Pyszny, zdrowy i niskokaloryczny deser? OH YAH! Panna cotta jabłkowa to deser wegański, bezglutenowy, bez zbędnych ulepszaczy, bez soli i bez grama cukru, a co najważniejsze bez odpalania piekarnika. Panna cotta jabłkowa jest delikatna nie za słodka o puszystej konsystencji zespolonej jedynie mleczkiem kokosowym. AH! i jeszcze ten rajski smak wanilii, a na finiszu pełne zdrowia borówki amerykańskie i orzeźwiający(...)gryz mięty. INNE SŁODKIE PRZEPISY: NALEŚNIKI Z KARMELIZOWANYMI GRUSZKAMI STEK Z BURAKA Z MALINAMI PANNA COTTA JABŁKOWA JEST: – Zdrowym deserem bez grama cukru – Idealnie dopasowana w smaku – Genialny na to coś do kawki – Wegańska i bezglutenowa – Pełna witamin i niskokaloryczna ILOŚĆ PORCJI: 2 CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT SKŁADNIKI: – 5 jabłek średniej wielkości / u mnie GALA / – 100g
globuskulinarnyCzas czytania: 2 min Deser panna cotta, to zapewne już znany Wam i mam nadzieję, że lubiany przez Was deser. Jest to wspaniały włoski przysmak. Dziś zapraszam na panna cottę z nutą pomarańczy. Panna cottę przygotowałam na bazie mleczka kokosowego z dodatkiem skórki pomarańczowej i białej czekolady. Przygotowałam również prostą galaretkę ze świeżego soku z pomarańczy, która podkreśla smak całego(...)syfonie do bitej śmietany. Ściętą galaretkę należy zmiksować blenderem, wlać do syfonu i wycisnąć na godowy deser. Oczywiście deser można podać bez musu, to dodatek ekstra 🙂 Polecam! Print Panna cotta – pomarańczowa .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Course Desery Cuisine Italian Keyword mleczko kokosowe, pomarańcza Prep Time 15 minutes Cook Time 10 minutes Total
SprawdzonaKuchnia.plspód: – 100g amarantusa ekspandowanego – 50g masła orzechowego – 40g oleju kokosowego – 20g miodu/syropu klonowego/z agawy – około 6 łyżek mleka/napoju sojowego Składniki na galaretkę i panna cottę: – 500g świeżych malin – 400ml mleczka kokosowego – 4 łyżki erytrolu – 2 łyżeczki agaru lub 5 łyżeczek żelatyny Do dekoracji: – kilka malin – kilka listków mięty(...)stanie się klejąca i plastyczna. Tak przygotowaną masą wykładamy formę na tartę z wyjmowanym spodem o średnicy 21cm. Formę wstawiamy do lodówki i zabieramy się za robienie galaretki i panna cotty. Maliny płuczemy i umieszczamy w garnuszku. Gotujemy je przez kilka minut, aż wszystkie się rozpadną i puszczą sok. Całość przecieramy przez sitko, oddzielając sok od pestek. Sok pozostawiamy
Be Fit Be Strongpowiem Postanowiłam zrobić coś nowego. Zawsze ciasto i już widzę, że mąż po cichu się buntuje. Dlatego tym razem chciałam zrobić coś innego. Lekkiego, ale owocowego. Tak padło na panna cotte. Jest to deser rodem z północnych Włoch, wykonywany przez podgrzewanie tłustej, kremowej śmietanki. Jak desery z tamtych rejonów, musi być zimny. W oryginale, ma smak śmietankowy lub waniliowy, często(...)smak wzbogacany jest karmelem, kawą, a nawet rumem. Jednak od czego moja głowa i pojemniczek malin w lodówce. Nie chciało mi się robić do waniliowej czy śmietankowej panna cotty sosu, postanowiłam dodać zatem owoce do środka. Tak narodziła się panna cotta malinowa. No to postanowiłam zaszaleć i po powrocie męża z pracy, powitałam go z taką oto meduzą. Mąż dziwnie
Mieszam w GarnkuTarta truskawkowa z panna cottą to nasze ostatnie odkrycie w tym sezonie truskawkowym. Co prawda truskawki są już „na wykończeniu”, ale jeszcze zdążycie przygotować naszą nową ulubioną tartę truskawkową z panna cottą, a później truskawki możecie zamienić także na inne świeże owoce (maliny, jagody, porzeczki, a nawet wiśnie). Czekoladowy spód (jego wytrawność możecie sami dostosować przez ilość kakao(...)cukru) doskonale łączy się z niezwykle delikatną i kremową panna cottą, a truskawki stanowią idealny akcent przełamujący wytrawność i słodkość pozostałych warstw. Efekt ogólny tarty truskawkowej z panna cottą? – doskonały :) Składniki: 160g mąki 30-40 g kakao ciemnego 1 łyżka śmietany 18% kwaśnej 60-100g cukru pudru 100g zimnego masła 1 żółtko 350 ml śmietanki 36% 80ml mleka
Pociąg Do KuchniUwielbiam panna cottę, jest delikatna i pyszna. Panna cotta bez syropu będzie wersją dietetyczną, mało kaloryczną. Polecam, jest pyszna. Do garnuszka wlej mleczko kokosowe, cukier i śmietanę. Podgrzewać, ale nie wolno dopuścić, żeby się zagotowało. Temperatura nie może być wyższa jak 90 C. Podgrzewać i mieszać 3 minuty. Listki żelatyny zalać zimną wodą, odstawić aż zmiękną. Zlać z nich wodę(...)jest konieczny, ale razem było pyszne. Do garnuszka dodać cukier i wlać sok z cytryn, Gotować aż nabierze konsystencji syropu. Odstawić do ostudzenia. Za pomocą noża podważyć boki panna cotty. Zanurzyć kubki na chwileczkę we wrzątki i natychmiast wyjąć panna cottę na talerzyk. Polać syropem cytrynowym i udekorować dowolnymi owocami. To było pyszne. Thermomix 1 listki żelatyny zalać zimną wodą
Kuchnia Pokoleńherbatnikach . Takie jogurtowe ciasto na zimno z owocami to świetny deser lato. Poszczególne warstwy ciasta Rubin to: herbatniki, wiśniowy krem budyniowy, kolejna warstwa herbatników, galaretka z wiśniami i jogurtowa panna cotta. Zobaczcie, jak łatwo przygotować naturalny krem wiśniowy do ciast i tortów na poniższym filmie : Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Aby nasze szybkie, jogurtowe ciasto z wiśniami(...)wiśniowy. Wiśniowe ciasto bez pieczenia z herbatnikami jest najlepsze ze świeżymi owocami, ale smaczne będzie też z wiśniami mrożonymi lub drylowanymi wiśniami ze słoika (z kompotu). Jogurtowa panna cotta to ostatnia warstwa ciasta, która nadaje deserowi lekkości. Idealnym dodatkiem do wiśni jest też gorzka czekolada, którą ścieramy na tarce lub przy pomocy obieraczki do warzyw - ta druga tworzy ciekawsze
Lekcje w kuchniPanna cotta to klasyczny, włoski deser pochodzący z północnych Włoch. W tłumaczeniu na polskie nazwa oznacza “gotowana śmietanka”. Przygotowanie jest banalnie proste, wystarczy podgrzać śmietankę z wanilią, mlekiem, dodać żelatynę i gotowe. Schłodzony deser zazwyczaj podajemy z musem albo sosem owocowym. Moja panna cotta dzisiaj podana jest z lekkim musem z mango, ale równie dobrze smakuje z frużeliną(...)wiśniową lub truskawkową . Panna cotta z musem z mango Panna cotta 250 ml śmietanki 30 lub 36% 250 ml mleka 3 płaskie łyżeczki żelatyny 1 laska wanilii 70-80 g cukru Mus z mango 2 szt mango 1 łyżka soku z cytryny odrobina kardamonu w proszku 2 łyżki cukru Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody i odstawić do napęcznienia
Pieguskowa KuchniaPanna cotta- słynny włoski deser, który po polsku oznacza gotowaną śmietankę. Tak też jest- śmietankę kremówkę podgrzewa się z żelatyną i dowolnymi składnikami (wanilią, mlekiem, kakao, owocami itp.), po czym chłodzi do całkowitego stężenia. Nic prostszego! Na blogu znajdziecie już dietetyczną wersję tego deseru- jogurtową Pannę cottę ( klik ). Dzisiaj nadchodzę z porzeczkową, podaną w bardzo ładny sposób- na ukos. Polecam(...)Wasze zgłoszenia. Szczegóły tutaj- klik . I jeszcze jedna sprawa ;) Zaglądajcie wieczorem na fanpage Nastoletnich na Facebooku ( klik ). Będzie ciekawie... <3 Składniki: (na 4 porcje) Panna cotta: 300 ml śmietany kremówki 36% 150 ml mleka 3 łyżki cukru waniliowego 3 łyżeczki żelatyny+ odrobina gorącej wody Mus z czarnej porzeczki: 400 g czarnej porzeczki 1 galaretka malinowa
Nastoletnie WypiekanieSezon na truskawki w pełni. W związku z tym czuję się w obowiązku przygotować jakiś przepis z truskawkami, tym razem padło na jeden z moich ulubionych włoskich deserów – Panna Cotta, oczywiście w wersji Paleo. Deser bez nabiału, glutenu i innych, nie do końca zdrowych składników. Panna Cotta paleo dopieścimy aksamitnym truskawkowym sosem , który nada jemu obłędnego aromatu i smaku(...)deserów smoothie ). Tylko uważajcie jak dajecie komuś na spróbowanie bo w tajemniczy sposób błyskawicznie znika. Moje dzieci potrafią wyjeść łyżeczką cały słoik w czasie krótszym, niż powiedzenie dwa razy PANNA COTTA Składniki na Panna Cotta: (ilość na 4 ramekiny) żelatyna (dla vege agar agar) 400 ml mleka (robiłem i w wersji z mlekiem migdałowym i z kokosowym z puszki
PaleoLifekokosowego 70 g cukru 3 listki żelatyny lub 3 łyżeczki żelatyny w proszku * dekoracja - gorzka czekolada, listki mięty **** INGREDIENTI (4 porzioni) 250 g di panna fresca liquida 250 ml di latte di cocco 70 g di zucchero 3 fogli di colla di pesce * decorazione - cioccolato fondente, foglie di menta fresca PRZYGOTOWANIE Przygotowanie deseru rozpoczynamy(...)czekoladą oraz listkami mięty . **** PREPARAZIONE Mettete in ammollo la gelatina in una ciotola con acqua fredda. Lasciatela ammorbidire per circa 10 minuti. In una casseruola fate scaldare la panna. In questo passaggio sarà importante evitare di far bollire la panna, mescolando di tanto in tanto. Aggiungete lo zucchero e il latte di cocco. Amalgamate bene il tutto. A questo punto
La grande e la piccola cuocaPanna cotta. Truskawki. Klasyka. Właściwie nic więcej nie trzeba. Zestaw idealny. A jednak gdzieś tam w środku - czasem nieświadomie, a często z czystej przekory - przychodzi ochota, by nieco napsocić. Naciągnąć strunę i z szelmowskim błyskiem w oku sprawdzać, jak długo wytrzyma. Co by było, gdyby...? A może by tak....? Dlaczego by nie ... ? Zrobić jeden krok dalej(...)wejdziesz do kuchni, spojrzysz na to samo okno po raz nie wiadomo już który i patrząc na bazylię zobaczysz ją tam, gdzie nikt się jej nie spodziewa. Bazyliowa panna cotta - dlaczego nie?! Z truskawkami i majowym syropem z bzu. Oczywiście! Cudownie seledynowa, aromatyczna, dopieszczona słodyczą truskawek i kwiatową rześkością bzu. Wszystko idealnie wyważone. Zaczynasz myśleć
KUCHARNIAkrem na bazie śmietany i białej czekolady, a do tego świeże porzeczki lub inne kwaśne owoce np. świeże jeżyny, truskawki, czarne porzeczki, jagody. Co powiecie na Czekoladową tartę z panna cottą i czerwonymi porzeczkami? Mi też się podoba :). Inspirację czerpałam ze strony moje wypieki . Składniki na ciasto kruche (forma o średnicy 26 liczona u dołu): 160 g mąki pszennej(...)może to być również fasola lub ryż). Tak przygotowane ciasto wstępnie podpiec w temperaturze 190ºC przez 10 minut. Następnie papier usunąć, piec kolejne 15 minut. Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Panna cotta z białej czekolady: 300 ml śmietany kremówki 36% (można zastąpić jogurtem greckim) 100 ml mleka 30 g cukru (można pominąć) 200 g białej czekolady, połamanej 1 łyżeczka pasty
moj przepis namojprzepisna.pl | Panna Cotta z frużeliną jeżynową Trwa karnawał, a w karnawale nie objedzie się bez Balu Karnawałowego. W tym roku temat balu i sam bal organizowany był u nas. Tematem przewodnim były maski weneckie. A jak Wenecja to Włochy, a jak Włochy to Tiramisu lub Panna Cotta. Wybrałam to drugie, jako że nie miałam zbyt wiele czasu na przygotowania. Deser(...)dodać do gotujących się jeżyn, wymieszać, zagotować i wyłączyć ogień. Kilka łyżeczek owoców wymieszać z żelatyną, żelatynę przelać do pozostałych owoców, wymieszać, odstawić do całkowitego wystudzenia. Każdy słoiczek z panna cotta napełnić frużeliną, podawać. Smacznego! Panna Cotta z frużeliną jeżynową Panna Cotta z frużeliną jeżynową Panna Cotta z frużeliną jeżynową
moj przepis naPanna cotta obok tiramisu to jeden z najbardziej włoskich deserów. O ile tiramisu jest bardziej skomplikowane, to do przygotowania panna cotty potrzebujemy zaledwie kilku składników i to dostępnych od ręki. Tradycyjna panna cotta składa się ze śmietanki, cukru, wanilii i żelatyny. Śmietankę należy podgrzać z cukrem i wanilią, dodać żelatynę, przelać do foremek i pozostawić do zastygnięcia. Co ciekawe, zazwyczaj(...)panna cotta przyrządzana jest w okrągłych foremkach, po zastygnięciu odwracana na talerz i podawana najczęściej z owocami. Pokusiłam się o przygotowanie nieco odchudzonej wersji słynnego deseru. Jednak nie chciałam całkowicie rezygnować ze śmietanki, której wszakże zawdzięcza on swoją nazwę. Zmieniłam proporcje i sposób przygotowania, dodając skyr (jest mniej kwaśny niż zwykły jogurt) oraz galaretkę truskawkową. I tak oto powstała inna
Obiad gotowykrem na bazie śmietany i białej czekolady, a do tego świeże porzeczki lub inne kwaśne owoce np. świeże jeżyny, truskawki, czarne porzeczki, jagody. Co powiecie na Czekoladową tartę z panna cottą i czerwonymi porzeczkami? Mi też się podoba :). Inspirację czerpałam ze strony moje wypieki . Składniki na ciasto kruche (forma o średnicy 26 liczona u dołu): 160 g mąki pszennej(...)może to być również fasola lub ryż). Tak przygotowane ciasto wstępnie podpiec w temperaturze 190ºC przez 10 minut. Następnie papier usunąć, piec kolejne 15 minut. Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Panna cotta z białej czekolady: 300 ml śmietany kremówki 36% (można zastąpić jogurtem greckim) 100 ml mleka 30 g cukru (można pominąć) 200 g białej czekolady, połamanej 1 łyżeczka pasty
moj przepis namojprzepisna.pl | Panna Cotta z frużeliną jeżynową Trwa karnawał, a w karnawale nie objedzie się bez Balu Karnawałowego. W tym roku temat balu i sam bal organizowany był u nas. Tematem przewodnim były maski weneckie. A jak Wenecja to Włochy, a jak Włochy to Tiramisu lub Panna Cotta. Wybrałam to drugie, jako że nie miałam zbyt wiele czasu na przygotowania. Deser(...)dodać do gotujących się jeżyn, wymieszać, zagotować i wyłączyć ogień. Kilka łyżeczek owoców wymieszać z żelatyną, żelatynę przelać do pozostałych owoców, wymieszać, odstawić do całkowitego wystudzenia. Każdy słoiczek z panna cotta napełnić frużeliną, podawać. Smacznego! Panna Cotta z frużeliną jeżynową Panna Cotta z frużeliną jeżynową Panna Cotta z frużeliną jeżynową .pf-button.pf-button-excerpt { display: none
moj przepis naSernik samych dobroci, bo któż nie lubi, sernika, kawy, cukierków Michałków, orzechów włoskich, migdałów zwieńczonych delikatną Panna Cottą z miętową nutą. Uwielbiam wszystkie składniki te składniki osobno, więc czemu ich nie połączyć w jedną całość i zrobić sernik bez spodu, by było więcej miejsca na dobroci w nim zawarte. Zapraszam na kolejną moją sernikową wakacje(...)stopni na dokładnie 90 minut, następnie otwórz lekko drzwiczki i zostaw sernik do całkowitego ostygnięcie. 🛠️ Schowaj sernik najlepiej na noc do lodówki. 🛠️ Teraz musimy przygotować plotek migdałowy na Panna Cottę. 🛠️ Od brzegu ciasta ok. 0,5 cm, delikatnie natnij rowek wokoło sernika. 🛠️ Włóż teraz prażone płatki migdałów tak by powstał plotek na Panna Cottę. 🛠️ Wlej śmietanę, mleko do rondelka, wsypy
RafalCookmojprzepisna.pl | Panna Cotta z frużeliną jeżynową Trwa karnawał, a w karnawale nie objedzie się bez Balu Karnawałowego. W tym roku temat balu i sam bal organizowany był u nas. Tematem przewodnim były maski weneckie. A jak Wenecja to Włochy, a jak Włochy to Tiramisu lub Panna Cotta. Wybrałam to drugie, jako że nie miałam zbyt wiele czasu na przygotowania. Deser(...)dodać do gotujących się jeżyn, wymieszać, zagotować i wyłączyć ogień. Kilka łyżeczek owoców wymieszać z żelatyną, żelatynę przelać do pozostałych owoców, wymieszać, odstawić do całkowitego wystudzenia. Każdy słoiczek z panna cotta napełnić frużeliną, podawać. Smacznego! Panna Cotta z frużeliną jeżynową Panna Cotta z frużeliną jeżynową Panna Cotta z frużeliną jeżynową
moj przepis nawielbicielkę włoskich smaków, na moim blogu nie mogło zabraknąć przepisu na panna cottę. To deser wyjątkowo smaczny i prosty w wykonaniu, który w podstawowej wersji jest na bazie śmietanki. Tym razem jednak użyłam mleczka kokosowego i wyszło cudo! Jego piękny kolor zawdzięczam sokowi z malin, który otrzymałam po ugotowaniu świeżych malin i ich przetarciu. Brzmi kusząco? Na co czekacie(...)soku z malin wlewamy mleczko kokosowe. Wersja z AGAREM : Do soku i mleczka dodajemy agar i erytrytol. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kilka minut, aż całość zgęstnieje. Tak przygotowaną panna cottę przelewamy do 6 okrągłych miseczek (filiżanek), studzimy i odstawiamy do stężenia do lodówki na 2-3 godziny. Wyjmujemy panna cottę na talerz, przekładając miseczkę do góry dnem. Jeśli macie
Be Fit Be Strongwanilii 1 cytryna cukier puder **** INGREDIENTI Base 200 g di biscotti tipo digestive 50 g di burro Crema 500 g di mascarpone 300 g di ricotta 200 g di panna fresca da montare 150 g di zucchero a velo 60 g di succo di limone 20 g di gelatina in fogli scorza grattugiata di 1 limone Decorazione(...)panna acida 1/2 baccello di vaniglia 1 limone zucchero a velo PRZYGOTOWANIE Przygotowanie sernika rozpoczynamy od rozpuszczenia masła. Ciasteczka rozdrabniamy blenderem na piasek, mieszamy z rozpuszczonym masłem. Masę ciasteczkow ą wykładamy do okrągłej formy o średnicy 24 cm, wyrównując wierzch i wciskając w dno. Schładzamy w lodó wce ok. 30 minut
La grande e la piccola cuocawiem, czy mi uwierzycie, jeśli zacznę tymi słowami, ale ta panna cotta z marakują jest wprost obłędna! Pewnie każdy z Was zna ten włoski deser. Kremowa śmietankowa galaretka aromatyzowana wanilią jest moim zdaniem jednym z lepszych przysmaków. Uwielbiam podawać ją z musem truskawkowym albo malinowym, jednak marakuja to jest dopiero strzał w dziesiątkę. Dzięki lekko kwaskowemu miąższowi passiflory panna cotta(...)marakuję trwa w najlepsze! Jeśli nawet nie znajdziecie świeżych owoców passiflory, to z powodzeniem możecie użyć gotowej pulpy. Gorąco polecam o każdej porze roku. ;) * SKŁADNIKI na 8 porcji panna cotty Panna cotta: 500 ml śmietany kremówki 30-36% 250 ml mleka 1 laska wanilii 3-4 łyżki cukru 100 ml pulpy z marakui lub miąższ z ok. 3-4 owoców
Food Squarezawsze! Dziś zapraszam na prawdziwą, czekoladową ucztę, jakiej tu chyba jeszcze nie było! Połączenie pysznego czekoladowo-piernikowego biszkoptu z delikatnym , lekkim jak puch musem z białej czekolady, słodką panna cottą z moreli i obłędnym kremem czekoladowym jest spełnieniem marzeń wszystkich wiebicieli słodkości! Każdy z wielka przyjemnością sięgnie po dokładkę! Daję sobie za to rękę uciąć! Spróbujcie(...)łyżeczki * masło – 70 g ( rozpuszczone, wystudzone ). MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY: * biała czekolada – 150 g * śmietana 36% – 150 g * śmietana 36% – 250 ml * żelatyna sypka – 13 g PANNA COTTA MORELA: * morele ( przerobione na puree ) – 250 g * śmietana 36% – 250 g * cukier – 100 g * żelatyna – 15 g KREM CZEKOLADOWY: * żelatyna – 8 g * woda – 40 g * żółtko
Ostra na Słodkobyło mnóstwo sąsiadów, którzy wpadli na podobny pomysł. Na szczęście brak ogródka nie jest żadnym ograniczeniem w majówkowaniu. Dzień wcześniej zadbałam też o deser, który można łatwo przetransportować. Kawowa panna cotta świetnie sprawdza się na piknik – to smakołyk na zimno (świetny na upały), nie wymaga umiejętności pieczenia, używania piekarnika, a dodatkowo można przygotować go w poręcznych słoiczkach. Jeśli deser(...)być odpowiedni dla wszystkich – także dla dzieci i kobiet w ciąży – warto użyć kawy zbożowej Inki. Kawowa panna cotta: 3/4 szklanki śmietanki kremówki 3/4 szklanki mleka krowiego lub roślinnego 4 łyżki ksylitolu (ewentualnie cukru trzcinowego) 2 łyżeczki żelatyny 3-4 łyżeczki kawy zbożowej Inki ziarenka z połowy laski wanilii Galaretka kawowa: ciut ponad 1/2 łyżeczki żelatyny 2 łyżeczki
Poezja smakumojprzepisna.pl | Panna Cotta z frużeliną jeżynową Trwa karnawał, a w karnawale nie objedzie się bez Balu Karnawałowego. W tym roku temat balu i sam bal organizowany był u nas. Tematem przewodnim były maski weneckie. A jak Wenecja to Włochy, a jak Włochy to Tiramisu lub Panna Cotta. Wybrałam to drugie, jako że nie miałam zbyt wiele czasu na przygotowania. Deser(...)dodać do gotujących się jeżyn, wymieszać, zagotować i wyłączyć ogień. Kilka łyżeczek owoców wymieszać z żelatyną, żelatynę przelać do pozostałych owoców, wymieszać, odstawić do całkowitego wystudzenia. Każdy słoiczek z panna cotta napełnić frużeliną, podawać. Smacznego! Panna Cotta z frużeliną jeżynową Panna Cotta z frużeliną jeżynową Panna Cotta z frużeliną jeżynową listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content
moj przepis nacudem przepis uchował się przed publikacją aż do dzisiaj. Geranium znalazłam w moim tajemniczym ogrodzie , i od razu nabrałam ochoty na przygotowanie czegoś z jego dodatkiem. Padło na pannę cottę - deser prosty i uniwersalny, gdzie to właśnie dodatki bez problemu mogą grać pierwsze skrzypce. Nie bez znaczenia był fakt, że akurat potrzebowałam deseru bezglutenowego, a nie miałam czasu wymyślać(...)właściwie jest. Całość jest lekka i kremowa, i choć porcje wyszły mi raczej słuszne (spokojnie wystarczy na osiem), to zawartość szklanek zniknęła bez problemów. Cudowne wspomnienie lata... Panna cotta z geranium z musem porzeczkowym Składniki: (na 6-8 porcji) panna cotta: 500 ml mleka 500 ml kremówki (38%) 10 liści geranium skórka otarta z 1 cytryny 100 g cukru
Pożeraczka, czyli raz adobrzekrem na bazie śmietany i białej czekolady, a do tego świeże porzeczki lub inne kwaśne owoce np. świeże jeżyny, truskawki, czarne porzeczki, jagody. Co powiecie na Czekoladową tartę z panna cottą i czerwonymi porzeczkami? Mi też się podoba :). Inspirację czerpałam ze strony moje wypieki . Składniki na ciasto kruche (forma o średnicy 26 liczona u dołu): 160 g mąki pszennej(...)może to być również fasola lub ryż). Tak przygotowane ciasto wstępnie podpiec w temperaturze 190ºC przez 10 minut. Następnie papier usunąć, piec kolejne 15 minut. Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Panna cotta z białej czekolady: 300 ml śmietany kremówki 36% (można zastąpić jogurtem greckim) 100 ml mleka 30 g cukru (można pominąć) 200 g białej czekolady, połamanej 1 łyżeczka pasty
moj przepis na