omnomnomnom! ;) Zachęcam! ;) Składniki: Na naleśniki (5-6 sztuk): 4 jajka 200ml wody 80g mąki pszennej pełnoziarnistej 4 łyżki oregano pieprz sól łyżeczka oleju do smażenia Na sos: 2 papryki czerwone jedna papryczka chili cebula ząbek czosnku 30dag pieczarek puszka fasoli czerwonej 700ml przecieru pomidorowego 2 łyżeczki cukru, sól Naleśnilla: Jajka ubijamy z wodą(...)Smażymy naleśniki z obu stron na rumiano. Sos: Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy, dodajemy pieczarki. Po chwili dodajemy przecier pomidorowy, fasolę, pokrojoną papryczkę chilli i paprykę. Dusimy aż do zredukowania sosu. Na koniec dodajemy cukier i odrobinę soli do smaku. Gotowy sos zawijamy w naleśnik- tak jak pokazane jest na rysunku poniżej ;) Źródło:Stylowi.pl SMACZNEGO
Czerwona Porzeczkagorczycy 12-16 ziaren ziela angielskiego 6 listków laurowych 18 ząbki czosnku przecięte na pół 12 gałęzi kopru (z kwiatostanem-podsuszone są lepsze) 1 marchewka (pokrojona w kostkę) 1/2 papryki (pokrojona w kostkę) małe ogórki (ile się zmieści) Wykonanie: 1. Na dno wyparzonych słoików (łącznie z zakrętkami), włóż po części: kopru, marchewki, papryki, czosnku, ziela angielskiego i gorczycy
Sztuka gotowania w/g Samiryżółta cebula – pokrojona w drobną kostkę 2 ząbki czosnku – przeciśnięte przez praskę 1 puszka rozdrobnionych pomidorów (400 g) sól himalajska, świeżo zmielony pieprz, 1 łyżeczka cukru, szczypta słodkiej mielonej papryki 2 łyżki oliwy z oliwek Składniki – dodatki: kilka żółtych pomidorków cherry – umytych i przekrojonych na pół garść startej mozzarelli garść liści bazylii Wykonanie: Ciasto: Przygotuj je na około(...)nakryj ściereczką i odstaw. Sos: W rondelku rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek i smaż 1 minutę. Następnie dodaj pomidory, dopraw solą, pieprzem, cukrem i słodką papryką. Całość gotuj na małym ogniu 5 – 10 minut. Odstaw do przestygnięcia, następnie zblenduj. Ciasto: Gdy będzie gotowe – nastaw piekarnik na 250 C. Ciasto podziel na 2 części, każdą z nich
Moja pasja smakupieczarek · 4 ząbki czosnku · 1 czerwona papryka · szklanka groszku (może być mrożony) · pół kapusty pekińskiej · 2 litry bulionu(...)tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Piersi solimy, pieprzymy i podsmażamy na patelni na złoty kolor. Pieczarki kroimy w plasterki, paprykę w cienkie paseczki a czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie warzywa podsmażamy do czasu aż zmiękną. Do garnka wkładamy mięso i warzywa. Zalewamy bulionem. Gotujemy ok. 15 minut. Dokładamy poszatkowaną kapustę, groszek, mleko kokosowe. Gotujemy jeszcze ok. 10 minut
Pobite gary Barbarysałat , najlepiej z rukolą ( lub mix z naszego ogródka ) 1 wędzone udko 3 plastry fety kiść pomidorków koktajlowych 1 łyżka kukurydzy z puszki 1 mała czerwona cebulka 1 biała papryka – mała lub 1/2 dużej sos : 1 łyżka słodkiej musztardy ( używam miodowej z biedronki -takiej w tubie) 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu greckiego można dodać chilli do smaku(...)trzeba Sałaty układamy na głębokim talerzu , posypujemy kukurydzą , siekaną papryką . Kurczaka oddzielamy od kości , kroimy w średniej wielkości kawałki i układamy na sałacie . Cebulkę kroimy na pół , a następnie każda połówkę na cieniutkie plastry , które rozkładamy na reszcie składników . Fetę kroimy w kostkę i także układamy na pozostałych składnikach , wykańczając wszystko przekrojonymi na połówki pomidorkami . Składniki na sos mieszamy
Ogrodnik w podróżyzapiekance pojawiła się mozzarella, ale spokojnie można ją zastąpić żółtym serem w dowolnej ilości. SKŁADNIKI 3-4 bakłażany 500 g mięsa mielonego 1 duża cebula oliwa 2 czerwone papryki 2 duże pory (lub 4 małe) 3 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów krojonych 1 kulka mozzarelli lub żółty ser świeża bazylia i oregano 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, zioła prowansalskie(...)kostkę, wrzucić do głębokiej patelni (lub brytfanny), polać oliwą i smażyć 1 minutę, po czym dodać mięso mielone i smażyć całość mieszając do momentu, aż mięso nie będzie surowe. Paprykę pokroić w kostkę (jeżeli macie cukinię, to również pokroić ją w kostkę) i wrzucić do mięsa. Do misy blendera wlać jedną puszkę pomidorów, dodać obrane ząbki czosnku, garść liści bazylii
Passions hobbies lifeczekolady 2 kostki masła 8 jajek 300 g mąki pszennej 1/2 kg cukru (plus jeszcze ze szklanka) 4 łyżki kakao 4 łyżeczki proszku do pieczenia 3-4 łyżeczki ostrej papryki 1/2 kg pistacji krem: 3 opakowania serka mascarpone 2 opakowania śmietanki 30% pół szklanki cukru pistacje Wykonanie: Masło roztapiacie w rondelku na wolnym ogniu. Gdy się roztopi, zdejmujecie z ognia(...)puszystej kremowej w kolorze i konsystencji masy. Najlepiej mikserem. To mimo wszystko trochę zajmie… W tym czasie przesiewacie mąkę i kakao do miski, dodajecie proszek do pieczenia, ostrą paprykę i mieszamy. Kiedy – jakkolwiek to brzmi – jajka są ubite, dodajecie suche składniki i mieszacie łyżką lub trzepaczką, aż składniki się połączą. Foremki wykładacie papierem do pieczenia, wylewacie
GRUBY WAŁEKpyszne i niewiele potrzeba do ich zrobienia :) Jedynym ograniczeniem w ich zrobieniu jest potrzebny "sprzęt" który bardzo cienko pokroimy ziemniaki. Ja użyłam mandoliny. Składniki: - 4 duże ziemniaki, - sól, papryka wędzona, - olej do smażenia (ok 1 l - użyłam rzepakowego). Wykonanie: Ziemniaki dokładnie myjemy, nie obieramy, wycieramy do sucha. Kroimy je bardzo cienko (1 mm) przy pomocy mandoliny, wrzucamy do miski, delikatnie(...)posypujemy solą i papryką wędzoną (tej nie musimy żałować). W szerokim, wysokim garnku rozgrzewamy olej (musi być bardzo gorący, tak by zaczęły się pokazywać pęcherzyki), wrzucamy pojedynczo plastry ziemniaków (jak wrzuci się posklejane to nie będą się dobrze smażyły), nie za dużo na jedną porcję. Można przemieszać je na początku łyżką. Smażymy je, aż będą złociste, wyjmujemy łyżką cedzakową odcedzając
Co na wege obiad?ryżu jaśminowego 1 marchewka fioletowa 1 marchewka żółta 1/2 marchewki pomarańczowej kiełki buraka 1 łyżka oliwy z oliwek Przyprawy : pieprz czarny cząber papryka słodka pieprz cayenne kmin rzymski Mięso myjemy, oczyszczamy i kroimy na pół. Przyprawiamy z obu stron pieprzem czarnym i cayenne, papryką słodką, kminem rzymskim, cząbrem . Odstawiamy na pół
Parowar Facetazgrabnie wykrojonej szynki wieprzowej marynata: 1 łyżka czosnku niedźwiedziego 1/2 łyżeczka imbiru 1 łyżka domowego maggi 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu szczypta papryki ostrej składniki glazury szczypta soli szczypta pieprzu czarnego 3 łyżki miodu 1 łyżka octu balsamicznego 2 łyżki oleju Sposób przygotowania: W misce mieszamy ze sobą czosnek niedźwiedzi, imbir, paprykę sól
Miód i pieprzśredniego batata 2 łyżki mąki orkiszowej typ 2000 (lub innej ulubionej) 2 jajka 2 łyżki mleka oliwa z oliwek do smażenia (2-3 łyżki) szczypta soli, pieprzu i wędzonej papryki w proszku 100 ml jogurtu naturalnego 1/2 pęczka natki pietruszki 1/2 pęczka bazylii do podania świetnie nada się roszponka Batata obieramy. Marchewkę i ziemniaka ścieramy na tarce o dużych oczkach(...)Przekładamy do miski i mieszamy z mąką, jajkami i mlekiem. Doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i wędzonej papryki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i nakładamy po porcji ciasta (1 łyżka = 1 porcja). Smażymy z każdej strony po 2 minuty na średnim ogniu, uważając by się nie przypaliły. Po usmażeniu placki przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Bazylię
Mango Papajatopionego o wyrazistym smaku. Składniki: 3 filety z kurczaka, każdy podzielony na 2 płaty ok. 150 g świeżych kurek sól, pieprz cytrynowy, suszony lub świeży tymianek i rozmaryn, słodka papryka , 2 zmiażdżone ząbki czosnku 1/3 pęczka posiekanej natki pietruszki olej do smażenia Sos: 2 łyżki masła 1,5 łyżki mąki 1,5 szklanki wody 2/3 szklanki słodkiej śmietanki(...)starta skórka z połowy cytryny i 2 łyżki soku sól i pieprz Płaty mięsa cienko rozbić, najlepiej pod folią spożywczą, przyprawić solą, tymiankiem, rozmarynem, pieprzem cytrynowym, czosnkiem i słodką papryką z obu stron. Odstawić do lodówki na 20 minut. Kurki umyć, osuszyć, większe sztuki pokroić drobniej i przesmażyć na niewielkiej ilości oleju. Pod koniec posolić, przyprawić pieprzem i wymieszać
Czerwień i błękitkomponuje się kwaskowym sosikiem. Gotowy schabik mozna podać z kaszą lub ziemniakami. składniki: 7-8 niedużych i niezbyt grubych plastrów schabu 1 cebula 0,5 l wody sól słodka papryka 3 duże kiszone ogórki 2 łyżki śmietany 18 % 1-2 łyżki mąki pszennej Schab oprószyć odrobinką soli i słodką papryką. Następnie rozgrzać głęboką patelnię z odrobiną oleju i obsmażyć mięso
Monia miesza i gotujeskładniki można zmieniać jak kto lubi,i co ma pod ręką) ja na 2 talerze,czyli dla 2 bardzo głodnych osób, daje takie: sałata lodowa 2 ogórki 3 pomidory papryka czerwona cebula ser feta oliwki czarne i zielone 3 jajka na twardo pieczony kurczak,lub duża pierś z kurczaka podsmażona w kawałkach z przyprawą do kurczaka, na sos: ząbek czosnku(...)łyżki majonezu 3 łyżki śmietany sól,pieprz PRZYGOTOWANIE: na dużych talerzach,układamy najpierw sałatę lodową pokrojoną w kawałki,potem resztę warzyw-pomidory,ogórki,papryka pokrojone w dużą kostkę,cebula w pół plasterki,feta w kostkę i oliwki,na to kurczak w kawałkach,jajko w ósemki i polewamy sosem,można jeszcze dosolić na talerzu jak komuś będzie mało i gotowe
Swojskie jedzonkoPolędwiczki z Ryżem i Pieczarkami Składniki: Polędwiczka Wieprzowa ok 30 dag 20 dag Pieczarek 2 Woreczki Ryżu Brązowego 1 Papryka czerwona Por Mały Jogurt Naturalny 0 % Natka pietruszki Przyprawy: sól, pieprz, czosnek, suszona pietruszka,papryka słodka Oliwa z oliwek Pęczek Szczypiorku i Kopru Sposób Przygotowania: Polędwiczkę kroimy cieknie plastry,dodaje przyprawy i szczypiorek
Gotowanie Patki