papryka - 32566 przepisów (strona:502/2172)

Gulasz segedyński Roberta Makłowicza 164

łyżki smalcu 4 cebule pokrojone w piórka 1 łyżeczka mielonego kminku 4 zmiażdżone ząbki czosnku 2 łyżki mąki tortowej 400 g KISZONEJ kapusty odciśniętej i pokrojonej 2 łyżki słodkiej papryki 2 łyżki ostrej papryki 4 liście laurowe 1 litr rosołu wołowego sól, pieprz 200 ml śmietanki 30% 2-3 łyżki kwaśnej śmietany Do dzieła!!! Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulę(...)się ze złoci. Posypujemy kminkiem i wrzucamy mięso. Smażymy aż kawałki łopatki zetną się z zewnątrz - często mieszamy. Dodajemy czosnek, solimy i oprószamy mąką. Mieszając smażymy minutę. Dosypujemy obie papryki - smażymy mieszając. Do garnka z mięsem wlewamy połowę bulionu i dodajemy liście laurowe. Dusimy ok 30 minut. Dodajemy kapustę kiszoną i resztę bulionu i dusimy jeszcze ok 30 minut

sierotka maRysia w kuchni
Mascarponowy Twarożek 125

Ponieważ zamiast tradycyjnego białego sera, użyłam serka mascarpone nie jest konieczne wzbogacenie go śmietanką czy jogurtem. Samo mascarpone sprawia, że jest niezwykle kremowy. Składniki: 1 zielony ogórek 1 czerwona papryka 1/2 żółtej papryki 1 cebula szalotka pęczek koperku sól pieprz 250 g serka mascarpone Przygotowanie: Ogórka, papryki i szalotkę kroimy w drobną kostkę. Mieszamy delikatnie z serkiem mascarpone. Następnie dodajemy

Taste Therapy
Krem pieczarkowy z zielonym indykiem 139

uzyskania ulubionej konsytencji. Po zmiksowaniu garnek wraca na palnik, doprawiamy zupę ewentualnie solą. Sam taki krem byłby dość nudny. Dlatego dla urozmaicenia dania proponuję podsmażoną na oliwie zieloną paprykę (1 mała sztuka) z czosnkiem (3 ząbki). Dodatkowo aby uczucie sytości pozostało na dłużej potrzebujemy produktu białkowego. Tym razem użyłem piersi z indyka (20 dag), pokroiłem na małe kawałki(...)pieprz, łyżka oliwy. Wystarczy wszystko wrzucić do pojemnika od blendera, zmiskować. Tak obtoczonego idyka wkładamy do piekarnika (10 minut, 180 stopni). Podajemy - wlewamy krem, na środek kilka łyżek papryki z czosnkiem, z boku kawałki indyka (jeden na pół przekrojony na szczycie), łyżka kwaśnej śmietany na około i okruszki pieprzu. Jaki efekt? Delikatny smak pieczarki, chrupkość papryki połączona

Right Behind The Kitchen
Risotto z czerwoną słodką papryką, indykiem i zielonymi oliwkami 153

samo - baza jest ta sama, a wariacji składników tyle, ile dusza zapragnie. Więc nic trudnego. No i z resztą dlaczego by nie zrobić kolejnej wersji risotto... ze słodką papryką, indykiem, porem i zielonymi oliwkami? Risotto z czerwoną słodką papryką, indykiem i zielonymi oliwkami Rozgrzewamy porządnie patelnię z odrobiną oliwy, smażymy tylko dla koloru duże kawałki indyka, posypując go odrobiną soli(...)pieprzu, wykładamy mięso na talerz (w środku powinno być surowe). Zmniejszamy ogień pod patelnią, dodajemy porządną łyżkę masła i dorzucamy drobno posiekaną cebulę oraz grubo pokrojoną w kostkę paprykę, po chwili dorzucamy ryż arborio (2 garście na osobę), czekamy aż ryż zrobi się niemal przezroczysty. Dolewamy rosół i łyżką drewnianą zeskrobujemy to, co przywarło do patelni podczas smażenia indyka

Right Behind The Kitchen
KOTLETY Z RYŻU, PAPRYKI I JARMUŻU - rasta ;) 134

będzie bardziej tradycyjnie; - UGOTOWAŁAM 200 G RYŻU; - potem, że jednak nie mam pieczarek w lodówce, chociaż myślałam, że jeszcze są - no kurde, to co do tego ryżu? - o, jest papryka, dobrze pasuje do ryżu; - POKROIŁAM 2 DUŻE CZERWONE PAPRYKI W KOSTKĘ I WRZUCIŁAM DO UGOTOWANEGO RYŻU; - no ale skoro bazą jest ryż, to po co mi fasola, przecież ryż dobrze(...)JARMUŻ NA DROBNE KAWAŁKI,  usuwając wcześniej grube łodygi; ile go było wagowo nie wiem, kilka liści, na oko, żeby proporcjonalnie pasował do reszty, - DODAŁAM JARMUŻ DO RYŻU I PAPRYKI I PRZYPRAWIŁAM CAŁĄ MASĘ:  pieprzem, czosnkiem i solą, - ULEPIŁAM KOTLETY  (lepiły się cudnie, jak to ryż) I OBTOCZYŁAM W  POPPINGU Z AMARANTUSA , bo ładnie wygląda ;) - USMAŻYŁAM

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Sałatka z tuńczykiem w cytrusowych miseczkach 196

miseczek tuż przed podaniem lub wcześniej, wtedy sałatka dodatkowo przejdzie cytrusowym aromatem. Składniki: puszka tuńczyka w sosie własnym pół zielonego ogórka biała część pora 5-6 dużych kawałków papryki marynowanej lub jedna surowa czerwona papryka pęczek koperku kilkanaście sztuk czarnych oliwek pół puszki kukurydzy pół czerwonej cebuli 2 łyżki majonezu czubata łyżka jogurtu naturalnego łyżeczka musztardy sól, pieprz Pora(...)oliwki siekamy w plasterki. Ogórek, paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Koperek siekamy drobno. Wszystko mieszamy razem. Tuńczyka i kukurydzę odsączamy i dodajemy do pokrojonych składników. Z majonezu, jogurtu i musztardy robimy sos.  Zalewamy sałatkę i mieszamy.  Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na godzinę do "przegryzienia" Życzę smacznego

Czerwona Porzeczka
Drobiowe flaczki. 117

serc drobiowych 2 duże udka z kurczaka 1 marchewka 1 pietruszka  kawałek selera  listek laurowy, ziele angielskie 4 ziarenka,  przyprawa do flaków  pieprz , słodka papryka  majeranek 1 łyżka masła 1 łyżka czubata mąki   Mięso wymoczyć, umyć, zalać zimną wodą, zagotować, zebrać szumowiny. Dodać włoszczyznę, ziele angielskie, listek laurowy i sól, gotować na malutkim(...)drugiego garnka. Udka oddzielić od kości, pokroić w kawałki, żołądki i serca pokroić w paseczki, wszystko wrzucić do przecedzonego rosołu. Zagotować, do gotujących się flaczków dodać przyprawę do flaków, paprykę, roztarty majeranek, pokrojoną marchewkę i pietruszkę z rosołu. Jeśli nie mamy przyprawy do flaków, można dodać: imbir mielony lub mały kawałek utartego korzenia imbiru, pieprz, paprykę w proszku, sól

Radość kipiąca uśmiechem.
Pierś kurczaka pieczona z warzywami. 188

obiad przygotowałam pyszną pierś z kurczaka w pikantnej marynacie z warzywami. Piersi z kurczaka najpierw zamarynowałam, przesmażyłam przez chwilę na patelni, a później upiekłam razem z pokrojoną cukinią i papryką oraz groszkiem konserwowym. Do warzyw dodałam tę samą marynatę, co do mięsa. Mięso było wyborne, miękkie, delikatne i bardzo soczyste. Całość smakowała pysznie. Danie podałam z pieczonymi ziemniakami, ale można(...)zmodyfikowałam :-). Zapraszam serdecznie i polecam.   PIERŚ KURCZAKA PIECZONA Z WARZYWAMI.           Składniki: 500 g piersi z kurczaka 1 puszka groszku konserwowego 1 czerwona papryka 1 mała cukinia sól 1 płaska łyżka suszonego oregano Marynata: 8 łyżek ciemnego pikantnego sosu sojowego 2 łyżki wody 4 łyżki oliwy pieprz czarny 1 łyżeczka suszonych płatków chili

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Pomidorowy 'gulasz' z fasoli i pieczarek 227

cebula- 1 duża szt. * czosnek- 2 ząbki * bulion warzywny- 1 szklanka * białe wino- 1 szklanka * przecier pomidorowy- 2 łyżki * oliwa- 2 łyżki * świeży majeranek posiekany- 1 łyżka * wędzona papryka- 1 łyżeczka * ziele angielskie- 6 szt. * listek laurowy- 2 szt. * sól, pieprz, suszona papryka chili- do smaku Fasolę z puszki odsączyć, p ieczarki umyć i pokroić, marchewkę obrać i również pokroić(...)oraz wino, w rzucić listek laurowy, ziele angielskie i dusić pod przykryciem około 20 minut (do miękkości marchewki). Kiedy już marchewka jest miękka, dodać fasolę, przecier pomidorowy oraz wędzoną paprykę i podgotować- już bez przykrycia- jeszcze 2-3 minuty. Na koniec doprawić solą, pieprzem, suszoną papryczką chili i posypać świeżym majerankiem. Smacznego! :) * fasolę  zalać wodą (woda powinna zakryć fasolę

Kraina Miodem Płynąca
Pasta dyniowo-serowa 185

Bardzo proste smarowidło na kanapki. Miałam na zbyciu puree z dyni oraz serek śmietankowy, wymieszałam doprawiłam czosnkiem i papryką. Wyszła pyszna pasta o pięknym kolorze. składniki: 250 g gęstego puree z pieczonej dyni 250 g serka śmietankowego słodka papryka czosnek granulowany przyprawa do sałatek Puree z dyni przełożyć do miski. Do puree dodać serek śmietankowy i dokładnie wymieszać. Następnie gotową(...)pastę doprawić do smaku słodką papryką, czosnkiem granulowanym oraz przyprawą do sałatek. Dokładnie wymieszać. Gotowa pastę odstawić do lodówki na ok 30 minut aby smaki się przegryzły. Pastę podawać z pieczywem

Monia miesza i gotuje
Karkówka z cebulą 168

również do tego dania. Oczywiście ziemniaczki pieczone lub takie z wody. Pyszny obiadek. Składniki 700 g karkówki wieprzowej bez kości 4 duże cebule 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz papryka słodka papryka ostra Mięso pokroić na grubsze plastry, a następnie je lekko rozbić. Każdy kotlet oprószyć solą, pieprzem i papryką ostrą i słodką. W rondlu rozgrzać masło i obsmażyć

O kuchni z uczuciem
Knedle ze śliwkami na słono i fioletowe dodatki od westwing 177

kości 1 cebula pokrojona w kostkę 4 łyżki oleju do podsmażenia mięsa 2 liście laurowe 2 ziarnka ziela angielskiego  5 ziarnek pieprzu 2 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka ostra i słodka do smaku 3-4 łyżki mąki pszennej  koło 1 litr cieplej wody płaska łyżeczka przecieru pomidorowego ( nie koniecznie ale podnosi ona kolor gulaszu ) Przygotowanie gulaszu: Mięso myjemy(...)kroimy w kostkę, przyprawiamy słodką i ostrą papryką, przekładamy do miski, obsypujemy mąką i dokładnie mieszamy aż kostki mięsa się obtoczą.  Podsmażamy na patelni z odrobiną oliwy, często je mieszając (mięsko powinno się przypiec z każdej strony ale nie spalić).  Następnie dajemy liść, ziele, pieprz w ziarnkach i kostkę rosołową. Zalewamy 1 -2 szklankami wody tak aby mięso

Bon Appetit Małgorzaty
,,Kurkowe tymbaliki’’ 127

urozmaicenie śniadania, a także na sycący obiad bądź aromatyczną kolację, a nawet lekką przekąskę. 40 dag kurek 1 cebula 8 jajek 2 łyżki kukurydzy 4 plasterki szynki Pół czerwonej papryki 4 łyżki śmietany 18 proc. łyżka kaszy manny 4 łyżki posiekanego szczypiorku łyżka masła masło i bułka tarta do formy sól, pieprz, słodka papryka Sposób wykonania: Cebulę obieramy i drobno(...)siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło, szklimy na niej cebulę. Dodajemy oczyszczone, opłukane, osączone na sicie kurki, pokrojone w kostkę paprykę i wędlinę oraz kukurydzę. Doprawiamy całość według uznania. Smażymy na ogniu około 10 minut, aż cały płyn z grzybów odparuje. Przestudzamy. Jajka ubijamy ze śmietaną, wymieszaną z kaszką. Masę jajeczną doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy szczypiorek. Kokilki lub foremki

Podróż w kulinaria
LECZO 129

Może być podawane jako dodatek do potraw mięsnych albo jako samodzielna potrawa. Składniki: torebka białego ryżu 1 cebula 1 puszka pomidorów 1 kabaczek 1 cukinia 1 marchewka 2 papryki żółta i czerwona kiełbasa 2 ząbki czosnku słodka czerwona papryka sól,pieprz, bazylia,  Pokroiłam i podsmażyłam cebulę na złoty kolor z pokrojoną kiełbaską. Dodałam pokrojoną w plasterki marchewkę(...)paprykę. Troszkę poddusiłam aż zmiękną. Następnie pokroiłam w kostkę cukinię z kabaczkiem i dusiłam aż puszczą sok. Zalałam wszystko pomidorami i dodałam przyprawy. Jak danie wyszło za gęste, to proponuję dodać szklankę bulionu. Ryż ugotowałam oddzielnie i podałam jako dodatek. Smacznego

potrawyregionalne
OGÓRKI Z PAPRYKĄ W SŁODKO OCTOWEJ ZALEWIE 402

Zatem zaczynajmy... Składniki: 4 kg. ogórków 1/2 kg.  cebuli         2 sztuki  czerwonej papryki 2 sztuki  żółtej papryki 1 sztuka selera gorczyca kolendra ziele angielskie Zalewa: 3 szklanki  10% octu 3 szklanki wody  5 szklanek cukru Składniki do namoczenia ogórków: 9 szklanek wody 1 szklanka soli Ogórki umyłam(...)Zagotowałam 9 szklanek wody z 1 szklanką soli. Przestudziłam i zalałam nią przekrojone ogórki. Po upływie trzech godzin odlałam sok,który puściły. Wkładałam do słoików ogórki, pokrojoną w paseczki paprykę, cebulę i kawałki selera. Przyprawy czyli gorczycę,kolendrę i ziele angielskie  wsypywałam wedle uznania do każdego słoika. Zalewę zagotowałam i zalałam nią ogórki. Na koniec została jeszcze pasteryzacja. Smacznego

potrawyregionalne