papryka - 32566 przepisów (strona:503/2172)

Domowa wędlina drobiowa (prasowanka) 213

Domowa wędlina drobiowa (prasowanka) Składniki: - 600g ud z kurcząt  - 500g fileta z kurczaka - 3 łyżeczki przyprawy Natura Smak John (w składzie m.in.: cebula, papryka zielona i czerwona, czosnek, pieprz czarny, curry, marchew, pasternak, papryka słodka, cebula smażona, natka pietruszki, sól, cukier) - 1 łyżeczka suszonej bazylii - 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej czerwonej papryki - 2 łyżeczki soli peklującej (u mnie: Peklosmaczek

Kuchnia co dnia
POMYSŁ NA LETNIA KOLACJĘ:GRILLOWANE WARZYWA Z SERKIEM I OLIWĄ 227

Idealny pomysł na lekką, letnia kolację- ulubione grillowane warzywa, u mnie: cukinia, bakłażan, cebula i papryka z delikatnym, kremowym kozim serkiem. Całość polana czosnkową oliwą z oliwek. Pychotka. Danie bardzo godne polecenia. Nas zauroczyło swym delikatnym, subtelnym smakiem (kto nie lubi serka koziego może dodać inny, np.owczy). Taki zestaw warzyw idealnie sprawdzi się także jako dodatek do dań grillowanych. Inspiracją(...)który świetnie się tutaj sprawdził. Składniki dla 2 osób: - mała cukinia (miałam 2, ale bardzo maleńkie) - mały bakłażan (mój był malutki) lub 1/2 większego - 1 czerwona cebula - 1/2-1 strąk papryki - serek kozi lub owczy (np.Pecorino, lub Grana Padano w małych kostkach) - oliwa z oliwek (u mnie włoska czosnkowa oliwa z oliwek) Warzywa pokroić w dość cienkie plastry (szybciej się zgrillują

Smaczne Zdrowe
Faszerowana papryka bez mięsa 185

Składniki: 1 duża papryka (moja była naprawdę ogromna) 1 woreczek ryżu naturalnego 2 łyżki oleju rzepakowego 1 średnia cukinia 1 pomidor bez skórki 2 szklanki bulionu (może być kostka) sól pieprz  bazylia ząbek czosnku   Przygotowanie : 1. Zagotuj bulion, blanszuj w nim papryki pozbawione gniazda(...)sola. 3. Na patelni uduś razem cukinię i pomidora pokrojone w kostkę. Dadaj zmiażdżony czosnek, sól i pieprz oraz bazylię. 4. Faszeruj gorące papryki i udekoruj listkami bazylii. natychmiast podawaj. Danie jest pyszne, aromatyczne, lekkie i niskokaloryczne

AZgotuj!
Pasta do chleba z fasoli, rukoli, i pieczonej papryki 165

Można ją zrobić na wiele sposobów. Na szybko lub bardziej slow. Od Ciebie zależy  czy fasole ugotujesz cierpliwie czy weźmiesz z puszki, czy paprykę  - polecam Rolnika - opieczesz sama czy weźmiesz ze słoika. Czy dodasz do środka rukolę czy natkę.  puszka białej fasoli lub ugotowanej papryka czerwona  opieczona w piekarniku(...)grillu / słoik papryk Rolnik rukola  - garść/ natka pietruszki cebula kilka sztuk oliwek czarnych 2 łyżki oliwy sól pieprz sok z cytryny  Cebulę zeszklij na niewielkiej ilości oleju. Do malaksera wrzuć wszystkie składniki i zmiksuj. Na koniec polej całość oliwą z oliwek. Jem z gorącym wiejskim chlebem

AZgotuj!
Papryka faszerowana kaszą bulgur 166

Tego obiadu dzisiaj miało nie być. Miał być makaron z sosem z pieczarkami. Ale wcale nie żałuję.  2 papryki zielone  1 żółta szklanka bulionu 3/4 szklanki kaszy bulgur marchewka pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku 1 cebula pół łyżeczki kminku  2 łyżki oleju pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego pół puszki pomidorów ( pulpa) sól pieprz cayenne ( według upodobania(...)cebulę podsmaż na oleju. Dadaj kminek, mielone ziele angielskie, sól i pieprz cayenne. Kiedy warzywa będą miękkie dodaj ugotowaną kaszę bulgur i pomidory. Mieszaj chwile gotując.  Umyj papryki i przekrój je wzdłuż. W żaroodpornym naczyniu wylej bulion połóż nafaszerowane papryki. Przykryj folią aluminiową. Piecz w 200 stopniach przez 1- 1,5 aż będzie miękka. Dekoruj kolendrą

AZgotuj!
Chrupkie warzywa stir fry z grzybami shitake 134

gdzie ja chodzę kupować.  ok 5 suszonych grzybków shitake olej sos rybny - kilka kropel sos sojowy 2 łyzki  1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej 100 gram groszku cukrowego czerwona papryka marchewka ząbek czosnku 1 cm świeżego imbiru kolendra czarny sezam papryczka chili - kawałeczek  woda z namaczania grzybków  Grzyby shitake myję i namaczam we wrzącej wodzie ok 20 minut(...)czasie marchew, imbir, czosnek i paprykę kroję w małe paseczki. W woku rozgrzewam łyżkę oleju i zaczynam krótkie smażenia od marchewki, potem papryka, imbir, groszek, czosnek, sosy, na koniec pokrojone w paseczki grzyby. Smażę kilka chwil.   Teraz w wodzie w której moczyły się grzyby rozprowadzam skrobię i zalewam warzywa.  Mieszam aż sos zgęstnieje. Wykładam na talerz

AZgotuj!
Ratatouille na ciepło wg Apetycznej panny Dahl 175

Zapisałam się do akcji gotuj z panną Dahl. Przeglądałam, zaznaczałam, czytałam.   Wybrałam ratatouille bo powodów było kilka. Na straganach jest mnóstwo bakłażanów, pomidorów, cukinii, papryki. Drugi powód: że można na zimno, na ciepło, w kanapkę z grzanką, bułką, chlebem, z ryżem. Więc danie jest uniwersalne.  po 2 pokrojone w kostkę bakłażany, cukinie, cebule,  czerwone papryki 4 duże(...)dużym rondlu o  dość grubym dnie rozgrzej resztę oliwy i włóż cebulę, czosnek i nasiona kolendry. Podsmażaj na małym ogniu, ok 4 minuty, aż sie zeszklą. Dodaj papryki i duś na małym ogniu przez kolejne 10 minut. Dołóż pomidory i duś kolejne 15 minut. Na koniec dodaj zrumienione bakłażany o cukinie. Dopraw do smaku

AZgotuj!
Leczo z kluskami wątrobianymi 211

Składniki: 180 g fasolki szparagowej 850 g cukinia (żółta, zielona) 290 g pieczarek 2 czerwone papryki 2 czerwone cebule 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz szczypta imbiru puszka pomidorów bez skórki sos sojowy ciemny - do smaku 2 listki laurowe 4-5 ziarenek ziela angielskiego 4 kostki bulionu rosołowego  Gaździnka warzy papryka słodka i ostra 2 łyżeczki cukru Kluseczki(...)bułki tartej jajko sól, pieprz Przygotowanie: Warzywa umyć i osuszyć. Pokroić w kostkę, paski, ćwiartki.. Do garnka wlać 2-3 łyżki oleju. Podsmażyć pieczarki z cebulą, następnie dodać paprykę i cukinię. Smażyć 5-8 min mieszając. Przyprawić,wlać pomidory z puszki i odrobinę wody (tak równo z linią warzyw). Dusić do miękkości. Wątróbkę zmielić, dodać do niej żółtko, sól

Gaździnka warzy
Sałatka z fasolki szparagowej, cieciorki i podsmażanego ryżu 204

fety - 2 garści fasolki szparagowej - 2 szklanki ugotowanej cieciorki/z puszki - 1 szklanka oliwek - 1 pomidor - 1 cebula - 1 woreczek ryżu (u mnie brązowy) - 1 łyżeczka zielonego pesto - sól, pieprz, papryka słodka, chili cayenne, bazylia, czosnek staropolski - olej rzepakowy Ugotuj ryż zgodnie z opakowaniem. Fasolkę szparagową ugotuj i pokrój na mniejsze kawałki. Oliwki przekrój na pół, pomidora pokrój w kostkę. Cebulę(...)pokrój w drobną kostkę, rozgrzej 3 łyżki oleju na patelni. W misce wymieszaj pomidora, fasolkę, cieciorkę, pokruszoną fetę i pesto wymieszane z 2 łyżkami oleju. Całość dopraw solą, pieprzem, papryką słodką i chili cayenne. Sałatkę włóż do lodówki. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć bazylię, paprykę słodką, chili cayenne i czosnek staropolski. Po chwili dodaj cebulę i podsmażaj, aż się zeszkli. Następnie

Corner With Recipes
Diabelskie jajka 222

stoły :). Diabelskie jajka Składniki: - 6 jajek ugotowanych na twardo - 3 łyżki majonezu - 3 łyżeczki musztardy Dijon - 1 łyżka soku z cytryny - 1 plaster boczku - sól, pieprz, bazylia czosnek granulowany, papryka ostra - papryka słodka do posypania Jajka przekrój wzdłuż na pół. Żółtka wyjmij i przełóż do miski. Do żółtek dodaj majonez, musztardę, sok z cytryny i pokrojony w kostkę boczek. Dopraw(...)solą, pieprzem i przyprawami. Dokładnie wymieszaj, najlepiej do kremowej konsystencji. Przygotowaną masą wypełnij białka, posyp papryką słodką

Corner With Recipes
Pasta z fasoli – wegetariański smalec 252

pierwszy raz znalazłam ją na kultowej, wegańskiej Jadłonomii , gdzie znajdziecie kilka wersji takiego „smalcu”. Przepis u mnie ewoluuwał i wzbogacił się o rozmaryn, czosnek i wędzoną paprykę. Okazało się również, że pasta ma znacznie lepszą konsystencję i smak dzięki użyciu oleju kokosowego. I taką wersję podaję, choć bez modyfikacji jest także smaczna. Pasta z fasoli najlepiej smakuje(...)gałązki rozmarynu (lub pół łyżeczki suszonego) 1 łyżka sosu sojowego 1 ząbek czosnku 1 i 1/2 łyżeczki suszonego majeranku 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku (można pominąć) 1/3 łyżeczki słodkiej, wędzonej papryki (można pominąć, ale nada świetnego posmaku wędzonki) sól morska grubo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Cebule oraz jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę

Poezja smaku
Grillowane filety z kurczaka z truskawkami 193

zajmie 10 minut :) Składniki na 2 porcje: na podstawie przepisu ze strony Kwestia Smaku 2 filety z kurczaka sól, pieprz 2 łyżki z oliwy świeży rozmaryn 1/4 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki sok z połowy limonki Filety z kurczaka, przekroić na pół. Rozbić. Posypać solą i pieprzem. W miseczce wymieszać oliwę ze słodką i ostrą papryką, pokrojonym rozmarynem

Moja Galeria Smaku
Gulasz z dynią 150

syte danie. Takim właśnie jest gulasz z dynią. Mięso wołowe, dynia, pomidory i ziemniaki duszone w czerwonym winie i bulionie warzywnym z dodatkiem aromatycznych przypraw: kurkumy, kuminu oraz ostrej papryki. Składniki na 2-3 porcje: 500-550 g wołowiny na gulasz 500 g dyni (waga przed obraniem) 3 ziemniaki 3 pomidory, sparzone, obrane ze skórki 150 ml czerwonego wytrawnego wina(...)bulionu warzywnego 1 cebula 3 ząbki czosnku duża szczypta kuminu duża szczypta kurkumy 1/2 łyżeczki ostrej papryki natka pietruszki 1. Cebulę i czosnek posiekać. W dużym garnku rozgrzać 1 łyżkę oleju. Zeszklić cebulę z czosnkiem. 2. Dodać kumin, kurkumę i ostra paprykę. Wymieszać. 3. Dodać pokrojone w kostkę mięso. Smażyć kilka minut. Zalać winem. 4. Dynię obrać, pozbawić pestek, pokroić

Moja Galeria Smaku
Krem pomidorowo-gruszkowy 183

pomarańczową, teraz czas na kolejną wariację na temat zupy pomidorowej, tym razem jest to wersja z dodatkiem gruszki. Zupa ta jest zaskakująco dobra, trochę słodkawa, ale jednocześnie czuć ostrość papryki. Dodatkiem do zupy jest podsmażona pierś kurczaka. Koniecznie do wypróbowania, kiedy cieszymy się sezonem na pomidory i gruszki. Składniki: na podstawie przepisu z magazynu Kocioł 5 pomidorów 4 gruszki(...)filet z kurczaka 500 ml bulionu drobiowego 2 łyżki masła bazylia mielona ostra papryka sól, pieprz Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić na kawałki. Gruszki obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na kawałki. W garnku rozgrzać masło, wrzucić gruszki i smażyć kilka minut, aż zmiękną. Dodać pomidory, bulion, bazylię, paprykę, sól i pieprz. Gotować na wolnym ogniu przez

Moja Galeria Smaku
Zupa curry z soczewicą 133

przyszłych mam, gdyż dostarcza organizmowi kwas foliowy. W tej zupie soczewicy towarzyszą cukinia, marchewka, pietruszka i pomidory. Cudnego aromatu zupie nadają przyprawy: curry, garam masala, bazylia i ostra papryka. Składniki: z przepisu z bloga Dietetycznie w kuchni 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 cukinia (ok.170 g) 80 g soczewicy czerwonej 1 puszka pomidorów 2 ziarenka ziela(...)angielskiego 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka suszonej bazylii 1/3 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki garam masala 1 łyżeczka soli świeżo mielony pieprz 1 łyżeczka oliwy 1. Marchewkę i pietruszkę obrać, pokroić w plasterki. Zagotować 1 litr wody, dodać warzywa i ziarenka angielskie. Gotować na małym ogniu przez 10 minut. 2. Cebulę i czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę

Moja Galeria Smaku