papryka - 32566 przepisów (strona:1112/2172)

Kurczak z mleka - pieczony 222

znów zapomnę..Taki kurczak był naprawdę pyszny.. 4 udka , pałki  2 ząbki czosnku1 łyżka musztardy rosyjskiej Develey1/2 szkl.mlekasólprzyprawa do kurczaka Knorr3 łyżki mąki1 łyżeczka papryki słodkiej1/2 łyżeczki curryMleko wymieszać z solą , przyprawą , musztardą i czosnkiem.Kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, następnie włożyć do mleka i odstawić na kilka godzin do lodówki.[ u mnie kurczak marynowany był(...)misce Tupperware].Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, u mnie była to blaszka z siatką i oliwy nie dawałam.Mąkę wymieszać z papryką i curry .Obtoczyć wyjętego i osączonego z mleka kurczaka.Ułożyć kurczaka i piec 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 190-200 stopni. W połowie pieczenia kurczaka obrócić i piec do zrumienienia

Moje domowe kucharzenie
Kurczak słodko - kwaśny 458

soku brzoskwiniowego z puszki4 łyżki ketchupu1 łyżeczka cukru*2 łyżeczki octu ryżowego lub winnego*1 papryczka chilli (opcjonalnie)1 łyżka oleju1 łyżka sosu sojowego1 łyżeczka mielonego imbiru1/2 łyżeczki słodkiej papryki+do podania: ryż basmatiCZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY1. Cebulę kroimy w piórka, ananasy i brzoskwinie w kostkę, papryczkę w krążki (pestki wyrzucamy!). W garnku rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy cebulę(...)smażymy do zeszklenia (2-3 minuty). Dodajemy papryczkę, ketchup, dokładnie mieszamy. Wlewamy sok brzoskwiniowy i ananasowy, dodajemy sos sojowy, imbir i słodką paprykę. Gotujemy 5 minut, po czym wrzucamy brzoskwinię i ananas. Doprawiamy octem i cukrem i gotujemy jeszcze 5 minut.2. Piersi z kurczaka dokładnie myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Nacieramy solą i pieprzem, dokładnie obtaczamy w mące ziemniaczanej

Tajskie smaki
Idealnie upieczona pierś kaczki z sosem żurawinowym i zapiekanymi ziemniaczkami 552

gram piersi kaczki- są to 2 piersigrubo zmielony pieprzsól gruboziarnista szklanka żurawiny świeżej 2 łyżki nalewki z aronii/żurawiny/maliny 4 ziemniaki 1 marchewka 1 upieczony burakdwie łyżki mioduszczypta papryki słodkiej, chili oraz majeranku i tymianku  Pieczona pierś kaczki Piersi kaczki myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym i nacinamy na skórze na skos. Następnie na suchej patelni smażymy pierś kaczki najpierw(...)się rozpadnie. Doprawiamy szczyptą soli, pieprzu oraz miodem. Dusimy jeszcze 1-2 minuty.Zapiekane ziemniaczkiZiemniaki gotujemy w mundurkach przez 15 minut, następnie studzimy i kroimy w ćwiartki. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką, chili, majerankiem i tymiankiem. Dodajemy łyżkę tłuszczu wytopionego ze smażenia piersi kaczki i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 minut (można równocześnie

Mango Papaja
Gęś po polsku w kapuście 185

Polish goose in the ovenSkładniki.2 nogi gęsi50 dag kapusty kiszonej2 ząbki czosnku1 cebula1 papryka zielona2 pomidory1 łyżeczka kminku1 łyżka  majeranku1 łyżeczka mąkisól5 dag smalcu5 dag boczku wędzonego100ml śmietany1 łyżka natki pietruszkiWykonanie.Mięso opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem  i majerankiem. Odstawić na 1 godzinę, najlepiej na noc.Kapustę pokroić, przełożyć do  rondla,  zalać(...)gorącą wodą, dodać kminek  i gotować do miękkości. Czosnek, cebulę, paprykę i pomidor (bez skórki ) pokroić w kostkę. Boczek w paseczki.Nogi gęsi obsmażyć na smalcu. Zdjąć z patelni i przesmażyć warzywa  i boczek, dusić parę minut.Do naczynia z pokrywką, przełożyć warzywa z boczkiem, dodać obsmażone gęsie nogi, podlać odrobiną  wody i wstawić do piekarnika na 2 godziny

Kulinarny karnet Christophera
KLOPSIKI ALA MEETBOLSY 149

szynki2 jaja3-4 czubate łyżki kaszki mannysól, pieprzpapryka słodka1 cebulakostka rosołowa cielęcaliść laurowyziele angielskieprzecier pomidorowyśmietankakoperekWykonanie:Mięso mielimy przez maszynkę wraz z cebulą.Do zmielonego mięsa dodajemy jajka, sól, pieprz, paprykę oraz kaszkę manną.Całość wyrabiamy. Mokrymi rękoma formujemy małe klopsiki i wrzucamy na gotującą wodę z kostką rosołową, liściem laurowym oraz zielem angielskim. Gotujemy ok 1/2 h na małym ogniu

Walijskie Pichcenie
SOS MAJONEZOWO-KETCHUPOWO-CZOSNKOWY 143

ketchupem, dla nadania delikatności dodaję jeszcze jogurt grecki, gdyż nie lubię ciężkich sosów na bazie samego majonezu. Po wymieszaniu dodaje posiekany drobniutko ząbek czosnku. Doprawiam całość odrobiną ostrej papryki. Mieszam i odstawiam do lodówki w celu "przegryzienia się" składników

Walijskie Pichcenie
KIEŁBASA Z CZERWONĄ FASOLĄ 183

Składniki:7-8 cienkich paróweczek1 cebula czerwona1 puszka fasoli czerwonej1 puszka pomidorów krojonych bez skóry  koncentrat pomidorowy1 ząbek czosnkupapryka ostra, pieprz, sól, papryka słodka, Wykonanie:Cebulę kroimy na drobne kawałki, podsmażamy, parówki obieramy z folii, kroimy w półksiężyce dorzucamy do cebuli. Fasolę wsypujemy na sitko, płuczemy. Fasolę, pomidory, przecier wrzucamy do garnka i wstawiamy na mały ogień

Walijskie Pichcenie
SMAŻONA MORTADELA 189

papryka2 jajkabułka tartaWykonanie jest tak oczywiste, że nie potrzeba pisać, ale żeby stało się za dość:))Mortadekę kroimy w plastry, maczamy z obu stron z jajku rozkłóconym ze słodką papryką i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy do zrumienienia na oleju.Podajemy jako danie obiadowe z mizeriązasmażaną marchewką...Ja serwuję jeszcze na kotleciki z mortadeli jajko sadzone i obiad gotowy

Walijskie Pichcenie
KARKÓWKA Z KAPUSTĄ 211

karkówki05 kg kiszonej kapusty2 marchewki2 cebuleliść laurowyziele angielskisólprzyprawa do karkówkiodrobina czosnku w proszkuostra paprykaolej do smażenia mięsaWykonanie:Karkówkę kroimy na plastry, oprószamy przyprawą do karkówki, czosnkiem, ostrą papryką. Podsmażamy na oleju z dwóch stron, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na tym samym oleju podsmażamy cebulę, oraz poszatkowaną na drobnych oczkach marchewkę. Przekładamy do naczynia z mięsem. Na całość nakładamy poszatkowaną kapustę

Walijskie Pichcenie
SMAŻONE PIECZARKI 185

chrupiącym kotlecikiem stanowią super połączenie :)Składniki:25 dkg pieczarek1 cebulapoł czerwonej paprykisólpieprznatka pietruszkiolejWykonanie:Cebulę szatkujemy, podsmażamy na oleju.Pieczarki obieramy, kroimy w cienkie plasterki lub w kostkę dodajemy do cebuli, paprykę czerwoną (dodaję dla kontrastu kolorystycznego) i smażymy do miękkości warzyw. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, posypujemy obficie natką pietruszki

Walijskie Pichcenie
BIGOS Z PORA 299

kawałki i gotujemy na półtwardo w lekko osolonej wodzie. Teraz wystarczy tylko połączyć: podsmażony por, podsmażoną wędlinę i ugotowaną fasolkę. Całość podlewamy delikatnie wodą, doprawiamy solą, pieprzem, papryką. Dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy na małym ogniu ok 20 minut.Zjadamy z pieczywem lub... bez... jak kto lubi

Walijskie Pichcenie
SEROWA Z MIĘSEM MIELONYM 205

nasze ulubione)- ja miałam ementaler bez dodatkówziele angielskieliść laurowykoperekWykonanie:Cebulę i pora kroimy w kostkę, podsmażamy na łyżce oleju na patelni, rozdrabniając mięso widelcem. Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną ostrej papryki. Jeśli wydzielił nam się jakikolwiek tłuszcz - odlewamy go.Gotujemy bulion - do wody wrzucamy marchew, pietruszkę, seler, ziele angielskie, liść laurowy, odrobinę solimy (ew. dodajemy 1 kostkę rosołową, chociaż ja staram się

Walijskie Pichcenie
PEKIŃSKI BIGOS CZYLI BIGOS Z PEKINKI 174

pekińskiej2 kiełbasy podwawelskie lub inna wędlinka zalegająca w lodówcepomidory w puszce lub przecier pomidorowy1 marchew 30 dkg pieczarekcebula lub 1 porsól liść laurowyziele angielskiepieprz papryka słodka i ostrakoper Wykonanie:Kapustę szatkujemy, następnie wlewamy około szklanki wrzątku i gotujemy.Marchew obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę  kroimy w kostkę. Razem(...)marchewką i pokrojonymi pieczarkami podsmażamy na patelni, dorzucamy pokrojoną w kostkę kiełbasę.Całość smażymy ok 15minut.Następnie dorzucamy wszystko do kapusty, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy,sól,paprykę, pomidory lub przecier pomidorowy i  dusimy pod przykryciem ok 25 minut. Ponieważ kapusta pekińska po ugotowaniu jest bardzo delikatna w smaku, dość mocno przyprawiam bigos. Całość na zakończenie posypuję koperkiem . Podajemy

Walijskie Pichcenie
SCHAB W POMIDORACH 251

mące i smażymy na mocno rozgrzanym oleju z obu stron. Przekładamy do rondelka. Na tej samej patelni podsmażamy cebulę podzieloną w piórka i   drobno pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, lekko solimy i układamy na mięsie. Następnie podsmażamy pokrojone w plasterki pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem i wykładamy na cebulę.Sos: bulion mieszamy z przecierem i bazylią

Walijskie Pichcenie
SMAŻONE KLOPSIKI Z INDYKA 156

bazyliasól, pieprzodrobina słodkiej paprykiolej do smażeniaWykonanie:Mięso z indyka mielimy razem z cebulą, przekładamy do miski.Dokładamy namoczoną wcześniej a teraz odciśniętą bułkę,posiekaną bazylię.Wbijamy jajko.Przyprawiamy solą,pieprzem,papryką.Wyrabiamy dokładnie, aby masa się połączyła.Formujemy niezbyt duże klopsiki.Smażymy z każdej strony na złoty kolor.A poniżej cały obiadowy zestaw z młodymi ziemniaczkami, zasmażaną marchewką (przepis TUTAJ

Walijskie Pichcenie