papryka - 32566 przepisów (strona:940/2172)

Przeciwcholestrolowy miks warzywny z ziołami dalmatyńskimi 187

trochę o właściwościach warzyw i wyodrębniłam te najlepsze do walki z cholesterolem. Takie czary! :) PRZECIWCHOLESTEROLOWY MIKS WARZYWNY Z ZIOŁAMI DALMATYŃSKIMI Składniki: - 300 gram brukselki - 1 młoda cukinia - 1 zielona papryka - olej sezamowy - zioła dalmatyńskie - sól dietetyczna Przygotowanie: Brukselkę obieramy, myjemy i krótko gotujemy, dając jej odrobinę zmięknąć. Cukinię myjemy i kroimy w średniej grubości plastry. Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazda nasiennego

Życie zamknięte w smaku
Stir fry z halibutem 149

kuchni wielu godzin - z powodu temperatury bądź innych planów wypoczynkowych. STIR FRY Z HALIBUTEM Składniki: - 200 gram halibuta (filet) - 75 gram makaronu ryżowego (nitki) - 1 cukinia - pół czerwonej papryki - 70 gram pędów bambusa - 70 gram kiełków fasoli mung - 3 łyżki octu ryżowego - 3 łyżki wody - 5 łyżek jasnego sosu sojowego - 3 łyżki brązowego cukru Przygotowanie: Rybę podsmażamy na odrobinie tłuszczu(...)Dodajemy cukinię i paprykę pokrojone w kostkę, pędy bambusa i kiełki fasoli. Makaron przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu i wrzucamy na patelnię. Podsmażamy przez chwilkę mieszając z resztą składników. Dodajemy sos zrobiony z octu, wody, sosu sojowego i cukru. Podsmażamy chwilkę mieszając szybko, by połączyć produkty z sosem. Podajemy natychmiast z ulubionym sosem (niekoniecznie), np. słodko-ostrym chilli. Voila

Życie zamknięte w smaku
Paluszki Fatimy 170

gram mięsa mielonego wieprzowo-wołowego (tradycyjnie - baranina) - 2 cebule - 4 jajka - 2 pęczki zielonej pietruszki - 1/2 pęczka mięty - 1/2 pęczka kolendry - 1 łyżeczka mielonego kminku - 1 łyżeczka ostrej, mielonej papryki - 1 łyżeczka mielonego cynamonu - sól - 100 gram masła - 150 mililitrów oliwy Przygotowanie farszu: Zioła i cebulę szatkujemy. Łączymy z mięsem. Doprawiamy kminkiem, papryką i solą. Odstawiamy na godzinę. Rozpuszczamy

Życie zamknięte w smaku
Pierś kaczki barberie pięć smaków z chow mein 230

minut. Potem pozwalamy jej odpocząć (skórą do góry) połowę sumy czasu przygotowania. Kroimy w średniej grubości plastry.  Składniki do chow mein: - 100 gram chow mein - 1 papryka czerwona - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 4 łyżki sosu sojowego - 3 łyżki oleju sezamowego - 1 łyżeczka octu - 1 łyżka brązowego cukru - 1 łyżeczka imbiru - 1 łyżeczka trawy cytrynowej - sezam Przygotowanie chow mein(...)Chow mein przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Paprykę i cebulę kroimy w słupki i piórka, a czosnek przeciskamy przez praskę. Podsmażamy je na oleju sezamowym. W miseczce mieszamy sos sojowy, ocet, cukier, imbir i trawę cytrynową. Dorzucamy na patelnię makaron i wlewamy sos. Podsmażamy chwilę, szybko mieszając. Układamy makaron na talerzu. Na nim kaczkę. Całość posypujemy sezamem (możemy

Życie zamknięte w smaku
Kurczak a'la KFC 198

window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); KURCZAK A'LA KFC Składniki: - dowolna ilość i dowolne kawałki kurczaka - kmin rzymski - papryka słodka - papryka ostra - tymianek - pieprz kolorowy - sól - mąka - woda - olej Przygotowanie: Kurczaka myjemy i osuszamy. Wkładamy do miski i zasypujemy przyprawami. Mieszamy. Obtaczamy w mące, wkładamy szybko do wody i znowu obtaczamy

Życie zamknięte w smaku
Klops z jajkiem / Fałszywy zając / Pieczeń rzymska 155

JAJKIEM / FAŁSZYWY ZAJĄC / PIECZEŃ RZYMSKA Składniki: - 500 gram mięsa mielonego wieprzowo-wołowego - 1 papryczka chilli - 1 czerstwa bułka nasączona w mleku - 1 cebula - 4 jajka (3 ugotowane na twardo) - papryka słodka - pieprz - sól Przygotowanie: Cebulę obieramy i szatkujemy w drobną kostkę. Papryczkę toczymy, dociskając dłonią, odcinamy końcówkę i wysypujemy pestki, a potem kroimy papryczkę drobno. Cebulę, papryczkę, mięso, bułkę(...)jajko łączymy, a następnie doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Dzielimy mięso na dwie części. Jedną wykładamy dno, następnie wykładamy jajka, a potem drugą część mięsa. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 45 minut. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Karkówka w złocistym sosie cebulowo-tymiankowym 182

trzy dni lub część zamrozić ;) KARKÓWKA W ZŁOCISTYM SOSIE CEBULOWO-TYMIANKOWYM Składniki: - 500 gram karkówki wieprzowej - 3-4 cebule - 4 ząbki czosnku - woda - mąka - olej - tymianek - papryka słodka i ostra - pieprz - sól Przygotowanie: Mięso kroimy na średniej grubości plastry. Doprawiamy: tymiankiem, paprykami i pieprzem. Marynujemy kilka godzin, najlepiej całą noc, w lodówce. Doprowadzamy mięso do temperatury pokojowej, obtaczamy dokładnie

Życie zamknięte w smaku
Pieczona karkówka w ziołach 226

niczym innymi, dopóki nie karkówka nie zniknęła ostatecznie ;) PIECZONA KARKÓWKA Składniki: - 1 kilogram karkówki w całości - 50 mililitrów oliwy z oliwek - 4 łyżki ziół prowansalskich - 1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej - 2 łyżeczki soli - 1/2 łyżeczki pieprzu - 4-5 ząbków czosnku Przygotowanie: Oliwę mieszamy z ziołami, papryką, solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Nacieramy opłukaną i osuszoną karkówkę z każdej

Życie zamknięte w smaku
Pierś kurczaka w panierce miodowo-paprykowej 355

/www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); PIERŚ KURCZAKA W PANIERCE MIODOWO-PAPRYKOWEJ Składniki: - 3 pojedyncze piersi z kurczaka - 3 łyżki płynnego miodu - mąka - olej - papryka słodka - papryka ostra - pieprz - sól Przygotowanie: Mięso oczyszczamy i osuszamy. Rozkrawamy w poprzek i lekko tłuczemy. Marynujemy w miodzie i przyprawach przez przynajmniej 1 godzinę. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni, obtaczamy

Życie zamknięte w smaku
Odwrócone roladki z kurczaka 154

potrawę zrobiłam odwrócone roladki z kurczaka, przez co filet z kurczaka stanie się mniej suchy. Składniki: Dowolna ilość piersi z kurczaka Plastry szynki Cebula Ogórek kiszony Sól, pieprz Papryka mielona Sznurek/ nitka olej Bulion warzywny Wykonanie W zależności od tego ile robimy roladek - tyle samo potrzebujemy plastrów szynki. Filety z kurczaka kroimy, rozklepujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Na plastry szynki(...)układamy piersi z kurczaka, kawałek cebuli oraz kawałek ogórka kiszonego. Całość posypujemy mieloną papryką, zwijamy w roladkę i zabezpieczmy ( owijamy ) nitką lub sznurkiem. Roladki obsmażamy na oleju z każdej strony, podlewamy bulionem i dusimy ok 30 minut. SMACZNEGO Możemy do roladek zrobić sos wykorzystując wywar który powstał na bazie bulionu podczas duszenia. Odlewamy ok 600 ml wywaru, dodajemy

Smaki Ewy
Pasztet z kurczaka 219

kurczaka. Jest on bardzo prosty w wykonaniu a przy tym pyszny. Składniki: 2 kurczaki 2 marchewki 1 pietruszka Ziele angielski, liść laurowy Sól, pieprz Przyprawa do rosołu Ostra suszona papryka Gałka muszkatołowa Wykonanie: Pokrojone, umyte kurczaki, gotujemy w osolonej wodzie. Po zszumowaniu dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, obrane warzywa oraz przyprawę do rosołu ( tę przyprawę kupuję na targach rolnych, jest(...)całkowicie naturalna ). Gotujemy do miękkości. Po wystudzeniu z kurczaka usuwamy kości i całość mięsa oraz warzywa mielimy w maszynce. Doprawiamy do smaku ponownie solą, pieprzem, papryką i gałką. Wszystko razem dokładnie mieszamy i umieszczamy w aluminiowych foremkach do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 o C w kąpieli wodnej ( foremki umieszczamy na blaszce/formie z wodą i tak pieczemy. Pasztet

Smaki Ewy
Kurczak w brzoskwiniach 142

jest konieczne ) Szklanka bulionu/ ewentualnie wody Marynata: Sok z puszki brzoskwiń 2 łyżki oleju ½ - 2 łyżeczek soli ( zależnie od gustu ) ¼ łyżeczki pieprzu cayenne ¼ łyżeczki pieprzu czarnego ¼ łyżeczki ostrej papryki ½ łyżeczki słodkiej papryki Wykonanie: W przygotowanej marynacie moczymy kurczaka przez noc ( w lodówce ). Następnego dnia podsmażamy go na oleju na złoty kolor, następnie dodajemy pozostałą po moczeniu marynatę ( można w trakcie

Smaki Ewy
Rissotto „ na winie” 143

lodówki i szafek. Kilka składników się powtarza, ale inne są kwestią przypadku i gustu. Składniki: 2 woreczki ugotowanego ryżu Kawałki mięsa, kiełbasy ( nie surowe ) 1 cebula 2 ogórki kiszone Papryka świeża / dowolna 2 pomidory/ ewentualnie puszka krojonych Grzyby/ pieczarki lub inne, dowolne Natka pietruszki Sól, pieprz Żółty ser ketchup Wykonanie: Do ugotowane ryżu dodajemy pokrojone w kostkę i plasterki produkty(...)pietruszkę siekamy. Cebulę i paprykę możemy wcześniej podsmażyć ( ale nie musimy ). Wszystko razem mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy do naczynia do zapiekania, posypujemy startym serem i zapiekamy 30 minut w temperaturze 180  o  C. Podajemy z ketchupem. SMACZNEGO. W przepisie napisałam mięso ewentualnie kiełbasę - wszystko zależy od tego co mamy w lodówce. Ja najczęściej używam kurczaka który

Smaki Ewy
Kurczak w sosie kurczakowym 134

nią kryje. Nazwanie tej potrawy teraz w inny sposób byłoby jak „zbrodnia” popełniona na tym kurczaku.  Składniki: 1 kurczak Czerwony delikat ( do mięs i innych potraw ) Czerwona słodka papryka Sól ( ok. 1 łyżeczka ) Pieprz olej Wykonanie: Kurczaka myjemy, kroimy na kawałki i przyprawiamy czerwonym delikatem ( ok. 1/3 - 1/2 małego opakowania, zależy od wielkości kurczaka ) solą, pieprzem oraz posypujemy czerwoną(...)papryką. Zostawiamy na minimum 30 minut do zamarynowania. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy kurczaka z każdej strony. Następnie podlewamy ok. 500- 700 ml wody. Dusimy pod przykryciem do miękkości ok. 40 minut. SMACZNEGO. ( najlepiej smakuje z tłuczonymi ziemniakami z sosem z kurczaka i surówkami

Smaki Ewy
Roladki z kurczaka z pieczarkami 204

można zmienić, z 8 pojedynczych piersi mamy 16 roladek. Składniki: 8 pojedynczych piersi z kurczaka 500 gram pieczarek 1 cebula 1 jajko ½ szklanki bułki tartej Sól, pieprz Mielona słodka papryka Nitka/ sznurek Olej Bulion / woda Wykonanie: Każdego  fileta kładziemy na desce i przekrajamy tak aby uzyskać dwa płaty ( poziomo ). Następnie delikatnie rozklepujemy przez folię, przyprawiamy solą i pieprzem. Pieczarki(...)doprawiamy również solą i pieprzem. Gdy pieczarki ostygną dodajemy jajko oraz bułkę tartą, całość mieszamy. Na rozłożone filety nakładamy farsz i zwijamy w roladki. Całość zawijamy nitką, posypujemy papryką. Roladki podsmażamy na zloty kolor, podlewamy bulionem lub wodą. Dusimy pod przykryciem 30 minut. SMACZNEGO

Smaki Ewy