chudego, tłustego lub półtłustego) 4 jajka ugotowane na twardo około 5 łyżek jogurtu naturalnego lub śmietany do smaku: sól, pieprz Link do filmiku z przygotowaniem: pasta z makreli Przygotowanie : Makrelę obieram dokładnie z ości. Jajka ścieram na tarce o grubych oczkach. W misce ucieram ser z jogurtem, do utartego sera dodaję jajka, makrelę, doprawiam solą i pierzem i całość dokładnie
Uwaga Babcia Gotujejajko ugotowane na twardo 50 g. 0.5 op.puszki szprotek w oleju 55 g. 1 łyżka posiekanego szczypiorku 3 g. herbata niesłodzona bez ograniczeń **************************************************** Kromki chleba posmarować PASTĄ jajeczno - rybną. Ugotowane jajko obrać ,białko drobno posiekać a żółtko utrzeć z rybą .Wymieszać z posiekanym szczypiorkiem
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiokoło 24 sztuk) 130g mąki pszennej graham (użyłam typu 1850) 30g wiórek kokosowych 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 90g masła 50g pasty tahini 120g cukru (użyłam brzozowego) 1 jajko Dodatkowo: 70g czekolady (użyłam mlecznej; może być dowolna) Suche składniki przesypać do miski i dokładnie połączyć. W drugiej misce zmiksować masło, pastę tahini i cukier
Di gotujeUwielbiam pasty kanapkowe. Można je przygotować na milion sposobów, z jajek, sera, kurczaka i dzięki różnym dodatkom za każdym razem mogą smakować inaczej. Pasta jajeczna jest świetną alternatywą dla zwykłego jajka ugotowanego na twardo. Idealnie smakuje z chrupiącym, świeżym chlebem. Składniki: 4 jajka, pół pęczka szczypiorku, 2 łyżki majonezu, sól, pieprz do smaku. Jajka ugotować na twardo
Moja kraina smakówPasta jajeczna na świeżym, domowym chlebie to jedno z moich ulubionych śniadań. W ogóle lubię jajka i jem je często, może nawet za często, ale co tam! Przecież nigdy nie słyszałam żeby ktoś umarł z powodu przejedzenia się jajami. Pasta jajeczna jest łatwa i szybka do przygotowania. Najbardziej lubię taką klasyczną, tylko z dodatkiem szczypiorku. Ale można ją przyrządzać
Smaczna Pyzapolecam! Składniki na 4 porcje: 4 bułki z sezamem do hamburgerów 50 dag mięsa mielonego mieszanego( wołowina, indyk) 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka czerwonej pasty curry 1 łyżka sosu sojowego 1 jajko 1 łyżka bułki tartej Sól morska do smaku Szczypta przyprawy piri-piri 2-3 łyżki oleju arachidowego Dodatki: 1 czerwona cebula 1 ogórek Kilka liści sałaty(...)papryka słodka/ostra 4 łyżeczki majonezu 4 łyżeczki sosu słodko kwaśnego z chili Przygotowanie: Cebulę i czosnek obrać drobniutko posiekać dodać do mielonego mięsa, dodać pastę curry, wlać sos sojowy, wbić jajko, doprawić do smaku solą i szczyptą przyprawy piri piri, wsypać bułkę tartą , dokładnie wymieszać-wyrobić masę. Uformować 4 duże okrągłe kotlety jednakowej wielkości , odłożyć na 15 minut
Wanilia i Kardamonsposób w domu. A jeśli zastanawiasz się co zrobić z przygotowanym serem, polecam Ci sałatkę z serem paneer Polecam Wa też inne przepisy: – ser z jogurtów greckich – pasta z awokado i jajka – placki serowe – placki jogurtowe z owocami – omlet z białek – omlet z pomidorami – pasta jajeczna SER PANEER Przygotowanie: 35 minut + chłodzenie minimum 2 h Składniki: – 2 l mleka
nietylkopasta.plwyglądać na świątecznym stole. Jest lekka i wyrazista w smaku, doskonale skomponuje się z jajkami i świeżymi grzankami. Listki młodej rzeżuchy są wspaniałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju past kanapkowych na bazie jajek. Wielu ludziom kojarzą się głównie ze Świętami Wielkanocnymi, jednak ja wysiewam ją zdecydowanie częściej, niż tylko od święta. Najlepiej spożywać ją na surowo, wtedy zachowuje najwięcej wartości odżywczych
DietologSzybka, bardzo smaczna i prosta do przygotowania pasta jajeczna z szynką. Polecam przygotować ją na weekendowe śniadanie. Warto dodać, że musztarda dodaje paście lekko ostrości, więc radzę jej nie pomijać. Składniki: 4 ugotowane na twardo jajka 130 g szynki sól, pieprz 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka musztardy sarepskiej Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać ze skórki. Szynkę pokroić
Ugotowaćswojski, wspaniały rosół coraz trudniej. Zapytacie co to jest bibimbap? To takie danie koreańskie oznaczające dosłownie „wymieszany ryż”. Ryż miesza się z wołowiną, warzywami, na wierzch jajko i doprawia mocno pastą z papryczek chilli. Coś jak nasze łazanki, tylko że inaczej i bez jajka Czeka nas świetlana kariera wytrawnych lodów. Jadłam chrzanowe i musztardowe i jestem ciekawa co jeszcze zaproponują
ladykitchensię z dzieciństwem, wakacjami i babciną kuchnią. Babcia smarowała mi pajdę chleba pastą jajeczną i można było lecieć z nią na podwórko :-). To były piękne czasy ! Klasyczna pasta jajeczna Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo 2 łyżki majonezu 2 łyżki naturalnego jogurtu greckiego 2 łyżeczki musztardy posiekany szczypiorek sól pieprz Wykonanie: Jajka obieramy ze skorupek. Następnie drobno(...)siekamy. Ja pomagam sobie takim urządzeniem do krojenia jajek w plasterki, raz układam jajko w poprzek, potem wzdłuż i jeszcze raz w poprzek. Dodajemy pozostałe składniki pasty. Dokładnie mieszamy i gotowe
Kulinarne przygody Gatityszanse oczyszczenia się! Dlaczego? Ponieważ awokado, które jemy na śniadanie zawiera silny przeciwutleniacz, glutation, który pozwoli rozpocząć wątrobie proces oczyszczania. Macie ochotę na jajka w koszulkach na tostach z pastą z awokado? Składniki: 1 awokado 2 łyżki oleju rzepakowego polecamy Olejowy Raj 1 mała czerwona cebula szczypta chilli łyżeczka soku z limonki 3 jajka łyżka octu(...)misce. Awokado zawiera silny przeciwutleniacz, glutation, który pozwoli rozpocząć wątrobie proces oczyszczania. Dodaj olej rzepakowy, cebulę, chilli, skrop sokiem z limonki i zrób pastę. Rozsmaruj ją na tostach. Zagotuj wodę z łyżką octu, wbij jajko, po chwile następne i gotuj kilka minut. Wyjmij i połóż na tostach. Na koniec posól całość. Gotowe! Smacznego
Bike By LifeWłoszech :) Taki makaron często robiła mi moja Babcia, która zapewne nawet nie wiedziała, że jest to oryginalna włoska carbonara ;) Dla nas to był po prostu makaron z jajkiem i boczkiem :) Oryginalna pasta alla carbonara złożona jest z makaronu (zwykle spaghetti) oraz sosu powstałego na bazie jajek, czarnego pieprzu oraz boczku i sera (tradycyjnie parmezanu lub pecorino)… więc w babcinym
Kulinarne Przebojeśrednicy 27 cm 250 g pszennej mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 180 g cukru 150 g rozpuszczonego oleju kokosowego 1 łyżeczka waniliowej pasty lub ekstraktu 2 jajka 150 g utartej cukinii 250 g pokrojonego w kostkę ananasa, u mnie świeży ¼ łyżeczki soli Polewa mała puszka skondensowanego mleka, słodkiego, u mnie 225 g kokosowe wiórki do posypania(...)Utrzyj cukinię na tarce o grubych oczkach i pozostaw na sicie do obcieknięcia. Wymieszaj cukinię z jajkiem, ananasem i rozpuszczonym kokosowym olejem. Wymieszaj mąkę z proszkiem i sodą, cukrem, waniliową pastą i solą. Teraz wymieszaj suche składniki z mokrymi. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wygładź i piecz w nagrzanym piekarniku na 160ºC przez 40 minut. Upieczone ciasto
codojedzeniaminut Składniki Ciasteczka: 170 g tłustego białego sera 30 g startego żółtego sera 180 g miękkiego masła 200 g mąki pszennej sól gruboziarnista kminek jajko do posmarowania ciasteczek Pasta łososiowa: 200 g wędzonego łososia 100 g mielonego serka z wiaderka 50 g serka śmietankowego 1,5 łyżki kaparów pieprz koperek Wykonanie: Biały ser rozgniatamy widelcem, dodajemy do niego miękkie masło(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Malujemy je rozkłóconym jajkiem, posypujemy solą i kminkiem. Pieczemy około 20 minut, aż ciasteczka ładnie się przyrumienią. W blenderze umieszczamy obydwa serki i łososia, blendujemy. Pod koniec dodajemy pieprz i kapary, miksujemy przez chwilę, kapary powinny zostać w wyczuwalnych kawałkach. Wystudzone ciasteczko smarujemy pastą, a na pastę kładziemy drugie ciasteczko, delikatnie dociskając
Kulinarne przygody Gatity