papryka - 32566 przepisów (strona:965/2172)

Surówka paprykowa 210

ekspresowa w wykonaniu i bardzo smaczna surówka,  idealnie sprawdzi się jako dodatek do drugiego dania :) Składniki: -1 papryka czerwona -2 małe cebule -3-4 ogórki małosolne -oliwa z oliwek -sól, świeżo mielony pieprz -posiekany koperek lub natka pietruszki   Wykonanie: Obraną cebulę kroimy w drobną kostkę, solimy i odstawiamy na dłuższą chwilę aby zmiękła. Ogórki wraz z papryką kroimy

KasiekGotuje
Marokański sos pomidorowy 97

Składniki : 2 kg pomidorów 2 duże czerwone papryki 2 cebule 4 papryczki chili 10 ząbków czosnku około 5 cm świeżego imbiru sól, cukier brązowy pieprz czarny mielony 1/2 szklanki oliwy z oliwek Przygotowanie : Pomidory obrać ze skóry i pokroić je dość drobno, papryki również  Imbir obrać i na mniejsze kawałki Obraną cebulę i czosnek pokroić w kostkę Wszystko oprócz

Proste Potrawy
Kurczę pieczone z warzywami 177

nogi i już. Jest delikatne, a dobrze zamarynowane – soczyste! Jest to obiad, który sam się robi. Składniki -mięsko z kurczaka -porcja mrożonych warzyw- u mnie brokuł, kalafior,marchewka -papryka czerwona np. -oliwa z oliwek -tarty parmezan -vinaigrette Monini - suszone pomidory - Zioła Małgorzaty Skworcu - Karahi Chicken Masala Skworcu Mięso umyłam,zalałam winegretem, obsypałam przyprawą karahi chicken masala. Położyłam na dnie brytfanny(...)uprzednio nasmarowanej masłem lub oliwą jak wolicie. Dodałam zamrożone warzywa.Paprykę. Posypałam ziołami Małgorzaty i szczyptą karahi chicken masala.Dodałam paprykę. Pokropiłam dość obficie winegretem. Posypałam tartym parmezanem. Zamknęłam pokrywę i ...do piekarnika! Na około godzinę. Po upływie tego czasu wyłożyłam na talerze. Mięso było mięciutkie, soczyste i aromatyczne. Całość ubogaciłam sosem  kebab-gyros łagodny Folwark Dzieci kochają

Z Kuchni Do Kuchni
sałatkowe buraki 158

Nastała ta pora roku, kiedy lato miesza się z jesienią. To jest to dla mnie znak, że czas zacząć przygotowywać, buraczane przetwory składniki 3 buraki (ugotowane w łupinie) 3 papryki  3 cebule zalewa 1 szklanka wody 0,5 szklanki octu 0,5 szklanki oleju 0,5 szklanki cukru sól sposób wykonania Ugotowane buraki obieramy i ścieramy na tarce(...)soli. Gotujemy przez minutę a następnie dodajemy, obraną i drobno posiekaną cebulę, całość gotujemy razem przez pięć minut. Teraz do garnka wkładamy pokrojone w paski i pozbawione gniazd nasiennych papryki, mieszamy i znów gotujemy pięć minut. Na koniec dokładamy starte buraki i po kolejnych pięciu minutach, gotującą się sałatkę wkładamy do słoików. Zakręcamy nakrętki w słoikach, odstawiamy je do góry

Miód i pieprz
jesienny makaron z warzywami zapiekany pod beszamelem 110

nadzieję ze posiłek wzbogacony o ten składnik, pomoże przezwyciężyć jesienną pogodę. składniki dla sześciu osób 150 g surowego boczku  1 cebula 2-3 pomidory 1 cukinia 1 papryka 1 bakłażan 400 g makaronu ( np. kolanek) 150 g mozzarelli  sól,pieprz pęczek natki pietruszki sos beszamelowy 50 g masła 50 g mąki 1/2 l mleka sól, pieprz  gałka(...)sporego garnka.   Na małym ogniu wytapiamy  tłuszcz , następnie wrzucamy do garnka pokrojoną w kostkę cebule i lekko ją szklimy. Do zeszklonej cebuli dodajemy bakłażana, cukinię i paprykę, wszystkie warzywa kroimy wcześniej w kostkę. Całość poprzyprawiamy solą, oraz pieprzem, przesmażamy przez pięć minut, a następnie dodajemy jednego pokrojonego pomidora, bez skóry, nakrywamy garnek przykrywką i dusimy  na niewielkim

Miód i pieprz
Filet drobiowy w sosie pomidorowym na ostro. 165

sosu chili. - do sosu dodać makaron zamieszać . Gotowe do podania. Sos wychodzi  bardzo ostry. Jeśli danie będzie dla dzieci również, lepiej zrezygnować z sosu chili i dodać mniej papryki chili.    Do tego dania wykorzystałam paprykę chili oraz pomidory z mojego tarasowego warzywnika. Wygląda

Eli Gotowanie
Zupa rybna na ostro 199

liście laurowe 500 g świeżego filetu rybnego ( użyłam łososia)  1 papryczka chilli 1 gałązka lubczyku ogrodowego ( często nazywana jako maggi) 3 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka papryki ostrej, papryki słodkiej sól i pieprz do smaku Wszystkie składniki znajdziecie tutaj  Przygotowanie: Do rozgrzanego bulionu dodaj liście laurowe, gałązkę lubczyku, posiekana papryczkę chilli, przecier

Niezły Młynek
Schab pieczony w niskiej temperaturze 455

czosnkiem , oraz schab pieczony z pieprzem i majerankiem . Składniki: ok. 1,5 kg schabu bez kości Marynata: 2 łyżki soli peklowej 1 łyżka soli morskiej 1,5 łyżki mielonej papryki wędzonej 2 łyżki granulowanego czosnku 1 łyżka cukru 1 łyżka ziołowego pieprzu mielonego 1 łyżka czarnego pieprzu czarnego 1 litr wody oraz 1 łyżka oleju rzepakowego 2 łyżki majeranku Przygotowanie(...)Schab oczyszczamy z błon, płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. W wodzie z kranu rozpuszczamy sól peklową, sól kamienną i cukier, dosypujemy granulowany czosnek, paprykę wędzoną, pieprz czarny i pieprz ziołowy. Mieszamy. Schab umieszczamy w żaroodpornym naczyniu, zalewamy przygotowaną marynatą, zamykamy, mięso musi być całe zanurzone. Odstawiamy do lodówki na ok. 5 dni. U mnie od niedzieli do piątku leżał

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Schab W Ryżwo- Maślankowej Panierce z Zapiekanymi Ziemniaczakami 194

kotlety ze schabu bez kości 0,5 kubka mąki ryżowej 2 łyżki sosu sojowego 2 ząbki czosnku 2 żółtka 1 czerwona cebula 2 kubki maślanki 2 łyżeczki słodkiej papryki sól  pieprz 8-10 ziemniaków 1 camembert 0,5 kubka tartego Parmigianino Reggino 2 plasterki emmentalera Przygotowanie: przygotowujemy marynatę do schabu- czosnek i cebulę kroimy w kosteczki, mieszamy z maślanką(...)sosem, doprawiamy słodką papryką, solą i pieprzem, zalewamy kotlety odstawiamy do lodówki na całą noc  ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie camembert kroimy w plasterki wyjmujemy kotlety z lodówki, obtaczamy w mące ryżowej, moczymy w rozmąconych żółtkach i ponownie oprószamy mąką smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym ugotowane ziemniaki przekładamy do naczynia żaroodpornego, na wierzchu układamy ementaler, camembert i oprószamy

Luźna Kuchnia
Hot wings a'la KFC (smażone skrzydełka z kurczaka) 174

ciasto i przyprawione kawałki kurczaka obtoczyć w mące. Skrzydełka przyrządzone w poniższy sposób naprawdę świetnie smakują (choć są kaloryczne ;)). Składniki dla 3-4 osób: 1 kg skrzydełek sól, pieprz papryka ostra czosnek suszony olej do smażenia (co najmniej 0,5 l) ciasto 1 jajko 0,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mleka sól, pieprz do panierowania 1 szklanka mąki(...)szklanka mąki krupczatki Najlepiej dzień wcześniej skrzydełka umyć, osuszyć i przekroić na 3 części. Lotki odłożyć, ponieważ nie będą nam potrzebne. Pocięte kawałki skrzydełek mocno przyprawić solą, pieprzem, ostrą papryką i czosnkiem. Wstawić do lodówki. Przed samym smażeniem przygotować ciasto – jajko wymieszać z mąką, mlekiem i przyprawami. Za pomocą trzepaczki wyrobić gładkie ciasto. Przyprawione skrzydełka obtaczać w cieście

Ugotować
Sopa de ajo 154

Niezwykle aromatyczna, niezwykle smaczna hiszpańska zupa czosnkowa. Składniki 12 ząbków czosnku 100 ml oliwy z oliwek 2 łyżki mielonej czerwonej papryki 6 kromek czerstwego chleba 4 jajka 1 l bulionu warzywnego Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Oliwę rozgrzewamy w rondlu, wrzucamy ząbki czosnku, podsmażamy kilka minut (aż stanie się szklisty), wyławiamy i odkładamy na talerzyk(...)samej oliwie podsmażamy pokrojony i oprószony papryką, chleb ( aż stanie się złoty ). Następnie zalewamy gorącym bulionem, gotujemy 10 min, zestawiamy z ognia, dodajemy roztrzepane ( widelcem ) jajka, dokładnie mieszamy. Studzimy, miksujemy na krem i ponownie zagotowujemy. Podajemy gorącą. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style

R'n'G Kitchen
Gołąbki z kapusty włoskiej z mięsem i pieczarkami 174

mięsa mielonego wieprzowego 200 g ryżu 500 g pieczarek 1 cebula 1 łyżka masła klarowanego sól pieprz majeranek Sos 1 puszka pomidorów 2 łyżki przecieru pomidorowego majeranek papryka słodka 1 ząbek czosnku bazylia oregano 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka masła klarowanego sól pieprz     Wykonanie: Z kapusty wyciąć głąb. Włożyć kapustę do garnka, zalać wodą lekko posoloną(...)krótko. Zalać puszką pomidorów, dodać 1 szklankę wody i zagotować. Dodać przecier pomidorowy i gotować. Zagęścić sos mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w małej ilości wody. Doprawić solą, pieprzem, oregano,bazylią,papryką słodką, majerankiem. Na talerzu polać gołąbki sosem. gołąbki z kapusty włoskiej z mięsem i pieczarkami

O kuchni z uczuciem
Zupa krem z cykorii i z serem halloumi 167

roli dodatku cykoria najczęściej sprawdza się w sałatkach ponieważ ma lekki gorzkawy smak.   Składniki: 2 cykorie 1 cebula, 1 ząbek czosnku 3 małe ziemniaki 1 mała żółta papryka por (biała część) 1 szklanka mleka kokosowego albo sojowego 2 szklanki bulionu warzywnego 50 ml białego wina 1 łyżka masła 2 szczypty kurkumy, sól, biały pieprz 150 g sera halloumi(...)garnku rozgrzewamy masło, na którą wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, por, cykorię, ziemniaki, paprykę i czosnek, smażymy przez kilka minut. Dolewamy wino i smażymy aż wyparuje. Podsmażone warzywa zalewamy bulionem i gotujemy do momentu aż wszystko będzie zupełnie miękkie. Ugotowane warzywa miksujemy na gładki krem. Garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy mleko kokosowe i dokładnie mieszamy. Doprawiamy kurkumą, solą i białym

Bon Appetit Małgorzaty
Zupa ziemniaczana po rycersku 114

wywaru z mięsa i warzyw 4-5 ziemniaków 10 cebul szalotek tłuszcz łyżeczka miodu 2 łyżki fasoli Jaś 2 łyżki startego chrzanu łyżka musztardy strąk papryki konserwowej 2/3szklanki śmietany 1-2 łyżki mąki sól pieprz gałka muszkatołowa  Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, zalać wywarem, gotować. Cebulę obrać, opłukać, podsmażyć, dodać miód, lekko zrumienić, połączyć z ziemniakami(...)połowie gotowania. Fasolę opłukać, zalać zimną wodą, zagotować i pozostawić na 2 godziny; potem ugotować i połączyć z ziemniakami, chrzanem, musztardą, zmieloną papryką i śmietaną wymieszaną z mąką, chwilę pogotować, doprawić do smaku

Camilla w kuchni
Kurczak z ryżem i brokułami 181

zdjęciu zobaczyłam apetyczne danie, a i w wykonaniu bardzo proste. Przepis troszeczkę zmieniłam i przygotowałam pyszny obiad. Składniki: 2 filety z piersi kurczaka 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka kurkumy 2 torebki brązowego ryżu 1 brokuł sól pieprz Filty z kurczaka kroimy na kawałki. Do oliwy dodajemy paprykę, sól, pieprz i marynujemy w tym kurczaka przez

Salonik smaków