sezonowa rozpusta . przepis na dwie porcje 2 średnie piersi kurczaka 150 gram czerwonej porzeczki 3 łyżki miodu 2 łyżki cukru papryka wędzona w proszku sól oliwa do smażenia cieniutka kromka chleba z dynia i żurawiną 2 liście kapusty włoskiej kilka listków młodej boćwiny 2 gałązki porzeczki czerwonej Piersi z kurczaka marynujemy w soli i papryce wędzonej kilka godzin , następnie smażymy
na gazieMięso najlepiej zamarynować dzień, a jeszcze lepiej dwa dni przed grillowaniem. Składniki: - 2-2,5 mięsa z karkówki - 10 łyżek oleju (np. rzepakowego) - 1 łyżka majeranku - 1 łyżeczka ostrej papryki - 1 łyżeczka słodkiej papryki - 1 łyżeczka soli himalajskiej - 1 łyżeczka ziół prowansalskich - 1 łyżeczka tymianku - 1/3 słoika ostrej musztardy (u mnie z Kcyńskich musztarda Pałucka) - 1/3 główki czosnku Można także
Smaczne Zdrowełyżki oliwy z oliwek garść mix sałat kilka pomidorków cherry listki bazylii czerwonej listki rukwi wodnej świeży tymianek Przyprawy : pieprz ziołowy papryka słodka curry angloindyjskie ( kmin rzymski, kolendra, kozieradka, kurkuma, pieprz czarny, imbir, chili mielone, liść laurowy) Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy, następnie kroimy na kawałki. Polewamy je oliwą(...)oliwek i dokładnie obtaczamy każdy kawałek mięsa. Przyprawiamy pieprzem ziołowym, papryką słodką i curry angloindyjskim. Odstawiamy mięso na bok. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w plastry. Tymianek myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i drobno kroimy, po czym posypujemy nim każdy plaster ziemniaka. Mięso układamy na folii aluminiowej na pierwszym poziomie parowaru. Ziemniaki również na kawałkach folii na drugim poziomie. Zalewamy
Parowar Facetaząbki czosnku 1,3 szklanki oleju 50 dag mięsa mielonego 30 dag pieczarek 200 ml soku pomidorowo-warzywnego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3/4 szklanki bulionu warzywnego sól pieprz słodka papryka oregano zioła prowansalskie Sos beszamelowy: 8 dag masła 8 dag mąki 1 litr mleka sól pieprz utarta gałka muszkatułowa Drobno posiekaną cebulę, rozgnieciony czosnek, startą marchewkę, pokrojone pieczarki podsmażamy(...)oleju. Dodajemy mięso mielone, sok pomidorowy, koncentrat pomidorowy, bulion. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Wszystko gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut. Na koniec dodajemy przyprawy ziołowe. W rondlu roztapiamy masło, oprószamy mąką i mieszamy drewnianą łyżką. Chwilę podgrzewamy. Zdejmujemy rondek z ognia, wlewamy zimne mleko i ponownie na małym ogniu mieszamy aż do uzyskania gładkiej masy. Cały czas
Salonik smakówpomidorów 3 papryczki jalapeno 4 cebule 5 ząbków czosnku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1 gałka muszkatołowa 1 łyżeczka imbiru 10 ziaren ziela angielskiego 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżki cukru 4 łyżeczki musztardy 2 łyżki octu Domowy ketchup z pomidorów - składniki Wykonanie: Pomidory kroimy w kostkę i dusimy na patelni partiami aż się rozpadną i miąższ odejdzie(...)przetartych pomidorów razem z drobno posiekanymi papryczkami jalapeno. Czosnek przeciskamy przez praskę również dodajemy do przecieru. Następnie przyprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową, imbirem, zielem angielskim i słodką papryką. Przecier pomidorowy z dodatkami gotujemy ok. 2h na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Odstawiamy na noc w chłodne miejsce. Na drugi dzień podgrzewamy, dodajemy, cukier, ocet i musztardę. Gotujemy jeszcze
Pyza i Surówkamarchewki. Składniki na 4 porcje*: 1 kg udek z kurczaka 150 g wędzonego boczku 1 szklanka wywaru warzywnego 1 ząbek czosnku 1 łyżka miodu suszona bazylia sól, pieprz papryka ostra 1 listek laurowy olej lub oliwa do smażenia Mięso umyć, osuszyć i pozbawić kości oraz chrząstek. Wyluzowane udka przyprawić solą oraz pieprzem. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Boczek(...)wyluzowane udka z kurczaka. Na sam koniec mięso wyjąć i przesmażyć czosnek wraz z boczkiem. Mięso ponownie przełożyć do garnka. Wlać wywar warzywny i dodać miód. Całość przyprawić ostrą papryką oraz bazylią. Na sam koniec dodać listek laurowy. Całość dusić pod przykryciem około 20-25 minut (pokrywka może być delikatnie odkryta). Mięso musi być miękkie, a sos powinien się zredukować
Ugotowaćmakaronów, ziemniaków, kaszy. Składniki: 500g piersi z kurczaka 2 małe cebule lub jedna większa 200g kurek 200ml śmietanki słodkiej łyżka oliwy z oliwek łyżka masła sól, czarny pieprz, papryka w płatkach Sposób przygotowania: Kurki oczyszczamy. Kurczaka kroimy w duża kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek z łyżką masła. Cebule kroimy w piórka i szklimy na tłuszczu(...)Przesmażamy aż kurczak zmieni kolor. Dodajemy kurki i smażymy aż odparują wodę. Podlewamy słodką śmietanką. Kiedy sos się zagęści doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz płatkami papryki. Serwujemy z ulubionymi dodatkami. Ja preferuję z pyzami (kluskami na parze) ale równie dobrze sprawdzi się z makaronem, kaszą czy ziemniakami
Pyry na Gazmożna ją przyrządzić też z użyciem zwykłego makaronu lub pełnoziarnistego - w tej kwestii jest duża dowolność i możliwość modyfikacji sałatki. Składniki: 2 zupki chińskie Vifon złoty kurczak 1-2 papryki czerwone (w zależności od wielkości) 6-7 jajek 1 słoik 0,5l ogórków kiszonych 2-3 cebule czerwone 2-3 łyżki majonezu Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo. Obieramy(...)kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, ogórki odsączamy z zalewy, cebule obieramy. wszystkie warzywa kroimy w kostkę. Makaron z zupek chińskich rozkruszamy, dodajemy dołączone przyprawy (olej wyrzucamy!), zalewamy 1/2 szkl. gorącej wody, przykrywamy, aby zmiękł. Przynajmniej raz mieszamy, aby makaron równo "doszedł". Wszystkie składniki wrzucamy do dużej miski, dodajemy majonez i mieszamy do połączenia składników. Na zdjęciu sałatka z białą cebulą
Kolorowy PrzepisownikSkładniki: pół paczki makaronu do lasagne (14 płatów) cukinia (2 małe lub jedna duża) papryka (po 1/4 żółtej, czerwonej i zielonej) pieczarki (6 sztuk) marchewka (1 sztuka) pomidory (2 sztuki) natka pietruszki sól pieprz oregano woda olej sos czosnkowy Jak zwykle opiszę wszystko w takiej kolejności, która moim zdaniem zapewnia jak najszybsze przygotowanie potrawy. Uwzględniam przy tym czas potrzebny(...)odstawiamy na chwilę. Teraz przygotowujemy farsz warzywny. Najpierw kroimy cukinię w kostkę, wrzucamy na patelnię i dolewamy odrobinę wody. Obieramy i kroimy pieczarki. Dorzucamy do cukinii. Następnie kroimy paprykę na niewielkie paski, a marchewkę w kostkę i wrzucamy na patelnię, na której są już cukinia i pieczarki. Kroimy pomidory bez skórki w kostkę i zostawiamy na chwilę. Warzywa duszą się
Weganka gotujegłówka i piórka z 3 szt.) czosnek (1 ząbek) koperek (1 gałązka) woda sok z cytryny (1 łyżeczka) oliwa z oliwek (1 łyżka) sól pieprz czarny pieprz ziołowy papryka ostra Czas przygotowania: 40 min Liczba porcji: 3 Przygotowanie: Do garnka z gotującą się wodą (1 litr) wrzucamy jarmuż, groszek, koperek, pokrojoną na kawałki cebulę i wyciśnięty ząbek czosnku. Wszystko(...)solimy i gotujemy przez kilka ok 5 minut. Po tym czasie zdejmujemy z palnika i blendujemy. Następnie dodajemy łyżeczkę soku z cytryny. Przyprawiamy pieprzem czarnym i ziołowym, solą i papryką. Do drugiego garnka wsypujemy soczewicę i zalewamy szklanką wody. Gotujemy aż woda wyparuje. Wtedy dodajemy soczewicę do zupy i gotujemy razem do osiągnięcia wżenia. W czasie gotowania zupy myjemy, obieramy
Weganka gotujeSkładniki: bakłażan (1 szt.) groszek konserwowy (1 puszka) zielone oliwki (10 szt.) czosnek (1 ząbek pieczarki (15 dag) cebula dymka (1 szt.) oliwa z oliwek sól pieprz papryka ostra Czas przygotowania: 25 min + 20 min pieczenie Liczba porcji: 3 Przygotowanie: Bakłażana kroimy w grube plastry, solimy z obu stron i odkładamy na chwilę. Groszek odcedzamy. Dodajemy do niego oliwki(...)Cebulę i pieczarki myjemy i kroimy. Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy i smażymy na niej pieczarki i cebulę. Co jakiś czas mieszamy. W trakcie smażenia przyprawiamy pieprzem, solą i papryką. Kiedy pieczarki lekko się zarumienią kończymy smażenie. Na polanej oliwą brytfance układamy plastry bakłażana. Każdy z nich smarujemy pastą z groszku. Na wierzch dajemy pieczarki i cebulę. Pieczemy
Weganka gotuje