papryka - 32566 przepisów (strona:960/2172)

BOCZEK FASZEROWANY KURCZAKIEM I KABANOSAMI 174

Takie dodatki sprawią,że boczek nabierze zupełnie nowego smaku. Składniki:   1,5 kg surowego boczku pierś z kurczaka 2-3 cienkie kabanosy lub kiełbaski czosnek sól,majeranek,ostra papryka musztarda rosyjska Płat boczku rozłożyć,jeśli jest zbyt gruby delikatnie rozbić go tłuczkiem nadając mu kształt prostokąta.Filet z kurczaka również delikatnie rozbić i doprawić czosnkiem z solą i dowolną(...)przyprawą(u mnie czerwona czubryca). Powierzchnię boczku posmarować zmiażdżonym czosnkiem z solą,ostrą papryką,majerankiem oraz musztardą rosyjską.Nałożyć przyprawiony filet oraz kabanosy na całej długości.Skropić wszystko oliwą,zwinąć w roladę i związać dosyć mocno sznurkiem.Tak przygotowaną roladę zostawić w lodówce najlepiej na całą noc.Po tym czasie zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku w temp ok 180st.C

Niespełnione zdolności kulinarne
PIZZA Z PATELNI 3987

inne przyprawy wg uznania Oczyszczone pieczarki drobno pokroić,cebulę również - podsmażyć na rozgrzanym oleju.Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę,przyprawić wg uznania.Amatorzy pikantnych smaków mogą dodać ostrą paprykę,przyprawę do gyrosa.U mnie było dosyć pikantnie tzn 3 ząbki czosnku,przyprawa gyros i chili.Tak przyprawionego kurczaka wrzucamy do pieczarek i razem smażymy kilka chwil. Jajka roztrzepać łyżką w misce(...)dodając 4 łyżki mąki.Jeśli masa jest zbyt gęsta dodać 2-3 łyżki przegotowanej wody oraz sól,pieprz i paprykę.Na końcu połączyć z podsmażonymi wcześniej składnikami.Masę wylać na patelnię,smażyć placki.Z takiej ilości składników wyszły mi 4 sztuki większych placuszków.Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym by były mniej kaloryczne. Na minipizze położyć trochę startego sera żółtego

Niespełnione zdolności kulinarne
Ruloniki z paluszkami krabowymi 171

Przekąska albo obiad wybór należy do Was :) Składniki: - 1 opakowanie ciasta francuskiego - 1 opakowanie paluszków krabowych (surimi) - 1/2 papryki czerwonej - oregano - majonez - keczup Przygotowanie: Ciasto francuskie kroimy w kwadraty. Na każdy kwadrat kładziemy odrobinę majonezu, połówkę paluszka krabowego, plasterek papryki oraz szczyptę oregano. Wierzch skrapiamy kroplą keczupu i całość zawijamy w ruloniki. Pieczemy je w 180 C przez około

Zainspirowana w kuchni
Zielone krokiety z pieczarkowym farszem. 137

masła ·          sól ·          pieprz  ·          słodka papryka ·          2-3 cienkie plasterki papryczki chilli lub jalapeno Na ciasto: ·          0,5 kg mąki(...)Siekamy szczypiorek i cebulę, szklimy je na maśle. Na zeszkloną cebulkę i szczypiorek wrzucamy pieczarki starte na tarce (grube oczka). Gdy nasze pieczarki odparują z wody doprawiamy farsz czosnkiem, papryką solą i pieprzem, na sam koniec dodajemy odrobinę ostrych papryczek.  Szpinak należy przesmażyć, bez łodyg jeżeli mamy świeży lub rozmrozić. Do szpinaku wbijamy 3 jajka w całości. Blendujemy wszystko

Kuba Gotuje
Klops wieprzowy 161

bułki tartej + 2 do podsypania 150 g (2 szt) cebuli 4 duże ząbki czosnku 1 jajko surowe pęczek szczypiorku 1 łyżka posiekanego estragonu  1 - 1i 1/2 łyżeczki  papryki w płatkach pieprz, sól 8 - 10 łyżek bulionu drobiowego masło lub oliwa do smażenia przygotowanie: Mięso, jeżeli mamy w kawałku, umyć, osuszyć i zmielić.  Na patelni roztopić łyżkę masła(...)ogniu, aż cebula zacznie się lekko złocić. Dodać drobno pokrojony czosnek i smażyć kolejną minutę.  Przestudzić. W większej misce wymieszać dokładnie mięso z jajkiem, 6 łyżkami tartej bułki, , papryką w płatkach, szczypiorkiem, estragonem, solą i pieprzem. Dodać  cebulę z czosnkiem, jeszcze raz dokładnie wymieszać, dodając bulion. Można  zrobić mały płaski kotlecik, usmażyć na patelni i zjeść

Stare Gary
Forszmak lubelski 224

wędzonego boczku 3 duże ogórki kiszone 2 cebule 2 ząbki czosnku koncentrat pomidorowy kilka szklanek wody lub bulionu (u nas był  rosół z królika ) sól pieprz czarny słodka papryka liść laurowy kilka ziaren ziela angielskiego mąka olej natka pietruszki (do posypania) ser żółty (opcjonalnie) Wieprzowinę pokroić w kostkę,doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące i smażyć na patelni(...)mięsem i dusić na wolnym ogniu. Na 10-15 minut przed końcem gotowania dodać koncentrat pomidorowy (ok. 2 łyżek), pokrojone w półplasterki ogórki kiszone i obrane ze skórki oraz paprykę słodką. Podawać posypane natką pietruszki lub startym żółtym serem (ale niekoniecznie). *forszmak można zabielić śmietaną (my z tego zrezygnowaliśmy). Wersja dla dzieci z ziemniakami

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Pieczeń z mięsa mielonego z porem 133

mięsa mielonego wieprzowego (miałam z łopatki) 1 duży por 2 łyżki masła klarowanego 2 jajka 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę) 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/4 ostrej papryki sól pieprz Pora pokroić drobno i zeszklić na maśle. Mięso włożyć do miski, wbić jajka, dodać usmażonego  pora oraz wszystkie pozostałe składniki. Dokładnie połączyć wszystkie składniki. Foremkę prostokątną

O kuchni z uczuciem
Makaron penne ze szpinakiem w kremowym sosie pomidorowym 190

pokrojona w drobną kostkę 2 – 3 ząbki czosnku – przeciśnięte przez praskę 1 puszka rozdrobnionych pomidorów (400 g) sól himalajska, świeżo zmielony pieprz, 1 łyżeczka cukru, szczypta słodkiej mielonej papryki 2 łyżki oliwy z oliwek 1 – 2 łyżki drobno startego grana padano Wykonanie: Szpinak przepłucz pod wodą, osusz i usuń twarde łodyżki. Makaron ugotuj al dente. Sos: W rondelku(...)rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek i smaż 1 minutę. Następnie dodaj pomidory, dopraw solą, pieprzem, cukrem i słodką papryką. Całość gotuj na małym ogniu 5 minut, następnie zblenduj w wysokim naczyniu. Przelej ponownie do rodla, gotuj na małym ogniu, dodaj 1 – 2 łyżki drobno startego grana padano, mieszaj aż ser się rozpuści. Dodaj szpinak

Moja pasja smaku
32 rozgrzewające dania na jesień 1766

czarnymi oliwkami z tymiankiem w occie balsamicznym Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Kasza gryczana ze szpinakiem, brokułami i ricottą Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Pieczarkowa z kuskusem Pieczarkowa z makaronem i majerankiem Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Pieczona kiełbasa z warzywami

Moja smaczna kuchnia
Zapiekanka z makaronem , mięsem mielonym i pieczarkami . 167

sosy serowe z pomysłu na . Winiary. około 7 dużych pieczarek 1 szklanka dowolnego sosu pomidorowego np: Pudliszki. pieprz, sól do smaku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka płaska ostrej papryki 250 ml śmietanki 12 % 2 szklanki startego żółtego sera   wykonanie : Makaron ugotować all dente. Cebulę obrać i pokroić w grubą kostkę. Pieczarki umyć i pokroić  w półplasterki(...)rondlu rozgrzać około 4 łyżek oliwy przełożyć mięso  , dodać cebulę ,  zioła prowansalskie i paprykę. chwilę podsmażyć. Przyprawić do smaku solą pieprzem . Żaroodporne naczynie wysmarować margaryną. W 20 ml. śmietanki rozmieszać sosy Winiary. Następnie dodać gęsty sos pomidorowy i jeszcze raz wymieszać. Warstwy : Połowa makaronu. Szklanka sera żółtego startego Mięso z pieczarkami Reszta makaronu 1 szklanka sera żółtego

Sama słodycz i szczypta chili
Pizza z kiełbaską i cebulką pieczona na kamieniu 153

dwie szczypty cukru, szczypta soli.    dodatki: 1/2 puszki pomidorów z bazylią, 50 g sera gouda, 80 g kiełbasy wołowej ze śliwką Tradycyjne Jadło , 1 cebula, 1/2 czerwonej papryki, kilka listków świeżej bazylii, suszone oregano. Przygotowanie:     Ciasto: W rondelku podgrzewamy mleko, tak by było letnie. Dodajemy pokruszone drożdże i cukier. Mieszamy do rozpuszczenia się składników(...)stolnicę mąką i rozwałkowujemy ciasto. Ciasto układamy na kamieniu podsypanym mąką.  Pomidory miksujemy blenderem i polewamy nimi ciasto. Układamy pokrojoną w piórka cebulkę, plasterki kiełbaski i kostkę czerwonej papryki. Przykrywamy startym serem i posypujemy oregano. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 15 minut w 190 stopniach. Po wyciągnięciu dekorujemy listkami świeżej bazylii

Aga w kuchni
Eintopf jesienny- z udkami kurczaka, marchewką i grzybami 139

wersji 'mini') * ziemniaki- 3 duże * pomidorki- 8-10 szt. * grzyby- 120 g (użyłam suszonych) * woda- 400 ml * suszona włoszczyzna- 2 łyżki (opcjonalnie) * olej ryżowy- 3 łyżki * sól, pieprz, słodka papryka oraz suszony rozmaryn- wedle uznania Udka z kurczaka zamarynować w oleju, soli, pieprzu, słodkiej papryce oraz rozmarynie i odstawić na min. 1 godzinę do lodówki. Grzyby wraz z suszoną włoszczyzną

Kraina Miodem Płynąca
Ryba po japońsku 297

Składniki: 1/2kg fileta z ryby ( np. dorsz ), 155g papryki konserwowej, 5-10 ogórków konserwowych ( w zależności od wielkości), mąka pszenna, mąka ziemniaczana, 1/2 cytryny, olej, sól, pieprz, majeranek. Sos: 2 cebule, 4 łyżki ketchupu pikantnego, 3 łyżki przecieru pomidorowego, 2 łyżki cukru, 400ml wody, 2 łyżki octu, sól. Przygotowanie: Filety ryby pokroić na średniej wielkości kawałki. Z obu stron skropić(...)wszystkimi składnikami na sos. Gotować do momentu aż cebula zmięknie.  Gdy cebula jest już dobra dodać do niej pokrojone w plasterki ogórki i pokrojoną w grubszą kostkę paprykę - dodać do sosu i wymieszać. Do naczynia wlać pierwszą warstwę sosu, wyłożyć rybę i pokryć górną warstwą sosu. Odstawić na kilka godzin, tak by smaki się przegryzły. Smacznego

W kuchni u Moniki
FOCACCIA Z DYNIĄ I KURCZAKIEM NA OSTRO 138

oliwa z oliwek ( u mnie olej Carotino – dla koloru ) – 1 łyżka DODATKOWO: * dynia – ok. 100 g * filet z kurczaka – ok. 100 g * sól, pieprz, papryka, chili, tymianek * oliwa z oliwek do polania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Oczyszczonego kurczaka posypujemy solą, pieprzem, chili i papryką, dodajemy 1 łyżkę oliwy – dokładnie obtaczamy i odstawiamy do marynowania. ZACZYN: Drożdże mieszamy

Ostra na Słodko
Lekka sałatka 140

musztardy, nadaje ostrzejszego smaku. Wygląda pysznie, szybka w przygotowaniu. Składniki: 1 pierś z kurczaka 1 paczka mieszanki sałat(rukola, szpinak,sałata...) 1 pomidor 1/2 ogórka szklarniowego 1/2 czerwonej papryki czerwona cebula kostka sera pleśniowego blue Dressing : 2 łyżki natki pietruszki 1/2 szklanki oleju rzepakowego SemCo 2 łyżeczki ostrej musztardy 1-2 łyżki octu jabłkowego odrobina miodu do smaku  Przygotowanie(...)Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć, pod koniec posolić.Cebulę pokroić w krążki. Pomidora i ogórka umyć, pokroić w księżyce, dodać do mieszanki sałat. Paprykę i ser pleśniowy pokroić w kostkę. Wszystkie produkty dodać do sałaty. Natkę pietruszki, olej rzepakowy, musztardę, ocet i miód zblendować- z powstałym sosem podawać sałatkę

Garnkowe fanaberie