 Mój dzienny przykładowy jadłospis :) 274
Mój dzienny przykładowy jadłospis :) 274orzechami 5. Wafle z warzywami i jajkiem 6. Kasza jaglana z wpc 🍚 3 1. Kokosowa owsianka z karmelizowaną gruszką 2. Jajka faszerowane pieczarkami 3. Dorsz z kaszą gryczaną i papryką 4. Makaron ryżowy z pesto jarmużowym i tuńczykiem 5. Jajecznica na słodko z masłem orzechowym 4 1. Jajecznica ze szczypiorkiem, pomidorem i cebulką
Czarnawisienka Jajka w innym spojrzeniu 220
Jajka w innym spojrzeniu 220Przeważnie jajka podawane są przekrojone i posypane papryką bądź ozdobione majonezem. Rzadziej się zdarzają jajka faszerowane. Oto kilka pomysłów jak podać jajka. Kura Aby jajko przypominało kurę wystarczy tylko wykorzystać 2 plasterki ugotowanej marchewki i 2 ziarna pieprzu. Z jednego plastra marchewki wycinamy dziobek a z drugiego grzebień. Na czubku jajka robimy nacięcie i wciskamy grzebień, dziobek wystarczy że jest
Mama Gotuje SCHAB ZE ŚLIWKĄ 245
SCHAB ZE ŚLIWKĄ 245Schab czy pieczony , czy faszerowany, ten po warszawsku kojarzy się nam ze Świętami. Idealna wędlina do podania w ten szczególny dzień. Ja często robię schab również jako zamiennik tradycyjnej "kupnej" wędliny. SKŁADNIKI: 700 g schabu surowego bez kości 100 g śliwek suszonych Przyprawy: Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej 1 /2 łyżeczki(...)Mięso myję i osuszam ręcznikiem papierowym. Następnie za pomocą noża robię po środku na całej długości dziurę, otwór. A następnie faszeruje śliwkami suszonymi. Mięso dokładnie doprawiam i nacieram solą i pieprzem, czerwoną słodką i ostrą papryką oraz suszonym czosnkiem. Mięso bardzo ciasno zawijam w folię aluminiową, formując gruby, równy wałek. Piekę w piekarniku
Gotowanie Patki Bułki drożdżowe faszerowane 295
Bułki drożdżowe faszerowane 295zrobiłam w cieście małe wgłębienie i tam nałożyłam trochę pasty paprykowej, pokrojoną w kostkę żółtą i czerwoną paprykę, kawałki salami i żółtego sera. Farsz dajemy w takiej ilości jak lubimy. Przygotowałam już wcześniej roladki z szynką parmeńską i pizza rolls. Bułki drożdżowe faszerowane są smaczne i sycące, doskonale zastępują kanapki na kolację. Składniki: 3 szkl mąki pszennej, 2 łyżeczki cukru(...)łyżeczka soli, 250 ml wody 1 op. suszonych drożdży, 3 łyżki oleju, pasta paprykowa ser żółty kiełbasa salami- ok. 16 plastrów 1 papryka czerwona i żółta zioła prowansalskie PRZYGOTOWANIE: W rondelku mieszamy wodę z olejem i 2 łyżeczkami cukru i 1 łyżeczką soli, lekko podgrzewamy. Do misy robota wsypujemy 3 szklanki mąki pszennej i mieszamy z suszonymi drożdżami, wlewamy płynne
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię 20 wytrawnych przekąsek na imprezę. Sylwester i Karnawał. 244
20 wytrawnych przekąsek na imprezę. Sylwester i Karnawał. 244brązową soczewicą Smörgåstårta - Szwedzki tort kanapkowy Chorizo w cydrze Brukselka pieczona w bekonie Daktyle w bekonie nadziewane gorgonzolą Smalec z wędzonego boczku Papryczki jalapeño faszerowane tuńczykiem Suszone grzyby w cieście piwnym Prażone migdały z papryką Chipsy z jarmużu
Codziennik Kuchenny Pasta  z czerwonej papryki dla leniwych 229
Pasta  z czerwonej papryki dla leniwych 229surowo, w postaci różnych sałatek. Możemy przyrządzić z niej również zupy, podawać w postaci duszonych potrawek (znakomite leczo i peperonata), dusić razem z mięsem, faszerować czy też wykorzystywać do przygotowania różnego rodzaju past. krem z papryki z chorizo gulasz wieprzowy paprykowy makaron z papryką, czyli szybki obiad leczo empanada gallega, hiszpański kulebiak jajecznica po węgiersku salsa chili na zimę konserwowe
Kulinarne przygody Gatity NADZIANA BEZGLUTENOWA CIABATTA 194
NADZIANA BEZGLUTENOWA CIABATTA 194Dodajemy pokrojoną w małe kawałeczki kiełbasę. Dodajemy pieczarki pokrojone w małe kawałki - smażymy ok 3-4 minut. Doprawiamy do smaku - solą, pieprzem, słodką papryką. Teraz zajmujemy się naszą ciabatta - wyciągamy jej "środek" tworząc wgłębienie. Faszerujemy nasze bułki, układamy na blachę i posypujemy serem Zapiekamy do momentu roztopienia się sera - ok 10 minut, 180 stopni
BezglutenowaIzabela KOTLETY MIELONE Z SEREM 152
KOTLETY MIELONE Z SEREM 152już awansem na kanapce. Lubię takie wspomnienia, te dania odświeżają pamięć, zbliżają myślami do rodzinnych, dawnych czasów, potraw i wspólnego celebrowania chwil. Kotlety mielone możecie faszerować dowolnym serem, ja wybrałam parmezan, wszelakimi warzywami, np. papryką, kukurydzą, tartą cukinią czy pieczarkami oraz dodatkami, jak np. parówkami, kaparami. Kotlety świetnie komponują się z pieczonymi ziemniakami, kopytkami, kaszą, ryżem wszelakim, surówkami, warzywami(...)kotlety, obtaczam w bułce tartej i smażę z obu stron na złoty kolor. Podaję z ziemniakami i sałatą masłową z jogurtem. Smacznego Wypróbujcie także inne przepisy na kotlety mielone faszerowane. Kotlety mielone faszerowane parówkami Kotlety mielone z mozzarellą i pomidorkami w orzechowej panierce oraz kotlety mielone z pieczarkami: Kotlety mielone z pieczarkami
Zasmakuj Kuchni Pulpety z migdałami i pesto bazyliowym w sosie, podawane z pieczonymi ziemniaczkami faszerowanymi burakiem z kapustą 204
Pulpety z migdałami i pesto bazyliowym w sosie, podawane z pieczonymi ziemniaczkami faszerowanymi burakiem z kapustą 204łyżka papryki słodkiej kilka kropli tabasco sól i pieprz do smaku sos 1 puszka pomidorów posiekanych 0,5 papryki czerwonej 100 g pieczarek 1 łyżka papryki słodkiej i słonej sól z pieprzem do smaku faszerowane ziemniaki 6 dużych ziemniaków 0,5 buraka 1/4 kapusty czerwonej ( ok 2 kg miała kapusta) pęczek kopru 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła(...)Pulpety smażymy na odrobinie oleju na złocisty kolor z każdej strony, odrzucamy do innego naczynia. sos na tłuszczyku, który pozostał na patelni podsmażamy pomidory, paprykę drobno posiekaną i pokrojone pieczarki, wszystko smażymy na wolnym ogniu ok 10 minut doprawiamy do smaku, następnie dodajemy pulpety i dusimy wszystko jeszcze ok 20 minut na wolnym
Niezły Młynek JAJKA FASZEROWANE TUŃCZYKIEM 146
JAJKA FASZEROWANE TUŃCZYKIEM 146tuńczyka w sosie własnym * 1 łyżka majonezu * szczypta ostrej papryki * szczypta soli Wykonanie: Jajka ugotować na twardo, ostudzone obrać ze skorupek, przekroić na pół. Łyżeczką wyjąć żółtka. W misce umieścić żółtka, odsączonego z zalewy tuńczyka, majonez, sól i ostrą paprykę. Wszystko dobrze wymieszać widelcem, rozdrabniając żółtka i tuńczyka. Połówki białek faszerować nadzieniem z tuńczyka. Wierzch można udekorować posiekanym szczypiorkiem
Zrób to smacznie Faszerowane papryczki 296
Faszerowane papryczki 296jednak ich wadą jest dosyć gruba skórka która raczej nie daje się zjeść. Ale mimo tej skórki - do powtórzenia. Tak zrobione papryki świetnie sprawdzają się również pieczone na grillu - na grill faszerowałam nieco większe podłużne zielone, i słodkie i ostre. Wyszły pyszne! składniki 6 małych papryczek (miałam 3 małe słodkie i 3 chili(...)gniazda nasienne. Składniki farszu wymieszać i napełnić papryczki. Ułożyć na blasze, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C na 20 -30 minut. Jeżeli pieczemy na grillu, najlepiej ułożyć papryki na specjalnej tacy i obserwować stopień upieczenia. Smacznego
Stare Gary Jajka faszerowane na dwa sposoby: pieczarkami i pastą z pieczonej papryki 236
Jajka faszerowane na dwa sposoby: pieczarkami i pastą z pieczonej papryki 236hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Jajka faszerowane na dwa sposoby: pieczarkami i pastą z pieczonej papryki Składniki: Jajka – 20 sztuk Składniki – farsz pieczarkowy: Pieczarki – 7 sztuk Cebula – 20g Czosnek – 1 ząbek Masło klarowane – 1 łyżeczka Sól, pieprz Koperek Składniki – pasta z pieczonej
Kuchnia Bon Appetit Sylwestrowe kanapeczki. Mini kanapeczki 518
Sylwestrowe kanapeczki. Mini kanapeczki 518nakładamy łyżeczką na pumpernikiel, dekorujemy plasterkami ogórka i połówką czarnej oliwki. Proponuję też przygotować bagietkę faszerowaną, sposób wykonania znajdziecie w tym wpisie. Tym razem do faszerowania został wykorzystany twaróg, kukurydza z puszki, szynka gotowana, papryka marynowana i szczypiorek. Proporcje dobierzcie sobie do wielkości bagietki, farsz ma wyglądać jak mozaika. The post Sylwestrowe kanapeczki. Mini kanapeczki appeared first on Damsko
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię Karp pieczony, faszerowany 615
Karp pieczony, faszerowany 615Karpia przygotować do pieczenia, pozbyć się łusek i skrzeli; dokładnie wypłukać. Natrzeć karpia z wierzchu i w środku: oliwą z oliwek, solą i pieprzem, czerwoną papryką. Wysmarować karpia dokładnie od środka wyciśniętymi ząbkami czosnku. Faszerować: płatkami owsianymi i zalać odrobiną mleka, by zmiękły. Z wierzchu oraz od spodu rybę ponacinać skrzyżnie. Od wierzchniej strony w otworki włożyć plasterki masła
KreatywnePiny FASZEROWANE ZIEMNIAKI PODANE Z ZIELONYM SOSEM MOJO VERDE 249
FASZEROWANE ZIEMNIAKI PODANE Z ZIELONYM SOSEM MOJO VERDE 249Mąż jutro kończy urlop więc postanowiłam przygotować na obiad faszerowane ziemniaki z zielonym sosem. Zielony sos to tradycyjny sos z Wysp kanaryjskich składający się z kolendry, zielonej papryki i czosnku. Z sosem pierwszy raz spotkałam się będąc na La Gomera. Sos jest intensywny w smaku. Do ziemniaków za to użyłam ser żółty Gouda bez laktozy Mlekovita . Ser wyprodukowany(...)Ziemniaki studzimy a następnie kroimy je wzdłuż na pół. Wydrążamy środek. Ziemniaki faszerujemy nadzieniem. Na wierzch dodajemy ser żółty Gouda bez laktozy Mlekovita . Pieczemy ok 20 minut aż ser żółty Gouda bez laktozy Mlekovita rozpuści się a ziemniaki zarumienią. Przygotowujemy sos: Paprykę zieloną po umyciu wrzucamy do blendera. Dorzucamy ząbki czosnku, gałązki kolendry oraz trochę soli. Blendujemy na gładką masę
Kuchnia w oparach