papryka - 32566 przepisów (strona:497/2172)

Zapiekanka makaronowa z pomidorami 290

makaronowa z pomidorami. Składniki 300 g spaghetti 250 g pieczarek 1 cebula 1 puszka pomidorów krojonych 200 ml śmietany (dałam 18%) 300 g kiełbasy 1 pomidor 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżki masła klarowanego papryka ostra natka pietruszki sól pieprz Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić na sicie. Masło rozgrzać na patelni i zeszklić na nim cebulę pokrojoną(...)naczynia żaroodpornego wyłożyć makaron, a następnie podsmażone pieczarki. Kiełbasę pokroić w plasterki , pomidora w ćwiartki i ułożyć na zapiekance. Śmietanę wymieszać z pomidorami z puszki, doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką i wlać do zapiekanki równo wylewając na jej wierzch. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C aż sos zgęstnieje. zapiekanka makaronowa z pomidorami

O kuchni z uczuciem
Sałatka meksykańska 433

zrobić dosłownie w ostatniej chwili, gdy goście są już w drodze. Polecam :) SKŁADNIKI: 1 pierś kurczaka (ok 40-50 dag) 200 g sera żółtego w kostce 1 czerwona papryka 1 puszka ananasów 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 4 łyżki majonezu duża garść orzeszków ziemnych solonych (można pominąć) sól, pieprz, słodka i ostra papryka przyprawa do kurczaka (u mnie(...)kosteczkę, posypać przyprawą, usmażyć na złoto. Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. 2. Ser żółty zetrzeć na tartce na grubszych oczkach lub pokroić w drobną kosteczkę.  3. Paprykę pokroić w kosteczkę. 4. Ananasa odsączyć z zalewy, pokroić. 5. Kukurydzę i fasolkę odsączyć z zalewy, można dodatkowo przepłukać je lekko na sitku. 6. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez, doprawić

Kto ugości moich gości?
Sałatka z kabanosem 287

jutrzejszą imprezę sylwestrową. Gwarantuję, że będzie hitem :) Przepis podpatrzyłam w grupie "Tak smacznie jak u mamy". 6 kabanosów wieprzowych puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy 1/2 czerwonej cebuli czerwona papryka 6 ogórków konserwowych 200g sera żółtego 2 ząbki czosnku 4 łyżki majonezu łyżka keczupu płaska łyżeczka słodkiej papryki sól, pieprz Czerwoną fasolę i kukurydzę osączyć na durszlaku i przelać wodą. Kabanosy(...)pokroić w plasterki, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę i ogórki pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać a czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki przełożyć do miski, doprawić do smaku. Dodać majonez i keczup, wymieszać. Odstawić do lodówki aby smaki się przegryzły

Smakołyki Asi
Forszmak 166

smakuje jeszcze lepiej. Jeśli dodacie do niego więcej płynów otrzymacie pyszną treściwą zupę. Gęsty świetnie smakuje jako gulasz z dodatkiem kaszy. 0,5kg schabu 30 dag kiełbasy 2 cebule papryka czerwona 4 ogórki kiszone 30 dag pieczarek sól, pieprz łyżeczka czerwonej słodkiej papryki 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki pszennej po kilka liści laurowych i ziarenek ziela ang. olej(...)usmażyć kiełbasę pokrojoną w półplasterki. Przełożyć do mięsa. W tym samym rondlu przesmażyć cebulę pokrojoną w piórka (w razie potrzeby dolać łyżkę oleju) i pieczarki pokrojone w plastry. Dodać paprykę pokrojoną w grubą kostkę. Następnie przełożyć do garnka usmażone mięso i kiełbasę. Całość podlać 2 szkl gorącego bulionu, wrzucić liście laurowe i ziele ang. Całość dusimy pod przykryciem aż mięso

Smakołyki Asi
Zapiekanka gyros 459

godziny przygotować obiad. Polecam, jest pyszna :) Dla 2-3 osób: 100g ryżu 2 filety z kurczaka cebula 3 ząbki czosnku 1/2 op przyprawy gyros 2-3 ogórki konserwowe czerwona papryka 200g sera żółtego 2 łyżki oleju 2 łyżki majonezu ok 1/2 szkl keczupu pikantnego natka pietruszki do posypania Ryż ugotować na sypko. Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Mięso(...)przyprawić przyprawą gyros. Na patelni rozgrzać olej, usmażyć cebulkę, dodać mięso i usmażyć. Pod koniec dodać posiekany czosnek. Ogórki i paprykę pokroić w kostkę. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami: ryż posmarować cienką warstwą majonezu, polać 1/2 keczupu, rozsypać warstwę ogórków i papryki, posypać startym serem, na to wyłożyć kurczaka, polać keczupem i posypać serem. Zapiekankę zapiekać pół godziny w temp

Smakołyki Asi
Pizza wiejska z serowym brzegiem 152

już na nią ochotę to robię ją sobie sama i dodaję takie składniki na jakie akurat przyjdzie mi ochota. Tym razem dosyć tradycyjnie, czyli kiełbaska, kabanos, papryka i pieczarki. Dla odmiany zawinęłam kawałki żółtego sera w brzeg mięciutkiego ciasta pizzy. Mniam :) Pizzę podałam na talerzu "Jesień" od Porcelany Bogucice" Ciasto: 3 szkl mąki op. suchych drożdży jajko płaska łyżeczka cukru(...)płaska łyżeczka soli łyżka oliwy szkl mleka Dodatki: kawałek kabanosa kawałek kiełbasy wiejskiej 1/2 czerwonej papryki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 pieczarki 1 cebulka 15-20 dag sera żółtego oregano/przyprawa do pizzy Ciasto: W większej misce wymieszać suche składniki. Dodać jajko, oliwę i mleko. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. odstawić na ok 1 godzinę w ciepłe miejsce aż podwoi objętość

Smakołyki Asi
Ogórki do słoików 91

pyszne ogóreczki. Będą świetną przekąską. Zaletą jest to, że można wykorzystać duże ogórki, które nie nadają się na korniszony. Przepis moja mama dostała od koleżanki. 3kg ogórków 3 czerwone papryki 25 dag cebuli 15 dag selera Zalewa 1: 7 szkl wody 3/4szkl soli Zalewa 2: 5 szkl wody 2 szkl cukru 2 szkl octu 1 torebka gorczycy 1 torebka ziela(...)Ogórki wyszorować i pokroić w duże kawałki. Papryki umyć i pokroić w kosteczkę. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zalewa 1: wodę zagotować z solą, ostudzić i zalać ogórki na 3 godziny. Zalewa 2: Z podanych składników przygotować zalewę. W słoikach układać warstwami ogórki, paprykę, cebulę i selera. Zalać zalewą i mocno zakręcić

Smakołyki Asi
QUESADILLA Z INDYKIEM LUB WOŁOWINĄ / TURKEY OR BEEF QUESADILLA 139

time for cheese. Have fun cooking! SKŁADNIKI (na 12 kawałków): 4 pszenne tortille 1 pierś kurczaka 1 stek wołowy 1 średnia cebula 1 średnia papryka żółta 1 średnia papryka czerwona 1/2 sporej cukinii 10 pieczarek 1/2 puszki kukurydzy 200 g żółtego sera, np.: gouda 100 g sera typu cheddar Guacamole: 1 1/2 awokado 1/2 cebuli 1/2 pomidora sól, pieprz, oliwa(...)niech się chociaż trochę „przegryzie” Do tej potrawy przydadzą się dwie patelnie – zdecydowanie usprawni to pracę. Na jednej patelni smażymy warzywa – po kolei – cebula, papryki, cukinia, pieczarki. Całość smażymy aż wszystkie warzywa zmiękną. Na drugiej patelni, w tym samym czasie, smażymy mięso – osobno kurczaka i wołowinę. Gdy warzywa i mięso są gotowe układamy wszystkie

Martyna Cooks
Ryż jaśminowy po tajsku 235

względu na kwiatowy aromat jaki wydziela podczas gotowania.   Składniki: - 300g ryżu jaśminowego - 3cm kawałek imbiru - 4 ząbki czosnku - chilli w płatkach (ilość według uznania) - kawałek pora - 1 czerwona papryka - 2 kapustki pak choi - 2 jajka - kilka gałązek szczypioru z cebulką - olej sezamowy – 2 łyżki - olej kokosowy – 2 łyżki - sos sojowy (do smaku) - limonka (do smaku) Ryż gotujemy(...)przepisem na opakowaniu. W woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju kokosowego, dodajemy starty na drobnej tarce imbir, pokrojony w cienkie plasterki czosnek oraz chilli w płatkach. Smażymy 2 minuty. Umytą paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Por kroimy w półplasterki. Kapustki pak choi płuczemy, białe części kroimy w paski. Do woka dorzucamy paprykę, por oraz białe części kapusty. Smażymy

mojewypiekiinietylko
Udka kurczaka faszerowane kaszą gryczaną 249

żeby nie trzeba było ją dodatkowo spinać. Składniki: 3 udka kurczaka 2 cebule 2 ząbki czosnku boczek wędzony - według własnych preferencji ½ szklanki kaszy gryczanej sól pieprz 1 liść laurowy papryka ostra i słodka oregano bazylia wykałaczki Wykonanie: Kaszę ugotować z liściem laurowym, liść usunąć z ugotowanej kaszy. Udka wyluzować, skropić oliwą, natrzeć papryką, solą i pieprzem, odstawić do lodówki(...)dodać kaszę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Udka faszerować farszem a następnie spiąć wykałaczkami. Udka ułożyć spiętą stroną do dołu w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym, posypać oregano, bazylią i papryką. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 o C. Piec pod przykryciem przez 40 minut a następnie bez przykrycia do momentu aż skórka będzie chrupiąca

Mama Gotuje
Grzyby i warzywa jesienne - podsumowanie akcji 194

sałatce, czyli kolorowa sałatka z pieczonych jarzyn autorka: ania7roz z bloga fabryka czasu ulotna Kolorowa surówka z kapusty pekińskiej autorka: Bogusia82 z bloga Bajeczna Kuchnia Zupy Zupa z grillowanej papryki, bakłażana i szpinaku z serem pleśniowym autorka: Patrycja (mikimama) z bloga Czerwień i błękit Zupa pomidorowa z pęczakiem autorka: Patrycja (mikimama) z bloga Czerwień i błękit Jesienny krem z pieczonej(...)quiche) autorka: KwartetZdrowychSmakow z bloga Kwartet Zdrowych Smaków Placki marchewkowe autorka: Gotuj zdrowo!Guten Appetit! z bloga Gotuj zdrowo!Guten Appetit! PIERŚ Z KURCZAKA Z PIECZARKAMI, CZERWONĄ FASOLĄ, CEBULĄ, PAPRYKĄ I RYŻEM.              autorka: papilionka z bloga Papilionka o wszystkim i o niczym   Pęczotto z grzybami i brukselką

Weekendy w domu i ogrodzie
Flaki (wołowe) 163

mrożonych, pokrojonych) 1 cebula 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora (białej części) 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1-2 łyżki suszonego majeranku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól, pieprz Opcjonalnie: 3/4 opakowania przyprawy do flaków (zamiast papryki, pieprzu) Zasmażka: 1 łyżka mąki 2 łyżki oleju  Rozmrożone flaki opłukać, przełożyć do garnka z wodą i podgotować około(...)oleju i przełożyć do zupy. Gotować do miękkości warzyw. Przygotować zasmażkę. Na patelni wymieszać olej z mąką i mieszając - smażyć na złoty kolor. Zasmażkę połączyć z flakami. Dodać słodką paprykę, majeranek oraz sól i pieprz do smaku. Całość podgotować kolejne kilka minut

Di gotuje
Pulpety mięsne z kukurydzą w sosie pomidorowym 116

Smaczny pomysł na obiad. Składniki: 75 dag mielonego mięsa wieprzowego 2 cebule 2 żółte papryki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki tłuszczu 1 szklanka rosołu (może być z kostki) ½ łyżeczki mielonego kminku 2 łyżeczki ostrej papryki sól do smaku pieprz do smaku 1 puszka kukurydzy mąka do panierki Wykonanie: Mięso wymieszać z pieprzem i solą do smaku, dokładnie wyrobić masę(...)Formować pulpety, obtaczać w mące i usmażyć na tłuszczu. Pulpety przełożyć do garnka, a na tym samym tłuszczu usmażyć drobno pokrojoną  cebulę i paprykę. Do tego sosu włożyć raz jeszcze pulpety, podprawić koncentratem pomidorowym, wymieszać, dodać kminek i zalać rosołem. Gotować na bardzo małym ogniu, po chwili dodać odsączoną kukurydzę, dogotować do miękkości i gotowe. Podawać z pieczywem

Tradycyjna Kuchnia
Pieczone żeberka 159

mięsa. SKŁADNIKI 1,2 kg żeberek wieprzowych 3 łyżki pikantnego ketchupu 1 łyżka musztardy 1 łyżka oliwy 3-4 liście laurowe 3-4 kulki ziela angielskiego sól, pieprz, słodka papryka (można dodać również szczyptę chilli) WYKONANIE Żeberka umyć i podzielić na mniejsze kawałki. W osobnym naczyniu przygotować marynatę: połączyć ze sobą ketchup, musztardę, oliwę, sól, pieprz i słodką paprykę. Żeberka(...)lodówki. Żeberka wyciągnąć z lodówki nieco wcześniej żeby nie były zimne i przełożyć do naczynia żaroodpornego dodając liście laurowe i ziele angielskie. Można je również posypać dodatkową porcją słodkiej papryki i przykryć pokrywę naczynia. Piekarnik nagrzać do 220°C, po czym włożyć żeberka.  Z mięsa wycieknie tłuszcz, więc ja co jakiś czas wyciągałam naczynie z piekarnika i obracałam żeberkami

Passions hobbies life
Dorada po śródziemnomorsku – soczysta, lekko pikantna, pieczona na warzywach 234

minuty. Odlewamy wodę a ziemniaki odcedzamy na sicie i dajemy im chwilkę przestygnąć.   Lekko ostudzone ziemniaki rozkładamy równą warstwą w blaszce do pieczenia, kropimy oliwą, solimy, posypujemy wędzoną papryką. Rozkładamy równomiernie pozostałe plastry szalotki i czosnku, plasterki pomidora. Posypujemy pozostałą siekaną pietruszką i pokrojonym drobno szczypiorem. Równomiernie rozkładamy kapary odsączone z zalewy. Całość jeszcze raz leciutko solimy i pieprzymy(...)wierzch ryb powinien się widocznie lekko przypiec. Podajemy od razu, gorące. Nie potrzebują żadnych innych dodatków – może poza szklanką lodowato zimnego białego wina, która przyjemnie ugasi żar pikantnej wędzonej papryki na podniebieniu. Obiecuję Wam – jeśli raz spróbujecie, będziecie do tego przepisu często wracać. SKŁADNIKI 2 średniej wielkości dorady, świeże lub mrożone, wypatroszone 600g ziemniaków (waga po obraniu) 3 pomidory drobne

Karo in the Kitchen