papryka - 32566 przepisów (strona:1125/2172)

Stir-fry z zielonymi strączkami groszku. 197

Stir-fry with green peas. Składniki. 30 dag groszek cukrowy 0,5 cukinia 0,5 papryka czerwona 0,5 ogórek świeży 1 cebula 0,5 por część biała 3 ząbki czosnek 5 pomidorki koktajlowe 10 dag makaron chow mein noodles 10 dag sos  boemboe olej do smażenia sól Wykonanie. Cebulę, czosnek,  por , paprykę pokroić w paski, przesmażyć

Kulinarny karnet Christophera
Carpaccio z ogórka. 238

Carpaccio with cucumber. Składniki. 2 ogórki małosolne 3 łyżki oleju arachidowego 1 łyżka octu winnego 1 ząbek czosnku ostra papryka-szczypta 1 łyżka listków bazylii gałązka koperku 50 g łososia wędzonego 1 łyżeczka soku z cytryny sol, pieprz Wykonanie. Ogórki małosolne, najlepiej dwudniowe, pokroić w cienkie plasterki. Ułożyć na talerzu. Utrzeć ocet ze zmiażdżonym czosnkiem ,papryką i posiekaną bazylią oraz

Kulinarny karnet Christophera
Tażin z indykiem i daktylami. 197

zalać ciepłą wodą i pozostawić  w zakręconym słoiku 3 dni. Składniki :1 kiszona cytryna30 dag pierś z indyka  pokrojona w grubą kostkę2 cebule 1 mała cukinia 2 papryki ( zielona i czerwona) 1 świeży ogórek 2 szt. marchew10 szt daktyle  garść rodzynki10 ząbków obranego czosnkuprzyprawa ras-el-hanout, harisa 1/2 szklanki bulionu z drobiuodrobinę oliwy z oliwekżadnych innych(...)układamy gwieździście przy brzegu naczynia. Między cytryny i w pozostałe wolne miejsca układamy cebulę. Następna warstwa to  plasterki cukinii. Posypujemy przyprawami. Następnie układamy na przemian ogórek z paprykami i znowu przyprawa. Teraz tak samo marchewka i i przyprawa. Na górze układamy czosnek i rozsypujemy daktyle i rodzynki. Podlewamy bulionem. Nakrywamy kominem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika

Kulinarny karnet Christophera
Rolada z ciasta francuskiego z botwiną. 165

Składniki. 2 płaty ciasta francuskiego 2 pęczki botwiny (500g) 1 cebula 150 g sera feta 100 g orzechów włoskich 125 g masła 3 łyżki oliwy 2 jaja 1 łyżeczka papryki różowej sól, pieprz 1 żółtko do posmarowania 1 łyżka sezamu białego 1 łyżka sezamu czarnego. Wykonanie. Jeżeli ciasto mamy zamrożone ,to odmrozić. Botwinę umytą, oczyszczoną drobno pokroić. Fetę rozdrobnić(...)łyżkach masła z oliwą dusić posiekaną cebulę z posiekanymi orzechami. Dodać botwinę ,dusić jeszcze 2 minuty. Ostudzić. Dodać 1 jajko, ser, paprykę, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Jeden płat ciasta posmarować stopionym masłem ,nałożyć drugi i rozwałkować. Na ciasto wyłożyć masę z botwiną i zrolować roladę. Wierzch posmarować żółtkiem i posypać dekoracyjnie sezamem. Roladę piec w temp.200 stop

Kulinarny karnet Christophera
Hit ostatnich dni - polecam zielone gazpacho. 199

Green gazpacho-hit in recent days. Doskonała zupka na letnie obiadki. Składniki. 1 duży ogórek 30 dag winogron zielonych 0,5 szt.  papryki białej 1 pajdka chleba ½ melona żółtego 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwki z orzeszków ziemnych 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżka pistacji pieprz Wykonanie. ¾ ogórka pokroić i zmiksować z połówkami winogron na krem. Połowę pokrojonego melona(...)chlebek dodać do kremu ogórkowego i zmiksować. Dodać zmiażdżony czosnek ,ocet ryżowy lub winny i pieprz. Paprykę pokroić w paseczki i dodać do mieszaniny . Resztę ogórka pokroić w plasterki, ćwiartki. Również resztę melona pokroić w kostkę i dodać do zupki, otrzymaliśmy ładne, zielone gazpacho. Kilka winogron przekroić na pół i zdjąć skórkę. Obrane pistacje posiekać. Gazpacho nałożyć do miseczek, dodać

Kulinarny karnet Christophera
Słoneczna sałatka z boczkiem i smażonymi kaparami. 233

Salad with bacon and fried capers. Składniki. 1/2 główki sałaty lodowej 1/4 kapusty pekińskiej 1 papryka żółta 5 pomidorków żółtych 20 dag boczku wędzonego 1 słoik kaparów 3 łyżki oleju Sos. 300 ml jogurtu 2 łyżki majonezu 1 łyżka sosu chilli słodko pikantnego  sól, pieprz Wykonanie. Boczek pokroić w paseczki i wysmażyć. Na dobrze rozgrzanym oleju smażyć kapary(...)się rozwiną. Sałatę lodową pokroić w dosyć duże kawałki , a kapustę pekińską drobniej i zmieszać. Połowę zieleniny wyłożyć do naczynia, posypać paskami papryki i częścią boczku. Przykryć resztą sałat, posypać boczkiem i ułożyć ósemki żółtych pomidorków. Całość posypać kaparami. Składniki sosu wymieszać i podać do sałatki

Kulinarny karnet Christophera
Bakłażan z kabanosem i figą 179

Eggplant with kabanos and figs Składniki. 1 bakłażan 1 zielony pomidor 0,5 papryka czerwona 2 kabanosy wieprzowe 1 łyżeczka ketchup 1 cebula 2 łyżki majonez 1 świeża figa 10 dag mozzarella sól pieprz czarny chilli oliwa z oliwek aceto balsamico di Modena Wykonanie. Bakłażana pokroić na plastry, posolić, odstawić na 30 minut. Zielony pomidor, paprykę, cebulę i kabanosy, pokroić

Kulinarny karnet Christophera
Roladki z kurczaka z pasztetem w boczku 355

Roulade of chicken with pate Składniki 2 piersi z kurczaka 8  dag pasztet 6 plasterków boczku sól pieprz papryka Wykonanie. Filety z piersi kurczaka rozklepać przez folię. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Na każdy filet położyć po 4 dag. pasztetu i zwinąć jak de volailla. Każdą roladkę zawinąć w plasterki boczku. Na czas pieczenia, boczek spiąć wykałaczkami. Wstawić

Kulinarny karnet Christophera
Kanaryjskie ziemniaki czyli pomarszczone z sosem mojo 211

Canarian mojo potatoes Składniki. 15 ziemniaków małych 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżeczki soli morskiej Sos mojo. 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka kminku rzymskiego 1/3 szklanki oliwy z oliwek 2 łyżki octu winnego 1 łyżka wody gorącej Wykonanie. Piekarnik rozgrzać do 210 stopni. Umyte, osuszone ziemniaki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i polać oliwą.Potrząsnąć naczyniem(...)morską i wstawić do piekarnika. Piec 25-30 minut ,aż ziemniaki staną się złotobrązowe i lekko pomarszczone. W czasie pieczenia ziemniaki dwa razy przemieszać. Przygotować mojo. Czosnek, kminek i paprykę miksować 1 minutkę. Stopniowo wlewać oliwkę ciągle miksując. Wlać ocet i wodę i jeszcze minutę miksować Upieczone ziemniaki podawać gorące z sosem mojo

Kulinarny karnet Christophera
Flaki 191

Składniki: bulion wołowy lub drobiowy np. na skrzydle i szyjce z indyka wywar z warzyw np. marchew, pietruszka, por, cebula, czosnek, seler flaki (najlepiej nie mrożone) pieczarki papryka sól, pieprz liść laurowy majeranek koperek lub natka pietruszki Flaki czyścimy pod bieżącą wodą i obgotowujemy. Zmieniamy wodę, znów doprowadzamy do wrzenia i drugi raz wymieniamy wodę. Po takim zabiegu zniknie nieprzyjemny(...)flaków. Dodajemy sól i pieprz. Z pozostałych warzyw i mięsa część można pokroić i dodać do gotowej zupy. Flaki gotujemy jeszcze pół godziny, zazwyczaj dodaję jeszcze pokrojone pieczarki i paprykę oraz sporą garść suszonego majeranku. Dolewamy odpowiednią ilość wody by zupa nie była zbyt tłusta. Dodatkowo zakwaszam sokiem pomidorowym. Podaję posypaną natką pietruszki lub koperkiem. Najlepiej smakuje z pieczywem

prawdziwe jedzenie
17 dań, które przygotujesz w jednym garnku! 2721

Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorachDuszone warzywa śródziemnomorskieDuszone warzywa z włoskim serem mozzarellaGulasz warzywny z cukinią, papryką, cebulą i pomidoramiGulasz z żółtej fasolki szparagowej w pomidorachKalafior z cukinią w pomidorach z oregano i chilli z cayenne na kuskusieKurczak z cukinią i zieloną papryką w pomidorachLeczoOgórkowa na skrzydełkach z dymkąPieczarkowa z kuskusemPieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynemPolędwiczka wieprzowa z marchewką

Moja smaczna kuchnia
Grillowany filet z indyka w sezamie z makaronem sojowym smażonym z warzywami po chińsku 226

łyżki sezamu 100 gram makaronu sojowego, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy aż zmięknie (około 5 minut) pół kalafiora, dzielimy na różyczki marchewka, kroimy w paski o długości około 3 cm papryka, kroimy w paski o długości około 3 cm pół puszki groszku nać pietruszki/ cebula dymka 3-4 łyżki sosu słodko-kwaśnego (może być Tao-Tao bądź inny tego typu, dość(...)odstawiamy by "odpoczął" na minimum 5 minut po grillowaniu, następnie kroimy na skos w plastry. Makaron sojowy smażony z warzywamiW woku rozgrzewamy olej sezamowy, smażymy na nim marchewkę oraz paprykę, pokrojone w paski. Następnie dodajemy różyczki kalafiora i całość dusimy kilka minut. Dodajemy sos słodko kwaśny oraz sos sojowy. Dokładnie mieszamy by nic nie przywarło. Gdy warzywa zmiękną dodajemy groszek

Mango Papaja
Bakłażan zapiekany z wołowiną i warzywami 170

najbardziej pospolitych warzyw typu pomidor nie musiałam się długo zastanawiać i spontanicznie powstał dzisiejszy przepis.  SKŁADNIKI: średniej wielkości bakłażan 100g chudej wołowiny 1 duży pomidor  1/2 dużej papryki 1 mała cebulka  3 gałązki natki pietruszki  pieprz sól zioła prowansalskie przyprawa curry łyżka oliwy z oliwek PRZYGOTOWANIE: Bakłażana przekroić na pół i wydrążyć za pomocą noża(...)patelni rozgrzać oliwę Cebulę drobno pokroić i wrzucić na patelnię, aby się zeszkliła Do cebuli dodać pokrojoną drobno wołowinę Kiedy wołowina podsmaży się dodać pokrojoną w kostkę paprykę, pomidora, miąższ z bakłażana oraz 2 posiekane gałązki natki pietruszki Doprawić podanymi przyprawami według uznania Dusić całość pod przykryciem przez około 15 minut, następnie zdjąć pokrywkę i poczekać aż odparuje nadmiar płynu

peanutbuttermonster
Szybko, zdrowo, ekspresowo, czyli kolejny posiłek "w biegu" 1539

pewno sobie nie zaszkodzimy, a wręcz przeciwnie- pomożemy i urozmaicimy naszą dietę. SKŁADNIKI: 150g piersi z kurczaka 250g mrożonej mieszanki warzywnej(ziemniaki, brokuły, marchew, fasolka szparagowa, fasola czerwona, kukurydza, papryka, cebula) łyżka oliwy z oliwek koperek suszony pieprz sól czosnkowa estragon papryka słodka majeranek  imbir PRZYGOTOWANIE: Pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałki Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy kawałki

peanutbuttermonster