papryka - 32566 przepisów (strona:510/2172)

Oryginalnie do makaronu 290

koneser pesto powinien koniecznie wypróbować tę recepturę.  Pesto dyniowo-orzechowe Składniki: 300 g dyni (najlepiej Hokkai do, takiej z szarą, matową skórką) 1 litr bulionu 1 duża słodka papryka 40 g orzechów laskowych, uprażonych na patelni i pozbawionych skórki 2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku  2 łyżki oleju orzechowego 4 łyżki oleju kukurydzianego lub słonecznikowego(...)drobno utartego parmezanu 3 łyżki posiekanej pietruszki Paprykę w całości podpiec w mocno nagrzanym piekarniku lub obsmażyć na łyżce oliwy na patelni tak, aby skórka lekko sczerniała, ostudzić, obrać, pokroić w kosteczkę, odstawić. Dynie pokroić w grubą kostkę ok. 2x2cm, obgotować w litrze bulionu przez 10 minut. Odcedzić, osuszyć na papierowym ręczniku. Prażone orzechy i czosnek posiekać, zmiksować razem

Kuchnia Prezydentowej
Kotlety szwajcarskie 199

niezdrowego i kalorycznego. :) Kotlety szwajcarskie Składniki: 6 plastrów schabu 6 grubych słupków sera żółtego 6 cienkich słupków sera gorgonzola 3-4 ząbki czosnku pieprz ziołowy pieprz czarny, sól słodka papryka jajko, mąka, bułka tarta do panierowania masło ghee (sklarowane) do smażenia Plastry schabu niezbyt mocno rozbiłam tłuczkiem,  posmarowałam każdy z jednej strony rozgniecionym czosnkiem, z drugiej posypałam przyprawami (oprócz(...)papryki słodkiej), ułożyłam jeden na drugim na talerzu, odstawiłam na 2 h do lodówki Na każdy plaster mięsa kładłam na brzegu słupek sera żółtego, na niego słupek gorgonzoli, posypywałam papryką słodką i zawijałam kotlety jak krokiety.  Kładłam na rozgrzane masło, obsmażyłam na średnim ogniu.  Ułożyłam w naczyniu żaroodpornym, pod przykryciem zapiekłam w piekarniku nagrzanym

Kuchnia Prezydentowej
Włoska sałatka do makaronu 214

sałatkę wymyśliłam do makaronu. Jej kwaśno-ziołowy smak wspaniale równoważy łagodność makaronu, np. carbonara albo quatro formaggio. Sałata lollo rosso, marchewka, papryka, pomidory i  bazylia w prostym sosie vinaigrette. Spróbujcie! Włoska sałatka do makaronu Składniki: kilka dużych liści sałaty lollo rosso 1 marchewka poszatkowana na zapałkę 2-3 centymetrowy kawałek białej części pora drobniutko posiekany 1 mała żółta papryka(...)Dokładnie umyte i osuszone liście sałaty rwę na mniejsze, układam na dużym, płaskim półmisku, marchewkę małymi kupkami układam na sałacie, podobnie pomidory i paprykę. Posypuję posiekanym porem, ziołami i pieprzem. Ok. 10 minut przed podaniem równomiernie polewam sosem vinaigrette . Smacznego

Kuchnia Prezydentowej
Kimchi 236

ładnymi, zielonymi liśćmi) 60 ml soli morskiej (w oryginalnym przepisie 1/4 filiżanki/kubka) 2 pełne łyżki Kochuchang - koreańskiej pasty z chili; tę pastę można z powodzeniem zastąpić mieloną, suszoną papryką (60 ml papryki + 2-3 łyżki ciepłej wody) słodką i ostrą -pół, bo płatki chili w takiej ilości  są zbyt ostre nawet jak dla mnie 2-3 ząbki czosnku(...)starte jabłko i gruszkę, na koniec pokrojoną w ukośne paski zieloną cebulkę.  Wszystko dokładnie mieszam ręką, radzę robić to w rękawiczce jednorazowej, gdyż po takim mieszaniu kapsaicyna z papryki utrzymuje się (mimo wielokrotnego mycia!) na skórze rąk dość długo i następstwa po przetarciu oka, czy nawet skóry twarzy są dość nieprzyjemne. Po dokładnym wymieszaniu, przekładam kimchi do słoików

Kuchnia Prezydentowej
Kotleciki ze szpinakiem- wspólne gotowanie 176

oregano 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich 2 łyżki dobrej, gęstej kwaśnej śmietany 1-2  łyżeczki mąki biały pieprz, sól łyżka masła PONADTO: mąka do obtaczania płatki chili lub papryka ostra paseczki marynowanej papryki (wystarczy 1 większy kawałek ze słoika) ser feta pokrojony w słupki/bloczki 1x1x3 cm (takie dłuższe kostki) olej lub sklarowane masło do smażenia Mięso mieszamy(...)bułki tartej lub mąki) na dłoni, nieco mniejsze niż powierzchnia ręki, grubości mniej więcej 1,5 cm, nakładamy łyżkę szpinaku, na to kładziemy słupek fety i 2-3 paseczki papryki, "zamykamy" dokładnie masą mięsną, obtaczamy w mące i smażymy z dwóch stron na złoto-brązowo.   Podajemy z czym chcemy, makaronem, ziemniakami, kopytkami, jedynie z kaszą komponują się średnio moim

Kuchnia Prezydentowej
Pasta pomidorowo - paprykowa 231

łyżka kwaśnej śmietany 1/3 szklanki przecieru pomidorowego ( u mnie własnej roboty, ale można wziąć też sok z takich pomidorów w puszce, ewentualnie 3 łyżki koncentratu) 2 łyżki przecieru z papryki lub pasty paprykowej (u mnie węgierska w tubce) 1 płaska łyżka słodkiej papryki w proszku 1 płaska łyżeczka cukru 2-3łyżki siekanej natki pietruszki sól, pieprz, ostra papryka

Kuchnia Prezydentowej
Chicken tikka masala 399

duża szczypta cynamonu 1 płaska łyżeczka kurkumy   1 płaska łyżeczka nasion kolendry 1 płaska łyżeczka nasion kozieradki 2 listki laurowe 2 goździki 4 ziarna kardamonu 2 łyżeczki papryki w proszku (można dodać pół na pół z ostrą) 110 ml wody (ewentualnie, w razie potrzeby) świeża kolendra do posypania ryż basmati lub pulao lub chlebki naan (lub inne pszenne(...)moździerzu utłuc niezbyt drobno kolendrę i kozieradkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażać imbir i czosnek, przez 5 minut na średnim ogniu, cały czas mieszając. Dorzucić wszystkie przyprawy oprócz papryki w proszku, podsmażać ok. 3-5 minut do uwolnienia aromatów. 3. Wrzucić cebulę, podsmażać, aż lekko się zezłoci, wrzucić kurczaka wraz z marynatą, podsmażać mieszając ok. 5 minut, w razie

Kuchnia Prezydentowej
Kurczak pieczony wg Jamiego 238

łupinach) garść świeżego tymianku oliwa garść świeżego rozmarynu Dodatkowo można przy okazji upiec warzywa: marchewkę (najlepiej pokroić na krążki podgotować ją z ziemniakami) 1 mała cukinia 5-6 szalotek papryka pepperoni 1 czerwona słodka papryka 1. Natrzeć kurczaka od środka i od zewnątrz dużą ilością soli i pieprzu - odstawić na kilka godzin ale minimum ze dwie.  2. Zagotować garnek(...)łatwością odchodzi od kości, a sos, który puści jest klarowny. Mnie się nie chciało robić surówki, więc na koniec dorzuciłam warzywa - cukinię w plastrach, marchewkę podgotowaną razem z ziemniakami, paprykę zieloną i czerwoną i kilka szalotek - całość piekłam jeszcze ok. 15 minut pod grillem

Kuchnia Prezydentowej
Rosół Prezydentowej 3307

laurowe 1 duża cebula 2-3 marchewki 1 pietruszka (korzeń) kawałek selera 1/5 kapusty włoskiej lub kilka dużych liści zewnętrznych 1/2 pory (od korzenia) 3 ząbki czosnku 1/2 czerwonej papryki kilka liści zielonych pora pół pęczka natki pietruszki łodygi selera zielone z liśćmi (ja mam zawsze mrożone, ale można pominąć) 1 kostka rosołowa - ewentualnie 1-2 łyżki vegety - ewentualnie sól(...)czarne plamki) z każdej strony cebulę pokrojoną na połówki. Obieram warzywa. Siekam połowę natki pietruszki, pozostawiając grube łodygi. Do rosołu wrzucam kapustę, zieleninę i pora. 4. Wrzucam warzywa (bez papryki i czosnku) pokrojone na 2-3 kawałki-marchewki przekrajam na pół i węższe części kroję w plasterki i odkładam. 5. Gotuję dalej na małym ogniu z częściowym przykryciem

Kuchnia Prezydentowej
Pomidorowa zupa meksykańska z wołowiną, czekoladą i rodzynkami 227

pokrojonej w nieduże cienkie plastry 3 łyżki oleju kukurydzianego 150 ml wina czerwonego wytrawnego 1 czerwona cebula 1 suszona papryczka chili 1 marchewka 1 łodyga selera naciowego 1/2 zielonej papryki 1 łyżka masła 300 - 350 ml gorącej wody 300 - 350 ml bulionu, najlepiej wołowego (może być z kostki) 1/2 łyżeczki mielonych nasion kolendry 1/2 łyżeczki oregano 2 liście laurowe(...)Pudliszki 2 ząbki czosnku 8 g rozpuszczonej czekolady mlecznej 3 łyżki rodzynek 50 g ryżu długoziarnistego sól do smaku świeża kolendra 1. Cebulę, marchew i seler pokroić w kostkę, paprykę w paski ,chili skruszyć w palcach (najlepiej przez folię lub w jednorazowej rękawiczce).  W garnku o grubym dnie rozpuścić masło, wrzucić marchew, cebulę i selera i dusić na małym

Kuchnia Prezydentowej
Zapiekanka wiejska 253

serem. Jako dodatek do ziemniaków, oprócz oczywiście obowiązkowej kiełbaski i cebuli, można użyć właściwie każdego warzywa i mięsa, jakie zbywa w lodówce. Ja najbardziej lubię klasyczną, z dodatkiem kolorowej papryki.               A Wy z jakimi dodatkami lubicie wiejską zapiekankę? :) Składniki w mojej zapiekance: kilka ziemniaków 100 g boczku(...)pokrojonego w drobną kostkę 1 duża czerwona cebula 1 czerwona papryczka chili 1 mały strąk żółtej papryki 2 kiełbaski śląskie lub senatorskie 1/2 cukinii 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego 1,5 łyżki majeranku,  1 łyżeczka tymianku sól, czarny pieprz do smaku 10 g startego żółtego sera (ewentualnie) Sos: 150 g kwaśnej śmietany 18% 60 g startego żółtego sera

Kuchnia Prezydentowej
Sałatka z zupek chińskich 332

zdaniem są ostre firmy Vifon "Kurczak curry" - czerwone opakowanie) 1 pierś kurczaka 0,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego 1 puszka czerwonej fasoli 1 mała puszka kukurydzy 1 czerwona papryka 1 duża łyżki oliwy lub oleju szczypta soli 1/4 małej kapusty pekińskiej kawałek jasnozielonej części pora (jeśli sałatkę bądziemy przechowywać kilka dni w lodówce, lepiej zrezygnujmy z pora(...)małych ogórków konserwowych (lub 2-3 duże) 1 łyżka sosu sojowego czarny pieprz  1/2 łyżeczki płatków chili lub ostrej papryki w proszku lub 1/2 posiekanej czerwonej papryczki chili 2 łyżki siekanej natki pietruszki (użyłam mrożonej) 4 duże łyżki majonezu (u mnie Hellmans Babuni - jest nieco kwaśniejszy niż inne) 1 mały jogurt naturalny sok z połowy limonki 1. Zupki chińskie

Kuchnia Prezydentowej
Ser liptowski wiedeński (Vienna Liptauer) 239

austriacki liptauer, a nawet włoski s puma di formaggio all'ungherese. Wszystkie liptauery różnią się między sobą doborem składników, prawie wszystkie jednak są robione z bryndzy, zawierają cebulę i paprykę. Jedynie włoski, charakterystyczny tylko dla prowincji Triest, powstaje z ricotty i sera Stracchino , lombardzkiego, niezwykle delikatnego, młodego sera z mleka krowiego(...)liptowski wiedeński. Składniki: • 50 g masła, • 250 g bryndzy lub twarożku (daję tak, albo pół na pół), • ½  posiekanej cebuli, • 2-3 nieduże ogórki konsewowe, • 1,5 łyżki słodkiej papryki, • 1 łyżeczka musztardy, • 1 sardynka (daję taką z puszki, pikantną w oleju chili, dokładnie odsączoną), • 1 lyżeczka koncentratu pomidorowego, • 1 łyżeczka posiekanych kaparów, • 1-2 łyżki siekanego szczypiorku, • 1 łyżka

Kuchnia Prezydentowej
Obazda bawarska (Bayrischer Obatzter) 238

Popijacie oczywiście piwem! :) Składniki: 1 dojrzały camembert 2 łyżki masła 2 duże łyżki serka śmietankowego typu "Mój Ulubiony" lub Philadelfia 1/2 średniej cebuli czerwonej lub białej 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku szczypta soli szczypta pieprzu czarnego 3 łyżki jasnego piwa 3 łyżki siekanej natki pietruszki   1. Camemberta zostawiamy w temperaturze pokojowej dzień wcześniej, aby nabrał smaku i zmiękł(...)się połączyły (można użyć miksera, ale wierzcie mi, że lepiej smakuje rozgnieciony widelcem, poza tym w paście powinny być wyczuwalne małe grudki sera). Dodajemy serek śmietankowy, mieszamy. 2. Dodajemy paprykę i bardzo drobno posiekaną cebulę. Wlewamy piwo, delikatnie solimy i pieprzymy, mieszamy do uzyskania kremowej konsystencji, dodajemy pietruszkę, ponownie mieszamy. Zostawiamy w lodówce na całą noc, ponieważ "nieprzegryziona" obazda wcale

Kuchnia Prezydentowej
Kofty 218

Najważniejsze w koftach są przyprawy; powinno być ich sporo, ale w niewielkich ilościach. Moje kofty wyraźnie szybują w stronę indyjskich klimatów, jednak można je doprawić inaczej - np. oregano, słodką papryką, cynamonem, pieprzem, tymiankiem... A gdybyście chcieli kofty na modłę staroarabską (podobno właśnie stamtąd przybyły), użyjcie kminu rzymskiego, kurkumy, kardamonu, cynamonu, oregano, majeranku, sezamu, goździków i mięty, a kofty z mięsa(...)siekanego imbiru sól, pieprz do smaku po 1/4 łyżeczki: - kurkumy - cynamonu - ziaren kolendry (utartych w moździerzu) - ziaren kardamonu (utartych w moździerzu) - garam masala - curry - płatków chili lub sproszkowanej ostrej papryki - słodkiej papryki - kozieradki (utartej w moździerzu) - cząbru lub czubricy czerwonej (tej przyprawy można dać 1/2 łyżeczki) - majeranku - pieprzu cytrynowego 1. Wszystkie składniki mieszamy, do masy dodajemy odrobinę zimnej wody (kilka

Kuchnia Prezydentowej