pomijając oczywiście upalne dni lata. To bardzo wdzięczna przystawka, z którą można fajnie kombinować wybierając produkty, które chcemy do niej dodać. Dziś będzie bardzo klasycznie, czyli marchewka, groszek i jajko na twardo. Na Wielkanoc lubię klasyczne dania, które od lat goszczą na naszym stole. Galantyna ma jeszcze jedną podstawową zaletę: nie zawiera tłuszczu ! Chyba, że okrasimy ją sosem tatarskim(...)liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek czarnego pieprzu 1,5 litra bulionu ( robię przy użyciu domowej warzywnej pasty bulionowej) 2 jajka ugotowane na twardo 1/2 puszki groszku konserwowego 12 łyżeczek żelatyny* sól pieprz czarny zmielony ew. koperek * Po ugotowaniu kurczaka i warzyw powinno zostać około 1,2 litra wywaru
Kulinarne przygody GatityPost Pasta jajeczna ze szczypiorkiem pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne Przebojektóre nie miałyby różnego rodzaju polepszaczy. Dlatego mojej małej od czasu do czasu piekę takie swoje domowe ciasteczka. Cukru daję tyle ile mi pasuje ale raczej niewiele, jajek jak była mniejsza dawałam mniej. I na pewno nie ma w nich żadnych polepszaczy, a to ważne przy maluszkach i mimo tego ciasteczka są bardzo puszyste i pyszne. Biszkopty polecam(...)mojej małej niuni ale i o nastolatku, który też wciąga je taśmowo. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej pół szklanki drobnego cukru do wypieków 3 jaja pół łyżeczki pasty waniliowej Wykonanie: Jajka ubić w całości. Dodawać stopniowo cukier i wanilię nadal dokładnie ubijając. Dodać i delikatnie wmieszać szpatułką wcześniej przesianą mąkę. Formować łyżką małe placuszki na blaszce wyłożonej papierem
Pysznie & Piękniebrak kuchni, zrobiły swoje. Na początek prosta sałatka z jajek i awokado. Najsmaczniejsza w dniu przygotowania. Świetnie sprawdza się i jako sałatka, i jako pasta do chleba. Polecam na chrupiących grzankach! składniki 4 jajka 1 awokado 2 - 3 łyżki szczypiorku 5-6 listków bazylii 2 łyżki majonezu łyżka oliwy sok z 1/2 cytryny sól, pieprz papryka w płatkach przygotowanie Jajka
Stare Garydodatkiem świeżej kolendry. PLACUSZKI Z CUKINII Z MILD CURRY Ilość porcji: 2 SKŁADNIKI: – 4-5 łyżek mąki pszennej – 1 jajko – 2 łyżki mleka lub maślanki – 1 cukinia (około 300 g) – 1 czubata łyżka pasty Mild Curry Patak’s – olej roślinny do smażenia Do podania: jogurt grecki, świeża kolendra, pikle czosnkowe Patak’s PRZYGOTOWANIE(...)Cukinię zetrzyj na tarce na grubych oczkach, dodaj szczyptę soli i pozwól aby chwilę postała, po czym odlej nadmiar soku który się zebrał. 2. Do cukinii dodaj jajko, mleko lub maślankę, pastę Mild Curry Patak’s oraz mąkę. Ciasto powinno nie być płynne. 3. Za pomocą dużej łyżki układaj placki na rozgrzanym tłuszczu. Smaż do zrumienienia z obu stron. Podawaj
nietylkopasta.pladżwan, jak i jego zamienniki należy stosować bardzo ostrożnie, aby nie zdominować smaku potrawy. Amchur (amchoor) - sproszkowane zielone mango Można zastąpić: sokiem z limonki lub w ostateczności z cytryny pastą z tamaryndowca Stosować do curry, warzyw, mięsa i ryb. Asafetyda (czarcie łajno, smrodzieniec) Można zastąpić: suszoną sproszkowaną cebulą lub suszonym sproszkowanym czosnkiem Bazylia świeża i suszona Można zastąpić estragonem cząbrem(...)dodając cukier palmowy. Aromat można dodatkowo wzmocnić dodając kilka kropli ekstraktu migdałowego, W przypadku, gdyby pasta była zbyt sucha dodać kilka kropli wody lub białko z jednego jajka, które dodatkowo sklei pastę. Podpuszczka do serów Można zastąpić: kwaskiem cytrynowym sokiem z cytryny octem winnym kwaśnym mlekiem Te zamienniki stosuje się głównie do serów twarogowych.. Proszek do pieczenia Można zastąpić
Kulinaria - potrawy z różnych stron światachili. Po naszemu to po prostu mięso mielone na patyku 😉 Szczególną popularność zyskała w Turcji, gdzie powstało prawdopodobnie kilkaset rodzajów tego dania, min. z kaszą bulgur, z ryżem, jajkiem, serem żółtym, pastą pomidorową, a także wersje bezmięsne z samej kaszy bulgur z dodatkami. U mnie kofta powstała z ogólnodostępnego w Polsce mięsa wołowego z dodatkiem cebuli, czosnku oraz przypraw. Powiem(...)smaku nie przypominało naszych polskich mielonych 😉 Szaszłyki piekłam w piekarniku i podałam z jogurtowym sosem z miętą , który idealnie komponuje się z tym daniem. Składniki: 500 g wołowiny 1 jajko 1 cebula 2 ząbki czosnku 4-5 łyżek bułki tartej 1 łyżeczka przyprawy harissa Evita 1 łyżeczka przyprawy garam masala Evita sól, pieprz olej Wykonanie: Wołowinę myjemy, osuszamy, a następnie
Kuchnia MagdaLenyworeczka. Serek przekładamy do woreczka strunowego i obcinamy mały rożek. Malujemy kości serkiem na krakersach. Jajka z pająkami Do przygotowania jajek z pająkami będzie nam najpierw potrzebna pasta jajeczna. Ugotowane na twardo jajka przekrawamy wzdłuż i wyjmujemy żółtka. Żółtka kruszymy widelcem na mniejsze kawałki. Na tarce trzemy ser i jedno białko jajka (można wybrać te, których nie udało się ładnie
Ciastkozercygładką masę. Dodać sól i pieprz do smaku. Na rozgrzaną patelnię położyć boczek i smażyć na chrupko. Odsączyć na papierowej chusteczce. Na tej samej patelni podsmażyć jajko „sadzone” Na tost nałożyć pastę z awokado, plasterek ciepłego, pachnącego boczku, jajko sadzone i listki roszponki. Przykryć drugą kromką. Podawać od razu. POMYSŁ NR 2: Muffinki z bekonem Składniki : 1 jajko
Tradycyjna Kuchniawycisnąć z woreczka. Serek przekładamy do woreczka strunowego i obcinamy mały rożek. Malujemy kości serkiem na krakersach. Do przygotowania jajek z pająkami będzie nam najpierw potrzebna pasta jajeczna. Ugotowane na twardo jajka przekrawamy wzdłuż i wyjmujemy żółtka. Żółtka kruszymy widelcem na mniejsze kawałki. Na tarce trzemy ser i jedno białko jajka (można wybrać te, których nie udało się ładnie przekroić
Ciastkozercysyropem z agawy! Bardzo syte! Smaczne i zdrowe śniadanie! Składniki: (dla 2-3 osób, 6 sztuk) 100 g mąki jaglanej, 30 g mielonego lnu, szczypta soli, 1 jajko, 1/4 łyżeczki pasty waniliowej, 1/4 łyżeczki suchych drożdży, 11 łyżek ciepłego mleka, 2 łyżki syropu z agawy dodatkowo: marakuja, truskawki, syrop z agawy, cukier puder Wszystkie składniki placuszków umieścić w misce
Plate of Joywaniliowe pianki mini-marshmallows. Podsumowując śliczne i smaczne :) Składniki na babeczki: 1½ szklanki mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia ¾ szklanki cukru 120 g miękkiego masła 2 jajka ½ szklanki mleka ½ łyżeczki pasty waniliowej lub ¾ łyżeczki aromatu waniliowego Krem: 250 g serka mascarpone 200 ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki cukru Dodatkowo(...)Zaczynamy od upieczenia babeczek. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu przez chwilę miksować, do momentu połączenia się składników. Dodać pastę lub aromat, ⅓ ilości mąki i wymieszać. Wlać ⅓ ilości mleka, wymieszać. Znowu ⅓ mąki i znowu ⅓ mleka, aż do wyczerpania całości obu składników. Następnie ciasto
Świat Ciastatydzień temu, zajęłam trzecie miejsce w konkursie zorganizowanym przez Majonez Kielecki , tzn ja i moja pasta. Tak jak obiecałam, po dotarciu nagrody opublikuję nagrodzony przepis. A więc dziś dostałam komplet garnków Tefal, zestaw produktów Majonez Kielecki oraz list z gratulacjami. 3 jajka ugotowane na twardo 3 łyżki majonezu Kielecki 3 łyżki serka 2 łyżki sezamu 5 rzodkiewek(...)patelni prażymy sezam aż się ładnie zarumieni i zacznie charakterystycznie pachnieć. To co się uruchomi w procesie podgrzewania, uczyni z tych małych nasionek prawdziwą perfumę całej potrawy. Jajka obieramy i rozgniatamy widelcem , aby sobie ułatwić pracę dodajemy majonez i serek u mnie był Bieluch. Wówczas masa zrobi się bardziej plastyczna i podatna na rozgniatanie. Gdy jej struktura
Dieta moja pasjakońcu przepisu mam dla Was niespodziankę (*)! (2 blaszki o wymiarach 28 x 38 cm) 250g mąki z ciecierzycy 100g masła (roztopionego) 100g miodu (płynnego) 100g cukru 100g masła/ pasty orzechowej 1 jajko 2 łyżki kakao (płaskie) 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki goździków (mielonych) 1 szczypta soli (solidna) 2 łyżeczki proszku do pieczenia Ponadto: cukier puder/lukier/polewa czekoladowa Wszystkie składniki umieścić(...)odpowiedniej kruchości.) Ostudzone ciastka porządnie posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem, bądź polewą czekoladową i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. (*) Do pierniczków użyłam mąki z ciecierzycy oraz kremowej pasty orzechowej Witpak. Oba produkty są do nabycia na stronie sklepu Zdrowy Market 24 . Uwaga! Przy zakupach za minimum 50 zł hasło SALEWITPAK (wpisane w podsumowaniu zakupów) uprawnia do 10% zniżki
Di gotujeWiosenne jajka faszerowane Jeżeli lubicie pastę jajeczną, to moja dzisiejsza propozycja również powinna Wam posmakować. To jajka faszerowane w wiosennej odsłonie. Jeżeli macie ochotę na lżejszą wersję przygotujcie je tylko z serkiem, jeżeli nie z odrobiną majonezu. Polecam na weekendowe śniadanie, albo na Wielkanoc. Składniki dla 4 osób: 6 jajek ugotowanych na twardo 6-8 rzodkiewek 1 czubata łyżka posiekanego
Pełny talerz