śmietany 120g masła 1 jajko szczypta proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżka wody Nadzienie: 400g szynki wieprzowej 1 duża cebula 2 mięsiste pomidory sól pieprz 1 łyżeczka czerwonej papryki 1 łyżeczka oregano 2 ząbki czosnku szczypta kuminu pęczek natki pietruszki oliwa do smażenia 2 jajka ugotowane na twardo 3 łyżki oliwek 2 łyżki rodzynków 1 żółtko 1 łyżka suszonego
Obiad gotowySkładniki: 1 dynia hokkaido (ok 1kg)* 1 marchew 1 korzeń pietruszki ok 700ml bulionu warzywnego 1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem szczypta mielonego imbiru 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki sól pieprz 3 łyżki oleju rzepakowego do podania: 4 łyżki tartego parmezanu 4 łyżki śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego prażone pestki (słonecznik, dynia, sezam) olej dyniowy Dynię wydrążyć, obrać
Obiad gotowyżeberek wieprzowych 2 łyżki miodu 2 łyżki oleju rzepakowego 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku 100ml piwa 1 łyżka słodkiej wędzonej papryki szczypta chili pieprz świeżo mielony kilka gałązek świeżego tymianku Żeberka pokroić na kawałki, żeby w każdym była kostka. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Składniki
Obiad gotowybyły inne: z razowym pieczywem, kawałkami pieczonego mięsa, omletem i koniecznie z czymś zielonym, choć nie musiało to wcale mieć zielonego koloru, chodzi ogólnie o warzywa - plastry karmelizowanej marchewki, papryka, rzodkiewka, awokado lub nawet garść rukoli. Czasem brałam do pracy naleśnik z masłem orzechowym i kremem czekoladowym, zwinięty w rulonik świetnie się trzyma w ręku:) Innym razem były to słoiki
Obiad gotowypasta z awokado. Jedno z najbardziej znanych dań kuchni meksykańskiej. Odmian guacamole jest bardzo dużo, wszystko zależy od dodatków, a mogą nimi być pomidory, pietruszka i kolendra, cebula, papryka. Bazę natomiast stanowi awokado. Pasta świetnie sprawdza jako dodatek do wrapów, tacos, burrito i również świetnie smakuje wyjadana z miseczki nachosami. Moja rada: guacamole przygotowuje się bardzo szybko
Obiad gotowykapusty 1 cebula 100g chorizo* 2 łyżki smalcu gęsiego 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka majeranku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 0,5 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki sól pieprz świeżo mielony natka pietruszki kwaśna śmietana Warzywa obrać, opłukać. Marchew pokroić w półplasterki, ziemniaki w kostkę, seler w krótką zapałkę. Kapustę grubo poszatkować. Cebule pokroić w kostkę
Obiad gotowykilka gałązek tymianku i rozmarynu 50g zimnego masła olej do wysmarowania formy oliwa marynata: 1 łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka słodkiej papryki szczypta curry pieprz świeżo mielony 2 łyżeczki tymianku Przygotować marynatę: czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z pozostałymi składnikami i natrzeć kurczaka. Przykryć folią i odstawić do lodówki na 12 godzin
Obiad gotowyprzyrządzić na wiele sposobów. Klasyczne schabowe, pieczeń, roladki albo bitki. Roladki z nadzieniem są na tyle uniwersalne, że w zależności od nadzienia mogą smakować inaczej: z pieczarkami, z papryką, ze szpinakiem, z kiszonym ogórkiem. Tym razem wybrałam klasyczne nadzienie z mozzarelli i suszonych pomidorów. Podałam je z kaszą orkiszową i warzywami. Pyszny mieliśmy obiad;) Składniki: 8 kotletów ze schabu
Obiad gotowyPrzez 40 minut pieczemy przykryte folią aluminiową, ostatnie 10 minut przypiekamy udka z góry. Do tego podałam pyszne, tłuczone ziemniaczki i buraczki z chrzanem. Kwaskowej nuty dodała marynowana papryka z własnej spiżarni. Po długim, zimowym spacerze obiad idealny
Kulinarne przemyslenianaczyniu. Na patelni roztopić masło, wrzucić cebulę pokrojoną w piórka, lekko podsmażyć. Piersi kurze umyć, osuszyć, pokroić w średniej wielkości kawałki. Włożyć mięso do miski i obsypać solą, pieprzem, papryką słodką w proszku, chilli, imbirem,cynamonem. Dokładnie wymieszać, żeby przyprawy doszły do każdego kawałka mięska. Wrzucić mięso do cebuli i smażyć aż mięso straci kolor surowizny. Wlać wodę, dodać pokrojoną
Kuchnia Pokoleńniestety żadnego grzybka w lesie nie znajdę i pocieszam się równie smacznymi pieczarkami 😊 Składniki: pieczarki 300 g, jajko 1 szt, zioła prowansalskie 1/4 łyżeczki, papryka słodka 1 łyżeczka, pieprz do smaku, sol do smaku, m ą ka pszenna 1,5 łyżki, bułka tarta do obtaczania, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Pieczarki myjemy (nie obieramy), Usuwamy korzonki
kulinarne odsłony patirzepakowy 1/4 szklanki, mięso mielone drobiowe 30 dag, warzywa mrożone na patelnię 1 opakowanie, sok pomidorowy 300 ml, ząbki czosnku 5 sztuk, kucharek 1 łyżka, ryż ugotowany 100 gram/woreczek, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, cebula 2 sztuki, ogórki konserwowe 4 sztuki, jogurt naturalny 380 ml, sos ziołowo-czosnkowy 2 opakowania na oleju zeszklić pokrojoną cebulę, dodać
W Mojej Kuchni Lubięzrazów: 1,5 kg karczku wieprzowego (10 plastrów karkówki wieprzowej) 10 plastrów boczku wędzonego 5 ogórków kiszonych musztarda dobrej jakości (patrz na skład!) smalec do smażenia czosnek granulowany papryka w proszku sól himalajska pieprz mielony Karkówkę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Mięso pokroić na plastry grubości ok 1,5 cm a następnie rozbić tłuczkiem na cienkie plastry uważając
Ola la LCHFkażda kiszonka. Szczególnie o tej porze roku. Robi się go bardzo prosto. Kapustę pekińską kroimy i wsypujemy do miski. Przygotowujemy pastę zrobioną z sosu sojowego zmieszanego ze sproszkowaną ostrą papryką. Jak ktoś chce to może część zastąpić słodką, ale jednak musi to być ostre. Nacieramy kapustę pastą i upychamy do słoików. Ja swoje otworzyłem chyba po 3 miesiącach, ale pewnie
Kryzysowa Książka Kucharskapieczone Przygotuj łyżkę, woreczek do pieczenia z klipsem, miskę, naczynie żaroodporne, nóż i deskę do krojenia. Przygotuj składniki: 1 kg podudzi z kurczaka, suszone pomidory, sól, pieprz mielony, czerwoną paprykę, chili, czosnek suszony, cebulę suszoną, cukier trzcinowy, imbir, olej. Kurczaka oczyść, umyj i osusz. Suszone pomidory bardzo drobno posiekaj. W miseczce wymieszaj suszone pomidory, olej i wszystkie przyprawy. Powstałą pastą
blog.moje-pasje.info