Składniki: 1 kg obranej i pokrojonej w szerokie plastry zielonej cukinii 1/4 kalarepy pokrojonej w kostkę 0,5 litra bulionu warzywnego 2 łyżki oleju szczypta ostrej papryki łyżeczka słodkiej papryki łyżka soku z cytryny skórka z 1/2 cytryny 1/2 szklanki mleka kokosowego (np. z tego przepisu) do dekoracji - liście kalarepy, pietruszka, nasiona chia lub czarny sezam sól, pieprz Przygotowanie(...)Kalarepę i cukinię podsmaż w dużym garnku na oleju. 2. Po kilku minutach zalej warzywa bulionem. Duś pod przykryciem do miękkości. 3. Dopraw papryką, solą i pieprzem. Następnie zdejmij z ognia, dodaj sok i skórkę z cytryny, zblenduj na gładki krem. Dodaj mleko kokosowe (żeby się nie zważyło, najpierw wymieszaj je w szklance z 2-3 łyżkami zupy) i ponownie
Powiedz dietom nieudźca z indyka (można dać wołowinę lub karkówkę, gęsinę, pokroić w drobne kawałeczki) 6 dużych cebul (pokroić w piórka) 0,5 główki czosnku (nie żałować czosnku) słodka papryka sól pieprz listonic_name = "Pierekaczewnik z indykiem (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "1 szkl wody (ciepłej) 0,5 kostki drożdży 1 łyżka mąki 1 łyżka cukru 1kg mąki 1 szkl(...)udźca z indyka (można dać wołowinę lub karkówkę, gęsinę, pokroić w drobne kawałeczki) 6 dużych cebul (pokroić w piórka) 0,5 główki czosnku (nie żałować czosnku) słodka papryka sól pieprz " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Kroimy mięso na drobne kawałeczki. Obieramy cebulę i kroimy w piórka. Obieramy czosnek i siekamy na drobne kawałeczki. Posypujemy wszystko papryką, solą i pieprzem. Mieszamy
CoolinarniePLCzas zrobić zapasy na zimę, by chociaż trochę stały się wspomnieniem lata. Dzisiaj polecam przepis na sałatkę z ogórkiem selerem i papryką. Robiona pierwszy raz przeze mnie, ale wypróbowałam i polecam. SKŁADNIKI : 2 kg. ogórków 2 czerwone duże papryki 1 duży seler 4 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki soli Zalewa: 3 szklanki wody 2 niepełne szklanki octu 2 niepełne szklanki(...)cukru Wszystko zagotować WYKONANIE Ogórki płuczemy , nie obieramy ze skórki, kroimy w plastry , jak na mizerię. Paprykę kroimy drobno ( ja zszatkowałam). Seler obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki. Wszystkie warzywa mieszamy ze sobą i zalewamy wodą wymieszaną z solą. Zostawiamy na 3 godziny. Potem odcedzamy. Warzywa wkładamy do słoików i zalewamy wcześniej przygotowana zalewą. Pasteryzujemy
W kuchennym oknie EwySkładniki: 2 podwójne piersi z kurczaka, puszka brzoskwiń, 2 średnie cebule, 4 ząbki czosnku, zielona papryka, czerwona papryka, 1 kostka rosołowa, łyżka estragonu, 1 łyżka ziół prowansalskich, 1 łyżka tymianku, 1 łyżka curry, 1 łyżka cynamonu, 2 łyżki sosu słodko- kwaśnego chili, sól, pieprz, łyżka mąki tłuszcz do smażenia. Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka kroimy w kostkę. Estragon, zioła prowansalskie(...)tymianek i curry mieszamy w miseczce. Ziołami obsypujemy kurczaka. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w paseczki, czosnek kroimy w plasterki. Brzoskwinie kroimy w kostkę, zalewę zostawiamy. Warzywa podsmażamy na patelni około 15 minut, żeby warzywa zmiękły. Przekładamy do garnka. Kurczaka podsmażamy aż się ładnie zrumieni. Dokładamy go do warzyw. Kurczaka z warzywami zalewamy zalewą pozostałą po brzoskwiniach oraz dwiema szklankami
Pobite gary BarbarySkładniki: 40 dag makaronu świderki, 20 dag wędzonego łososia, 1 żółta papryka, 1 czerwona papryka, 3 pomidory, 6 łyżek majonezu, 6 łyżeczek chrzanu, sól, pieprz. Sposób przygotowania: Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Przepłukać zimną wodą. Łososia pokroić na mniejsze kawałki. Paprykę, pomidory pokroić w kostkę. Składniki sałatki wymieszać z majonezem i chrzanem. Doprawić do smaku solą i pieprzem
Pobite gary BarbarySkładniki: 2 piersi z kurczaka, 2 czerwone papryki, 20 dag makaronu (u mnie świderki), 2 duże cebule, 8 ogórków konserwowych, puszka kukurydzy, tłuszcz do smażenia; marynata do kurczaka: łyżka przyprawy maggi w płynie, łyżka przyprawy do drobiu, łyżka oleju, łyżka mąki ziemniaczanej, łyżka słodkiej papryki; sos: 3 łyżki majonezu, 3 łyżki śmietany 18%, 3 łyżki ziół prowansalskich(...)marynujemy w marynacie min. 2 godziny. Mięso podsmażamy na patelni na złoty kolor. Odstawiamy do ostygnięcia. Makaron gotujemy al. Dente. Cebulę kroimy w piórka, ogórki kroimy w półplasterki a paprykę w paski. Kukurydzę odcedzamy z zalewy. Wszystkie składniki sosu mieszamy w miseczce. Wszystkie składniki mieszamy z sosem. Schładzamy w lodówce
Pobite gary BarbarySkładniki: 1,5 szklanki ryżu, 1 kg mielonego, 1 cukinia, 1 duża zielona papryka, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 3 jajka, szklanka bulionu (może być z kostki), 200 ml śmietany kremówki, 2 kulki mozarelli (każda po 125 g), łyżka tymianku, łyżka oregano, sól, pieprz, tłuszcz do wysmarowania naczynia, tłuszcz do smażenia, 2 łyżki tartej bułki. Sposób przygotowania: Ryż(...)mieszamy z pokrojoną w kostkę cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na patelni do czasu aż mięso straci surowiznę. Mielone wykładamy równomiernie na ryż. Paprykę kroimy w kostkę. Cukinię myjemy i razem ze skórką ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cukinię mieszamy z papryką i wykładamy na warstwę mięsa. W osobnym naczyniu mieszamy śmietanę
Pobite gary BarbarySkładniki: * sałata lodowa * zielona papryka * żółta papryka * puszka kukurydzy * oliwki zielone (150 g) * ogórek wężowy * 2 pęczki szczypiorku * słoiczek cebulki konserwowej * sos sałatkowy (najlepiej grecki) Sposób przyrządzania: Sałatę myjemy, rwiemy na kawałki. Papryki kroimy w podłużne paski, kukurydzę odsączamy. Oliwki przekrawamy na pół. Ogórek myjemy i kroimy w półplasterki. Szczypiorek drobno siekamy. Sos przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Wszystkie składniki
Pobite gary BarbarySKŁADNIKI 300 g surowego łososia skórka z 1/2 limonki 1/6 papryki żółtej 1/6 papryki zielonej 1/6 papryki czerwonej 1/3 pęczka natki pietruszki 1 łyżka słodko- pikantnego sosu chilli TaoTao 1 łyżka soku z limonki sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE Rybę drobno posiekaj. Warzywa dokładnie umyj i również bardzo drobno posiekaj. Sparz skórkę z limonki i zetrzyj na tarce
ClauditteMissCookingpokrojonymi w cząstki pomidorkami. Wszystko razem delikatnie wymieszać. Podawać z dipem. dip: 200 g twarożku śmietankowego kilka łyżek jogurtu naturalnego 2 niewielkie dymki ze szczypiorem 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki sól do smaku Twarożek rozetrzeć widelcem, połączyć z jogurtem w takiej ilości, aby powstał odpowiedniej gęstości dip. Szczypiorek w raz z dymką posiekać, dodać do twarożku. Przyprawić solą i słodką(...)papryką, dobrze wymieszać. Jeśli ktoś ma ochotę na pikantniejszą wersję, może dodać również odrobinę ostrej papryki. Lubicie sałatki z makaronem
Codzienna kuchnia niecodziennanadzieję, że pozytywnie zaskoczy mnie smakiem. Zrobiłam kilka słoików z bazylią i kilka z rozmarynem. Zobaczymy! SKŁADNIKI: 2 kg. mięsistych(paprykowych) pomidorów kilkanaście pomidorków koktajlowych 2-3 papryki zielone lub żółte około 10 ogórków gruntowych 2-3 cebule kilka gałązek rozmarynu, bazylii ZALEWA: 4 szkl. wody 1 szkl. octu 10% 1 szkl. cukru 2-3 łyżki octu winnego(...)kilka ziaren ziela angielskiego 10 k kulek pieprzu czarnego WYKONANIE: Pomidory kroimy na połówki lub ćwiartki, wkładamy ciasno na dno słoików, cebulę kroimy w piórka, kładziemy na pomidory, paprykę kroimy w paski, przelewamy wrzątkiem i dodajemy warstwę do słoika, ogórki kroimy w półcentymetrowe kawałki, pokrywamy paprykę, na wierzch sałatki dodajemy pomidorki koktajlowe, gałązkę rozmarynu lub bazylię, letnią zalewą wlewamy
Kuchnia Beatytylko od święta ale przygotowuję je również na kolację czy też na obiad. Do brokuła idealnie pasują czerwone warzywa i ser. Tym razem wybrała pomidory i paprykę oraz fetę. Całość oprószyłam znaną chyba wszystkim czarnuszką, którą osobiście uwielbiam i to nie tylko w sałatkach ... Brokułowa sałatka z fetą i czarnuszką SKŁADNIKI : 1 większy brokuł 3-4 pomidory 1 papryka(...)osolonej wodzie, wyciągamy do zimnej wody i odcedzamy, dzielimy na małe różyczki i przekładamy do miski. Pomidory myjemy, kroimy na księżyce, dodajemy do brokuła i delikatnie mieszamy. Paprykę czerwoną myjemy, oczyszczamy z nasion i kroimy w kostkę, dodajemy do pozostałych warzyw. Na wierzch posypujemy pokrojony w kosteczkę ser feta, delikatnie mieszamy - posypujemy całość czarnuszką i podajemy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiBardzo pyszna sałatka, która zawdzięcza swój charakterystyczny smak dodatkowi w postaci selera i papryki. Ogórki można robić na wiele sposobów, dziś proponuję taką wariację :). Przygotowanie nie jest skomplikowane ani zbyt czasochłonne, warto spróbować, polecam! 2 kg ogórków 1,5 kg papryki 1,5 kg cebuli 1,5 dużego selera Zalewa 1 1,5 szklanki soli - sól rozpuścić w wodzie(...)wody Zalewa 2 2 szklanki wody - wszystkie składniki zagotować 2 szklanki octu 3 szklanki cukru Ogórki pokroić w ósemki (nie obierać), paprykę w paski, seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystko włożyć do zalewy 1 na godzinę. Po godzinie sałatkę odcedzić i zalać gorącą zalewą 2. Wszystko wymieszać, nałożyć do słoików i pasteryzować ok. 7 minut
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniedołączyć do akcji Burgranda :) Kotleciki z ciecierzycy goszczą na moim stole dosyć często. Za każdym razem staram się przyrządzić w inny sposób. Tym razem tajemniczym składnikiem jest wędzona papryka, którą znalazłam w sklepie całkiem niedawno. Jakiś czas temu natknęłam się na nią w którymś przepisie Jadłonomii, ale do dzisiaj nie mogę sobie przypomnieć w którym.. Jednak kiedy zobaczyłam(...)aromatu. Kotleciki z ciecierzycy Czego potrzebujemy? - 300g ciecierzycy - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - łyżka oleju - pęczek pietruszki - starta skórka z ćwiartki cytryny - łyżeczka wędzonej papryki - sól - pieprz - pół szklanki sezamu - 3 łyżki mąki kukurydzianej Przygotowanie: 1. Ciecierzycę należy dzień wcześniej namoczyć, dzięki temu podwoi ona swoją objętość. Najlepiej zostawić
two broke sistersSkładniki: 1/2 szklanki kaszy kuskus 1 paprykę czerwoną 1 puszkę groszku pęczek szczypiorku dużą garść rukoli 1 mały jogurt naturalny 2 łyżki majonezu 1/2 łyżeczki papryki mielonej ostrej sól, pieprz do smaku Wykonanie: Kaszę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, odstawiamy do wystygnięcia. Paprykę myjemy usuwamy nasiona, kroimy w kostkę. Groszek odcedzamy z zalewy, szczypiorek kroimy w grubsze kawałki wraz
kgwjanczewo