Pomarańczowa panna cotta z syropem pomarańczowym jest delikatna, lekka i mniej kaloryczna od tej oryginalnej panny cotty na słodkiej śmietance.Tym razem zainspirowana książką „Kuchnia fit” Konrada Gacy postanowiłam przygotować ten deser w wersji super light na jogurcie naturalnym z sokiem z owoców, które bardzo kojarzą mi się z grudniem, czyli z pomarańczami. Deser jest przygotowany całkowicie bez dodatku cukru(...)jego słodycz pochodzi z soku świeżo wyciskanych słodkich pomarańczy, podobny syrop pomarańczowy przygotowałam do tostów pomarańczowych, czy Kefirowej panna cotta, tamten był jednak przygotowany z dodatkiem cukru.Jednak jeśli ktoś uważa, że deser jest za mało słodki, to można go osłodzić odrobiną cukru brzozowego, który poleca Konrad Gaca w swojej książce stosować jako zamiennik zwykłego cukru.Podałam deser w szklanych ozdobnych
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękelner jest świadkiem pieczenia chleba niemal codziennie), jednak to deser sprawił, że oczka mu się zaświeciły. Serio! I ja mu się wcale nie dziwię, bo niemal wylizałam pucharek. Panna cotta ze sprawdzonego już wcześniej przepisu, tym razem wzbogacona dodatkiem niewielkiej ilości kawy, dzięki czemu zyskała cudowny, karmelowy kolor. Ponieważ - moim zdaniem - panna cotta sama w sobie jest nieco nudna(...)sprawdzają się w jej towarzystwie wyraziste dodatki. Na blogu Kuchenny bałagan znalazłam wspaniały, prosty przepis na mus czekoladowy. Delikatny, puszysty, bardzo czekoladowy. Świetnie się sprawdził jako partner panny cotty. Razem stworzyli wyjątkowo zgrany duet, a tekstury wspaniale się uzupełniały i całość smakowała po prostu bosko. Deser zawiera surowe jajka w składzie - jeśli nie chcecie ich użyć, możecie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJogurtowa panna cotta z musem truskawkowym Bardzo smaczna i nieco lżejsza wersja znanego oraz lubianego deseru panna cotta. Zamiast śmietanki użyłam jogurtu naturalnego, dzięki czemu całość jest mniej słodka i delikatniejsza, ale z pewnością nie mniej smaczna. Dopełnieniem deseru jest pyszny mus truskawkowy, wykonany z galaretki oraz mrożonych truskawek. Całość w łatwy sposób przyozdabiamy pięknymi serduszkami Składniki: Jogurtowa(...)panna cotta: 150ml mleka 400g gęstego jogurtu naturalnego 2-4 łyżki cukru pudru 2 płaskie łyżeczki żelatyny Mus truskawkowy: 1 galaretka truskawkowa 1,5 szklanki gorącej wody 150g mrożonych truskawek *** W pierwszej kolejności przygotowujemy mus truskawkowy: galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie (1,5 szklanki) *** *** Około pół szklanki gorącej galaretki przelewamy do niedużego płaskiego pojemnika, którego spód wcześniej
Blog z ApetytemWeekend to fantastyczny czas na długie rozpieszczanie podniebień! Na przykład domową panna cottą :D A jeśli dodamy do tego niezwykle kremową konsystencję na dyniowym puree z muśnięciem korzennych przypraw, zwieńczoną słodkim musem jabłkowym z żurawiną i chrupiącymi migdałami, to okazuje się, że można się rozpieszczać po niebiańsku! Deser przełomu jesieni i zimy. Lekki, śmietankowo-dyniowy podkład z ciepłym posmakiem goździków(...)wysypywać ze smutkiem migdałowe węgielki do kosza ;P Łatwy włoski deser o polskich smakach to coś, co uniesie Wasze kąciki ust w słodkim uśmiechu. Koniecznie spróbujcie! :D Dyniowa panna cotta z musem jabłkowo-żurawinowym i migdałami Potrzebujesz: 300ml śmietanki kremówki 100ml mleka 200g dyniowego puree 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki zimnej wody 3-4 łyżeczki cukru 2 szczypty mielonych goździków
Kuchnia w Słońcu Skąpanadzisiejszy mecz proponuję deser białoczerwony, panna cotta z porzeczkową galaretką. Przepis na panna cotta jest bardzo prosty. Wystarczy zagotować śmietankę i rozpuścić w niej żelatynę. Prosty deser , który można przyrządzić na wiele sposobów np. z porzeczkową galaretką. Do tak wspaniałego deseru pasuje tylko domowa naturalna galaretka. Oczywiście do panna cotta można wykorzystać dowolne owoce sezonowe. Przepis na panna cotta Składniki(...)rozpuszczenia cukru, około 10 minut. Przetrzyj gorące owoce przez sito. Dodaj napęczniałą żelatynę i mieszaj do jej rozpuszczenia. Kiedy galaretka zacznie się ścinać przystąp do montowania deseru. The post Panna cotta z porzeczkową galaretką appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaZapraszam dzisiaj na obiad po szwedzku czyli pytt i panna. Jest to bardzo popularne danie, które praktycznie można zrobić ze wszystkiego. Na danie składają się pokrojone w kostkę warzywa i mięso, uwieńczone sadzonym jajkiem i buraczkami. Można również przygotować to danie w wersji wegetariańskiej z batatami i jarmużem .Najbardziej jednak popularne jest pytt i panna z kiełbasą, tak zwaną falukorv(...)odmiany przyrządziłam dzisiaj pytt i panna z łososiem. Muszę przyznać, że równie smaczne danie jak w wersja mięsna czy jarska. Pytt i panna z łososiem Składniki: na 4 porcje 4 duże ziemniaki 1 batat 1 duża cebula 1 czosnek solo 2 łyżki oleju sól i czarny pieprz do smaku 600 g fileta z łososia 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka
codojedzeniaPrzepis na klasyczną panna cottę pojawił się już na naszym blogu. Dziś prezentujemy dla Was bardziej tropikalną, orzeźwiającą jej odmianę :) Sok i skórka z limonki nadają jej delikatnego, kwaskowego smaku, który osłodzi sos z mango. Pamiętajcie o tym, aby podczas zakupów wybrać dojrzały owoc, który jest miękki, a jego miąższ ma intensywną żółtopomarańczową barwę. SKŁADNIKI: Na 4 - 6 porcji. Panna(...)cukru 10 g żelatyny ½ laski wanilii 2 limonki Sos mango: 1 dojrzałe mango 1 pomarańcza (można zastąpić odrobiną soku pomarańczowego) 1 łyżka miodu (opcjonalnie) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Panna cotta limonkowa: Połowę śmietanki (250 ml) przelewamy do rondelka. Dodajemy cukier oraz nasionka wydrążone z laski wanilii (pozostałości z laski wanilii również można wrzucić do rondelka). Żelatynę zalewamy dwiema łyżkami zimnej wody - pozostawiamy
W kuchni Katiekonkursie organizowanym przez Martę z „ Waniliowego smoczka „. Chodziły mi różne kolory po głowie ale jakoś trawiasty najbardziej mi podszedł więc wybrałem ZIELONY Ostatnio pierwszy raz robiłem panna cottę a jako że nieźle wyszła to stwierdziłem iż w niniejszym konkursie również ją zrobię albo raczej jej wariację czyli panna cottę miętowo-limonkową z musem z kiwi Składniki: Panna Cotta(...)mleczny napój zamieni się w sztywną masę, bierzemy się za mus. Obieramy i kroimy na drobno kiwi (wycinając twarde końcówki), wrzucamy do pojemnika, dodajemy cukier i wszystko blendujemy. Ta panna cotta wyszła lepiej niż za pierwszym razem gdyż była ciut mniej „ścięta” i jej konsystencja zrobiła się taka bardziej galaretowata i delikatniejsza w smaku Jedynie
Kuchenne WariacjePanna cottę robiliśmy już wiele razy więc postanowiliśmy ją wykonać również w wersji kawowej w duecie z sosem malinowy :) Prosty i szybki w przygotowaniu włoski deser dla wielbicieli delikatnego smaku Składniki: Panna Cotta: - 200g śmietanki kremówki - 200ml mleka - 8g żelatyny - 1 laska wanilii - 2 łyżeczki cukru - 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Sos: - 150g świeżych malin - 50ml wytrawnego czerwonego wina - 40g cukru(...)szczypta cynamonu Zaczynamy od panna cotty Najpierw wlewamy do garnka śmietankę i mleko, które uzupełniamy cukrem. Dodatkowo wrzucamy laskę wanilii z nasionami (laskę rozcinamy wzdłuż i wyciągamy nasiona) i stawiamy na gazie. W międzyczasie do szklanki wsypujemy żelatynę i zalewamy ją wodą (tak 1/5 szklanki wody) aby napęczniała. Kiedy śmietanka z mlekiem zacznie się gotować wsypujemy kawę i dokładnie mieszamy
Kuchenne Wariacjeadres: kucharnia@wp.pl Z góry uprzedzam, że będzie to wybór jak najbardziej subiektywny, nie podlegający żadnym konkursom, losowaniom, a wyłącznie mojej ocenie:) A z kim na randkę poszła panna? Zeswatałam ją z kandyzowanym kumkwatem. W czasach moich randek z W. nikt z nas nie słyszał o kumkwatach, nie mogłam zatem zaparzyć ukochanemu herbaty z kandyzowanym kumkwatem. Teraz po latach, mogę(...)kupiłam niedawno z zamiarem użycia do innego deseru (klik) , ale tam ostatecznie wystąpił grapefruit. Została mi garść kumkwatów, ochota na coś słodkiego i pomysł na domową randkę. Skropiona wanilią panna cotta otulona rozgrzewającą pomarańczówką i pełen ciepłego, słonecznego blasku kandyzowany kumkwat okazały się deserem idealnym. Bardzo wam polecam, nie tylko na randkę;) Pisząc ten post otrzymałam zaproszenie Amber do blogowej
KUCHARNIAKremowy Deser Kokosowy z uwielbianą przez wielu Nutellą. Czekolada z Kokosem to niemal połączenie idealne tworzące elegancką, pięknie prezentującą się Panna Cottę. Deser bardzo prosty w przygotowaniu, a dość efektowny, pyszny w smaku i sycący - już jeden pucharek zasyci naszą potrzebę "na słodkie".Kremowy Deser Kokosowy z Nutellą - Składniki: (ok. 6 deserów)Warstwa kokosowa:350 ml śmietanki(...)kokosowych1/2 szklanki cukru pudru (lub mniej) łyżka żelatyny + odrobina ciepłej wodycukier waniliowyok. 150-200 g Nutelliok. 200 ml schłodzonej śmietanki 30%Kremowy Deser Kokosowy z Nutellą - Sposób przygotowania:Kokosowa Panna Cotta:Żelatynę rozpuszczamy w ok. 4 łyżkach ciepłej wody.Śmietankę i mleko podgrzewamy wraz z wiórkami kokosowymi, cukrem waniliowym oraz cukrem pudrem. Gdy tylko zacznie się gotować ściągamy z ognia
Słodka Stronacoś... Zresztą jak zawsze. Ciężko jest mi wykrzesać chwilę dla siebie, w spokoju i ciszy. Ale zboczyłam z tematu. Te czekoladki powstały przez całkowity przypadek. Robiąc panna cottę wpadłam na genialny pomysł zamknięcia jej w czekoladzie. No, nie powiem pomysł wypalił i przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Czegoś tak delikatnego i pysznego w życiu nie jadłam. Nie będę(...)opisywała etapów przygotowywania panna cotty bo jest na blogu ;) Składniki: panna cotta galaretka malinowa czekolada odrobina wina czerwonego Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Pędzelkiem (takim z ostrym włosiem) malujemy nią wnętrze foremek. Wstawiamy do lodówki na kilka min. Wyjmujemy i czynność powtarzamy jeszcze dwukrotnie. Do każdej foremki wlewamy odrobinę galaretki. Wstawiamy do lodówki kiedy odrobinę się
Malinowe PocałunkiPanna cotta to deser wywodzący się z północnego regionu Włoch. Konkretnie najprawdopodobniej pochodzi z Piemontu, gdzie zresztą w 2001 roku został wpisany na listę tradycyjnych produktów regionalnych. Jego nazwa dosłownie oznacza "gotowana śmietanka". Oryginalnie deser też przyrządzany jest, jak sama nazwa wskazuje, ze śmietanki, którą podgrzewa się razem z żelatyną i cukrem, miesza z różnymi dodatkami (np. wanilią, musem owocowym(...)cytrynową), po czym wylewa do okrągłej foremki, w której stygnie i wtedy przybiera jej kształt. Podawana jest zazwyczaj z owocami lub sosem owocowym. Ja dziś przygotowałam nieco odchudzoną wersję panna cotty - zamiast śmietanki użyłam jogurtu. Deser wyszedł naprawdę pyszny! Jogurtowa panna cotta - przepis na 4 porcje Do przygotowania panna cotty będziesz potrzebować: 4 kubeczki jogurtu naturalnego, 3 łyżeczki żelatyny
Z notatnika dietetykaskłada się z jasnego biszkoptu oraz blatu ciemnego ciasta z kakao. Pomiędzy nimi mamy dwie warstwy kremu: krem budyniowy waniliowy i jagodowy lub porzeczkowy krem maślany . Całość wieńczy jagodowa panna cotta z dodatkiem jogurtu. Do przygotowania mojego łaciatego ciasta z jagodami i budyniem zainspirował mnie przepis Siostry Anastazji. W jej Cieście Architekta podpatrzyłam sposób na wycinanie kółeczek w jednym(...)opakowaniach po 40 g), 3 szklanki soku porzeczkowego lub jagodowego (używamy szklanki o pojemności 250 ml), czubata łyżka cukru pudru (można nie dodawać cukru wcale lub dodać więcej) jagodowa panna cotta: 220 ml mleka, 200 ml śmietanki 30 % 430 g jogurtu jagodowego lub o smaku owoców leśnych, 2-4 łyżki cukru pudru lub do smaku, 3 łyżki żelatyny plus
Lekcje w kuchniCzas czytania: 2 min Panna cotta kokosowa z białą czekoladą i wanilią. Panna cotta, znaczy „gotowana śmietana” jest to klasyczny włoski deser. Zazwyczaj jest to wysoko kaloryczny kremowy deser na bazie gęstej i tłustej śmietany z dodatkiem żelatyny. Ten przepis jest wersją „light”, ponieważ bazą jest mleczko kokosowe. To dla tych, którzy są na diecie(...)pysznego. Mleko kokosowe w połączeniu z białą czekoladą i wanilią to rozkosz dla podniebienia. Deser można podać z różnego rodzaju sosami, czekoladą, dżemem, malinami lub innymi sezonowymi owocami. Print Panna cotta kokosowa z białą czekoladą .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Prosty i pyszny deser Course Deser Cuisine Włoska Keyword mleczko kokosowe Prep Time 3 hours
SprawdzonaKuchnia.pl