papryka - 32566 przepisów (strona:1129/2172)

Pierś z kurczaka pieczona w mleku 343

teraz dość często do obiadu. Polecam serdecznie!Składniki:2 piersi z kurczakasólsłodka mielona paprykazioła prowansalskiepieprz2-3 ząbki czosnku (pominęłam)mlekoSposób wykonania:1. Piersi myjemy, osuszamy, posypujemy solą, pieprzem, papryką i ziołami.2. Przekładamy mięso do miski i zalewamy mlekiem w takiej ilości, aby zakryło mięso. Odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny.3. Po tym czasie mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego

Kuchnia domowa Ani
Sałatka z kapusty pekińskiej z szynką i ananasem 575

Składniki:1/2 kapusty pekińskiej1/2 pora1 puszka kukurydzy1 puszka ananasa30 dag szynki drobiowej3-4 ogórki kiszone2 różnokolorowe papryki - tu żółta i zielonamajonez1 łyżka musztardyząbek czosnkusól, pieprzSposób wykonania:1. Kapustę pokroić w kostkę, podobnie jak ananasa, szynkę drobiową, paprykę i ogórki.2. Kukurydzę odsączyć z zalewy.3. Pora drobno posiekać, przelać wrzątkiem. 4. Wszystko wymieszać, dodać majonez, musztardę i doprawić według smaku.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Pieczeń z karkówki w sosie warzywnym 570

była pyszna, krucha i zwalała z nóg ;)Składniki :karkówka wieprzowa (ok 2kg) marchew korzeń pietruszkicebula3-4 ząbki czosnku2 ziemniaki przyprawa do karkówki lub (jak u mnie) papryka słodka, papryka ostra, majeranek, kolendra,  rozmaryn, pieprz czarny, chili, zioła prowansalskieoliwa50g masłapół szklanki wody Przygotowanie :Oczyszczoną karkówkę nakłuwam cienkim nożem, w każde nakłucie wkładam piórka czosnku następnie cały karczek

Mechanik w kuchni
Zupa dyniowa (+ suszenie pestek dyni) 216

miksujemy za pomocą blendera, aż powstanie nam konsystencja kremu i żadne kawałki nie będą pływać w środku.Zupę doprawiamy sokiem wyciśniętym z całej pomarańczy i połowy cytryny. Dosypujemy cukru, papryki i soli. Gotujemy chwilę i gotowe! Gdy pestki są już wysuszone, część obieramy, by wsypać do zupy, a resztę możemy przełożyć np. do słoika, by mieć zdrową przekąskę

Zakręcony Widelec
Aromatyczny pieczony pstrąg z ostrymi ziemniaczkami 223

minut od zagotowania. Po odlaniu i wyjęciu z garnka kroimy je na 4 lub 6 części (w zależności od wielkości ziemniaków). Umieszczamy w misce, polewamy pozostałą oliwą i posypujemy papryką oraz rozmarynem. Dokładnie mieszamy, by przyprawy obtoczyły wszystkie kawałki. Ziemniaki przekładamy do tego samego naczynia, w którym jest ryba lub do drugiego, jeśli nie posiadamy tak dużego. Wkładamy

Zakręcony Widelec
Pierogi z ziemniakami 372

ugniatamy (jak na puree). Cebulę drobno siekamy i smażymy na łyżce oleju aż się zeszkli. Dodajemy ją do ziemniaków wraz z tłuszczem i wszystko mieszamy.Farsz doprawiamy solą, pieprzem i paprykami. Farsz powinien mieć dosyć wyrazisty, ostry smak. Mieszamy wszystko jeszcze raz. Gdyby farsz nie chciał się odpowiednio połączyć, możemy dodać odrobinę masła lub śmietany.Ciasto przygotowujemy według tego przepisu

Zakręcony Widelec
Jagnięcina w musztardowej marynacie i karmelizowane warzywa 174

Pyszna, mięciutka jagnięcina zamarynowana w musztardzie rosyjskiej i przyprawach, przygotowana na patelni grillowej. Dodatkiem są warzywa karmelizowane - ale bez dodatku cukru czy miodu. Warzywa po wrzuceniu

My Culinary Art
Ryba po grecku 336

pietruszka 1 seler 3 marchewki 250 g suszonych pomidorowych suchych (bez zalewy) garść żurawiny 2 łyżki mąki pszennej olej rzepakowy sól, pieprz, papryka słodka, cytryna 1 liść laurowySposób przyrządzenia: Każdy filet posypać solą i pieprzem z każdej strony, oprószyć mąką i smażyć z każdej strony na oleju.  Cebulę(...)laurowy, warzywa starte na tarce o grubych oczkach. Dusić  na małym ogniu pod przykryciem ok. 25 minut.Można dodać 1/3 szklanki wody. Dodać koncentrat pomidorowy, dokładnie wymieszać, przyprawić papryką, solą i pieprzem do smaku. Pomidory pokroić na mniejsze kawałki razem z żurawiną dodać do całości. Pozostawić na ogniu jeszcze 5 minut. Rybę przełożyć na półmisek,skropić cytryną, przykryć duszonymi

pieprzny smaczek
ROZMARYNOWE PIERSI Z KURCZAKA W PLASTRACH BOCZKU 318

piersi z kurczaka4 cienkie plastry boczkusólpieprzrozmarynsłodka paprykaWykonanie:Pierś z kurczaka kroimy w poprzek na cieńsze plastry. Nacieramy z każdej strony ulubionymi przyprawami. U mnie sól, pieprz, słodka papryka, rozmaryn. Wstawiamy do lodówki na ok 1h. Naczynie żaroodporne smarujemy niewielką ilością masła. Każdą pierś owijamy plastrem boczku i układamy w naczyniu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st

Walijskie Pichcenie
Sałatka z zupek chińskich z tuńczykiem 4197

Sałatka z zupek chińskich z tuńczykiem – pewnie część z Was zaraz się oburzy, że serwuję taką chemię, ale z drugiej strony trzeba odpowiedzieć sobie na

Kulinarne Przeboje
BAKŁAŻAN PO GRECKU 253

porcje2 duże marchewki1 pietruszka2 cebulemały kawałek selerasok z jednej cytryny2,5 łyżki koncentratu pomidorowego 1 liść laurowy 2 ziela angielskie sól, pieprz mielona czerwona słodka paprykaszczypta ostrej mielonej papryki cząber, oregano 1 duży bakłażan3 łyżki mąkiolej do smażenia Bakłażana kroję w plastry, delikatnie solę i zostawiam na godzinę.To sposób na pozbycie się nieprzyjemnej goryczki.W tym czasie

W kuchni Karmel-itki
PASZTET CUKINIOWO-MIĘSNY Z ZIARNAMI. /Bezglutenowy. 163

przyjemniej się patrzy, wącha i je gdy występują w radosnym trio. Do tego dania jak najbardziej genialna opcja.Kupisz ją tutaj: PIĄTNICAPIEPRZ CAYENNE:"Pieprz Kajeński otrzymywany jest z owoców papryki krzewiastej "Cayenne" (bliskiej kuzynki meksykańskiej papryczki Jalapeño). Ta najostrzejsza odmiana papryki po osuszeniu i zmieleniu stanowi bardzo pikantną przyprawę. " Czyli nasza "pieprzowa" miłość! :) Cudowny w smaku pieprz, który wyostrza

Wypisz Wymaluj
Zupa czosnkowa III 153

Zupy " składniki (dla 4 osób)40 ząbków czosnku - u mnie 4 duże główki100 ml białego, wytrawnego wina100 ml śmietanki50 g mielonych migdałów1 żółtkołyżeczka suszonego tymianku1/4 łyżeczki papryki (użyłam ostrej)1,2 l  bulionudo podaniagrzanki usmażone na oliwiepietruszka lub szczypiorekprzygotowanieZagotować bulion, wsypać tymianek i gotować 5 minut. Czosnek obrać z zewnętrznej łupinki, podzielić na ząbki - ząbki zostawić w łupinkach(...)wyrzucić. Dolać wino  i zagotować . Śmietankę dobrze roztrzepać z żółtkiem, dodać do zupy, wymieszać, chwilę podgrzewać ale już nie gotować. Na koniec wsypać zmielone migdały , doprawić solą, pieprzem, papryką . Podawać z grzankami posypanymi ziołami

Stare Gary
Pieczeń rzymska 237

gotowe ! Wygodne danie obiadowe.składniki600 g mielonego mięsa wołowo - wieprzowego60 g wędzonego boczku6 łyżek bułki tartej + 2 do podsypania2 cebule3 ząbki czosnkujajko surowe1/2 pęczka natki pietruszkiłyżka suchego majerankuewentualnie szczepiorekłyżeczka papryki w proszku1/2 łyżeczki startej gałki muszkatałowejpieprz, sól4 jaja ugotowane na twardomasło lub oliwa do smażeniaprzygotowanie:Boczek pokroić w kostkę , chwilę  podsmażać na patelni, przełożyć do miseczki i odstawić(...)czosnek i smażyć kolejną minutę.  Dołożyć do miseczki z boczkiem, wymieszać i przestudzić. W większej misce wymieszać dokładnie mięso z jajkiem, 6 łyżkami tartej bułki, majerankiem, gałką muszkatołową, papryką w proszku, solą i pieprzem. Dodać boczek z cebulą , jeszcze raz dokładnie wymieszać .Zrobić mały płaski kotlecik, usmażyć na patelni i zjeść aby sprawdzić czy mięso jest wystarczająco doprawione

Stare Gary
Rostbef długo pieczony 214

słodka paprykagałązka rozmarynuoliwa lub olej do obsmażenia mięsasos:kieliszek czerwonego wina - użyłam Madery1/2 szklanki bulionułyżka masłałyżeczka mąkiprzygotowanierostbef: Mięso umyć i osuszyć. Oczyścić z ewentualnych błon .Natrzeć solą pieprzem, papryką. Rozgrzać mocno olej na patelni i obsmażyć mięso ze wszystkich stron Piekarnik nagrzać do temperatury 80 st C. Piekłam bez termoobiegu. Mięso ułożyć kością do dołu (o ile mamy rostbef

Stare Gary