towarzyskie? Chcecie zaimponować swoim gościom? Lekka i szybka sałatka to idealne rozwiązanie. Nie będzie osoby, której nie przypadnie ona do gustu. Składniki: Opakowanie makaronu ,,Baronia’’ 1 sałata lodowa 1 papryka czerwona 1 pomidor 1 mały filet z kurczaka 2 ogórki świeże lub konserwowe łyżka jogurtu naturalnego przyprawa curry do sporządzenia sałatki można wykorzystać różne składniki według swojego uznania Przygotowanie: Paprykę
Podróż w kulinariałyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka oleju 1 szklanka mleka 3 szklanki mąki Nadzienie: 20 dkg pieczarek 10 dkg sera oliwki kukurydza filet z kurczaka pół papryki żółtej i pomarańczowej oregano/ przyprawa do pizzy pieprz Sos czosnkowy: 3 ząbki czosnku 3 łyżki śmietany 3 łyżki Wykonanie: W głębokiej misce mieszamy drożdże z solą i cukrem(...)Posypujemy mąką, przykrywamy i odstawiamy na ok 30 minut aż podwoi swoją objętość. Pieczarki kroimy i smażymy na odrobinie tłuszczu. Filet kroimy w kostkę i obsmażamy w wybranych przyprawach . Papryki kroimy w kostkę. Następnie wszystko mieszamy w misce dodając kukurydzę i pokrojone na pół oliwki . Formę do muffinek smarujemy olejem. Ciasto wyrabiamy i jeśli jest jeszcze taka potrzeba dosypujemy trochę
Podróż w kulinariaBardzo ładnie prezentuje się na stole i zachwyca nie tylko dzieci. Koreczki można przyrządzić z dowolnymi dodatkami według uznania. Moja propozycja na takiego krokodyla to: Składniki: 1 duży ogórek papryka żółta 4 ziarenka ziela angielskiego oliwki zielone i czarne pomidorki koktajlowe małe plastry wędliny boczek wędzony cebulki koktajlowe plasterki kukurydzy marynowanej malutkie ogórki marynowane plasterki marchewki marynowanej kilka liści sałaty(...)strony ogórka wycinamy zęby dla naszego krokodyla. Do paszczy wkładamy mały pomidorek koktajlowy. Z oliwek i ziela angielskiego robimy oczy oraz nos tak jak to przedstawiłam na załączonej fotografii . Paprykę i boczek kroimy w kostkę. Wykorzystując powyższe składniki robimy różnorodne koreczki w dowolnej kolejności i nabijamy na ogórka. Ogórek układamy na talerzu, dołączamy łapki i nasz krokodyl gotowy
Podróż w kulinariachleba tostowego podane inaczej pięknie udekorują stół i zapewne zachęcą wszystkich do skosztowania. Idealne na ciepłą przekąskę na imprezę. Składniki: • 6 kromek chleba tostowego • 6 plasterków wędliny • Pół czerwonej papryki • 8 oliwek czarnych • 3 łyżki kukurydzy • 2 łyżki zielonego groszku • 30 g sera feta w kostkach Przygotowanie: Chleb tostowy cieniutko wałkujemy, odcinamy skórkę. Kromeczki smarujemy dokładnie masłem. Gotowe układamy(...)foremkach do muffinek, dociskając do brzegów, tak aby powstały chlebowe koszyczki. Paprykę kroimy w drobną kosteczkę, oliwki na plasterki. Do każdego koszyczka wkładamy złożoną w różyczkę wędlinę i na nią nakładamy farsz. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 15 minut w temp 200 C. Smacznego
Podróż w kulinariaroboty była życzliwość marki Winoszarnia . Składniki: 1 kg piersi z kurczaka 3 płaskie łyżeczki żelatyny 1 płaskie łyżeczki soli ½ łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej Przygotowanie: Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w mniejsze kawałki, posypujemy solą, pieprzem, żelatyną, przyprawą do kurczaka papryką i dokładnie mieszamy. Napełniamy woreczek, zawiązujemy, wkładamy do szynkowara, zamykamy
Podróż w kulinariapomysłu i wyobraźni. Składniki: 1 opakowanie ciasta filo 2 łyżki roztopionego masła – w promocji 6 plasterków wędliny 1 kula sera mozzarella 6 zielonych oliwek 6 cienkich pasków żółtej papryki 6 połówek pomidorków koktajlowych Bazylia, oregano Przygotowanie: Nastawiamy piekarnik na temperatur 200 C. Foremkę do muffinek smarujemy masłem. Ciasto filo kroimy na równe kwadraty o bokach(...)jeden na drugim, przesuwając każdy względem środka o kilkanaście stopni. Na jeden koszyczek potrzebujemy 4 płaty ciasta filo. Do każdego koszyczka wkładamy różyczkę wędliny, 1 plaster mozzarelli, pasek żółtej papryki, oliwkę oraz połówkę pomidorka koktajlowego. Przyprawiamy oregano i bazylią. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 3 min do momentu kiedy nabiorą złotego koloru. Wyjmujemy i ostudzamy
Podróż w kulinariasmakowały, a Syn był bardzo pozytywnie zaskoczony :) Składniki na 2 osoby: 2 plastry schabu takie jak na kotlety (moje były ok 1 cm grubości) Chrzan z Imbirem sól pieprz papryka słodka mielona mąka do obtoczenia łyżeczka cukru 2 niewielkie cebule olej do smażenia kurkuma Wykonanie: Plastry schabu rozbiłam tłuczkiem do mięsa na cienkie kotlety i przyprawiłam solą, pieprzem i papryką
Blondynka Gotujesłoiczek keczupu. Nie ma przy nim dużo pracy, dlatego polecam zrobić kilka słoiczków. Składniki : 1,5 kg cukinii ( już po obraniu) 0,5 kg cebuli szklanka cukru 2 łyżki papryki mielonej słodkiej 1 łyżeczka czarnego pieprzu bazylia i oregano suszone do smaku około 600 g koncentratu pomidorowego 1 szklanka octu 6 % lub 1/2 szklanki octu 10 % sól Przygotowanie : Cukinie(...)czystych, suchych słoiczków, zakryć dekielkami, odwrócić do góry dnem, pozostawić do wystygnięcia. Keczup z cukinii nie odbiega smakiem od tego z pomidorów i papryki. Według mnie dobrze byłoby ocet spirytusowy zastąpić octem jabłkowym. Dla pewności radziłabym słoiczki z keczupem pasteryzować około
Proste PotrawySkładniki: udo z indyka 1-1,3 kg 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki suszonej skórki pomarańczowej 2x cukier waniliowy 2 jabłka cytryna sól, suszony imbir, czerwona papryka słodka, majeranek, cynamon, gałka muszkatałowa, kminek mielony → ilość wg upodobania, ale składniki wszystkie dla efektu muszą być świeży imbir (kawałek 2 cm) garść rodzynek i suszonej żurawiny oliwa z oliwek Wykonanie(...)Indyka natrzeć oliwą. Wetrzeć w indyka sól, paprykę, majeranek i suszony imbir i sok z cytryny (połowa soku na jedną stronę). Następnie wetrzeć cukier waniliowy i obsypać skórką pomarańczową – wklepać. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym (wlać na nie 2 łyżki oliwy). Indyka obłożyć plastrami cebuli, posypać posiekanym czosnkiem i cienkim plastrami imbiru, polać 1 łyżką oliwy. Wrzucić na indyka rodzynki
Pociąg Do Kuchnitalerzu od PORCELANA BOGUCICE 10 liści z białej kapusty 500 g mięsa mielonego 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 2 cebule Sól Pieprz 0,5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki 100 g serka topionego śmietankowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki 500 ml wody Olej do smażenia Liście kapusty zalewamy wodą i gotujemy około 10 minut. Następnie odsączamy. Mięso(...)mielone dokładnie wyrabiamy z pokrojoną w kosteczkę cebulką, jajkiem i bułką tartą. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą czerwoną papryką. Formujemy okrągłe gołąbki. W każdym robimy wgłębienie i wkładamy do środka kawałki topionego serka. Zlepiamy tak aby nic nie wypłynęło. Każdego gołąbka zawijamy w liść kapusty. Gotowe obsmażamy na rozgrzanej patelni na rumiano. Przekładamy je do garnka (dno wykładamy pozostałymi
VioletoweKucharzeniefasoli 2 Garście Świeżego szpinaku 2 Łodygi świeżego Selera 8 Pomidorków suszonych z zalewy 2 Łyżki masełka albo kostki masła skamowego 2 Łyżki przecieru pomidorowego 2 Łyżki czerwonej papryki łagodnej 1 Łyżka papryki ostrej 1 Łyżeczka pieprzu 1/2 Łyżeczki soli 2 Ząbki czosnku 1/3 Szklanki wody przegotowanej Sposób przygotowania: Cebulę kroimy w kostkę, nie musi być
Gotowanie Patkiporcje) : ok. 450 g białych krewetek vannemi (użyłam mrożonych) ząbek czosnku biała część pora 2 łyżki oliwy 2 łyżki kremowego, śmietankowego serka sól, pieprz, ostra papryka natka pietruszki sok z cytryny Przygotowanie: Krewetki wcześniej rozmrozić. Jeśli nie mamy wiele czasu, wystarczy je przelać letnią wodą i pozostawić na 15-30 minut. Por i czosnek drobno posiekać(...)naczynia. Wlać 3/4 szklanki wody, dodać serek i dokładnie mieszać do czasu, aż się rozpuści. Ponownie włożyć krewetki (cały czas trzymając na dużym ogniu), doprawić solą, pieprzem i szczyptą papryki. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Dusić chwilę pod przykryciem (ok. 4-5 minut). Skropić sokiem z cytryny. Gotowe. Smacznego
Kuchnia EllieSkładniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 100g szynki gotowanej ( ja miałam w plasterkach ), 60g startego sera żółtego, 65g czerwonej papryki konserwowej, 10-15g słonecznika, majeranek, bazylia, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, jajko. Przygotowanie: Szynkę i paprykę pokroić w drobną kostkę, dodać do nich starty ser żółty, koncentrat pomidorowy i łyżeczkę bazylii - wymieszać razem wszystkie te składniki.. Ciasto francuskie pokroić
W kuchni u Monikiskórki) 3 obrane ziemniaki 1 duży ząbek czosnku 2 łyżki masła 1 łyżka świeżo startego imbiru 2 łyżki oliwy z winogrona 2 l bulionu warzywnego lub wody po szczypcie papryki wędzonej słodkiej, papryki ostrej, gałki muszkatołowej sól, pieprz świeżo zmielony grzanki lub ptysie groszkowe Wykonanie: Dynię myjemy przekrawamy na pół wydrążamy z miąższu oraz pestek. Kroimy dynię oraz ziemniaki
kgwjanczewo