pasta z niedźwiedzim czosnkiem. Zwykle dodaję do niej majonez, tym razem dodałam owczy jogurt i połówkę awokado, które akurat leżało w lodówce. Wyszła smaczna, lekka, wiosenna, pasta do chleba. Bardzo polecam! składniki 3 jajka 1/2 awokado 3 łyżki drobno pokrojonych liści czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka musztardy 125 g gęstego jogurtu (dałam owczy) sól, pieprz przygotowanie Jajka ugotować na twardo
Stare Garyekstraktem krabowym. Popularne zwłaszcza w kuchniach dalekowschodnich.Wykorzystywane do sałatek … jako przekąska … do nadziewania chlebów czy też past. Dziś mam dla Was przepis na chrupiące tosty zapiekane z pastą krabową – zachwycą nie tylko wielbicieli owoców morza, ale i sprawią , że ich przeciwnicy będą zajadać z przyjemnością.W sam raz na leniwe śniadanie!SKŁADNIKI:* pieczywo pszenne(...)cheddar – 3 łyżki* jajko – 1 szt* sól – 1 szczypta* pieprz – 1 szczyptaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Pieczywo smarujemy z dwóch stron białkiem i obtaczamy w sezamie.PASTA:Paluszki krabowe mielimy.Mieszamy z drobno posiekaną cebulą i startym serem.Dodajemy roztrzepane jajko.Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.CAŁOŚĆ:Przygotowaną pastą gęsto smarujemy pieczywo i lekko dociskamy.Smażymy na bardzo mocno rozgrzanym
Ostra na Słodkogotuję na twardo, obieram i kroję na pół. Wydrążam żółtka i przekładam je pojemnika, dodaję do nich obrane awokado, olej rzepakowy i sok z cytryny, sól, pieprz. Pastę wyciskam szprycą do jajek, dekoruję plastrami rzodkiewki. Sałatę myję, strzępię na talerzu, dodaje jajka, pokrojone papryk. Szynkę zwijam w rulon i wkładam w nią plastry ogórka. Dodaję przekrojone pomidorki. Z cebuli wycinam
wesoła kuchniafirmie Develey za możliwość testowania ich produktów. Zaglądajcie na blog, niedługo kolejne przepisy i opinie o produktach widocznych na zdjęciu. A tym czasem zapraszam Was na pyszną pastę kanapkową. Składniki: 4 jajka klasy M 1/2 czerwonej papryki 3 łyżeczki musztardy bawarskiej (u mnie Develey) 2-3 łyżki majonezu 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Jajka(...)schładzamy, obieramy ze skorupki i tniemy w kostkę (np. przy użyciu sitka do warzyw). Do jajek dodajemy posiekaną natkę pietruszki, 3 łyżeczki (płaskie) musztardy bawarskiej i pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Następnie dodajemy stopniowo majonez oraz przyprawy (sól i pieprz) i mieszamy naszą pastę. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy/dokładamy więcej majonezu. Pastę podajemy z pieczywem na śniadanie lub kolację. Jeśli skorzystacie
Słodkie okruszkiwaniliowy: szklanka kremówki 2-3 łyżki cukru brązowego 1/2 laski wanilii Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Sałatę miksuję wraz z olejem na gładką pastę. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia. Jajko ucieram z cukrem brązowym na kremową, puszystą masę (około 3-5 minut). Wanilię przecinam wzdłuż, wyskrobuję ziarenka i dodaję do utartych jajek. Następnie
W kuchni Karmel-itkiEfektowna, smaczna, wilgotna a jednocześnie bardzo prosta w przygotowaniu babka. Do jej przygotowania użyłam domowej pasty tahini. Składniki: 2 szklanki mąki tortowej 3 jajka, 1,5 szklanki cukru, 1 szklanka oleju rzepakowego, ½ szklanki pasty sezamowej tahini, ½ szklanki zimnego mleka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Do wysmarowania i wysypania formy: miękka margaryna, ½ szklanki sezamu Sposób przygotowania: Przygotować formę(...)babki – wysmarować ją porządnie margaryną i wysypać sezamem. Przygotować ciasto: Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać olej, mleko i wymieszać na najmniejszych obrotach robota. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zwiększyć obroty robota na średnie. Na końcu dodać pastę sezamową i wymieszać na tych samych obrotach. Ciasto przelać do przygotowanej wcześniej formy, wstawić do nagrzanego
Nie tylko w kuchniKolejna propozycja pasty,którą można owinąć w szynkę lub (zdrowiej) w liść sałaty. SKŁADNIKI:(2 porcje) 4 duże jajka 5-6 cm białej części pora Mały ząbek czosnku Łyżka jogurtu naturalnego 1/2 łyżki majonezu (lub więcej-jak kto woli) Łyżka posiekanych ziół (szczypiorek, koperek, pietruszka) Sól Pieprz Czubrica zielona Curry PRZYGOTOWANIE Jajka gotujemy na twardo. Kroimy w kostkę, dodajemy drobno
Kopystką po garacholeju a po 2 dobrej firmy ( Calvo czy Lisner), kolejną rzeczą są ogórki kiszone - nie kupujcie najtańszych bo zepsują wam smak wszystkiego, z szerzej dostępnych polecam Krzętle. Jajka najlepiej ugotować na półmiękko - pasta jest jeszcze lepsza!. To tyle rad :) Dla 4-5 osóbCzas przygotowania 20 minutSkładniki:3 Jajka EKOPuszka tuńczyka w kawałkach w oleju słonecznikowym1 większy ogórek kiszonyPół małej
Kuchnia PROzdrowotnauwielbia pastę z wędzonej makreli – łapka w górę! ;-) Składniki Wędzona makrela 1 makrela, ok. 340g Jajko 5 jajek Ogórek kiszony 3 większe ogórki Cebula 1 średniej wielkości Majonez 3 łyżki Musztarda 1 łyżeczka lub chrzan Sól Pieprz The post Pasta jajeczna z wędzoną makrelą appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojeuwierzcie niebo w gębie;-) Zastanawiałam się nad dodaniem anchois...ale to był jednak super dodatek. Na pewno zamiast standardowej pasty jajecznej zasmakuje Wam moja dzisiejsza z brokułami,anchois,kaparami i korniszonami. Składniki: 4 szt. ugotowanych na twardo jajek parę różyczek brokuł 1 łyżka kaparów 4 fileciki anchois 4 szt. małych korniszonów 2-3 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy(...)pół twardo-nie powinny się rozgotować. Kolejno do miseczki wsypywałam: Pokrojone w kosteczkę ogórki, pokrojone fileciki anchois, posiekane kapary, brokuły, posiekane w kostkę jajka. Wszystko wymieszałam. Pozostało już tylko dodać majonez i musztardę. Przyprawić i pasta gotowa. Smacznego! Polecam inne pyszne propozycje past: BABA GHANOUSH PASTA Z PIECZONEGO BAKŁAŻANA I PASTY TAHINI TAPENADA Z SUSZONYCH POMIDORÓW Z KAPARAMI OLIWKAMI
potrawyregionalnenaszym stole i zdobywa podniebienia kolejnych smakoszy. Banalnie prosta, szybka i taaaaka pyszna! :) Groszkowe smarowidło fantastycznie sprawdzi się także jako dip lub zamiennik majonezu np: do jajek. Poprzez dodanie do pasty odrobiny zalewy z groszku, będzie niej zbita, co ułatwi dekorowanie nią potraw. Wystarczy 5min. i będziecie mogli rozkoszować się tą zieloną pysznością nie tylko w weekendowe poranki :) Groszkowe grzanki
Kuchnia w Słońcu Skąpananiewiele potrzeba. Mąka, jajka, oliwa. I dłonie. One są tu najważniejsze. Kilka chwil zamkniętych w krawędziach stolnicy. Ruchy miarowe, czułe, gdy trzeba stanowcze. Wytrwałość nagrodzona cieniutkim arkuszem. Niczym kupon materiału, czeka na skrojenie. Pasta fresca. A przy stolnicy Amber i ja. Zobaczcie co wyszło spod naszych rąk. Czy wiecie, że słowo maccheroni (makaron) pochodzi od greckiego słowa macarios(...)też listki bazylii i oczywiście same pomidory, drobno pokrojone. Nie umiem zdecydować, która wersja jest smaczniejsza - obie w swej prostocie okazały się genialne w smaku. PASTA FRESCA Z CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM 3 jajka 190 g semoliny 60 g mąki pszennej szczypta soli 1-2 łyżki oliwy garść czosnku niedźwiedziego (użyłam mrożonego, odparowanego) Na stolnicę wsypać obie mąki
KUCHARNIABardzo lubię pastę jajeczną , choć robię ją niezmiernie rzadko. Tym razem wersja na bogato. Składniki: 5 jajek kawałek czerwonej papryki 1-2 ogórki konserwowe niewielki kawałek pora 2 plastry szynki gotowanej sól, pieprz majonez Sposób wykonania: 1. Jaja ugotować na twardo. Obrać, zatrzeć na tarce jarzynowej na średnich oczkach. 2. Paprykę, pora, ogórki i szynkę drobno posiekać. Dodać do jajek
Kuchnia domowa Anijajek 6 dużych kawałków suszonych pomidorów 1 czubata łyżka majonezu sól i pieprz do smaku listki świeżej bazylii do ozdoby opcjonalnie szpryca do wyciskania pasty (ale można też nałożyć farsz łyżką) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jajka faszerowane suszonymi pomidorami – Wykonanie: Jajka ugotować na twardo. Obrać ze skorupek, przekroić na pół(...)wydrążyć żółtka ze środka. Suszone pomidory odsączyć z zalewy. Do blendera wrzucić żółtka, dodać majonez i odsączone z zalewy suszone pomidory. Zblendować całość na jednolitą pastę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Połówki jajek (białka) poukładać na talerzyku. Za pomocą łyżki lub szprycy wycisnąć farsz w zagłębienia. Ozdobić listkami świeżej bazylii. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jeśli szukacie więcej inspiracji
Kulinarne Przeboje