kolorowym pieprzem. Następnie z mas serowych uformować kuleczki o wielkości dużego orzecha włoskiego. Potem kuleczki oprószyć lub obtoczyć w dodatkach. Ja użyłam czarnego i białego sezamu, słodkiej mielonej papryki, przyprawy suszone pomidory z czonkiem i bazylią oraz świeżo zmielonego kolorowego pieprzu. Kuleczki ułożyć na talerzu wyłożonym listkami sałaty i można podawać
Monia miesza i gotujetwarożek śmietankowy,roszponka,pomidor,sól do smaku,grubo mielony pieprz do smaku.Ryba:około pół kg filetów z łososia,3 łyżki soku z cytryny,sól do smaku,pół łyżeczki słodkiej papryki,duża szczypta ostrej papryki,1/3 łyżeczki suszonej mięty,1/3 łyżeczki suszonego oregano,4 łyżki oleju.Dodatkowo: olej do przesmarowania patelni.Przygotować marynatę z przypraw, soli, soku z cytryny i oleju
Codzienna kuchnia niecodziennałososia wędzonego 4 rozgniecione żółtka 1 łyżeczka koperku kilka kropli soku z cytryny sól i pieprz do smaku 1 łyżka jogurtu naturalnego Farsz sałatkowy: 4 rozgniecione żółtka 1/6 czerwonej papryki 0,5 szt małej czerwonej cebuli 2 łyżki kukurydzy 1 łyżka majonezu 0,5 łyżeczki ketchupu 0,5 łyżeczki musztardy sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Jaja ugotować, ostudzić(...)razem z drobno posiekaną natką pietruszki wrzucić do jednej miski i wymieszać. Farsz łososiowy: Łososia pokroić w kosteczkę i wymieszać z posiekanym koperkiem. Dodać pozostałe składniki, wymieszać. Farsz Sałatkowy: Paprykę pokroić w kostkę, cebulkę w jeszcze drobniejszą kosteczkę. Połączyć z kukurydzą i pozostałymi składnikami. Wymieszać
cooklifeByła już empanada z kurczakiem czas na empanada z sardynkami!Składniki i farszu:2 puszki sardynek w sosie pomidorowym1 papryka zielona (może być również czerwona)1 cebula czerwona1 pomidor średniej wielkościpęczek świeżej kolendry2 kostki knorr (może być rybny, może również i drobiowy!)1 łyżka koncentratu pomidorowegopół puszki groszku zielonego (może być więcej, kwestia smaku)pół puszki kukurydzy (również może być(...)więcej)łyżka lub dwie oliwy lub olejuPrzygotowanie farszu:Warzywa: cebulę, paprykę, pomidory kroimy w kosteczkę. Kolendrę siekamy drobno.Dodajemy sardynki i wszystko dokładnie mieszamy.W średniej wielkości garnku rozgrzewamy oliwę lub olej. Na rozgrzany olej/ oliwę wrzucamy przygotowane wcześniej składniki i dodajemy 2 kostki knorr.Mieszamy!Jeszcze łyżka koncentratu pomidorowego.Na ogniu farsz trzymamy żeby go tylko podsmażyć, dlatego czas
Smaki Brazyliigotowy czas na część dla mięsożerców. Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, solimy, marynujemy startym czosnkiem i kuminem, skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie kroimy w kostkę paprykę zieloną, cebulę czerwoną. Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojone kawałki kurczaka i podsmażamy pod przykrywką. Następnie wrzucamy skrojoną cebulę i paprykę oraz dodajemy łyżkę lub dwie koncentratu pomidorowego. Dusimy około
Smaki Brazyliiżywnością.Fasolę czarną (paczka o wadze 400 g) zamoczyliśmy na 30 minut. Nie ma potrzeby moczyć jej dłużej, to nie nasz polski jasiek:-).Poza fasolą potrzebujemy:- 1 czerwoną paprykę- garść świeżej kolendry- 2 czerwone małe cebule- koncentrat pomidorowy- olej- kumin- 2 kostki rosołowe- liście laurowe- 2 ząbki czosnki- kawałek kiełbasy i boczku (wielkość kawałka zależy od gustu).Paprykę
Smaki Brazyliisoli.Opcjonalnie. Możemy dodać również pół kilo kopyta wołu (słynne mocoto) pokrojonego w kawałki.Niestety w Polsce ciężko jest kupić tą część wołu, chyba że mamy znajomego rzeźnika.Bierzemy paprykę zieloną, paprykę czerwoną, 2 cebule, 2 łyżki kuminu.Wszystko miksujemy.Teraz czas na obsmażenie i gotowanie. Potrzebujemy jak największego garnka, którego dno przykrywamy olejem. Czekamy aż olej się rozgrzeje i wkładamy przygotowane
Smaki Brazyliikawałek golenia wołowego- 1 mostka wołowego- 4 ziemniaki niewielkie- 3 marchewki- 3 buraki- kawałek dyni (niewielki i opcjonalnie)- 2 średnie cebule czerwone- 2 ząbki czosnku- 1 duża czerwona papryka- opakowanie kolendry świeżej- 2 duże łyżki kuminu- 4 łyżki octu białego (może być mniej jeśli nie lubimy)- 2 kostki knorr bulionu wołowego- sól do smaku- 2 łyżki ekstraktu pomidorowego- olejPrzygotowanie:Kroimy(...)przykrył dno garnka. Na rozgrzany olej kładziemy mięso do przesmażenia. Wrzucamy kostki bulionu wołowego. Mieszamy łyżką drewnianą, aby mięso nie przywarło do dna garnka.Kroimy w drobną kostkę cebulę i paprykę oraz kolendrę. Mieszamy aż do momentu, gdy mięso lekko się nam podsmaży.Dodajemy gorącą wodę, aby przykryła mięso i warzywa. Czas na pozostałe warzywa.Jako pierwsze dodajemy skrojone w drobną kostkę
Smaki BrazyliiKolejna sałatka na kolejne leniwe niedzielne popołudnie.Składniki na 2 osoby:- dwie garści rukoli- 1 papryka zielona- 2 średnie czerwone pomidory- 4 jajkaSkładniki sosu:- 2 łyżki oliwy- 1 łyżka octu balsamicznego z modeny- sól wg uznania- 3 małe łyżeczki mioduNa dno salaterki ułożyć rukolę a jako drugą warstwę pokrojone w okręgi pomidory i paprykę. Wskazówka, oczyśćmy pomidory z pestek, zdaniem
Smaki Brazyliipodsmażamy cebulę skrojoną w kostkę i dodajemy 3 kostki rosołowe.Następnie do garnka wkładamy mięso i obsmażamy przewracając kilkakrotnie. Po kilku minutach dodajemy 2 łyżki koncentratu pomidorowego, pół czerwonej papryki skrojonej w kostkę oraz posiekaną garść świeżej mięty.Zalewamy gorącą wodą mięso a także dodajemy sok z wyciśniętej cytryny. Przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy ok. 40 minut na wysokim ogniu
Smaki Brazyliiinspiracji wybrałam najprostszy sposób przygotowania. Składniki:- 2 zamrożone ogony langusty (280g) - ok. 120g masła (najlepiej sklarowane)- czosnek w płatkach- 2 łyżki soku z cytryny- sól- biały pieprz- szczypta słodkiej papryki- koperek (świeży lub mrożony) Langustę rozmrozić. Nożycami naciąć powłokę z dwóch stron i usunąć ją, aby dostać się do mięsa. Lekko podważyć przy skorupce, aby mięso po upieczeniu łatwiej odchodziło(...)Przygotować sos. Wymieszać – roztopione masło, zmielony czosnek, sól, biały pieprz i szczyptę słodkiej papryki. Przygotowane ogony, każdy osobno, ułożyć na folii aluminiowej (błyszczącą stroną folii do wewnątrz - porady), polać kilkoma łyżkami sosu (resztę zużyjemy do upieczonej langusty). Folię zawinąć i wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 225ºC. Pieczemy 12 minut, nie dłużej. Po upieczeniu, do pozostałego sosu dodajemy posiekany
mojewypiekiinietylkooczywiście w granicach zdrowego rozsądku – zawsze się udają i za każdym razem są niepowtarzalne. Tak, jak proponowana sałatka z tortelloni. Składniki: - 2 opakowania tortelloni z dowolnym nadzieniem- mała czerwona papryka- 1 pomidor (obrany)- 3 ząbki czosnku- pęczek szczypiorku- 1 puszka kukurydzy- czerwona cebula- olej sezamowy- 1,5 łyżki soku z cytryny- pieprz kolorowy- sól Tortelloni gotujemy we wrzącej, posolonej(...)wodzie ok. 6 minut. Odcedzamy. Po lekkim przestygnięciu dodajemy pozostałe składniki. Paprykę i pomidora kroimy w niedużą kostkę, w drobną kostkę czosnek, siekamy szczypiorek, dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę oraz cienko pokrojoną w talarki czerwoną cebulę (użyłam szatkownicy). Wszystko doprawiamy solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem, skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny oraz olejem sezamowym – delikatnie mieszamy.Kolejną zaletą sałatki
mojewypiekiinietylkoSposobów na przyrządzenie piersi drobiowych jest wiele, a ten który Wam zaproponuje, mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu. Składniki: - piersi drobioweSkładniki marynaty:- ciemny sos sojowy- czosnek- wędzona papryka w proszku- płatki chilli- świeżo zmielony pieprz kolorowy- olej sezamowy- sok z cytryny Dzień wcześniej piersi drobiowe skrapiamy sosem sojowym, sokiem z cytryny i olejem sezamowym. Posypujemy przyprawami – czosnkiem, wędzoną(...)papryką, chilli i świeżo zmielonym pieprzem. Dokładnie mięso nacieramy powstałą marynatą, i zamknięte odstawiamy na noc do lodówki. Na drugi dzień przygotowujemy papier do pieczenia. Wycinamy odpowiednio duże kawałki, aby można mięso zawinąć. Na każdym kawałku kładziemy porcję mięsa, dodajemy podzieloną na wszystkie marynatę. Zawijamy i zszywamy, ze wszystkich stron, zszywaczem biurowym. Patelnię rozgrzewamy, bez dodatku tłuszczu, kładziemy porcje, przykrywamy
mojewypiekiinietylkolubię testować nowe smaki, przygotowałam kotlety wieprzowe w sosie kokosowym. Składniki: - 4 kotlety schabowe (ok. 600g)- 1 puszka mleka kokosowego (400ml)- sól morska- świeżo mielony pieprz (grubo)- papryka wędzona w proszku- chilli w płatkach- trochę świeżego koperku- olej kokosowy- mąka pszenna Umyte mięso ususzyłam papierowym ręcznikiem. Lekko rozbiłam, każdy kotlet przekroiłam na połowę. Wyszło 8 porcji(...)Posypałam świeżo zmielonym pieprzem (dałam sporo), chilli w płatkach i papryką wędzoną. Oprószyłam z obu stron mąką pszenną, a jej nadmiar usunęłam. Na patelni rozgrzałam olej kokosowy, położyłam kotlety i smażyłam do zrumienienia. Przełożyłam na talerz, a na patelnię położyłam następną porcję. Gdy kolejne zostały obsmażone, włożyłam ponownie wszystkie na patelnię (sos, który był na talerzu, też wlałam). Zmniejszyłam temperaturę
mojewypiekiinietylkotrzykrotnie zwiększa swoją objętość. Weźcie to pod uwagę zabierając się do przyrządzania sałatki z kaszy kuskus. Składniki: - ok. 1,5 szklanki kuskus- 1/3 ogórka szklarniowego- 250g pomidorków koktajlowych- ½ żółtej papryki- pęczek szczypiorku- 2 ząbki czosnku- skórka starta z 1 cytryny- sok z połowy cytryny- sól- pieprz- olej z orzechów włoskich Zagotować w czajniku wodę. Odmierzyć pożądaną ilość kaszy, wsypać(...)sięgać ok. 1 cm powyżej kaszy). Przykryć pokrywką i odstawić na ok. 8 -10 minut. Zdjąć pokrywkę i widelcem rozpulchnić kaszę, przełożyć do miski. Pokroić w kostkę obranego ogórka, paprykę, czosnek. Pomidorki koktajlowe pokroić na ćwiartki, posiekać szczypiorek. Wszystkie składniki dodać do kaszy (nie trzeba czekać, aż ostygnie). Dokładnie umyć i wyparzyć cytrynę, zetrzeć z niej skórkę i dodać wraz
mojewypiekiinietylko