papryka - 32566 przepisów (strona:1120/2172)

Sałatka z tortellini i cieciorką 326

składniki* opakowanie 250 g tortellini z szynką lub mięsem* 1 puszka cieciorki konserwowej* 1 puszka groszku konserwowego* mały słoiczek papryki konserwowej* 1 słoik marchewki konserwowej* 4 łyżki majonezu* 1 łyżka ostrej musztardy* sól, pieprzSposób wykonaniaUgotować tortellini według przepisu na opakowaniu. Warzywa odsączyć z zalewy, paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wrzucić do miski, dodać majonez wymieszany z musztardą i wszystko

Mix smaku
Parówki z mikrofali 238

składniki dla 2 osób* 6 parówek* 1 nieduża papryka* 2 małe ogórki konserwowe* 1 cebulka* 15 dag żółtego seraSposób wykonaniaParówki obrać z osłonek, przekroić wzdłuż i na pół. Ułożyć na talerzach. Paprykę oczyścić, pokroić w cienkie paseczki i ułożyć na parówkach. Ogórki pokroić w cienkie plasterki, a cebulkę w półplasterki i również ułożyć na parówkach.Ser zetrzeć na tarce

Mix smaku
Łazanki z kapustą i mięsem 225

składniki* 2 udka z kurczaka lub 500 g mięsa wieprzowego (tym razem kurczak)* 500 g kapusty białej* 1 marchewka* sól, pieprz, vegeta* pieprz ziołowy* papryka słodka mielona* tymianek* przyprawa do zup w płynie* kminek mielony* 1/2 opakowania makaronu łazanki (250 g)Sposób wykonaniaUdka, marchewkę i kapustę włożyć do garnka, zalać zimną wodą, dodać łyżeczkę vegety, nieco soli i pieprzu(...)lekko podsmażyć, następnie dodać kapustę, wymieszać z mięsem, podlać odrobiną wywaru, dodać 1/2 łyżeczki tymianku, 1/4 łyżeczki kminku mielonego, 2 łyżeczki przyprawy do zup w płynie, 1 łyżeczkę papryki słodkiej mielonej, 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego i 1 łyżeczkę vegety, chwilę poddusić, a następnie doprawić do smaku solą i pieprzem, ewentualnie pozostałymi przyprawami. Mięso z kapustą nie może być suche dlatego

Mix smaku
Śledzie w sosie tatarskim 352

śledziowych solonych* 4 ogórki konserwowe* 1 słoiczek marynowanych grzybów leśnych lub pieczarek* 2 małe cebulki* 4 łyżki majonezu* 3 łyżki jogurtu greckiego kub śmietany 18%* sól, pieprz, mielona słodka papryka* ocet ryżowy   Sposób wykonaniaFilety śledziowe, namoczyć w wodzie przez 1-2 godziny, wyjąć, osuszyć i pokroić w paseczki. Cebulę, ogórki i grzyby pokroić w drobną kostkę. wszystko przełożyć(...)salaterki lub innego naczynia, dodać majonez i jogurt ( można zwiększyć lub zmniejszyć ilość według własnego uznania), dodać ok. 1/2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej, doprawić solą pieprzem i octem ryżowym lub winnym, wymieszać i odstawić do lodówki do schłodzenia

Mix smaku
Pad Thai 178

woku odbywa się bardzo szybko. Także rozgrzewamy woka na maxa I smażymy!Na 4 porcje:1 łyżka oleju roślinnegoOk 100g makaronu ryżowego ugotowanego wg instrukcji na opakowaniu0.5 czerwonej papryki pokrojonej w sporą kostkę0.5 chili drobno posiekanej2-3 dymki pokrojone w drobne kawaleczki3 ząbki drobno posiekanego czosnku200g kiełków fasoli mung1/3 sałaty lodowej pokrojonej w paskiGarść suszonych krewetek (opcjonalnie)150g krewetek (świeżych(...)masła orzechowegoDo rozgrzanego woka wlewamy olej I po chwili gdy olej prawie dymi wrzucamy czosnek I chili. Mieszamy I dodajemy białą część dymki. Przez chwile smażymy ciągle mieszając. Dodajemy paprykę I kiełki. Po minucie dodajemy sałatę I suszone krewetki. Po chwili dodajemy świeże krewetki I smażymy przez kolejne 2-3 minuty. Dodajemy ugotowany makaron. Na tym etapie dodajemy reszte dymki

Kulinarna rozmowa
Paella 197

dań, o których napiszę w innych postach. Składniki:300 g ryżu arborio,4-6 udek kurczaka,100 g kiełbasy chorizo,200 g krewetek (oczyszczonych),200 g muli,1 czerwona papryka,6 ząbków czosnku,1 średni cebula,szczypta szafranu,400 g pomidorow z puszki,1 cytryna,600 ml bulionu warzywnego,sól morska, pieprz,oliwa,dymka,natka pietruszkiNa dużej patelni rozgrzewamy oliwę(...)Następnie wrzucamy chorizo oraz kurczaka. Smażymy 8 minut, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz paprykę. Dosypujemy czosnek i całość smażymy 10 min.Dodajemy ryż, przesmażamy go na patelni 2 min i zalewamy bulionem. Doprawiamy solą i pieprzem. Cały czas mieszamy tak około 15-18 minut.Wlewamy pomidory z puszki ( w sezonie świeże) dodajemy krewetki oraz mule.Całość dusimy około 10 minut

Kulinarna rozmowa
Curry z mleczkiem kokosowym 165

łyżkaCynamon 1 łyżkaImbir 1 łyżeczkaKardamon 1 łyżeczkaKolendra kilka ziarenKurkuma 1 łyżkaLiść laurowy 1 liśćGoździki 3 sztukiMleko kokosowe cała puszka 400 ml,Chilli (możecie pominąć, jeśli mają jeść dzieci),Papryka słodka 1 łyżeczkaPapryka ostra 1 łyżeczkaSól do smaku (na sam koniec)Mięso (najlepiej cielęcina lub baranina, ale może byc też wolowina)Pomidory w puszce,Czosnek,Cebulka,Jeden ziemniak, Oliwa 1 łyżka

Kulinarna rozmowa
Mini pizze z salami, oliwkami, papryką i brokułem 189

mleka,60 ml wody,dwie szczypty cukru,szczypta soli.dodatki:1/2 puszki pomidorów z bazylią,2 łyżki ketchupu Develey, ok. 24 plasterków salami,50 g żółtego sera,1/2 czerwonej papryki,kilka czarnych oliwek,kilka różyczek brokuła. Przygotowanie:Ciasto: W rondelku podgrzewamy mleko, tak by było letnie. Dodajemy pokruszone drożdże i cukier. Mieszamy do rozpuszczenia się składników. Do miski wsypujemy najpierw(...)Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim ciasto. Pomidory miksujemy blenderem, dodajemy ketchup. Takim sosem polewamy ciasto. Posypujemy startym żółtym serem. Układamy plasterki salami, posypujemy pokrojoną papryką czerwoną i oliwkami czarnymi. Różyczki brokuła obgotowujmy wcześniej ok. 2 minut. Układamy na pizzach. Pieczemy ok. 17 minut

Aga w kuchni
Sałatka obiadowa z serem feta i olejem z pestek dyni + współpraca z Biooil 307

puszki kukurydzy ser feta3 łyżki oleju z pestek dyni Biooil3 łyżki soku z cytrynysól, pieprz 1. Przygotowujemy warzywa. Kapustę pekińską drobno siekamy. Ogórka kroimy w półplastry, pomidora również, paprykę na kawałki (ja obrałam ją ze skóry). 2. Ser feta kroimy w drobną kostkę, szczypiorek siekamy. Wraz z kukurydzą dodajemy do przygotowanych warzyw. 3. W osobnym naczyniu przygotowujemy sos: olej

Szefowa kuchni
Omlet z pomidorami 144

jest to dla Was najważniejszy posiłek dnia?Składniki (na jeden omlet) :pół pomidora2 dosyć spore jajaszczypta soliłyżka zimnej wody1 łyżka masłaDodatki:1 łyżeczka posiekanej czerwonej papryczki chillipół łyżeczki papryki w proszku (słodkiej bądź ostrej)garstka startego żółtego sera bądź kilka kostek sera feta, pokruszonegoświeżo zmielony czarny pieprzświeża bazylia/mięta/szczypiorek/natka pietruszkiPrzygotowanie:Wbić do miseczki jajka, posolić, dodać łyżkę wody. Papryczkę(...)powinna być przyklejona.Co jakiś czas odstawiać na ogień i powtarzać czynność. Omlet będzie szybko się puszył.Kiedy cała masa będzie już prawie ścięta, ale wierzch wciąż wilgotny, dodać paprykę w proszku i  dowolny ser. Złożyć omlet na pół przy pomocy łopatki ( jeśli się porwie, to nic nie szkodzi), zsunąć na talerz.Posypać pieprzem i dowolnymi dodatkami. Podawać gorący!Mmmm

Gotowanie to kochanie
Krzepiąca zupa 165

litra bulionu drobiowo -warzywnego1 pomidor pokrojony w słupki1/2 szklanki kaszy jaglanej (suchej)1 łyżka szczypiorkugarść posiekanej natki pietruszkisól, pieprz, 1 łyżeczka kurkumy, 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, 1/3 łyżeczki papryki ostrej w proszku(...)olej i wrzuć masło, niech się rozpuści. Na małym ogniu zeszklij cebulę i czosnek. Wrzuć mięso mielone, rozdrobnij łopatką i dokładnie obsmaż. Dodaj przyprawy : sól, pieprz, kurkumę, kmin i paprykę, wymieszaj i podsmażaj jeszcze 2 minuty. Dodaj kukurydzę i smaż przez chwilę. Następnie wrzuć marchewkę, po chwili ziemniaki, a na końcu cukinię. Wlej bulion, przykryj garnek i zostaw

Gotowanie to kochanie
Gulasz wołowy 200

jest znakomitym dodatkiem do makaronu, pieczonych ziemniaków..jest również pyszny da solo z chlebem.Składniki* ok. 60-70 dkg mięsa wołowego b/k* 4 cebule* 1 czubata łyżka mielonej słodkiej papryki* 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego kolorowego* 3 łyżki oleju* 1 czubata łyżka masłaestragon Skworcuprzyprawa do wołowiny-mąka pszenna graham 1850 Młyn KopytowaEtapy przygotowaniaMięso umyć, pokroić w dość dużą kostkę lub paski(...)olej, partiami smażyć mięso do zrumienienie - nie kłaść naraz zbyt dużo aby ładnie się rumieniło. Zrumienione przekładać do rondla. Gdy całe jest już usmażone, na patelnię wkładamy masło, wsypujemy paprykę i mieszamy aby nieco rozpuściła się w tłuszczu, dodajemy cebulę i smażymy mieszając, aż się nieco zrumieni. Dolewamy jeszcze ok. 2 szkl. wody, dodajemy marchewkę, i dusimy na małym ogniu

Z Kuchni Do Kuchni
Sylwestrowe menu – top lista 983

pieprzem cayenne, mieszamy. Masą faszerujemy połówki wydrążonych wcześniej jajek.Pomidory faszerowane fetą.Składniki:pomidory koktajlowe,1op. sera feta,1 łyżeczka jogurtu greckiegoświeży szczypiorek, bazylia, oregano (do wyboru)zioła do sałatek (papryka, czosnek, różowy i czarny pieprz, por, bazylia, natka)Przygotowanie: Pomidory dokładnie myjemy i odcinamy z nich wierzch. Ze środka usuwamy pestki i miąższ. Wydrążone pomidorki delikatnie solimy i układamy otworami

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
FIT: pieczony kurczak z brokułem&kalafiorem&fetą i ryżem! 1303

opakowania sera FETAgarść nasion (u mnie: pestki słonecznika i dynia)1 woreczek brązowego ryżupieprz, sól, pietruszka, 1 łyżeczka oliwy, 1 łyżka sosu sojowego ciemnego, 1 ząbek czosnku, szczypta papryki słodkiem i curryPrzygotowanie:Marynata: kurczaka kroimy w paski, wkładamy do miski, zalewamy  oliwą, sosem sojowym, dodajemy pietruszkę, sól, pieprz, paprykę i curry. Mieszamy. Odstawiamy na minimum 20 minut do lodówki

Kitchens Alphabet
Soczyste kąski kurczaka w ziołowym cieście naleśnikowym 2587

seansu filmowego :) Polecam! :) Zajrzyjcie również tutaj: Przepisy na SylwestraSoczyste kąski kurczaka w ziołowym cieście naleśnikowym – Składniki :2 pojedyncze piersi z kurczaka (ok. 530g)Curry –  1 kopiasta łyżeczkaSłodka papryka czerwona –  1 płaska łyżeczkaCzosnku granulowanego –  1 płaska łyżeczkaSól – do smakuPieprz – do smakuGęste ciasto naleśnikowe:3 kopiaste łyżki mąki3 łyżki mleka1 jajko1 czubata łyżeczka przyprawy do kurczakakilka(...)naleśnikowym – Wykonanie:Mięso umyć, oczyścić z błonek oraz ewentualnych chrząstek i kości, posiekać drobno – nalepiej tasakiem. Wrzucić do miseczki, dodać curry, pieprz, sól, czosnek granulowany i słodką paprykę. Całość zagnieść rękoma, by mięso dokładnie przeszło przyprawami.Natkę pietruszki pozbawić dużych, sztywnych łodyg. Pozostałą część posiekać.W drugiej misce rozbełtać jajko. Dodać mąkę i mleko, wymieszać za pomocą trzepaczki

Kulinarne Przeboje