papryka - 32566 przepisów (strona:941/2172)

Omułki na ostro 130

małży (omułki) 1/4 papryki czerwonej 1 cebula 2 ząbki czosnku szczypta pieprzu sól 3 łyżki oliwy 1/3 papryczki chili 1 szkl wina białego natka pietruszki cytryna Małże umyć , ważne by były żywe. W garnku rozgrzać oliwę, dodać paprykę, cebulę, czosnek i chili, podsmażyć, wlać wino, zagotować. Włożyć małże, ostrożnie zamieszać i przykryć pokrywką. Gotować ok 5 min pod przykryciem. Kiedy

Gotowanie jest łatwe
Zupa ogonowa z kluskami kładzionymi 127

ogony wieprzowe listek laurowy 3-4 ziarna ziela angielskiego 2 cebule 2 ząbki czosnku 2-3 pomidory 1 czerwona papryka 4 ziemniaki 2 marchewki 150 g grzybków mrożonych leśnych pietruszka sól pieprz pieprz ziołowy staropolski szczypta lubczyku szczypta oregano koperek natka pietruszki szczypta czerwonej słodkiej papryczki na kluski 1 szkl mąki 1 jajko sól woda Ogony umyć zalać wodą , dodać(...)garnek przelać wywar , uzupełnić wodą do ok połowy garnka. Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, przysmażyć posiekaną cebulę i czosnek, dodać pokrojone, obrane ze skórki pomidory i pokrojoną w kostkę paprykę. Wysmażyć aż nieco odparuje. Grzybki ugotować przez ok 20 min osobno. Odcedzić , przekroić na mniejsze kawałeczki. Dodać warzywną papkę do zupy, Ziemniaki , marchewkę i pietruszkę pokroić w kostkę, mięso oddzielić

Gotowanie jest łatwe
Makaron z aromatycznym sosem mięsno warzywnym 149

makaronu (małe muszelki) 400 g wieprzowiny (karkówka) 1 łyżka tłuszczu papryka 1 puszka pomidorów krojonych 1 cebula bazylia oregano natka pietruszki sól pieprz Wieprzowinę pokroić na małe kawałeczki. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Mięso i warzywa wrzucić do garnka, dodać tłuszczu. Smażyć aż odparuje cały płyn, podlać ok 1,5 szkl wody dodać zioła i dusić pod przykryciem

Gotowanie jest łatwe
Sałatka z kaszy bulgur i pieczonego kurczaka 130

pół szk kaszy bulgur z vermicelli kawałek pieczonego kurczaka ok 200 g 1 cebula 1 biała papryka garść pomidorków cocktailowych garść czarnych oliwek sól pieprz 3-4 łyżki majonezu natka pietruszki Kaszę ugotować w 2 szkl wody, po ok 15-17 minutach odcedzić na sicie. Wystudzić. Kurczaka , cebulę i paprykę pokroić w kosteczkę, pomidorki na połówki, oliwki w plasterki. Dodać

Gotowanie jest łatwe
Sałatka z wędzonym dorszem i makaronem 180

wędzonego dorsza 200 g makaronu (w kształcie ryżu) pół czerwonej papryki 3/4 puszki groszku zielonego 1 cebula 4-5 łyżek majonezu natka pietruszki sól pieprz Makaron ugotować, odcedzić i wystudzić. Dorsza rozdrobnić , paprykę i cebulę posiekać w drobną kosteczkę, dodać odcedzony groszek. Wszystkie składniki włożyć do miski, dodać sól i pieprz do smaku oraz majonez i natkę pietruszki drobno posiekaną

Gotowanie jest łatwe
Pierożki z boczniakiem 216

boczniaka 1 duża cebula kawałek papryki ok 50-60 g sól pieprz pieprz ziołowy staropolski szczypta majeranku 4 łyżki bułki tartej 1 jajko ciasto 450 g mąki 300 ml wrzątku 1 łyżka oleju 1 łyżeczka soli Boczniaka drobno posiekać, najlepiej przy pomocy robota, cebulę i paprykę również. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki tłuszczu, włożyć na patelnię i smażyć

Gotowanie jest łatwe
A'la Jackówka puszczańska po mojemu 206

pieprz czarny 1 g pieprz ziołowy 2 g czosnek  20g gorczyca 1 łyżka woda 200g cukier 1 g opcjonalnie zioła; gorczyca majeranek, kminek, kolendra lubczyk jałowiec papryka tymianek pieprz czarny gałka muszkatołowa osłonka białkowa jak do żywieckiej Wykonanie; Mięso  i słoninę pokroić w mniejsze kawałki i zapeklować na dobę. Schab pokroić byle jak i stłuc młotkiem , resztę zemleć(...)całości cukier 1 g/kg mieszanka przypraw: pieprz ziołowy białowieski 1 g/kg przyprawa ziołowa puszczańska 1 g/kg pieprz ziołowy białowieski skład; gorczyca, majeranek, kminek, kolendra, lubczyk, jałowiec i papryka. przyprawa ziołowa puszczańska skład: jałowiec, tymianek, majeranek, sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa osłonka białkowa 50 ale wydaje mi się że większe rozmiary też były by ok. Wykonanie; mięso 1 kroimy w słupki

Gotowanie jest łatwe
Ekspresowa pizza z ziołowym sosem bolońskim i serem feta w 20 minut 2397

ziołowe  Knorr,   1 łyżka masła,   400 g  ciasta na pizz ę,   400 g pomidorów z puszki,   1 por,   1/2 cukinii,   1 papryka czerwona,   200 g sera  feta,   250 g startego  sera  mozzarella,   1 łyżka oliwek czarnych,   1 łyżka oliwek zielonych. Przygotowanie: 1.  Białą część(...)pieczeni a . Surowe ciasto posmaruj pomidorowym sosem.    3.  Na sosie pomidorowym rozsyp  równomiernie startą mozzarellę.    4.  Umytą  cukinię i  paprykę oraz  zielone i czarne  oliwki pokrój  w paseczki.  Ułóż  je na pizzy. Wierz ch   obsyp  pokruszoną

SzczyptaSmaQ
Naleśniki z boczkiem 137

Naleśniki: · mąka pszenna 3 szkl · mleko 1,5 szkl · woda gazowana 1,5 szkl · jajka 3 szt · sól Boczek parzony w plasterkach Papryka konserwowa Cebulka konserwowa Oliwki Ser żółty  Wszystkie składniki ciasta miksujemy do uzyskania gładkiej masy, jeśli jest zbyt gęsta dolewamy wody. Smażymy ciasto na rozgrzanej patelni na odrobinie oleju., przekładamy druga stronę, zmniejszamy płomień pod patelnią, układamy(...)plasterki boczku, kawałki pokrojonej papryki, cebulki i oliwki, posypujemy serem, jak tylko ser zacznie się roztapiać, składamy na pół i podajemy

Camilla w kuchni
Chińszczyzna z kurczakiem 542

Składniki: duża pierś kurczaka pokrojona w kostkę 750 g mrożonej chińszczyzny mały słoiczek koncentratu pomidorowego łyżeczka papryki słodkiej 3/4 łyżeczki papryki ostrej pół łyżeczki czosnku granulowanego szczypta imbiru szczypta cynamonu szczypta curry odrobina zielonej pasty curry (można pominąć) sól i pieprz do smaku olej do smażenia Przygotowanie: Pierś kurczaka obsmażyłam na mocno rozgrzanym oleju, a gdy się zezłociła dodałam wszystkie

Kulinarny Pamiętnik
Pikantne skrzydełka jak z KFC 350

Przepis podpatrzyłam tutaj , lekko go zmodyfikowałam :-) Składniki: 7 skrzydełek z kurczaka pół łyżeczki sol i łyżeczka ostrej papryki szczypta płatków chili pół łyżeczki słodkiej papr yki pół łyżeczki pieprzu  Na gęste ciast o naleśnikowe: 1 jajko 1/4 łyżeczki soli łyżeczka ostrej papryki pół łyżeczki słodkiej papr yki szczypta płatków chili pół łyżeczki pieprzu  pół szklanki mąki pszennej

Kulinarny Pamiętnik
"Sushi" z kaszą jaglaną i wędzoną makrelą 287

jaglanej 5 łyżek octu ryżowego 3 łyżki cukru 6 listków nori 200 g wędzonej makreli oczyszczonej ze skóry i ości ogórek pokrojony w słupki (bez pestek) szczypiorek papryka pokrojona w paski kanapkowy serek śmietankowy sos sojowy pasta wasabi Przygotowanie: Kaszę dokładnie wypłukałam w gorącej, zimnej i gorącej wodzie. Zagotowałam 4 szklanki wody i wrzuciłam kaszę(...)maty), cienko smarowałam kaszą, zostawiając wolny poziomy pasek o szerokości 1,5 cm na górnym brzegu nori. Poziomo na dolnym brzegu układałam: pasek serka kanapkowego, kawałki makreli, paprykę, ogórka i szczypiorek. Górny pusty pasek nori zwilżałam delikatnie wodą. Zwijałam ciasno, pomagając sobie matą. Gotową rolkę kroiłam na kawałki. Podawałam z sosem sojowym z wasabi

Kulinarny Pamiętnik
Szarpana wołowina 254

czosnku przeciśnięte przez praskę 100 g pomidorów z puszki 1 łyżeczka cukru 200 ml wody 50 ml octu jabłkowego łyżeczka suszonego tymianku pół łyżeczki suszonego rozmarynu pół łyżeczki ostrej papryki pół łyżeczki soli szczypta pieprzu olej do smażenia Przygotowanie: Mięso umyłam, osuszyłam i oczyściłam. Pokroiłam na 5 mniejszych kawałków. Obsmażyłam na patelni na złotobrązowy kolor z obu stron i odłożyłam(...)mięso na bok. Na tej samej patelni zeszkliłam cebulę, a potem dodałam czosnek i cukier. Kiedy cukier zaczął się karmelizować dodałam pomidory, ocet, wodę, paprykę, tymianek i rozmaryn. Na utworzonym sosie ułożyłam kawałki mięsa. Dusiłam pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 2,5 godziny, co jakiś czas - w razie potrzeby - dodając wodę.  Po tym czasie dodałam sól

Kulinarny Pamiętnik
Jednoosobowa kolacja warzywna na ciepło w 10 minut 248

poczynię. W końcu nie myślcie sobie, że zupełnie nie pojawiam się w kuchni ;) Tym razem, póki zdjęcia nie zniknęły zapraszam na szybką jesienną kolację na ciepło: Składniki: po 1/2 papryki: czerwonej, zielonej i żółtej 1-2 pomidory "jajo" 1 ząbek czosnku szczypta bazylii (solidna) szczypta ziół prowansalskich szczypta przypraw ziołowych do grilla łyżka oliwy z oliwek łyżka sosu słodko-pikantnego(...)chili Przygotowanie: Paprykę kroimy w paski, a pomidora w ćwiartki. Wrzucamy do torebki do pieczenia. Dorzucamy ząbek czosnku rozgnieciony nożem. Zasypujemy przyprawami. Wstrząsamy lekko. Zalewamy oliwą i sosem. Zamykamy klipsem. I tu kończy się nasze tytułowe 10 minut ;) Warzywa muszą się piec ok 50 minut w temp. 170-180 stopni. Po tym czasie nasza aromatyczna, kolorowa i zdrowa kolacja jest

Kuchnia po mojemu
Soczysty filet z kurczaka z patelni 181

macie patelnię grillową - będzie idealna do tego zadnia. Ja jeszcze takiej nie posiadam, więc w zupełności wystarcza mi zwykła patelnia. Nie używam wielu przypraw - jedynie sól i czerwona słodka papryka. Wybieram filety, które są w miarę równe. Nie kupuję przerośniętych okazów - są duże, ale ani smaczne ani tak delikatne jak te drobniejsze ( i to wcale nie znaczy, że kurczak był(...)niedożywiony :) Na każdy oczyszczony z błonek filet potrzebujemy: - 1 łyżkę oleju - 1 łyżeczkę słodkiej czerwonej papryki - 1/2 płaskiej łyżeczki soli - jeżeli lubimy - czosnek granulowany - ok. 1/2 łyżeczki Mieszamy wszystkie składniki marynaty ze sobą. Dokładnie smarujemy nią filet.  Odstawimy w chodne miejsce co najmniej na godzinę ( jeżeli macie czas, natrzyjcie go marynatą i wstawcie na noc do lodówki). Rozgrzewam bardzo

kawawszklance