniki. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Przed podaniem pastę schładzamy. Zapraszam do odwiedzenia strony POPCROP - popcrop.pl
Bajeczna KuchniaDziś chciałabym przedstawić moją drugą propozycję pasty z makreli. Składniki: duża wędzona makrela 5 jajek 4-5 ogórków korniszon średnia cebula sól, pieprz, majonez Sposób wykonania: Makrelę obrać z ości rozdrobnić. Jajka ugotować na twardo, pokroić w drobną kosteczkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Korniszony pokroić w kostkę. Wszystko razem wymieszać, doprawić solą, pieprzem i majonezem
Darcia w kuchnizielonej cukinii 300 g pszennej mąki, u mnie chlebowa 3 czubate łyżki kakao ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki soda oczyszczonej ½ łyżeczki soli 3 jajka 180 g jasnego cukru muscovado 175 ml oleju 1 łyżeczka waniliowej pasta lub ekstraktu 100 g gorzkiej czekolady, u mnie 60% kakao Nastaw pikearnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu około 15 stopni więcej)Zmiksuj jajka
codojedzeniaburgera! Polecam! SKŁADNIKI: ( 6-8 szt ) * filet z białej ryby np. dorsz – 300 g * groszek zielony – ok. 100 g ** * czerwona pasta curry – 1 łyżka * sos rybny – 1 łyżeczka * jajko – 1 szt * mąka kukurydziana – 2 łyżki * liście kafiru – 4 szt ** * cukier – 1 łyżka * bułka tarta – ok.3łyżki * olej do smażenia ** Śmiało można
Ostra na Słodkoburgera! Polecam! SKŁADNIKI: ( 6-8 szt ) * filet z białej ryby np. dorsz – 300 g * groszek zielony – ok. 100 g ** * czerwona pasta curry – 1 łyżka * sos rybny – 1 łyżeczka * jajko – 1 szt * mąka kukurydziana – 2 łyżki * liście kafiru – 4 szt ** * cukier – 1 łyżka * bułka tarta – ok.3łyżki * olej do smażenia ** Śmiało można
Ostra na SłodkoBudapeszcie. Składniki na 2 porcje: 4 jajka 100 g węgierskiej kiełbasy Gyulaii lekko wędzonej( można zastąpić ją salami) 50 g ostrego żółtego sera ( u mnie morski) 1/2 papryki czerwonej 1 papryka zielona 1 duży pomidor bez skórki 1 ząbek czosnku sól, pieprz do smaku 1/2 łyżeczki pasty piros arany 1 łyżka oleju 1 łyżka masła Sposób(...)delikatnie na 4 i wkładam na chwilę do wrzątku). Gdy warzywa i kiełbasa będą już prawie gotowe dodać masło, roztrzepane jajka, wyciśnięty prze praskę ząbek czosnku, sól pieprz, paprykę, starty ser i pastę. Przykryć pokrywką na około 3 minuty. Podawać z ulubionym pieczywem bezpośrednio po przygotowaniu. Smacznego
Gosia gotujekęski drobiowe z sosem żurawinowymChrupiące kąski kurczaka Roladki szynkowe z sałatą Kolorowe kanapkiMuffinki z szynką i żółtym serem Jajka faszerowane chrzanem i szynkąJajka faszerowane pieczarkami Jajka faszerowane tuńczykiemGalaretka drobiowaKrakersy z pastą serowo-rzodkiewkową Dorsz po greckuRyba w cebuli i pomidorach Śledzie po cygańsku Śledzie w śmietanie z jabłkiemBarszcz czerwony do paluszków i pasztecikówSzaszłyki z kurczakiem i papryką
Kuchnia domowa AniBardzo smaczna a zarazem łatwa w wykonaniu pasta jajeczna. Świetny pomysł na śniadanie. Składniki : 6 jajek natka pietruszki sól i pieprz majonez lub musztarda Zobacz cały przepis
w kuchni i w ogrodziemoim zdaniem w tej drugiej odsłonie prezentują się znacznie bardziej uroczo :) Składniki: pół opakowania masła szklanka mąki 3/4 szklanki cukru pół szklanki zmielonego maku 3 jajka pół łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki pasty waniliowej 2 nektarynki Masło z cukrem rozpuszczamy na wolnym ogniu aż do chwili otrzymania gładkiej konsystencji, zostawiamy do przestygnięcia. Mąkę i proszek
sama złodyczoggi è nata qualche mese fa, quando ho postato sul blog la mia proposta per i strudel di mele . Proprio in quell’occasione che ho pensato alle girelle di pasta sfoglia, un dolce che assomiglia allo strudel austriaco, molto popolare nella stagione autunnale e invernale. Le girelle sono estremamente croccanti, delicate oltre che ricoperte con un po’ di zucchero caramellato(...)jabłka 40 g orzechów 40 g rodzynek 20 g cukru trzcinowego 5 ciastek 1 łyżka masła 1 łyżka mleka 1 jajko szczypta cynamonu **** INGREDIENTI (ca. 15 pezzi) 1 rotolo di pasta sfoglia rettangolare 2 mele 40 g di noci 40 g di uvetta 20 g di zucchero di canna 5 biscotti 1 cucchiaio di burro 1 cucchiaio
La grande e la piccola cuocamoją kolejną propozycję pasty kanapkowej. Tym razem zachęcam Was do przygotowania pysznej pasty kanapkowej z porem i żółtym serem. Jak zawsze prosto i smacznie. Spróbujcie. Składniki: 2 łyżki posiekanego pora (około 20 g pora) około 45 g żółtego sera np. Edamskiego 2 jajka 2 łyżki majonezu Folwark sól do smaku Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Pora przekrawamy wzdłuż(...)jest bardzo ostry w smaku to na dłużej). Do pora ścieramy (na tarce na drobnych oczkach) żółty ser. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę jajka i 2 łyżki majonezu. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji pasty. Próbujemy i dodajemy odpowiednią ilość soli. Podajemy z ulubionym pieczywem. Smacznego
Słodkie okruszkitwarogu ( użyłam sera typu quark dostępnego w każdym markecie w uk) 300 ml śmietany kremówki (double cream) 4 duże jajka ( użyłam 5 mniejszych) 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka pasty waniliowej 3,5 łyżki mąki ziemniaczanej (użyłam budyniu waniliowego) Wszystkie skladniki oprócz jaj włożyłam do miski i szybko wymieszałam rózgą kuchenną, dodałam rozbełtane
Piekarz-Kucharz-Garkotłukszklanki wody po gotowaniu makaronu pieprz i sól do smaku 100g śmietany 18% / jogurtu greckiego 1 jajko 1/2 opakowania spaghetti Sposób przyrządzenia: 1. Płatki migdałów delikatnie upraż na suchej patelni. 2. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. 3. W moździerzu utrzyj na pastę czosnek z solą. 4. Dodaj listki bazylii i ponownie utrzyj całość na pastę. 5. Do pasty dodaj(...)patelni - odstaw na bok. 9. Na tłuszcz pozostały ze smażenia boczku, bądź 1 łyżkę oleju wyłóż 3/4 groszkowej pasty, dodaj ugotowany makaron i dokładnie wymieszaj. 10. Całość zalej wodą odlaną z makaronu i podgrzewaj przez 5min. 11. W miseczce połącz dokładnie jajko ze śmietaną/ jogurtem. 12. Patelnię z makaronem zdejmij z palnika (to bardzo ważne, inaczej jajko się zetnie
Kuchnia w Słońcu Skąpanaząbki czosnku 2-3 łyżki majonezu 1-2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany sól, pieprz *** Pora dokładnie myjemy i kroimy w drobną kostkę *** *** Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kosteczkę. Kukurydzę konserwową odsączamy z zalewy *** *** Szynkę kroimy w drobną kostkę *** *** Wszystkie składniki sałatki mieszamy z majonezem, jogurtem oraz przeciśniętym czosnkiem. Całość doprawiamy(...)lodówce przykryte folią spożywczą aby nie obeschły *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: SAŁATKA Z TUŃCZYKA W MUSZLACH PRZEPIS TUTAJ KOLOROWA SAŁATKA W MUSZLACH PRZEPIS TUTAJ PASTA Z ŁOSOSIA W MUSZLACH PRZEPIS TUTAJ PRZEPISY NA JAJKA I SAŁATKI WIELKANOCNE KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE
Blog z Apetytemkorzenia pora 1 łyżka masła Garść posiekanego szczypiorku 1 czubata łyżeczka musztardy 1 czubata łyżeczka jogurtu naturalnego 1 czubata łyżka majonezu Kilka rzodkiewek Sól Pieprz czarny mielony Wykonanie: Jajka ugotować na twardo (ok. 10 min.) w lekko osolonej wodzie. Ostudzić i obrać ze skorupek. Przekroić na połowę i wyjąć żółtka. Wrzucić do miseczki. Por pokroić na półtalarki. Podsmażyć na maśle(...)musztardę i ponownie wymieszać. Ja dałam dużą puszkę tuńczyka (180 g) i farszu zostało mi na kanapki, ale możecie dać mniejszą puszkę. Tylko pamiętajcie, że pasta na kanapki jest wyśmienita. Gotowym farszem napełnić połówki jajek i udekorować wg uznania. Smacznego
Przepisy Babcikanapek to oczywiście jajeczna, ale od nas zależy jej ostateczny smak, a właściwie od dodatków, których użyjemy. Moja propozycja dla Was, wrzucajcie do swoich past wszystko co lubicie- na pewno będą pyszne. SKŁADNIKI: 4 jajka czerwona i żółta papryka kilka konserwowych pieczarek 1 ogórek konserwowy lub małosolny kawałek białej części pora(2cm), albo mał a szalotka szczypiorek 2 średnie plasterki(...)sól, pieprz świeżo mielony majonez WYKONANIE: Jajka ugotować na twardo, wystudzić, następnie obrane zmiksować na gładką masę, paprykę, ogórek, por, szczypiorek, szynkę, pieczarki drobno pokroić, do masy dodać pokrojone warzywa oraz majonez, dokładnie wymieszać,doprawić do smaku solą i pieprzem i do lodówki. Pamiętajcie, aby odsączyć ogórki i pieczarki inaczej pasta będzie zbyt luźna
Kuchnia Beaty