papryka - 32566 przepisów (strona:1133/2172)

Klopsocukinia 155

nazwa jest nietypowa ale pewnie do zapamiętania, prawda ?składniki na jedną cukinię1 cukinia ( o długości około 25 cm )150 g mięsa wieprzowego1 mała cebula2 łyżki pokrojonej w kostkę papryki ( kolor dowolny, u mnie zielona )2 łyżki pokrojonego w kostkę pomidorasól do smakupieprz kolorowy do smakuchili do smakuczosnek granulowany do smakuCukinię umyć, ściąć końcówki i za pomocą kulkownicy delikatnie wydrążyć gniazdo(...)nasienne. Mięso umyć, cebulę obrać i umyć i umieścić w rozdrabniaczu a potem posiekać jak najdrobniej. Masę mięsną wyjąć z rozdrabniacza i przełożyć do miseczki. Dodać pokrojoną paprykę i pomidora oraz przyprawy do smaku i wymieszać masę dodając jedną łyżkę wody. Farszem napełnić cukinię dociskając farsz, potem cukinię zawinąć w folię spożywczą. Mocno związać końce i włożyć pakunek do garnka

Ewa w kuchni
Paprykowe faszerowane miseczki 148

dziś piątek ale jakoś nie bardzo przywiązuje do tego wagi, że w piątek ma być ryba. Tak więc dziś coś dla takich osób jak ja. A zrobiłam na obiad papryki faszerowane bo bardzo je lubimy. Udało mi się tanio kupić więc była okazja do ich przyrządzenia. Było pysznie i jeszcze trochę zostało na kolację. Swoją drogą to bardzo lubię takie

Ewa w kuchni
Sałatka 589

oczyścić z błonek i pokroić w kostkę i wymieszać z przyprawą do gyrosa.Usmażyć na z każdej strony.Ryż ugotować[ ja "gotowałam "w cudzie kuchennym].Marchewkę z groszkiem odcedzić.Paprykę, ogórka i szczypiorek pokroić.Wszystko razem wymieszać, dodać majonez i przyprawy

Moje domowe kucharzenie
Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem 224

pozostawiamy w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość. Na oliwie z oliwek podsmażamy oczyszczone i pokrojone w drobną kostkę filety z kurczaka, dodajemy imbir, kurkumę i ostrą paprykę oraz ocet balsamiczny, gdy mięso będzie miękkie, a ocet odparuje doprawiamy do smaku. Przekładamy do głębokiego talerza i rozdrabniamy mięso widelcem.Kuskus przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Do kaszy dodajemy

Moja smaczna kuchnia
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem 897

składniki:ok. 1 kg ziemniaków ugotowanych2 piersi z kurczakaok. 150-200g boczkupęczek szczypiorku3-4 ząbki czosnkuser żółty (można pomieszać z parmezanem)ok. 200 ml śmietany50g masłasól, pieprz, papryka, chili, oliwa Połowę ugotowanych, obranych i pokrojonych w plasterki ziemniaków wykładam do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Posypuję solą, pieprzem i chili.Na patelni podsmażam pokrojonego i doprawionego solą, pieprzem i papryką kurczaka

UgotujmyTo.pl
Skrzydełka w miodzie i musztardzie 324

polewa powoduje, że ich skórka nagrzewa się znacznie szybciej…Skrzydełka w miodzie i musztardzie – składniki:ok. 1 kg skrzydełekok. 200 ml miodu płynnegook. 200g musztardy francuskiejsól, pieprz, papryka słodka Skrzydełka myję, osuszam i odkrawam końcówki. Doprawiam solą, pieprzem i duuużą ilością papryki słodkiej.Musztardę mieszam z miodem i zalewam skrzydełka. Odstawiam na kilka godzin do lodówki

UgotujmyTo.pl
Makaron z kurczakiem i brokułami 961

przelewam zimną wodą i odcedzam ponownie.Por myję i kroję w półplasterki. Duszę na maśle na patelni aż będzie miękki.Kurczaka myję, osuszam, kroję w kostkę. Doprawiam solą, pieprzem i papryką. Smażę na oliwie na złoty kolor i na koniec dodaję ugotowany brokuł i uduszony por.Doprawiam solą i pieprzem. Dodaję ugotowany al dente makaron.Dolewam śmietanę i mieszam wszystko jeszcze

UgotujmyTo.pl
Kurczak w sosie ananasowo-kokosowym 298

ananasa z puszkisól, pieprz, paprykaok. 1 łyżeczki imbiruok. 1 łyżeczki kurkumynatka pietruszki lub kolendryoliwa do smażenia Kurczaka myję, osuszam i kroję w kostkę. Doprawiam solą, pieprzem i papryką. Na patelni podsmażam pokrojoną cebulę z oczyszczonym z nasion i pokrojonym w paseczki chili i pokrojonym w plasterki czosnkiem.Po kilku minutach dodaję kurczaka. Smażę chwilę aż kurczak się lekko obsmaży.Przekładam

UgotujmyTo.pl
Pulpeciki w sosie pomidorowym 167

bardzo proste i szybkie danie, serdecznie zapraszam.Pulpeciki w sosie pomidorowym – składniki:500 g mielonej wołowinypęczek natki pietruszki2-3 ząbki czosnku1 jajkomała czerstwa bułka1 łyżeczka mielonego kminku1 łyżeczka papryki (słodkiej/ostrej/wędzonej – co kto lubi)3 puszki pomidorówsól, pieprz, oliwa do smażenia, pół łyżeczki cukruDo mielonej wołowiny dodaję umytą i posiekaną natkę. Namoczoną w wodzie bułkę odciskam i dodaję(...)mięsa. Wbijam jajko. Doprawiam kminkiem, który nadaje wyrazistego smaku, papryką, solą i pieprzem. Wyrabiam na jednolitą masę.Formuję małe kuleczki które obsmażam na odrobinie oliwy na złoty kolor.Sos: W rondelku na oliwie podsmażam czosnek, dodaję zmiksowane pomidory, doprawiam solą, pieprzem i odrobiną cukru. Wrzucam podsmażone pulpeciki do sosu i całość razem gotuję na małym ogniu ok. 40 min.Smacznego  Post

UgotujmyTo.pl
Karkówka w sosie pieczarkowym 157

dodatku z prostych składników… Podaję z colesławem lub surówką z czerwonej kapusty. Zapraszam!Karkówka w sosie pieczarkowym – składniki:ok. 6 plastrów karkówki400g pieczarek2 cebule2 ząbki czosnkusól , pieprz, papryka, mąka do oprószenia kotletów, olej do smażenia Karkówkę opłukuję wodą, osuszam i doprawiam solą, pieprzem i papryką.Najlepiej zrobić to wcześniej, przykryć folią i zostawić w lodówce na kilka

UgotujmyTo.pl
Pieczona łopatka wieprzowa ze śliwkami 248

łopatki2 ząbki czosnku2 listki laurowe1.5 łyżeczki rozmarynu5-6 ziarenek jałowcakilka ziaren pieprzu1 łyżeczka paprykisól, pieprzok. 15 suszonych śliwekkilka łyżek oliwy Mięso opłukane i osuszone oprószyć solą, pieprzem i papryką. Posypać rozmarynem i dodać listki laurowe, owoce jałowca, pieprz, czosnek i skropić oliwą.Wstawić w zamkniętym naczyniu do lodówki na minimum 12 godzin. Przed pieczeniem podlać ok. pół szklanki bulionu

UgotujmyTo.pl
Wytrawne pierogi z dyni 184

kostkę i podsmażamy na patelni do miękkości na odrobinie oliwy doprawiająć ją pieprzem, rozmarynem i dodając przeciśnięty czosnek.Miękką cebulę łączymy z musem dyniowym i rozdrobnioną fetą. Doprawiamy solą, papryką i szczyptą gałki muszkatałowej.Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i wyrabiamy aż będzie elastyczne – jeśli jest zbyt luźne dodajemy mąki.Rozwałkujemy i wycinamy małe placuszki, na które nakładamy farsz

UgotujmyTo.pl
Przepis na bigos 259

karkówka, ale nie schab)ok. 0,5 kg kiełbasy (najlepiej jałowcowej)ok. 0,5 kg boczku wędzonego3-4 cebulegarść suszonych grzybówok. 15 śliwek suszonychsól, ziarnka pieprzu, ziele angielskie, papryka, majeranek, owoce jałowca, nasiona kminuoliwa1. Kapustę przełożyć do dużego garnka, podlać wodą. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, garść majeranku (dodać go dużo bo majeranek znacznie podnosi walory smakowe i pomaga też(...)trawieniu), nasiona kminu, ziarna pieprzu, paprykę i sól. Gotować na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.2. Grzyby (opłukane i namoczone dzień wcześniej) gotować około godziny w tej samej wodzie, w której się moczyły, po czym grzyby wyjąć a wodę zostawić do podlania kapusty. Można grzyby już przestudzone pokroić (ale ja wolę jak są całe) i dodać do kapusty.3. Mięso

UgotujmyTo.pl
Kurczak ze śliwkami po cygańsku 348

łyżeczkasól, pieprzpapryka czerwona słodkasos słodko-kwaśny chili 1 łyżka (lub inny ostry – u mnie płatki chili) 1.Umytego i osuszonego kurczaka doprawić solą, pieprzem i dużą ilością słodkiej papryki a następnie obsmażyć na maśle na złoty kolor. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.2.Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić. Przełożyć do rondelka i dodać pozostałe składniki: śliwki, powidła, ketchup

UgotujmyTo.pl
Żeberka w kapuście 156

nadprogramowe kalorie. Przyjemność dla podniebienia jest nie do opisania. Zapraszam na tradycyjne żeberka w kapuście…:)Żeberka w kapuście – składniki:1 kg żeberek1 kg kapusty1-2 cebulesól, pieprz, papryka, majeranek, kilka listków laurowychtłuszcz do smażenia (u mnie smalec) 1. Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze porcje. Doprawić solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Obsmażyć na patelni z dwóch

UgotujmyTo.pl