papryki faszerowane - 2038 przepisów (strona:44/136)

Bakłażany faszerowane sosem bolognese i pieczarkami 122

Bardzo syte i wyśmienite danie. Dzięki dodaniu pieczarek smażonych na maśle wraz z lubczykiem i słodką papryką farsz jest niezwykle aromatyczny. Wydrążone bakłażany podpiekłam wcześniej w piekarniku, dzięki czemu zmiękły i nabrały pięknego zapachu. Co potrzebujemy? 3 bakłażany (przekrojone wzdłuż i wydrążone z miąższu) 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 duża cebula 1 marchewka 10 pieczarek(...)szklanki passaty pomidorowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego  2 średnie pomidory 2 ząbki czosnku 1 łyżka cukru masło klarowane do smażenia tarty żółty ser do posypania faszerowanych bakłażanów sól, pieprz, oregano, lubczyk, papryka słodka i ostra - wedle uznania vegeta natur - do przyprawienia mięsa Jak przyrządzić? Na rozgrzanym maśle podsmaż pokrojone w cienkie plasterki pieczarki z czosnkiem i cebulą pokrojoną

Zasmakuj Kuchni
Tykwa faszerowana ryżem i warzywami 162

Tykwa sama w sobie ma dość słodki smak, dlatego przed faszerowaniem należy dobrze ją posolić i natrzeć ziołami lub czosnkiem. Składniki 1 kawałek tykwy wężowatej ( grubsza część) 1 szkl ugotowanego ryżu 1 papryka 4 małe pieczarki 1 mała cebula papryka ostra w proszku 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju sól pieprz tymianek kawałek żółtego sera 1. Tykwę kroimy na pół(...)stopni i pieczemy około 15- 20 minut. 3. Warzywa podsmażamy a następnie podlewamy odrobiną wody i dusimy. Dodajemy ugotowany ryż i doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką ostrą w proszku. 4. Gotowym farszem faszerujemy połówki tykwy i posypujemy startym serem. Zapiekamy około 15 minut aż ser dobrze się roztopi. Smacznego! Kategoria: Dania główne , Przepisy Tagged: czosnek , pieczarki , ryż , ser , tykwa , warzywa

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Nadziewany wyluzowany kurczak 135

poszatkowaną pietruszkę, pomidory w paski, jajko i bułkę tartą oraz pokrojoną, wyciętą z kurczaka pierś. Całość mieszamy. Wyluzowanego kurczaka kładziemy na desce, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, vegetą. Kurczaka zszywamy i formujemy z niego kieszeń, faszerujemy przygotowanym mięsem mielonym, zszywamy do końca i przyprawiamy zewnętrzną część solą, pieprzem, papryką. Pieczemy w piekarniku przez ok. 1 ½ godz. W temp

Smaki Ewy
Bakłażan faszerowany dorszem z sosem pomidorowo-śmietankowym /ryba 169

Dzisiaj danie bezmięsne, czyli bakłażan faszerowany dorszem, polany sosem z pomidorów, czerwonej papryki, śmietanki i odrobiną białego wina… Danie można podać jako przystawkę lub z ugotowanym na sypko ryżem, jako danie główne. Polecam Składniki: 1 cebula 1 duży filet z dorsza 2 bakłażany 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka masła sól pieprz Sos: 1 puszka pomidorów (400g) 1 mała

Oryginalny smak
Potrawy na Sylwestra i Karnawał 171

paluszkami krabowymi i avocado Guacamole - meksykańska salsa Pasta słonecznikowa z suszonymi pomidorami Moutabbal - pasta z bakłażana Smalec z wędzonego boczku Muffiny pizzowe Prażone migdały z papryką Chipsy z jarmużu Papryczki jalapeño faszerowane tuńczykiem Grillowany bakłażan z sosem czosnkowym Francuski pasztet z wątróbki Potrawy na ciepło Mini pizza Chili con carne Bigos Paszteciki z pieczarkami Paszteciki z brązową soczewicą Amarantusowa tarta(...)fenkułem Zapiekanka z kaszanki i ziemniaków Tagliatelle z sosem brokułowo-serowym Kurczak w stylu marokańskim Placuszki dyniowo-serowe z dipem czosnkowym Chorizo z cydrem Burrito z wołowiną, fasolą i papryką Daktyle w bekonie nadziewane gorgonzolą Biała kiełbasa pieczona w cydrze Leczo z kiełbasą chorizo Rybka lubi pływać Najlepsze śledzie z cebulą Śledzie w miodzie Śledzie z czosnkiem Śledzie z cebulą

Codziennik Kuchenny
Cukinia faszerowana indykiem z papryką 108

Ostatnio jak byliśmy w sklepie to wpadły nam w oko te śliczne cukinie i od razu postanowiliśmy z nich coś przygotować. Do cukini można podać pieczone

Kuchenne Wariacje
Jajka faszerowane awokado w kocyku z łososia 128

jeszcze dodatkowo zyskują na smaku. Z porcji otrzymamy osiem połówek. Jajka faszerowane awokado w kocyku z łososia: 4 duże jajka 1 dojrzałe awokado 2 czubate łyżki majonezu 2 łyżki soku z cytryny ½ ząbka czosnku garść liści bazylii łosoś w plasterkach (ok. 4 duże plastry) szczypta ostrej papryki sól, świeżo mielony pieprz do ozdoby: szczypiorek, cząstki cytryny, kiełki Jajka gotujemy(...)można było swobodnie je postawić na talerzu. Plasterki łososia kroimy na długie paski. Każde białko owijamy paskiem łososia. Możemy przewiązać szczypiorkiem. Faszerujemy połówki białka musem z awokado (łyżeczką lub za pomocą rękawa cukierniczego). Posypujemy papryką. Możemy ozdobić np. cząstkami cytryny, kiełkami rzeżuchy czy buraka. Nie wyobrażam sobie wielkanocnego śniadania bez faszerowanych jajek – to klasyk. Ta przystawka świetnie sprawdza się

Poezja smaku
Pierś faszerowana serem i warzywami. Przepis krok po kroku. 148

najszybciej wypełnić i tak powstał powyższy wpis.   Podzielę się z Wami moim ulubionym przepisem a jest to: Pierś faszerowana serem i warzywami. W tym wypadku jest to szpinak, kolorowa papryka i wyraźny w smaku żółty ser. To szybkie, kolorowe i zdrowe danie. Nie będzie nam dzisiaj potrzebna patelnia(...)łyżeczki pieprzu   Piersi delikatnie natnij wzdłuż tworząc kieszonkę. Najlepiej użyć do tego bardzo ostrego noża.   Przypraw piersi w środku solą i pieprzem.     Obie papryki pokrój w paski i ułóż na rozciętej piersi, następnie połóż kilka listków świeżego szpinaku i plasterek sera.   Przygotuj marynatę: Wymieszaj ze sobą olej, pieprz

kuron.com.pl
Kalafior z boczkiem i mięsem mielonym. Mózg z kalafiora. 151

Coś pysznego! Świetnie smakuje z sosem czosnkowym. Inne nazwy jakie możecie spotkać w Internecie to kalafior faszerowany mięsem mielonym, kalafior z mięsem mielonym, kalafior faszerowany itp. Kalafior z boczkiem i mięsem mielonym to moje kolejne danie z mięsem mielonym: po mielonych zrazach faszerowanych i mięsnych gniazdkach z pieczarkami należące do tych efektownych. Taki kalafior bardzo ciekawie prezentuje się na stole(...)będzie się rozpadał. Wyciągamy i studzimy na durszlaku, aby całą woda odciekła. Papryki myjemy i kroimy w drobną kostkę. Bułkę tartą zalewamy mlekiem lub wodą, mieszamy. Do mięsa mielonego dodajemy kolorowe papryki, jajko, czosnek, przyprawy, oraz namoczoną bułkę. Dokładnie mieszamy farsz. Gdy kalafior będzie chłodny od spodu faszerujemy 1/3 farszu, odwracamy kalafior i delikatnie odchylamy różyczki i wciskamy do środka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ziemniaki faszerowane grzybami 155

Do tej pory nadziewałam wiele warzyw, ale nigdy nie wybierałam do tego ziemniaków. Okazuje się, że do czasu. Obfitość grzybów sprawiła, że postanowiłam zmienić ten stan

Weekendy w domu i ogrodzie
Faszerowane bakłażany z komosą ryżową, tofu i warzywami 124

Faszerowane warzywa zawsze stanowią pomysł na niebanalne i smaczne danie, które świetnie zaprezentuje się na różnego rodzaju przyjęciach, ale nie tylko. Ja lubię przyrządzać je ot tak, na zwykły codzienny obiad.  Dziś proponuję nadziewane bakłażany, z których możemy wyczarować dosłownie wszystko. Ja sięgnęłam po produkty, które miałam akurat pod ręką. Bakłażan (nazywany też gruszką miłosną, jest afrodyzjakiem :) to doskonałe(...)białka zwierzęcego, ponieważ zawiera komplet aminokwasów egzogennych. Pozostałe warzywa, które dodamy to farszu dostarczą nam dodatkowych witamin i minerałów, no     i oczywiście doznań smakowych :) Ja wybrałam dziś paprykę żółtą czerwoną, pieczarki,  cebulę i wędzone tofu. Na końcu nafaszerowane bakłażany można posypać uprażonym słonecznikiem czy migdałami. Mmmm, pycha! Podaję przepis na dwie porcje: Składniki: 2 średnie bakłażany, ¾ szklanki

Roślinna - blog wegański
Patison nadziewany gryką i twarogiem 142

Patisony obrodziły, więc nadeszła pora na ich wykorzystanie. Dla mnie najbardziej wygodną formą jest ich nadziewanie i pieczenie. Wymaga to mniej pracy, a w czasie pieczenia

Weekendy w domu i ogrodzie
Faszerowane kabaczki i cukinie 167

Kupiłam ostatnio w jednym z marketów małe kabaczki.  Były tak ładne, że nie mogłam się oprzeć. A ponieważ bardzo lubię faszerowane warzywa, kabaczki tez zostały napakowane farszem i upieczone. Wydrążony środek kabaczków i cukinii ( bo piekłam też jedną cukinię ) można oczywiście posiekać, usmażyć i dodać do farszu - ja tym razem tego nie zrobiłam , z czystego lenistwa.  Kabaczki upiekły(...)zgodnie z instrukcją. Pieczarki umyć , osuszyć , pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, smażyć aż się zeszkli, dodać pieczarki, smażyć aż zmiękną, dodać szpinak i chipotle. Doprawić papryka w płatkach, dodać czosnek i łyżkę pasty pomidorowej. Smażyć przez 4 - 5 minut. Do farszu dodać kaszę kuskus, dobrze wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem , ewentualnie płatkami papryki. Nałożyć

Stare Gary
Papryka faszerowana 135

smażymy około 10 minut. Dolewamy przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku. Dodajemy surowy ryż i całość dusimy pod przykryciem do momentu aż zmięknie.  Umytą paprykę kroimy wzdłuż i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Faszerujemy przygotowanym farszem i układamy na blaszce wyłożonym papierem do pieczenia.  Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C do momentu aż papryka zmięknie, około 15minut

Qchnia po prostu
Jajka z delikatnie rybnym nadzieniem 158

Jajka faszerowane to pyszna klasyka. Nie tylko na Wielkanoc. Wersji jest mnóstwo i bardzo dobrze, nie należy się ograniczać. Choć przyznam, że nowości nowościami, ale ja

Pichceniomania
Papryka z nadzieniem serowym. 239

To danie przygotowałam z myślą o sobie! Bardzo lubię wszelkie serowe nadzienia. Słona feta plus kremowy serek i świeży tymianek to był strzał w dziesiątkę. Pewnie

zadanie-gotowanie
Hasło tygodnia - papryka. 155

inspiracji może być w tym tygodniu kuchnia węgierska. Sięgać jednak możemy znacznie dalej, bo do naszej wyobraźni. A ta czasem podpowiada niekonwencjonalne rozwiązania ;) Pewnie będziemy zapiekać, faszerować, blendować. Być może zamiast świeżej papryki użyjemy słusznej porcji suszonej, którą dosmaczymy nasze danie. Można by tak wymieniać bez końca, ale po co? Lepiej zabrać się za gotowanie

zadanie-gotowanie
Kilka pomysłów na... 134

pieczonymi kotletami z batatów i ciecierzycy z sosem z tahini (vegan) dom. tortilla z pure z dyni, z pieczonymi falafelami batatowymi, z sosem z pieczonej papryki i pomidorów  (vegan) pieczony batat faszerowany, kaszą jaglaną z podsmażoną cebulką z suszonymi śliwkami (vegan) cukinia faszerowana czerwoną soczewicą z cebulką i pomidorami; kuskus (vegan) kasza jaglana z pieczona ciecierzycą, marchewką i kalafiorem

More food, love and dreams
Faszerowane skrzydełka 158

nimi ze względu na dużą ilość kości, a małą ilość mięsa? Ja uwielbiam skrzydełka. Zwłaszcza te grillowane. A dzisiaj przygotowałam skrzydełka zupełnie inaczej niż zwykle. Podałam faszerowane skrzydełka mięsem mielonym. pieczarkami i papryką w panierce z płatków kukurydzianych. Skórka wyszła chrupiąca, środek miękki i aromatyczny. Tanim kosztem wyszło bardzo ciekawe i smaczne danie, które z powodzeniem może stanąć na świątecznym

na moim stole...
Weekend z grillem #2 161

pieczenia. Oprószamy mąką, nacinamy ostrym nożem lub żyletką z wierzchu i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na jakieś 40 minut. Pieczemy 25 minut w 200 stopniach. FASZEROWANA CUKINIA 4 cukinie 2 czerwone papryki 4 dymki kilka pieczarek suszone pomidory kilkanaście czarnych oliwek 1/2 opakowania sera feta kilka gałązek świeżego oregano oliwa z oliwek sól, pieprz Cukinie kroimy wzdłuż i łyżeczką

Marder&Marder Manufacture
Kura, kura 172

duże cytryny - 1 łyżka oleju Przygotowanie:  Umyć kurę ciepłą wodą, solą i sokiem z  cytryn wewnątrz i zewnątrz. W blenderze miksujemy: czosnek, cebulę, paprykę, kumin, kostki rosołowe i ocet. Faszerujemy kurę zewnątrz, wewnątrz jak i "smarujemy" kurę pod skórą. Wkładamy kurę  do dużej brytfanki i polewamy łyżkę oleju. Wstawiamy do piekarnika na 150 C (piekarnik elektryczny

Smaki Brazylii
Na wielkanocnym stole 213

szynką i ananasem Sałatka z szynką Sałatka z czerwoną fasolą i kurczakiem S ała tka z czerwoną fasolą i kurczakiem II   Sałatka z szynką i papryką konserwową Sałatka żółta Jajka Jajka faszerowane tuńczykiem   Jajka faszerowane pieczarkami Jajka faszerowane chrzanem i szynką   Inne propozycje Chrzan świąteczny Gomółka serowa Żurek Pieczona biała kiełbasa Sos żurawinowo-chrzanowy Galaretka drobiowa

Kuchnia domowa Ani