Jajka faszerowane na dwa sposoby przepyszną pastą z makreli oraz sera lazur. Dzięki dodatkowi ubitej kremówki obie pasty są bardzo delikatne i puszyste. Składniki: 9 jajek 1/4 makreli 50g sera lazur 200ml śmietany kremówki sól, czarny pieprz do dekoracji koperek lub rzeżucha Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Przekrawamy i delikatnie wyciągamy żółtka, która następnie ugniatamy dokładnie widelcem
Pyry na GazDziś mam dla Was zieloną pastę, która idealnie sprawdzi się na kanapki, lecz może również służyć do nafaszerowania jajek. Bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, jest lekka i nie wymaga dużej ilości składników. U mnie taka pasta bywa przynajmniej raz w tygodniu, bo uwielbiam brokuły. Tak w nawiasie odsyłam do artykułu, gdzie opisywałam, dlaczego warto czasami nie iść za modą(...)Przygotowanie: 1. Z brokuła oddzielamy różyczki i gotujemy je w lekko osolonej wodzie do miękkości. 2. Jajka kroimy w kostkę, ostudzonego brokuła również możecie na połówki pokroić. 3. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, przyprawiamy, dodajemy jogurt wedle uznania (w zależności, czy chcemy uzyskać pastę do faszerowania, czy gęstszą do kanapek. Ja dałam 2 łyżki na kanapkową). Za pomocą blendera/miksera łączymy
Zdrowie i pysznie na talerzuwłasny/ 40 g pełnoziarnistej komosy ryżowej (Quinola Mothergrain) 15 g mąki z komosy ryżowej (j.w.) szczypta soli 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie ekologiczny) łyżeczka pasty waniliowej 2 łyżki syropu klonowego jajko ok. 30 g wegańskiej czekolady 200 g twarogu sernikowego Komosę ugotować według przepisu podanego na opakowaniu. Po ostudzeniu (u mnie leżała w lodówce przez całą noc) zmiksować(...)mąką, twarogiem, jajkiem, solą, proszkiem do pieczenia, syropem i pastą waniliową. Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni. Część masy przelać do kokilki, włożyć połowę czekolady, przykryć pozostałą częścią. Zapiekać przez ok. 20-30 minut (u mnie tryb "ciasto") Ostudzić i podawać z pozostałą czekoladą. Uwaga: czekoladę można umieścić na cieście po wyłączeniu piekarnika, a następnie rozprowadzić ją po wierzchu
Poranek na słodkoSERNIK Z BANANEM I PŁATKAMI QUINOA /przepis własny/ 30 g płatków quinoa (Quinola Mothergrain) 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka pasty waniliowej 2 łyżki syropu daktylowego jajko 150 g twarogu sernikowego dojrzały banan dwie morele Płatki zalać wrzątkiem do ich poziomu i odstawić do napęcznienia. Następnie zmiksować z twarogiem, jajkiem, bananem, proszkiem do pieczenia, syropem i pastą waniliową. Piekarnik nagrzać
Poranek na słodkorazem około 80g 360g mąki pszennej 50g domowego cukru waniliowego - o tym jak przygotować, trochę więcej TU 250g margaryny - schłodzona z lodówki 1 jajko - schłodzone z lodówki 1 łyżeczka pasty waniliowej - można zastąpić ziarenkami z laski świeżej wanilii LUKIER: 1/2 szkl. cukru pudru sok z 1/2 limonki 1 łyżka gorącej wody Masę na ciastka wyrabiać jak ciasto kruche(...)sobie zamrażarką (wtedy 15 min wystarczy) Na stolnice przesiać przez sito mąkę, dodać cukier oraz schłodzoną kostkę margaryny. Składniki posiekać nożem, jak będą dobrze rozdrobnione dodać pastę waniliową i zimne, prosto z lodówki jajko. Chwile jeszcze posiekać. Następnie szybko wyrobić ciasto rękoma na zwartą bryłę. Schłodzone ciasto cienko rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy i wycinać foremką ciasteczka. Układać
Grunt to przepis!już nie jest takie tanie ani wygodne. Postanowiłem więc przedstawić prosty jak obsługa cepa przepis na domowej roboty pastę kanapkową a dokładnie mówiąc pastę jajeczną. Składniki: -4 jajka -kostka ulubionego serka topionego -łyżeczka margaryny -malutki kawałek cebuli lub szczypiorek -sól, pieprz ew. ostra papryka do smaku Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo (zalewamy zimną wodą, stawiamy na ogień i gotujemy(...)się gotują co ułatwia późniejsze ich obieranie, można również dodać troszkę octu co ogranicza "wyciekanie" jajek w przypadku uszkodzenia skorupki). Obrane jajka wrzucamy do miski, dodajemy serek, margarynę i przyprawy a następnie całość ugniatamy widelcem aż powstanie jednolita pasta. Dodajemy pokrojoną w bardzo drobną kostkę cebulę lub szczypiorek i mieszamy. Otrzymaliśmy w ten sposób naturalny sycący produkt pełen protein, który
Tanie przepisy studenckiemiłośnikami tego przysmaku to zapewne pokochacie i te ciasteczka. Polecam! (około 16 sztuk) 100g kleiku ryżowego (bez dodatków) 125g masła/margaryny 50g pasty tahini 50g wiórków kokosowych 100g cukru 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masło/margarynę oraz pastę sezamową z cukrem utrzeć do puszystości i nie przerywając miksowania - wbić jajka. Do powstałej masy
Di gotujeZapraszam na kruche babeczki z ciasta francuskiego z pastą jajeczną. Możemy podać takie babeczki jako przystawkę albo na rodzinnym śniadaniu. Polecam Składniki: 100 g ciasta francuskiego 1 mała marchewka 2 łyżki śmietany kwaśnej 12% 2 jajka ugotowane na twardo szczypta soli i pieprzu 6 małych foremek do tartaletek oraz szczypiorek Przygotowanie: Ciasto francuskie dzielimy na 6 równych części i wylepiamy(...)nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni. Upieczone ciasto francuskie wyjmujemy z foremek i widelcem kruszymy lekko środek aby zrobić wgłębienie na pastę jajeczną. Upieczoną marchewkę studzimy. Jajka obieramy ze skorupek i drobno kroimy, dokładamy do upieczonej marchewki. Dodajemy śmietanę oraz sól i pieprz. Pastę blendujemy na gładko i przekładamy do rękawa cukierniczego. Wyciskamy pastę
słodkie i nie tylko historie kulinarneprzygotowaniu domowej pasty jajecznej nie będziecie chcieli wracać do wersji sklepowych. Smakuje przepysznie! Składniki: 4 ugotowane jajka 3 łyżki oleju lnianego ( używam oleju lnianego od Olejowego Raju ) 3 łyżki szczypiorku dwie szczypty pieprzu szczypta papryki słodkiej szczypta pokruszonego chilli Jajka obieramy ze skorupek, razem ze wszystkimi składnikami umieszczamy w misce i blendujemy na gładką masę. Pastę przekładamy
Gotowanie i blogowaniedelikatna pasta, która posmakuje każdemu ! Ten przepis jak i inne można znaleźć w lewym bocznym pasku! Pasta z makreli Nasza pasta, idealnie kremowa. Składniki : 1 duża makrela sól oraz pieprz 5-6 jajek 5-6 ogórków kiszonych 2 średniej wielkości cebule czerwone 2-3 łyżki majonezu Przygotowanie: Makrele obieramy(...)jednolitą masę. Ogórki kiszone ścieramy na tarce na grubym oczku a następnie wyciskamy z nich większą ilość soku aby później nie zbierał się w naszej paście. Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę. Do masy z jajka i makreli dodajemy cebulkę, ogórki, majonez doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy dokładnie. Smacznego. Obieramy naszą makrelę starając się wybrać jak najwięcej ości
Sprawdzone przepisy kulinarnepora 2 cm świeżego imbiru kilka ziaren pieprzu czarnego kilka liści laurowych 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka soli 4 l wody pasta miso Dodatki na talerz: 300 g makaronu Soba 4 jajka ugotowane na twardo listki kolendry 100 g kiełki fasoli mung listek alg morskich 1 papryczka chili czerwona 1 papryczka chili żółta cebula dymka 8 plastrów boczku surowego(...)płaską łyżkę pasty ale można dać więcej lub mniej wedle uznania. MAKARON Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. BOCZEK Surowe plastry wędzonego boczku umieszczamy na rozgrzanej patelni teflonowej bez udziału dodatkowego tłuszczu aż osiągną stan chrupiących skwarek. RAMEN Na spód miski wkładamy makaron, który zalewamy bulionem do ¾ wysokości. Na makaronie układamy plastry boczku, przekrojone na pół jajko, kiełki fasoli
Kierunekuchniamiski blendera wsypać pozostały groszek, dodać wyjęte z jajek ugotowane żółtka, miętę, sól i pieprz cayenne. Blendować dodając stopniowo po troszku majonezu, do uzyskania dość gęstej pasty. Pastę nałożyć na połówki jajek, ułożyć na niej odłożony groszek lekko dociskając. Jajka ułożyć na liściach sałaty, oprószyć pieprzem cayenne
Kuchenne zapiski Edytypasty waniliowej, lub opakowanie cukru waniliowego 200 g mąki 80 g kakao 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia W misce roztrzepać jajka z mlekiem, olejem, cukrem, pastą waniliową. W osobnym naczyniu przesiać mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Wszystkie suche, przesiane składniki wsypać do masy jajecznej, połączyć mieszając krótko. Tortownicę
Piekarz-Kucharz-Garkotłukmiłą chęcią pastę na kanapki. A że uwielbiam jaja to i takie śniadanie dzisiaj polecam. Najlepsze w tym wszystkim jest to, że jeśli mamy już ugotowane jajko to przygotowanie tej pasty trwa dosłownie chwilkę. Składniki: porcja dla 1 os 2 jaja 2 plasterki szynki - wybrałam drobiową 2-3 łyżki jogurtu naturalnego najlepiej greckiego sól i pieprz do smaku Przygotowania: jaja
Gotowanie z pasjąmiłą chęcią pastę na kanapki. A że uwielbiam jaja to i takie śniadanie dzisiaj polecam. Najlepsze w tym wszystkim jest to, że jeśli mamy już ugotowane jajko to przygotowanie tej pasty trwa dosłownie chwilkę. Składniki: porcja dla 1 os 2 jaja 2 plasterki szynki - wybrałam drobiową 2-3 łyżki jogurtu naturalnego najlepiej greckiego sól i pieprz do smaku Przygotowania: jaja
Gotowanie z pasją